Rivaldo helyett Simone – Egy csapat újjászületése

Csaknem 200 millió forintnak megfelelő összegért szerződtet Törökországból egy világbajnokságot, kontinenstornákat megjárt válogatott védőt egy ismeretlen marokkói klub – ennyi volt a hír, vagyis inkább csak egy rövid adatsor november elején, mely mögé nézve persze sokkal nagyobb ívű történet bomlik ki: új arab sztárcsapat van születőben az afrikai kontinens északnyugati részén, egy Casablanca és Rabat közt elterülő kikötővárosban, Mohammediában.

Fédala, vagyis Fadl Allah (,,Isten dicsőségére”) már a középkorban jelentős forgalmat bonyolító kikötőváros, kereskedelmi központ volt, melyet a francia uralom alatt, az 1910-es évektől az ‘50-es évek elejéig több fázisban fejlesztettek fel mai modern szintjére: fontos ipari és logisztikai centrum, melyet elsősorban Marokkó olajipari központjaként tartanak számon, élén a monumentális SAMIR finomítóval. Elhelyezkedésének stratégiai jelentősége a II. világháború során is kitűnt: 1942. novemberében a Fáklya-hadművelet keretében itt szállt partra az amerikai hadsereg középső csoportja, hogy aztán Dwight D. Eisenhower tábornok vezetésével kiűzze Afrikából a náci csapatokat.

 


 

Marokkó 1956-os függetlenné válása után az akkori király, V. Mohamed tiszteletére kapta 1960-ban a város mai nevét, Mohammediát – ekkor már működött a település futballcsapata, a franciák által 1948-ban alapított Fédala Sport utódaként immár helyiek által gründolt Sporting Club Chabab Mohammédia, röviden SCCM, amelyet szurkolói Skakemnek becéznek (nyelvi szempontból hasonlóan képezve a nevet az egykori óbudai 33 FC-éhez, azaz a Hariháromhoz).

 

 

Román és brazil nexusokkal a csúcsra

A Skakem a ‘70-es, ‘80-as években élte fénykorát, játékosai adták az akkori marokkói válogatott gerincét, a klubhoz teljes pályafutásán át (1965-1982) hű csatárt, Ahmed Farast 1975-ben az év afrikai labdarúgójának is megválaszották – a díjat 1970 és 1994 között a France Football magazin osztotta ki. Az egyesület trófeagyűjteményébe ekkoriban bekerült a marokkói bajnoki serleg, és az országos Trón Kupa, miközben a marokkói nemzeti csapat 1976-ban egyaránt megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, és az azévi Pánarab Játékok futballtornáját Virgil Mărdărescu (1921-2003) szövetségi kapitány vezetésével.

A román kapitány fia, Mircea ,,Gil” Mărdărescu (68) akkoriban együtt játszott a New York Cosmos csapatánál Pelével, a klub pedig azóta is remek kapcsolatokat ápol a Seleção sztárjaival. Ez a magyarázata annak, hogy az időközben a harmadosztályba visszasüllyedt, eljelentéktelenedett Skakem régi dicsőségét visszaállítani igyekvő klubvezetés, élén a tulajdonos üzletember Hicham Aït Mennával 2019 elején Rivaldót kérte fel a sportigazgatói poszt betöltésére.

 


 

Az eredeti terv szerint Rivaldo a csapat kispadjára is leült volna a 2019-2020-as idényre, a vezetőedzői feladatokat azonban végül az egykori kiváló olasz csatárra, Marco Simonére bízták, Rivaldo pedig megmaradt tanácsadói háttérszerepénél. Simonével a gárda újoncként élen állt a másodosztályban, amikor mindössze négy hónapnyi munka után Aït Menna menesztette őt, arra hivatkozva, hogy nem elégedett a csapat teljesítményével – felajánlott ugyan más pozíciót az olasz szakembernek a stábban, azonban a sértett tréner ezt nem fogadta el. Az élvonalba a Mohammédia így a 2020. február elején kinevezett helyi edző, Mohamed Amine Benhachem (45) irányításával jutott fel, megnyerve az októberben zárult szezont.

 

Erősítések Európából és a Közel-Keletről

A koronavírus-járvány miatti csúszások következtében a csapatnak mindössze egy bő hónapja volt felkészülni a december elején indult 2020-2021-es marokkói első osztályú idényre, miközben a háttérben a szakmai stáb a keret alapos felturbózásán ügyködött: néhány hét alatt pontosan egy csapatnyi, 11 újonnan igazolt játékos érkezett Mohammediába!

Közülük a legdrágább a középhátvéd Manuel da Costa (34) volt, akinek játékjogáért a fent jelzett közel 200 millió forintnyi összeget a török Trabzonspornak fizette ki a klub: a holland, olasz, angol, orosz, porgtuál, és görög élvonalat is megjárt válogatott védő a 2017-es és 2019-es Afrikai Nemzetek Kupáján, valamint a 2018-as oroszországi világbajnokságon is alapembere volt a nemzeti csapatnak.

 


 

A magas, jó kötésű ifjú középcsatárt, Khalid Hachadit (22) Portugáliából, a Vitória Setúbaltól csábították el, Aymane Mourid (20) a spanyol Leganéstől érkezett, a balbekk Abdelmounaim Boutouil (22) Belgiumból költözött vissza szülőhazájába. A keretben a marokkói spílerek mellett néhány idegenlégióst is felfedezhetünk, a támadó Ahmed Al-Sarori (22) a jemeni válogatott alapembere – arról nevezetes, hogy 2018-ban ő volt az első jemeni labdarúgó, aki Brazíliában bajnoki meccsen pályára lépett –, Youssouf Traore (22) a Skakem mellett Mali utánpótlás-válogatottját erősíti, a rutinos elefántcsontparti középpályás Hervé Guy-re (29) pedig az SC Bastiánál eltöltött időszakából emlékezhetünk, amikor fiatal tehetségként Korzikán nevelkedve a 2003-as U20-as világbajnokságon is részt vett.


 

Ló-, vagyis inkább tevehalálában megerősített játékosállományával a Benhachem-féle csapat fantasztikusan kezdte decemberben az új idényt: első négy meccsén a Mohammédia két győzelem mellett két döntetlent ért el úgy, hogy egyetlen gólt sem kapott, amivel természetesen a tabella elején, a bajnokesélyesek közt találták magukat. A legnagyobb erőpróba azonban a Boxing Day-en, 26-án várt a csapatra, a bajnoki címvédő Raja Casablanca otthonában volt jelenésük, melynek félelmetes arénáját amúgy V. Mohamed stadionnak nevezik… A háromszoros afrikai BL-győztes zöld-fehérek nagy csatában, mindössze 1-0-ra győzték le újonc vendégeiket, a Skakem tehetséges kapusa, Mehdi Harrar (20) ismét nagyszerű teljesítménynel rukkolt elő – van kitől eltanulnia a mesterfogásokat, az egyesület kapusedzője ugyanis Tarik El Jarmouni (42), aki a marokkói válogatottal a 2000-es sydney-i olimpián, majd még három kontinenstornán gyűjtött értékes tapasztalatokat. Kitett magáért a csapatkapitány középpályás, Ayoub Adila (24), és a közönségkedvenc támadó Marouane Zila (23) is, azonban most még meg kellett hajolniuk a nagyobb tudás előtt. Nincs viszont szükség nagy jóstehetségre ahhoz, hogy kijelentsük, 2021 jó eséllyel a Chabab Mohammédia éve lesz, és ha a Botola Próban, azaz a hazai élvonalban a dobogón tudnak végezni, a nemzetközi porondon is nemsokára megmutathatják magukat.

 

A klubtulaj nagyszabású tervei


 

Ehhez Hicham Aït Menna biztosítja a gazdasági hátteret, a klub PR- és marketingcsapata pedig a folyamatos sajtójelenlétet – az eddigi legszebb hírverő eseményre 2019 júniusában került sor az El Bachir stadionban, amikor a helyi és nemzeti hős Ahmed Faras (74) tiszteletére rendeztek gálamérkőzést az FC Barcelona öregfiúinak részvételével: pályára lépett többek között Rivaldo, Sonny Anderson, a 2002-es világbajnok brazil válogatott kapitánya, Cafú, és az afrikai futball élő legendája, Roger Milla is. A körülbelül 15 ezres ünneplő közönség előtt 2-2-es döntetlent játszottak az alkalmi sztáregyüttesek, az igazán felemelő est egyben a Mohammédia újjászületését jelző mérföldkőnek is beillett.

Amíg ehhez hasonló örömünnepekre a világjárvány miatt nem kerülhet sor, a klubnál masszív online közösségimédia-jelenlétet, tartalmakat biztosítanak a távolból szurkolóknak. A klub hivatalos Facebook-oldalán, YouTube-, Instagram-, és Twitter-profilján napi szinten követhetőek a csapattal kapcsolatos események, így akár Magyarországról is figyelemmel kísérhetjük az SC Chabab Mohammédia 2021-es szereplését.

Eközben az ambiciózus Aït Menna tovább folytatja az építkezést: kimondott cél a klubnál a helyi tehetségek megtalálása mellett a többi arab országban légióskodó marokkói labdarúgók és az európai diaszpórákban élő, futballozó játékosok hazacsábítása, ennek elérése érdekében nemzetközi scouting-hálózatot építenek ki az egyesületnél. 2020 nyarán szóba került, hogy Aït Menna megvásárolja a francia Ligue 2-ben vitézkedő ES Troyes-t, ám az egyesületet végül Manszúr sejk City Football Groupja kebelezte be. Mindez azonban jelzi az igényt legalább egy európai ,,kirendeltség” felállítására, és Belgiumtól Franciaországon át Spanyolországig előbb-utóbb akad majd egy bajba jutott kisebb, vagy akár közepes klub, amely marokkói bázisul szolgálhat a közeljövőben.


Képek forrása: Samir.ma, Le360 Sport, GetFootballNewsFrance, MaghribFoot

Írj hozzászólást