Silvio Gazzaniga és az ő világbajnoki trófeája

Gyerekkorától kezdve a művészetek körül forgott az élete. Legismertebb alkotására labdarúgók tucatjai áhítoznak, de csak kevesek érinthetik meg. Íme, Silvio Gazzaniga és az ő világbajnoki trófeája.

A már idős Silvio Gazzaniga élete egyik fő művével


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az olasz szobrász, Silvio Gazzaniga nagyon sokat köszönhet Brazília labdarúgó-válogatottjának. A helyzet ugyanis az, hogy 1930 és 1970 között a világbajnokságokon résztvevő nemzeti együttesek a dicsőség mellett a győzelem görög istennőjét, Nikét ábrázoló vándorserleg elnyeréséért futballoztak, amelyet a győztes négy évig birtokolhatott. (A trófea a nevét a FIFA-t 1921 és 1954 között irányító francia sportvezetőről, Jules Rimet-ről kapta.)

A szabály akkoriban pedig úgy szólt, az a csapat, amely először nyer három vb-aranyat, örökre magáénak tudhatja a serleget.

És mivel Brazília 1958 és 1962 után 1970-ben is világbajnokságot nyert, hazavihette a Jules Rimet-trófeát. (Érdekesség, hogy a serleget a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őrizték 1983-ig, amikor ismeretlen tettesek ellopták, és azóta sem került elő.) Ezt követően, 1971. április 5-én a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pályázatot írt ki egy új kupa elkészítésére.

 

Pelé és az 1970-ben elnyert Jules Rimet-trófea

 

Zárt ajtók mögött

Az ekkor az ötvenedik életévét taposó olasz művész, Silvio Gazzaniga –, aki már fiatal korától kezdve a formatervezésnek, a festészetnek és a szobrászatnak szentelte életét –, magára zárta milánói műhelyének ajtaját, s nekilátott a munkának. Előbb vázlatot készített, de mivel tudta, milyen nehéz egy egyszerű tervet értékelni, legyártott egy félig végleges, háromdimenziós modellt, amelyet később gipszből meg is formázott. Az alkotási folyamatról, a világbajnoki trófea szimbolikus tartalmáról Gazzaniga hosszabban is mesélt honlapján.

„A sportos harmónia egyetemes szimbólumának elkészítéséhez két alapvető képből merítettem ihletet: a diadalmas sportolóból és a világmindenségből. Az erőfeszítés formálható ábrázolását akartam elérni, amely egyszerre képes kifejezni a harmóniát, a józanságot és a békét. Az alaknak egyszerre kellett egyenes vonalúnak és dinamikusnak lennie.

Azért, hogy felhívja a figyelmet a főszereplőre, a labdarúgóra, egy emberre, akit a győzelem óriássá változtatott, anélkül, hogy az emberfeletti szerepét felvenné”

– mondta.

Az olasz szobrász műve két olyan játékost ábrázol, akik a győzelem diadalmas örömében felnyújtják karjaikat. A fölöttük lévő gömb egyszerre jelenti a világot és a labdát. A trófea két ellentétes oldala közötti durva anyag a labdarúgás lendületét, energiáját és keménységét, valamint a sport iránti intenzív elkötelezettséget szimbolizálja. Az alkotás – ahogy azt a művész írja – magában hordozza a dinamizmust, az erőt, a cselekvés gyorsaságát, a sportot és az érzelmi erőfeszítést, valamint azt az ujjongást, amikor az ember a világ tetején találja magát.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

„Aki egy ilyen nehéz és rangos versenyt megnyer, a győzelem pillanatában óriássá válik, és a díjnak, a kupának mindezt ki kell fejeznie. (…) Ha valaha újra kellene csinálnom, semmit sem változtatnék rajta. Az a tény, hogy a trófea a legnagyobb elismeréssel állt ellen az időnek és az új divatnak, arról tanúskodik, hogy olyan esztétikai és szimbolikus elvek inspiráltak, amelyek általánosan érthetőek” 

teszi hozzá Gazzaniga.

 

Az új és a régi trófea

 

Igazából egy kávés csésze is lehetne…

Ha nem is ennyire kifinomultan, de a trófea szimbolikus jelentőségét emelte ki a nyugat-német válogatott kapusa, Sepp Maier is. Amikor ugyanis 2017-ben, Gazzaniga halála után egy évvel Maiert a Goal.com megkérdezte, mit gondol az olasz szobrász művéről, azzal kezdte mondandóját, hogy a Jules Rimet-trófea szebb volt, mint a jelenlegi. Ráadásul annyi másolat van belőle, hogy már mindenkinek van egy.

„Ha megnyered, az egészen különleges. Ez a legfontosabb dolog egy labdarúgó pályafutása során. De egy kávés csészét is felemelnék, ha az lenne a trófea.

Minden a szimbolikus jellegről szól, nem igazán számít, hogy milyen trófeát emelsz fel”

– mondta az 1974-ben világbajnokságot nyerő Sepp Maier.

Míg Vicente Del Bosque, a spanyol válogatottal 2010-ben vb-t nyerő szakember arról beszélt, hogy amikor először volt a kezében a trófea, úgy érezte, hogy hosszú évek után végre sikerült teljesíteniük a küldetésüket.

„Nagyon nehéz lesz egy másik spanyol csapatnak megnyernie ezt a trófeát. Mindannyian büszkék vagyunk, miután sok évtized után először sikerült elkerülnünk a negyeddöntős kárhozatot, és első spanyol együttesként diadalmaskodnunk” – mondta.

 

Még van rajta hely

A 36 cm magas és 4,97 kg súlyú, 18 karátos aranyból készült trófea talapzatába a „FIFA világbajnokság” feliratot vésték. Minden alkalommal rákerül az épp aktuális vb-győztes ország neve a saját nyelvén, illetve az aktuális évszám.

Tizenhét bajnok neve fér rá, ez azt jelenti, hogy 2038-ban telik be a hely.

A győztesek egyébként csak egy ötvenezer dollár értékű másolatot vihetnek haza. Az eredeti alkotást a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség zürichi székházában őrzik.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

5,50 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Argentína

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást