Mit is jelentene Lionel Messi távozása a Barcelona részére?

Néhány napja Lionel Messi közölte az FC Barcelonával, hogy távozni akar a klubtól. A Barcelona nem akarja őt eladni, kivéve, ha valaki kifizeti a 700 millió eurós kivásárlási árát. Az argentin klasszis szerint ingyen is távozhat, hiszen a szerződésében minden év június 10.-éig jelezheti távozási szándékát, aminek keretében felbonthatja a kontraktusát (hihetetlenül felelőtlen a klubtól, hogy elfogadta Messiék ezen követelését). Messi ezt nem tette meg, de szerinte a jogi szelleme ennek a záradéknak a szezon végét jelenti, ami idén a világjárvány miatt csúszott. 


Mire juthat a Barcelona a következő szezonban? 


A klub hanyatlása talán a legszebb pillanata során kezdődött el. 2011-ben éppen megnyerték a Bajnokok Ligáját a Manchester United ellen, ami a második sikerük volt három éven belül. Sandro Rosell volt ekkor már a klub elnöke, aki Joan Laporta helyét vette át a klubnál.

Rosell nem tudta meggyőzni Guardiolát egy évvel később arról, hogy maradjon, és utána egyre rosszabb helyzetbe hozta a klubot, még ha pályán ez nem is látszódott meg. Neymar leigazolása körüli adócsalás vádja végül börtönbe juttatta az elnököt, akit a „jobbkeze”, az alelnök, Bartomeu követett az elnöki székben.

Luís Enriquét nevezték ki vezetőedzőnek, miután Guardiola segítője, Tito Vilanova nem tudta ellátni a munkáját később halálosnak bizonyuló fültőmirigyrákja miatt, Gerardo „Tata” Martino pedig nem volt Barcelona-szintű edző.

Enrique képes volt a legjobbat kihozni a Messi – Suárez – Neymar hármasból, habár már ekkor látszott, hogy a trióból a brazilnak kell majd áldozatot hozni a csapatért. Messi 78, Neymar 117, Suárez 136 percenként talált be a kapuba a 2014-15-ös bajnokság során, a csapat pedig triplázott. (Suárez azért lőtt kevesebb gólt, mert a szezont eltiltással kezdte a világbajnokságon elkövetett harapása miatt.) Ha egy csapatnak három játékosa is van, akik 0,6 NPxG-t ér el 90 percenként, az az együttes sok trófeát tud nyerni.
2017-ben azonban Neymar távozott, a klub pedig azóta sem bírt felállni abból az ütésből, amit a PSG 222 millió eurós ajánlata mért rájuk. A brazil szeretett volna kilépni Messi árnyékából, amint a PSG-ben és a válogatottban is látjuk, hasonló területeket foglalnak el a pályán, és szeretett volna kiteljesedni.A Neymarért kapott összeget Ousmané Dembélé és Philippe Coutinho vásárlására fordították, és mindkét igazolás besült, mivel a szintén brazil támadóközéppályás nem illeszkedett az akkori Barca stílusába, Dembélé pedig hirtelen sérülékeny lett, hozzáállásával pedig már Dortmundban is probléma volt, azóta pedig csak még rosszabb szokásokat sajátított el.

Xavit és Iniestát sem tudták pótolni megfelelően, Frenkie De Jong tavalyi érkezése volt az első igazán Barcelona középpályásainak profiljába vágó igazolás. A Dani Alves hagyta űrt ugyancsak nem tudták minőségben szintre hozni, míg a másik oldalon Jordi Alba játékán már kezdenek látszani a kor okozta rozsdafoltok, márpedig Messi mindkét védőnek képes volt védelmi vonalat áttörő passzokat adni, amelyek a támadások egyik legfőbb jellemzője volt.

Olyan „középszerű” játékosok is érkeztek a klubhoz, mint Lenglet, Semedo, Yerry Mina, Arturo Vidal, vagy Paulinho. A Brazíliából igazolt Arthur, akiről sokan hihették, hogy valóban „Barcelona szint”, már távozott is. A Juventus együttesével kötött ügyletben 10 millió euró + Miralem Pjanić megvásárlása egy furcsa ügylet volt a vezetőség részéről.Ahogyan az évek során meggyengültek a Bajnokok Ligájában, és a legfőbb rivális, a Real Madrid öt év alatt négy BL-trófeát is bezsebelt, (Cristiano Ronaldo pedig négy Aranylabdát) Messi pedig a trófea megszállottjává vált, köszönhetően annak is, hogy a média és a szurkolók is ezt a szintet várják el a katalánoktól.

Ezzel együtt Messi a klub működésével is elégedetlen lett. Az argentin zseninek elege lett abból, hogy a klub kiszivárogtat olyan (szerinte hamis) információkat, amelyek az ő felelősségét firtatják a csapat gyenge teljesítménye kapcsán. Legyen az az idei szezon, legyen az az AS Roma vagy a Liverpool elleni, három gólos előny elherdálását követő BL-kiesések.
Az új igazolások gyenge játéka (Antoine Griezmann, Philippe Coutinho, Ousmané Dembélé, Frenkie De Jong), vagy az edzők sorsáról való döntés, ezek a pletykák Messit egyfajta „fekete kézként” (spanyol kifejezés, mano negro) mutatják be, aki a háttérből irányítja a szálakat.

Ez utóbbi csapta ki leginkább a biztosítékot, amikor korábbi csapattársa, mostani sportigazgató, Eric Abidal Ernesto Valverde kirúgását követően a játékosokat vonta felelősségre egy interjúban. Az iszonyatosan introvertált, azonban csapatkapitányi posztja miatt több felelősségét kényszerből magára vállaló Messinek itt lett elege.

Egy Instagram post keretében válaszolt Abidalnak, és mindenkinek a klubban. Messi kikérte magának, hogy „edzőgyilkosok” lettek volna, és igaza is volt. Információk szerint a játékosok (érthetetlen módon) a végsőkig kitartottak Valverde mellett, pedig a futball folyamatosan romlott az edző alatt. A sztárok és La Masíáról érkező fiatalok is szenvedtek, az 18/19-es szezonban mindenkinek szembetűnően éretten játszó Riqui Puig csak 186 percet töltött a pályán, majd egyáltalán nem játszott Setién januári érkezéséig! Messi arra kért mindenkit, hogy mindenki a saját munkájával törődjön.

A hatszoros aranylabdás akkor is nekiment a vezetőségnek, amikor az tárgyalni próbált velük a fizetésük csökkentéséről a járvány alatt, hogy a klub egyes alkalmazottai ne veszítsék el az állásukat. Messinek és a játékosoknak azonban nem tetszett az, ahogyan a klub tárgyalt velük, és végül saját maguk döntötték el, hogyan támogatják a dolgozókat.

A klub sportanalitikai részlegét is figyelmen kívül hagyták a tényleges döntéshozók, ezért nézhet ki ilyen borzasztóan ez az ábra. A csapat nagyon kiöregedett, idősebb játékosok óriási fizetésért kaptak hosszútávú hosszabbításokat.

x=játékosok életkora a tavalyi szezon előtt; y=pályán töltött percek

 

Azonban most nem az esetleges forgatókönyvekkel foglalkozunk, hanem azzal, hogy mit is jelentene Messi távozása a csapat számára a pályán.

Messi a csapat legjobb gólszerzője (31 gól), de a legkreatívabb játékosa is (24 gólpassz). 55 gólban vállalt közvetlenül részt, ez a csapat góljainak több, mint fele (51,9%). A lövések előkészítésében, és a lövések leadásában is nagy teher volt rajta. Az egész csapat várható gólpasszainak 31,2%-a terheli őt.

Az említettek mellett csak Cristiano Ronaldo lőtt nála többet kapura az öt európai topligából (196 és 154), emellett övé a legtöbb a büntetőterületen belülre adott legtöbb sikeres passz (126). A csapat lövéseinek 30%-áért is ő felel, övé a legtöbb kulcspassz is a csapatból (2,5x többet adott, mint a második legtöbbet adó Suárez), 3,5x annyi passzt juttatott a tizenhatoson belülre, mint bárki más (151).
Sergio Busquets adott csak több sikeres passzt a támadó harmadba, és majdnem kétszer annyi progresszív átadást jegyzett, mint a második legtöbbet adó katalán középpályás.

Lövést kialakító akciókban vezet Európában Kevin De Bruyne-ével együtt (220), ahogy gólt kialakító akciókban, sikeres cselekben, és őt vették célba a legtöbb a csapattársai egy passzal Európában, és ő is cipelte a legtöbb a labdát Európában Papu Gómezen és Luís Albertón kívül.


 
Az elmúlt három szezonban csökkeni kezdett a várható góljainak a száma, mivel a társai kiszolgálására kellett koncentrálnia, ugyanis túlságosan legyengül körülötte a „kiegészítő személyzet”. Iniesta és Neymar feladatait kellett átvennie.

Lionel Messi vs öt európai topligák játékosai 2019-2020

 

Gólpasszok Felső 1%
Gól+gólpassz No.1.
Gól+gólpassz/ 90 perc No.1.
Lövések Felső 1%
Kulcspasszok Felső 2%
Passzok a tizenhatoson belülre No.1.
Kiugratások No.1.
Lövés kialakító akciók No.1.
Gólt kialakító akciók No.1.
Sikeres cselek No.1.
Progresszív passzok Felső 1%
Passzok célpontja No.1.

 

Ha Messi valamennyi átigazolási díj ellenében távozik, a vezetőségnek meg kell győződnie arról, hogy nem költik el olyan ostobán, ahogyan azt a Neymarért kapott összeggel tették Ousmané Dembélé és Philippe Coutinho megvásárlásával. Mindenki tudni fogja, hogy muszáj pótolniuk Messi termelékenységét, ezért a többi klub komoly alkuerővel fog rendelkezni a Barcelonával szemben.


Messi hőtérképe, 2017-18.


Messi hőtérképe, 2018-19.


Messi hőtérképe, 2019-20.


Ezek a hőtérképek is mutatják, hogy mennyivel hátrébb kellett játszania az utóbbi szezonokban. Úgy volt képes rengeteg gólt szerezni, hogy közben segítenie kellett a támadásépítést is.

Összességében elmondható, hogy ha (amikor) Messi távozik, a Barcelona hosszú távon soha nem lesz olyan, mint régen, ahogyan látjuk azt a Manchester United esetében Sir Alex Ferguson visszavonulása miatt, a Chicago Bulls sem Michael Jordan nélkül, a New England Patriots Tom Brady nélkül.

Rövid távon is komoly problémákba fognak ütközni, ugyanis a csapat Messit leszámítva nagyon gyenge, és a jelenleg rajta lévő óriási teher letételével (a klub szörnyű pénzügyi helyzete és a koronavírus által meggyengült átigazolási piac miatt) nem látni, hogy kik fogják felvenni ezeket a terheket (góllövés, gólpasszok adása, cselek, labda veszélyes területekre juttatása).

Írj hozzászólást