Real Madrid szezonbeharangozó

A Real Madrid az európai kupaszereplések miatt egy héttel később kezdi meg a La Liga küzdelmeit, mint a csapatok javarésze, így ezt kihasználva, most egy szurkolói szemüvegen át elkészült írásban szeretnénk nektek beharangozni, hogy mit is vár egy Blanco a csapattól, de természetesen lesz szó, az igazolásokról, a lehetséges felállásokról, ill. mindenről, ami fontos lehet a Királyi Gárda szezonja szempontjából.


 Vajon megvédi a bajnoki címét a Real Madrid?


 

NYÁRI TÖRTÉNÉSEK

 

A nyári átigazolások kapcsán a Real Madriddal szemben mindig hatalmas elvárásai vannak a szurkolóknak, hiszen a klub tradícióiból fakadólag szinte alapkövetelményként említhető legalább egy klasszis érkezése a spanyol fővárosba. Rendhagyónak mondható az idei transzferidőszak ebből a szempontból, hiszen a járvány okozta, megváltozott gazdasági helyzet önmagában is rányomja bélyegét a játékosmozgásokra, ráadásul a madridisták is javarészt egyetérthettek abban, hogy ezúttal inkább eladói oldalon kell aktivizálni magukat Florentino Perezéknek.

Az elsődleges prioritás a két, Zidane alatt abszolút partvonalon túlra került sztár, James Rodriguez és Gareth Bale elpasszolása volt. Előbbi immáron harmadik ízben dolgozhat együtt Carlo Ancelottival, hiszen az Evertonba távozott, míg a walesi kapcsán egyre erősebbek a pletykák, miszerint visszatér a Tottenham-hez. Azt hiszem, ha ez utóbbi transzfer is összejönne, az minimális célkitűzések teljes mértékben megvalósulnának – már amit a vezetőség prognosztizált az idei nyárra, még úgy is, hogy hatalmas bevétel valószínűleg nem származna egyik játékos eladásából sem (James ingyen távozott, Bale kapcsán pedig egyelőre nincs hivatalos megerősítés).
Az anyagi szempontból pozitív mérleget elsősorban Achraf Hakimi eladásból tudja megteremteni a klub, de itt kell megemlítenünk Óscar Rodríguez értékesítését is. Előbbi 40 millióért az Inter, utóbbi 13,5 millió euróért a Sevilla mezére cserélte a habfehér szerelést.

Kettejük távozása mellett folytatódik az a tendencia, miszerint a legfiatalabb, feltörekvő tehetségeit a Madrid kölcsönszerződések keretein belül igyekszik játéklehetőséghez juttatni. Take Kubo a Mallorca után a Villarrealban fog szerepelni az idei évadban, Reinier a Dortmundban reménykedhet minél több játékpercben, Brahim Diaz pedig az újjáformálódó Milanban bizonyíthat. Mindeközben Dani Ceballos Arsenalos kölcsönszerződése további egy évvel meg lett nyújtva.

A kölcsönjátékosoknál maradva: érkező oldalon egyedül az előző szezont kölcsönben töltő, most visszatérő játékosokat lehet említeni. Odriozola BL-győztesként tér vissza, hogy felvegye a kesztyűt Carvajallal a védelem jobb oldaláért, míg Reguilón az EL megnyerése után szeretne tényezővé válni a madridi védelem túloldalán. A pletykák szerint Zidane egyikükhöz sem ragaszkodna, és a kölcsöncsapatokban vállalt szerep miatt Reguilón az, akiért komoly érdeklődés is mutatkozik a transzferpiacon – hallani lehetett a MU-ról is, de pillanatnyilag az ő esetében is a Tottenham tűnik befutónak, visszavásárlási opcióval. A legkomolyabb nyári erősítését a Realnak a 2 éves kölcsönből féltávnál visszarendelt Martin Ødegaard jelentheti. A norvég szenzációs szezont futott tavaly a Real Sociedad mezében, oroszlánrészt vállalva az EL indulás megszerzésében. 

JÁTÉKOSKERET

 

A szintén kölcsönből visszatérő Lunin-al, valamint a klasszis formának örvendő Courtois-val a kapusposzt nem hagy kívánni valót maga után.
Szintúgy a védelem közepe a Varane-Ramos-Nacho-Militao kvartettel.

A szélsővédők tekintetében is kifejezetten jól áll a Real, itt inkább a bőség zavara az, amivel meg kellett és kell küzdenie Zidane-nak és a vezetőségnek. A jobboldalon Carvajal helye megkérdőjelezhetetlen, és ha hozzávesszük azt, hogy Lucas Vazquez számított a szezon második felében az első számú alternatívának, akkor cseppet sem meglepő, hogy Achraf értékesítésre került, valamint Odriozola sem szerepel a francia mester hosszú távú elképzeléseiben. A baloldalon a várakozásokon felül teljesítő Mendy helye tűnik beton biztosnak, míg Marcelo egyértelműen Zidane kedvencei közé tartozik, így Reguilón lesz az minden bizonnyal, aki körön kívül kerül majd.

Ezek a tendenciák megerősítik azt a tényt, hogy Zidane nem hajlandó a jól bevált recepten változtatni. A már bejáratott játékosokhoz ragaszkodik még akkor is, ha kifejezetten magas minőséget képviselő vérfrissítésre lenne lehetőség eurótízmilliók elköltése nélkül is. Odriozola kevés lehetőséget kapott eddig a Madridban és Münchenben egyaránt, ezen alkalmakkor pedig nem is sikerült bizonyítani, így elsősorban a fenti kijelentés Reguilón kapcsán fogalmazódott meg bennem.

Górcső alá véve a középpályát, Ødegaard érkezésével itt némiképp mélyülnek a variációs lehetőségek. A legégetőbb kérdés itt sokkal inkább az, hogy sikerül-e végre valódi alternatívát találni Casemiro posztjára. A brazil a világ egyik legjobb játékosává nőtte ki magát a „hatos” szerepkörben, ezért érthető az, ha Zidane nem szívesen hagyja ki őt a kezdőcsapataiból. Másfelől viszont a jelen Madridjában nincs másik, ilyen profilú játékos, aki tehermentesíteni tudná a brazilt. Leginkább Fede Valverde az, aki ezt a posztot hasonló minőségben el tudná vinni, de ha a jövőre gondolunk, akkor alapot nyer az a pletyka, miszerint Perez komolyan gondolja Camavinga megszerzését. Igaz, ez a projekt a már említett gazdasági helyzet miatt legkorábban jövő nyáron érhet célba.

A támadószekcióban rendelkezik Zidane talán a legtöbb variációs lehetőséggel. Karim Benzema talán túlzás nélkül állítható, hogy élete szezonját futotta, így az ő helye nem képezi vita tárgyát. Alternatívaként említhető a középcsatár posztján Jovic, akinek eddig nem sikerült sokat mutatnia abból, amire valóban képes lehet. A francia és a szerb favorizálásának köszönhetően idén is kérdés, hogy a kerettel marad-e Mariano. Az ő esetében a Benfica érdeklődéséről lehetett hallani.

A pálya szélén a legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e formába lendülnie az alapozásra ismét túlsúllyal visszatérő Eden Hazard-nak. Sérülések is hátráltatták a tavalyi szezonban, ez tény, de egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hazard formája mellett a legnagyobb kérdés, hogy Asensio meg tudja-e tenni az ő esetében régóta várt „szintlépést”, hogy kiegyensúlyozottan tudjon szerepet vállalni a Madrid támadójátékában. Ha Hazard és Asensio mellé vesszük még a két fiatal brazilt, Rodrygot és Viniciust, akik töretlenül számításba jönnek Zidane terveinél, akkor megállapítható, hogy szélsők tekintetében is kifejezetten jól áll a Királyi Gárda.


 

TAKTIKA

 

A játékoskeret után most nézzük, hogy mire és hogyan lehetne ezt használni. Zidane edzői karrierje során jellemzően a 4-3-3-as felállást használja. De előfordult már sok egyéb „telefonszám” is, amelyet Zidane kisebb –nagyobb gyakorisággal használt. Akit a teljes paletta érdekel, az a nemrégiben megjelent Zidane mélyelemzésben el tudja olvasni a blogon. Nézzük tehát a jelenlegi keret alkalmasságát a különböző opciókra.

Az látszik a keret kialakításán, hogy egyértelműen a 4-3-3 a legoptimálisabb felállás a csapat számára. Komolyabb mennyiségű ’felesleg’ sincs Balen, Marianon és Lucason kívül. Az egyetlen játékos, akinek nincs meg az igazi posztja, az Isco, de ő 7 éve ezzel a problémával küzd folyamatosan. Kivéve persze, amikor Zidane a gyémánt középpályát alkalmazza.

Amire most is megvan a lehetősége persze. Így Casemiro, Fede, Kroos és Ødegaard egyszerre lehet a pályán, ráadásul mindannyian az optimális pozíciójukban.
Benzema helye természetesen itt is fix. Mellette lehet kísérletezni Joviccsal, aki a legkézenfekvőbb lenne csatár lévén, de ezt a párost tavaly sem favorizálta kopasz mesterünk, amikor kétcsatáros játék mellett döntött. Elférhet még Rodrygo, Hazard vagy Asensio afféle árnyékékként, erre viszont láttunk kísérletet tavaly (visszafogott eredménnyel zárult).

Az árnyékékkel már közelítünk a híres karácsonyfához, ami Anchelotti óta a madridisták egy részének vágya volt. Itt a fent említett középpálya és Benzema között az Isco, Asensio, Ødegaard, Hazard négyes bármelyike elfér. Isco és Ødegaard posztján játszana itt, de Hazard is játszott már ’kind of 10-est’ a Chelseaben és Asensio is az Espanyol-Mallorca duóban.

A nehezebb ellenfelek ellen gyakran előkerül a 4-1-4-1, amikor fixen Casemiro „ül” a védelem előtt. Ezzel Zidane megkapja a csapatból kihozható legvédekezőbb felállást. Előttük jobb oldalon Rodrygo, Ødegaard, Asensio vagy Lucas kaphat esélyt. Fede szintén fix ebben a felállásban, így a maradék helyre Kroos férhet el Modric kárára. Balon Vinícius, Isco és Hazard helye lehet, elől pedig Benzema a fix megoldás.

Végül jöjjön a Zidane által erősen kedvelt 4-4-2. Itt Casemiro/Fede és Kroos/Modric a középpálya. Esetleg Ødegaard is megfér középen, ahogy a jobbon is. Jobbról Asensio és Rodrygo akár árnyékékként is szerepet kaphatnak Hazarddal együtt. Benzema ez esetben is fix.


 

VARIÁCIÓK

 

Ami nem került elő, az a háromvédős rendszer. Edzőként eltöltött 3 teljes és 2 részszezonja alatt egyetlen egy alkalommal került elő akkor is csak fogadásból. Maga a játékoskeret alkalmas lenne, hiszen Marcelo és Carvajal is bőven alkalmas wingbackként játszani. Azonban meglepődnék, ha ez előjönne a szezon során. Ebből adódóan nem is foglalkoztunk a védelemmel. Varane és Ramos lesz az első választás. Militao remélhetőleg beépül, Nacho pedig a vésztartalék lesz, mint mindig.

Variációs szempontból tehát jól áll Zidane. A védelem előtt a legtöbb játékos több poszton/szerepkörben is helyt tud állni. Casemironak ugyan nincs közvetlen helyettese, de formációváltással és csapatvédekezéssel meg lehet oldani a brazil pihentetését támadásban kevésbé potens csapatok ellen


 

JÁTÉKKÉP

 

A tavalyi fantasztikus védekezés remélhetőleg nem romlik, hanem csak javul. Marcelo lecserélése Mendyre kategóriákat dobott a csapat védekezésén. Így Ramosnak sem két ember helyett kell dolgoznia hátul, hiszen a helyi TGV mindig időre a rendeltetési helyére ér. A középpályán Ødegaard nem hinném, hogy nagyot rontana a dolgon, a keret pedig lényegében nem változott. Amit itt is külön kiemelnék, az a brazil tini duó védekezésbeli fegyelmezettsége és melója. Minden támadás után visszaérnek, és hátul is koncentráltan, jól végzik a munkájukat. Nagy szerepük van abban, hogy ilyen stabilan működik a védekezés, amikor a pályán vannak.

A probléma nem is a védekezéssel volt a nemrég befejeződött szezonban, hanem a támadással. Benzema (és a szezon vége felé Vinicius) volt az, aki kreativitást és váratlant tudott hozni a játékba. Ez Hazard új diétájával (mekiből a Burger Kingbe igazolt!!!) és Ødegaard visszaérkezésével javulni fog. Vinicius még több játékpercet kaphat, és Rodrygo fejlődése is folytatódhat a beilleszkedő periódus után. Asensio is immár teljes értékű játékos lehet. Azonban ezek mind „ha” kategóriába tartoznak. A játékosok egyéni fejlődésén/fogyókúráján kívül, Zidanenak is oda kell tennie magát, és egy jobban működő rendszert kell kialakítania.

DE.

Ilyet még nem láttunk Zidanetól. A BL tripla idején is arra alapozta a csapat játékát, hogy a világ legjobb szélsőhátvédei, középpályája és a világ akkor legjobban passzoló csatára labdával tömték Cristianot, akinek csak jóformán be kellett rugdosnia ezeket. Tavaly is ez volt, csak épp az egyének nem voltak meg hozzá. Benzema, Casemiro és Kroos játszott tartósan jól, a többiek nagyon ingadoztak minden szempontból.

Zidanenak kontextust kell adnia a csapat játékának, amelyben van lehetősége az egyéni zseniknek tündökölni, de közben kell olyan mozgásokat, automatizmusokat beépíteni, amik lehetőséget teremtenek a csillogásra a védelem megbontásával.

Korábban azt hittük, hogy Zidane védekezést sem tud csinálni, azonban erre tavaly rácáfolt. Remélem idén egy újabb mítosz kerül a ’BUSTED’ kategóriába.


 

CÉLKITŰZÉSEK

 

A bajnokságban az alap mindenképp a top2. A városi rivális, Matracosok nem erősödöttek, a többiek jobbára csak gyengültek. De az igazi cél, egy (végre!) lassan öregedni látszó, elvágyódó Messivel, hatalmi belharcokkal, elzavart sztárokkal, identitásválsággal, és nem utolsósorban masszív adósággal küzdő Barca lesz az egyetlen igazi ellenfél. Illene duplázni!

A kupa mindig sokadlagos. Ha egy mákos sorsolással eljutunk az elődöntőbe, akkor talán odateszik magukat annyira, hogy megnyerjék. A Bajnokok Ligája a Manchester City elleni égés után egyértelmű prioritás lesz. A csoportelsőség és a legjobb 8 a minimum, de kis szerencsével az elődöntő is összejöhet. De jelenleg már ez is erőn felülinek tűnik.


 

ÖSSZEGZÉS

 

Az idei szezon a jövő szempontjából is kulcsfontosságú lesz. Épül az új stadion, de a szurkolók hiánya miatt egyelőre komoly bevételkiesések vannak. Jövő nyáron pedig le kell tudni tenni egy ígéretesnek tűnő projektet Mbappé és Camavinga (meg temérdek pénzt a csapataik) elé. Ez leginkább a fiatal mag fejlesztésével valósulhat meg, hiszen Fede Valverde, Ødegaard, Rodrygo, Vinicius, Asensio és Jovic is a jövő meghatározó emberei lehetnek. Érdemes lesz tehát követni a csapat meccseit, hiszen ez nem csak idénre szól.

Írj hozzászólást