Hogyan tovább, FC Barcelona?

Péntek este egy szégyenteljes, megalázó, „futballMoháccsal” felérő 8-2-es vereséget szenvedett az FC Barcelona a Bayern München ellen. A klubban változások fognak bekövetkezni, Quiqué Setién már távozott is, és lehet, hogy Eric Abidal sportigazgató is erre lesz kényszerítve. Setién utódja Xavi vagy Pochettino is lehet, és most megvizsgáljuk, mit jelentene bármelyikük érkezése a klub számára. 


Ez a Barcelona esélyes lehet a következő bajnoki szezonban?


Sokan teszik fel a kérdést, hogy ki hitte volna? 8-2? Nos, aki ezt nem hitte volna, az valószínűleg mesterséges kómában lehetett 2016 óta, ugyanis bizonyítékok tucatjai mutattak afelé, hogy a Barcelona egy hatalmas lejtőn van.

2019-ben 3-0-s győzelem után estek ki a Liverpool ellen, ahol a Rakuten által készített dokumentumfilmben látszódott, hogy Jordi Alba a félidőben sírt az öltőzőben, pedig még csak 1-0-ra vezetett a Liverpool.

2018-ban 3-0-s vereséget szenvedtek az AS Roma ellen, és hiába nyertek az első mérkőzésen 4-1-re, a római kiesés hatalmas kapitulációnak bizonyult, egy évvel korábban a Juventus 3-0-ra verte el őket a nyolc között, egy körrel korábban pedig 4-0-ra kaptak ki a Paris Saint-Germaintől, még ha a visszavágón 6-1-es győzelemmel képesek is voltak valami csodával határos módon továbbjutni (elsősorban a PSG mentális összeesésének). Utóbbi csak arra volt jó, hogy elhitessék a szurkolókkal és a klubtagokkal, hogy minden rendben van.


A római és a liverpooli sebek idézték elő a lisszaboni szégyent, és ez még sokáig kísértheti a klubot.

Semmi sincs rendben, évek óta csak romlik a helyzet. Sandro Rosell elnök kinevezése óta vannak ebben a lefelé mutató spirálban, utódja (korábbi alelnöke), Josep María Bartomeu pedig tovább rontott a klub működésén. A rossz átigazolási politika, a rossz edzőkiválasztás, a klub adósságainak drasztikus növelése, a játékosok fizetésének olyan mértékű megnövelése, hogy az már veszélyezteti a klub működését, ezek mind szerepet játszanak jelenlegi állapotokban.

Az is probléma, hogy a spanyol klubok nem tudnak pénzügyileg versenyezni angol (legmagasabb televíziós bevételek) és olasz (kedvező adózás) riválisaikkal, sem a Katar által támogatott PSG-vel. A legjobb spanyol edzők és klubvezetők is Angliába mennek. A Manchester Citynél több katalán szaktudás van, mint Katalónia fővárosában…


A játékosok heti keresete. Virgil Van Dijk, Mohamed Salah kevesebbet keresnek, mint Samuel Umtiti, Alisson pedig kevesebbet keres, mint Rafinha….

 

A játékosok fizetése nem csak a klub mindennapi pénzügyeire jelent veszélyt, hanem a jövőjére is. Szinte lehetetlen eladni ekkora fizetéssel rendelkező játékosokat. Végre észreveszik a legnagyobb klubok is, hogy ha óriási fizetést adnak 28 évesnél idősebb játékosoknak hosszú távon, az nagyon nagy butaság (Alexis Sánchezt ingyen elengedte a Manchester United, Mesut Özilt képtelen eladni az Arsenal, Gareth Bale-t pedig a Real Madrid).

Vannak játékosok, akik nem elég jók, és/vagy öregek (Semedo, Piqué, Lenglet, Alba, Busquets, Rakitić, Suárez, Messi), akik nem illenek be a csapatba (Griezmann, Coutinho, aki tegnap a Bayern játékosaként szerzett két gólt a Barca ellen), akik a rossz taktikának látják kárát (De Jong), és akik állandóan sérültek, és nem elég profi a hozzáállásuk (Dembélé, Umtiti).
Ezekre a játékosokra rengeteg pénzt költöttek átigazolási díj és fizetések formájában, és ha figyelembe vesszük, hogy a 24 éves Arthurt 10 millió euróért és a hat évvel idősebb Miralem Pjanićért odaadták a Juventusnak, akkor látszik, hogy a sporttudományi (és az analitikai) részlegre sem hallgatnak.

A pénteki csapat átlagok életkora 29 év volt. Ezt a csapatot teljesen újjá kell építeni, de ez az egész szervezetre igaz. A gond azonban az, hogy a klub pengeélen táncol anyagilag, amire csak ráerősít a koronavírus. A Nou Camp zárva van március óta, és senki sem tudja, mikor lehet ismét meccsnapi bevételekkel számolni. Az átigazolási piacon sem tudnak így aktívan mozogni, és eladni azt a sok játékost, akiktől meg kellene szabadulniuk, és nem tudják megvenni azokat, akikre szükségük lenne. A legrosszabbról pedig még nem is beszéltünk, az pedig Messi elkerülhetetlen távozása, az argentin már 33 éves, és csak idő kérdése, hogy mikor távozik a klubtól.

x=játékos kora a szezon előtt; y=játszott percek száma. Rengeteg játékos van túl a karrierje csúcsán.

Védekezések a Barcelona támadói részéről. Kék= Védekezési párharcok/ 90 perc; Zöld= Sikeres védekezési párharcok %-a; Sárga= Labdabirtokláshoz viszonyított labdalopások/ 90 perc; Piros= Szabálytalanságok/ 90 perc. Amikor Messi és Suárez ennyire nem veszi ki a részét a védekezésből, azt a legjobb csapatok a BL-ben megbüntetik. (Wyscout, @DrSutirhaM)

Választások

Van egy növekvő mozgalom a bérletesek körében, amely bizalmi szavazást akar kezdeményezni, hogy az előrehozott választásokat idézzen elő, hogy Bartomeuék távozzanak, és a helyét Víctor Font, vagy Joan Laporta vegye át.

Az elnökségnek adósságmentesen kell elhagynia a klubot, különben az elnökség tagjainak kell azt a saját zsebükből kipótolniuk. Ezért sem akarja az elnökség, hogy most legyenek választások, továbbá, még hivatalos jelöltet sem nevezett meg Bartomeu, aki nem indul majd a választásokon.

Font azt a Xavi Hernándezt tenné meg edzőnek, akivel tárgyalt Bartomeu Ernesto Valverde távozásakor januárban, ám Xavi nemet mondott (ahogy Ronald Koeman is), ugyanis nincs kibékülve a jelenlegi vezetéssel, viszont Lionel Messi támogatását élvezné ez a döntés, ami nem elhanyagolható szempont.

Pochettino

Bartomeu jó kapcsolatot ápol Mauricio Pochettinóval, aki szintén nemet mondott a télen, ám most ismét képbe került.

Pochettino egy kiváló edző, aki fiatalokat beépítő, játékosokat fejlesztő, sok energiát és letámadást igénylő játékával komoly eredményeket ért el az Español, a Southampton és a Tottenham kispadján. Neve számos alkalommal szóba került már a Real Madridnál és a Manchester Unitednél is, előző héten pedig a Juventus is felvette vele a kapcsolatot, mielőtt Andrea Pirlót nevezték volna ki Maurizio Sarri utódjának.

Azonban bármennyire is ő a legjobb elérhető edző, a városi rivális Españolnál töltött ideje szálka egyes szurkolók („culék”) szemében, és a Bartomeuval való kapcsolata hátrányosnak tekinthető politikailag. Ezzel a kerettel pedig képtelen lenne azt a játékot leoktatni, ami őt annyira jellemzi, és az átalakítás nem egy évet venne igénybe. Ez tetézi még az is, hogy Messi abszolút nem alkalmas arra a játékra, amit honfitársa képvisel, ami további alapot adhatna a távozására.

Arról nem is beszélve, hogy a klubvezetés dilettantizmusa is veszélyes az argentinra, aki többször is beszélt arról, hogy a tökéletes projektre vár, azonban a Barcelona minden, csak nem tökéletes projekt jelenleg.

Xavi

Akkor legyen inkább Xavi? A korábbi legendás középpályás lenne a népszerűbb választás a tagok körében, ezért politikailag érdemes lenne őt kinevezni Bartomeuéknak, azonban kérdés, hogy 1) Akar-e jönni? 2) Elég jó-e már edzőként?

Xavinak nincs sokkal több tapasztalata, mint Pirlónak. 2019 májusa óta edzője az Al-Saddnak, ahol megnyerte a Katari Kupát, illetve a Szuperkupát. Amikor átvette a csapatot, az éppen aktuális bajnok volt, 100-22-es gólaránnyal, és 1 verséggel. Idén viszont csak a 3. helyen fognak végezni, 5 vereséget is elszenvedtek, a gólkülönbségük +22-re csökkent +78-ról (!!!), és pont fele annyi gólt rúgtak, mint egy éve (egy forduló van hátra a bajnokságból).

Szerettük volna megnézni, hogy mennyi pénzért vett játékosokat a klub, azonban a transfermarkt.de oldalon csak ingyenes igazolásokat tüntetnek fel, az összes többinél pedig kérdőjel van az átigazolási díj oszlopban……

Az Ázsiai Bajnokok Ligájában tavaly az elődöntőben esett ki a csapat (Xavi a nyolcaddöntő előtt vette át a csapatot), ahogyan egy évvel korábban is.

Felmerül az is, hogy képes lesz-e döntéseket hozni volt csapattársai sorsáról, illetve, hogy képes lesz-e megfelelően értékelni játékosokat, akikkel huzamosabb ideig együtt játszott.

„Mbappét inkább fizikálisnak találom, mint tehetségesnek, ahogyan Pogbát is, még ha nem is láttam őt játszani idén.” – azon kívül, hogy ez sztereotipizálás rasszistának is minősíthető, elképesztően felelőtlen és téves megállapítás, pláne, hogy nem is nézte meg őket, ami nem vall túlzott profizmusra.

További kijelentései Katar kapcsán, lenézve az ország emberi jogokkal kapcsolatos borzasztó álláspontját, komolyan felmerül a kérdés, hogy rendelkezik-e a megfelelő értékrenddel és intelligenciával egy ekkora poszt betöltéséhez (mentora, Pep Guardiola is szemet huny főnökei borzalmas tettei felett az Egyesült Arab Emírségekben, miközben tüntet egyes katalán politikusok bebörtönzése ellen…).

Bár a katari bajnokságról nincsenek nyilvános sportanalitikai adatok, az mindenképpen aggasztó, hogy a csapat támadójátéka ennyire visszaesett. Az, hogy Xavi lenne a Barcelona edzője, miközben semmilyen szakmai munkát nem végzett olyan országban, ahol normális sportmodellben működik a labdarúgás, az komoly kérdőjeleket vet fel, hogy tényleg ő lenne-e a megoldás.

Azt már több nagy klubnál is láthatjuk, hogy mindenki keresi a maga Guardioláját, ill. Zidane-ját, de ez a két pozitív példa van eddig, miközben sorakoznak a negatív oldalon a nevek világszerte.

A játékosok

Ők is felelősek a jelenlegi állapotért. Ők azok, akik megalázták Quiqué Setiént, aki azt is a játékosok fejéhez vágta, hogy „nyugodtan kirúgathattok, más edzővel is megtettétek.” Erre kénytelen volt betenni a veterán játékosokat a Bayern ellen a kezdőbe, hiszen azok vezetik az öltözőt, nem volt más választása.

Gerard Piqué állandóan pályán kívüli dolgokkal foglalkozik (Davis-Kupa), miközben fel sem szólal a borzalmas klubvezetés ellen, miközben a jövőben ő maga is elnök akar lenni. Messi nem hajlandó a klub élére állni, és kijelenteni, hogy az elnökségnek mennie kell, ugyanis ő neki van a legtöbb hatalma az egész szervezetben. Ha pedig valaki annyira jó, mint ő, nem hagyhatja, hogy a csapata 8-2-re kikapjon egy Bajnokok Ligája negyeddöntőben! Ez nem lehetséges! Michael Jordan, vagy Tom Brady hagyta volna ezt?

Ez egy olyan szégyen, amiben mindenkinek osztoznia kell, még a nép „legszeretettebb gyermekeinek is”.

Írj hozzászólást