Reményteljes lengyel ifjúság

A lengyel Ekstraklasa az utóbbi években ismét elkezdte kitermelni azon fiatal tehetségeket, akiket topbajnokságok irányába is tudnak értékesíteni a klubcsapatok. Még messze nincs azon a szinten, mint a konstans „beszállító” ligák, de az első lépések biztatóak, s a csapatoknak nincs más dolguk, mint továbbra is lehetőséget biztosítani a fiataloknak, nekik pedig élni vele.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Ha csak arra gondolunk, hogy a Brighton & Hove Albion az elmúlt egy évben két tehetséges fiatalt is szerződtetett az Ekstraklasából – Michal Karbownik és Jakub Moder személyében –, vagy épp a tavaly nyáron a VfL Wolfsburg által leigazolt Bartosz Bialek jut eszünkbe, akkor már látjuk is, hogy bizony a lengyel fiatalok elindultak a topligák irányába a hazai jó szereplésük alapján. Az alábbi tíz tehetségre a jövőben hasonló út várhat, mert már most megcsillantották azt a potenciált, amire a mostani együttesüknél gazdagabb és magasabban jegyzett klubok is figyelnek.

 

KAROL NIEMCZYCKI (21, KAPUS, KS CRACOVIA)

A krakkói születésű ifjú hálóőr a szezon előtt tért haza egykori nevelőegyesületéhez egy hollandiai kaland után. Az előző idényben a lengyel másodosztályban szerepelt kiválóan – a Puszcza Niepolomice együttesében 32 gólt kapott 28 mérkőzésen, tíz clean sheet került a neve mellé –, idén pedig már az élvonalban is bizonyítja, hogy szép jövő áll előtte. A lengyel kapusokat – akárcsak a magyarokat – még európai szinten is egyre jobban elismerik, s ő lehet ennek a következő példája.

A legfőbb erősségének a ziccerben való kivárós stílusát lehetne hozni, amiben Manuel Neuerhez hasonló módon képes higgadt maradni a lövés pillanatáig, hogy a lehető legkisebb sanszot adja a könnyű gólszerzésre.

A kimozdulásai az ilyen szituációkban magabiztosságra utalnak és jó helyzetfelismerésre. Tudja, hogy milyen szöget kell bezárnia, hogy a lehető legnagyobb felületet takarja ki a támadó előtt, amiben a 190 centiméteres magassága mellett, a nagy karfesztávolsága is segítségére van.

A 76%-os védési hatékonyság, mérkőzésenként 3,4 kísérlet mellett igazán imponáló teljesítmény, főleg annak fényében, hogy átlagosan 0,12 NPxG/Sh minőségű lövésekkel kell szembenézzen, ami az egyik legmagasabb érték a lengyel élvonalban.

A beívelésekkel nagyon nehéz zavarba hozni, kellően jó ütemérzéke van a kimozdulásokhoz, mind elindulás, mind elrugaszkodás pillanatát tekintve, itt a liga második legjobbja konkrétan a lehúzott és/vagy elütött labdákat tekintve.

A passzjátéka még kiforratlan, de ez amennyire az ő hibája, annyira a helyzete is adja ezt, mert se az előző, se a mostani szezonban nem egy olyan együttesben játszik, ahol szüksége lenne erre a tulajdonságára. A meccsenkénti 25 passzkísérlet, amely 83%-os még így is nagyon rendben van, de ez fejlesztésre szorul magasabb szinten majd, de ott a körülmények is adottak lesznek ehhez.

 

Lengyel tehetségek - Niemczycki


 

KAMIL PIATKOWSKI (20, BELSŐVÉDŐ, RAKÓW CZESTOCHOWA)

A 191 centiméter magas, kiváló fizikai adottságokkal felvértezett hátvéd egyike azoknak, akikről csaknem minden szakértő bizton állítja, hogy a jövője egy topligás együttesben van. Csapatának mindkét élvonalbeli szezonjában alapember volt a védelem tengelyében, fiatal kora ellenére komoly feladatokat mernek rábízni. A következő idényt már a Red Bull Salzburgban kezdheti meg, ami a következő lépcsőfok lehet a karrierjében, s igazi „előszobája” egy topligás csapatnak.

A Raków három belsővédős rendszerében a jobb oldali szerepkört tölti be. Ő az, aki a progresszivitásért felel a hátsó alakzatban, legyen szó megindulásról, vagy épp passzról. A térlátása kiemelkedő, jól veszi észre a megnyíló területeket, amiket előszeretettel megkísérel bejátszani a hosszú labdáival. Rendkívül labdabiztos, a 85%-os passzhatékonyságát annak fényében kell nézni, hogy elég sok kockázatos passzt felvállal.

Védő létére 0,41 kulcspasszt átlagol meccsenként, ami meg is mutatja, hogy az a tipikus védelemből irányító típus, legalábbis a labdával, mert a hangját nem túl sokszor hallatja, ez pedig az egyik komoly gyengesége, ami a vezér szerepkörre nem is biztos, hogy predesztinálni fogja valaha is.

A bal lábát még van hova fejleszteni, de az előző szezonhoz képest már így is érzékelhető, hogy többet használja. Ez főleg akkor lesz majd fontos, amikor más felállásban kell játsszon, mert ha átkerül egy négyvédős szisztémába – ez lesz Ausztriában –, akkor ott sokkal jobban szüksége lesz arra, hogy mindkét lábával bátran merjen passzolni.

A szerelések terén még lehet némi hiányérzetünk vele kapcsolatban, mert az időzítése nem a legjobb, így pedig olykor elkésve próbál meg közbeavatkozni, ami talán kicsit sok sárgához vezet. Ezt mindenképp javítania kellene, mert összességében a 72%-os védekező párharchatékonyság nagyon bíztató, s ebben nincs is benne a légi párharcok mutatója, amiben 77%-os, de ez valahol a magasságából is adódik.

 

Lengyel tehetségek - Piatkowski


 

ADRIAN GRYSZKIEWICZ (21, BELSŐVÉDŐ, GÓRNIK ZABZRE)

Október hónap legjobb fiatal játékosa Marcin Brosz vezetőedző egyik legfontosabb építőkockája volt a nyáron történt szerkezetváltásban. A fiatal balhátvédből könnyedén lehetett a három belsővédős rendszer bal oldali játékosát faragni, hisz a maga 185 centiméteres magassával és valamivel több mint 80 kilójával nem az a fajta, aki ne tudná a párharcokban a testi erejét kamatoztatni.

Noha a posztváltoztatás valamelyest megborította a róla kialakult képet, mert jelenlegi szerepkörében kevésbé mehet előre, de a progresszív stílusát ez nem fogja lenullázni. A szélsővédőként hozott számokhoz képest persze látványos a csökkenés, de a belsővédők közt pedig ligaelit statisztikákkal bír.

A megindulásai és a hosszú labdái a szárnyvédő irányába a zabzrei együttes egyik fegyvere, ezt támasztja alá a 90 percre kivetített 0,37 kulcspassza is.

Az idei szezonban a szerelései váltak a legfőbb erényévé. Meccsenként a liga egyik legtöbb párharcát vállalja fel a védők közt, amihez egy 65%-os sikerességi ráta is dukál esetében. A kiváló ütemérzék és a precízen kivitelezett mozdulatoknak köszönhetően rendszeresen tud olyat mutatni, amik visszaköszönnek a legszebb megmozdulások közt.

Idénre minimalizálódott a nyomásgyakorlásainak a száma, de még mindig tudja, hogy hogy kell a passzsávokat lezárni és adott esetben labdát szerezni az ellenfél átadásainak olvasásával. A labdaszerzések után a tranzíciós játékban nagyon hasznos, akár a megindulásai, akár az indításai okán.

A csapat egyik gyengesége – és Gryszkiewiczé is – a pontrúgások levédekezése, amikor is zónát védenek rendszerint, vagy pedig emberfogást alkalmaznak a legveszélyesebben fejelőn és mellé zónáznak. Ebben elég sokszor nem találja meg pontosan a helyét, idén több esetben is az elvileg ő általa levédett területről érkezett az ellenfél fejese vagy lövése. Ezen vagy dolgoznia kell, vagy reménykedni, hogy a következő csapatában nem ez lesz a séma.

 

Lengyel tehetségek - Gryszkiewicz


 

FILIP MARCHWINSKI (19, KÖZÉPPÁLYÁS, LECH POZNAN)

A poznani születésű magas, de kissé vékonyka fiú már a harmadik szezonját tölti az első csapatban, s idén már az európai kupaporondon is megmutathatta magát. A középpályán a bal széltől kezdve a jobboldali belső középpályás posztján keresztül a csatár mögötti szerepig bármit rá lehet bízni, de amennyire előny ez, annyira hátrány is, mert kis túlzással Dariusz Zuraw edző is pakolgatja mindenhová.

Miután mindkét lábával rendkívül jól bánik a labdával, így mindkét oldalon meg tudja bontani a védelmet a félterületből, vagy az oldalvonal mellől indulva is. Átlag feletti mennyiségben, és jó hatékonysággal cselez (2,23/90 – 57%), amik alapján a testének magabiztos koordinációja alapozza meg, mert nagyon sokszor csak a mozgásával be tudja csapni a védőjét.

Ha odaér a kapu elé, ami ebben a szezonban kevesebbszer történik meg (lövések 1,53/90), de mégis hatékonyabb lett és jobb döntéseket hoz, mert többször talál kaput, ráadásul a lövéseinek a minősége is szignifikánsan javult (0,11-ről 0,16 NPxG/Sh). Viszont ennek ellenére csupán két gól került a neve mellé a szezonban, ami nem valami fényes mutató. 

A passzjátéka a legfőbb erőssége, még úgy is, hogy idén távolabb van a kaputól általában, így kevesebb a kulcspassza, de cserébe a progresszív és a támadóharmadba juttatott átadásainak a száma nőtt.

A 84%-os passzhatékonyság, a beadásokkal és minden kockázatos labdával együtt nézve egy igazán szép mutató tőle. A közel felére csökkentett labdaeladásainak a számával (5,2/90) együtt nézve pedig már inkább nevezhető ez imponálónak.

A hátrébb vont szerepkörben egyre jobban érez rá a labdaszerzésekre, s a védekező párharcok terén is sokat javult, főleg, ami a hatékonyságot illeti. Összességében is meglepően sok párharcot vív idén, bár ennek jó része a levegőben zajlik, ahol jól használja ki, hogy a középpályán kevés 187 centiméter magas játékos van rajta kívül, s neki még az emelkedése is nagyon jó, amit a gyerekkori kosárlabdázásnak is köszönhet.

 


 

BARTOSZ SLISZ (21, KÖZÉPPÁLYÁS, LEGIA WARSZAWA)

Már két éve is a Zaglebie Lubin egyik legjobbja volt, pedig csak akkor mutatkozott be az élvonalban. 2020 februárjában lecsapott rá az ország jelenlegi legnagyobb csapata, így az előző szezon bajnoki címében már ő is részt vállalt. A világbajnoki selejtezőkre készülő válogatott keretnek is a tagja.

A varsóiak agresszív letámadással járó játékának is köszönhetően a harmadik legtöbb labdaszerzése van az ellenfél térfelén, s összességében is az elitbe tartozik liga szinten. A presszing mutatói ugyancsak a legjobbak közé predesztinálják, főleg a semleges harmadban nagyon jók a mutatói, ott a mennyiséghez mérten a leghatékonyabbak közt találni a nevét. Nagyon jó érzéke van az átadások, illetve indítások lefüleléséhez, jól lép bele a passzsávokba.

A megszerzett labdákat jól osztogatja el, és bár keveset tud valóban előrefelé passzolni miután már a másik térfélen szerez sok labdát, de oldalirányba jól tudja megtalálni a réseket, hogy a szélsőket akár egyből a védelem mögé beindítsa.

Ezzel szemben viszont megindulásai és labdacipelései annál inkább vannak, sokat visszalép a védővonalba, hogy ő vigye fel a labdákat a sebessége és a remek irányváltásainak hála a cselekkel is hatékonyan bánik, még ha nem is vállal sokat (1,22/90 – 88%). Ebből kifolyólag a támadópárharcaiban is nagyon sikeres, a maga 71%-os mutatójával ebben is elitnek mondható.

A párharcokkal összességében is jól áll, bár védekezésben még van fejlődni valója, mert sokszor tapasztalható nála az, hogy elhiszi, hogy tudja mi fog történni és ilyen esetben bizony többször is könnyedén kicselezik. Nem egyszer volt már szenvedő alanya káprázatos megmozdulásoknak a támadók részéről, ami nem vet jó fényt a megítélésére sokak szerint.

 

Lengyel tehetségek - Slisz


 

LUKASZ POREBA (20, KÖZÉPPÁLYÁS, ZAGLEBIE LUBIN)

A saját nevelésű fiatal az előző szezonban robbant be a lengyel köztudatba, idén nyáron pedig jó eséllyel egy topliga felé veszi az irányt, mert a 2022-ben lejáró szerződését már kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg, hiszen már a télen is többen érdeklődtek iránta.

Egy fél szezonon át volt Slisz párja a lubini középpálya tengelyében, ami idénre sokkal inkább lett egy 4-1-4-1-es hadrend itt pedig a jobb oldali belső „nyolcas” posztján szerepel az esetek többségében. Alapjáraton egy box-to-box középpályásnak mondhatnánk, de kevesebbet jut el a kapuig, mint amennyit ez a kifejezés szükségeltetne, ebből kifolyólag pedig kevesebbet is lő, idén még gólja sincs.

Technikailag jól képzett, de érződik rajta az az ösztönösség is, amit főleg a cseleknél lehet jól észrevenni, hogy mintha zsigerből jönne számára egyik-másik megmozdulás. A 77%-os hatékonysága még ha nem is nagy szám mellett (1,42/90) még így is a legjobbak közé emeli őt ezen a téren.

A passzhatékonysága „csak” 80%-os, de a játéka nagyon is progresszív. Sokat keresik a labdákkal a társak a semleges harmadban, ahonnét neki kell rendszerint előre juttatni a játékszert, akár a szélek megjátszásával, akár a csatár kiugratásával.

Noha nem tűnik soknak a meccsenkénti 0,77 kulcspassz, ezzel már a legjobb tízben van a ligában, ahogy a támadóharmadba juttatott átadásokat illetően is.

A védekezésben még van hova fejlődni, mert bár egy az egyben nem könnyen verhető, de mikor feláll a védelem és nem van a saját szerepköre és feladata, akkor még kissé fegyelmezetlen. A felesleges kirontásai, ami nem mondható épp hatékony pressziónak – csak 26%-os benne – sokszor lövési lehetőséget biztosítanak az ellenfélnek, vagy épp a helyét átvenni igyekvő társ eredeti posztján lehet kiugratni valakit.

 


 

KACPER KOZLOWSKI (17, KÖZÉPPÁLYÁS, POGON SZCZECIN)

Még csak 15 éves volt, mikor 2019 májusában bemutatkozott a felnőttek között, de már akkor mindenki úgy beszélt róla, mint a jövő egyik legnagyobb lengyel csillagáról. Most márciusban pedig már esélye nyílik akár a felnőttválogatottban is bemutatkozni, mert Paulo Sousa szövetségi kapitány őt is behívta a világbajnoki selejtezőkre, pedig még mindig nem számít felnőttnek.

Az előző idényben még többnyire az ifjúsági és második csapatban számoltak vele, de a saját korosztályában kiemelkedő volt, míg a negyedik vonalban átlag feletti. Idén már egyértelműen az első csapat tagja, bár a szezon elején a tartalékoknál szerepelt, de már az élvonalban is nyolc alkalommal volt kezdő és ötször csere. Mindkét lábával tudja kezelni a labdát – és persze lőni is –, de inkább a jobboldali félterületet szereti megszállni, ahonnét pontos keresztlabdái vannak a túl oldalon szabadon lévő társ felé.

A passzjáték és a szervezés az egyik legfőbb erőssége a hosszú labdák mellett, amit a kevés lehetőség ellenére is 0,57 kulcspasszal és a támadóharmadban 72%-os passzpontossággal bizonyít.

A 0,43 helyzetkialakítás a játékidejéhez mérve ismételten nagyon biztató mutató nála. Nagyon komolyan néz ki a 90 percre kivetített 8,1 cselkísérlete, de ezek 74%-a sikeres – mellékzöngeként jegyezzük fel, hogy a saját korosztályában, az U17-es Európa-bajnokság három meccsén 45 kísérletéből 39 bejött. 

A védekezésben vannak hiányosságai, kicsit sok labdát is ad el, de ez a kockázatos stílusa mellett nem meglepő. A presszingben még közel sem érzi megfelelően se az időzítést, se a passzsávokat, ahogy a védekező párharcaiban sem elég hatékony, de ezek fejleszthető dolgok esetében, ő pedig még mindig csak egy tinédzser.

 


 

DAWID KOCYLA (18, BALSZÉLSŐ, WISLA PLOCK)

A belchatówi születésű fiatal szélső a város csapatában kezdett el focizni, és egészen 2020 januárjáig ott is játszott. Viszont éppen csak elmúlt 17 mikor az előző idényben a másodosztályban már rendszeresen pályára lépett, s három góllal és egy assziszttal segítette csapatát az őszi szezonban. Tavasszal már a plockiak színeiben az élvonalban is bemutatkozott, itt is tett három gólt a közösbe első félszezonja alkalmával.

Idén már többször volt kezdő, mint csere, s csupán akkor hiányzott, mikor a koronavírus miatt karanténban volt. Számára mindegy, hogy a jobb-, vagy a bal oldalon kap szerepet, mert mindkét lábával kivalóan bánik a labdával.

Dicsérni lehet a sebességét és az irányváltási képességeit, ebből fakadóan pedig a cselekkel sem áll hadilábon, bár olykor túl vállalja magát, ami felesleges labdavesztéseket is eredményez.

Kevés beadása van a posztjához mérten, de erre az a magyarázat, hogy az a fajta játék jellemzi Radoslaw Sobolewski csapatát, hogy a szélsőknek befelé kell törniük – tükörszélső módjára. Így nem beívelésekkel kell kísérletezzen, hanem a párharcerősségére igyekeznek hangsúlyt fektetni, ilyen téren viszont igencsak magas számban próbálkozik. A támadóharmadon belül, ha esélye van akkor egy az egy ellen megy, amik során kellően sikeres is, de a reaktív foci velejárója, hogy kevés alkalommal alakul ki ilyen lehetősége, többnyire több védővel szemben kell próbálkozzon.

Szélsőhöz mérten a védekezése nem valami magas szintű, de az úgymond besegítő feladatokat, vagyis a szélesővédőkkel való visszaérés, valamint az oldalvonal melletti területeken kialakuló emberhátrányos helyzetbe jól hasznosítja magát főleg a sebessége révén. Ehhez kapcsolódóan a robbanékonyságának is hasznát veszi, ilyen téren, mert jól fülel le hosszú passzokat, mert képes előbb odaérni, mint a riválisa, így megszerezve a labdát.

 

Lengyel tehetségek - Kocyla


 

JAKUB KAMINSZKI (18, BALSZÉLSŐ, LECH POZNAN)

Az előző szezon legjobb fiataljának járó díjért a legjobb három közt volt, hiszen alig múlt 17 éves, amikor először kezdett. Az idény végére 24 mérkőzésen négy találat és öt gólpassz került a neve mellé, így nem meglepő módon felfigyeltek rá többen is a topligákból. Idén az Európa-liga selejtezőiben főszerepet vállalt (két gól és egy assziszt), majd a csoportkörben is megmutatta, hogy lehet rá számítani.

Az előző kiíráshoz képest idén valamivel haloványabb, de a csapat is erősen megsínylette a kettősterhelést, mert az elmúlt két év már a fiatalítás jegyében telt Poznan kék felén. Ennek Kaminszki az egyik ékköve, valamit a feljebb említett Marchwinski, akivel együtt nyertek korosztályos bajnoki címet két éve.

A passzjátéka továbbra is kiváló, nagyon jól tud összejátszani a felmozgó szélsővédővel, akinek megnyitja a teret a befelé irányuló mozgásával, így jöhetnek a beadások, vagy épp az ő robbanékony ritmusváltásainak köszönhetően őt lehet célba venni egy passzal.

A szélről való befelé törés, és ebből való helyzetkialakítás továbbra is az egyik legfőbb fegyvere, de ezeknek csökkent a száma. Kevesebb kulcspassza és kevesebb boxon belülre juttatott pontos átadása van.

Továbbra is sok csellel kísérletezik, de idén már 50% alá esett vissza a hatékonysága, ezzel együtt a párharcait is sokkal nagyobb arányban veszti el, mint az jellemezte tavaly. Cserébe viszont több lövése van, amik egyre rosszabb minőségű kísérletek és még a kaput is kisebb hatékonysággal találja el, nem meglepő, hogy csupán egyetlen gólja van idén.

Nem állítható biztosan, de a novemberi koronavírus miatti kimaradása után kezdett el látványosan romlani a teljesítménye, amivel kapcsolatban vannak fenntartások, hogy nem annak a hatása érződik-e még mindig nála.

 

 

Írj hozzászólást