Stadionfejlesztés mint kiút a pénzügyi gödörből

A járványhelyzet igencsak megnehezítette jó néhány klub életét az elmúlt másfél évben. A gazdasági problémák, a bevételkiesések és a tartozások felhalmozása előbb-utóbb megoldást után kiált, ezt pedig néhány egyesület a nagyobb meccsnapi bevételekben látja. Ennek egyik legjobb módja, ha most költenek a stadionra, ami később sokszoros áron megtérül.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az előző évtized végén több topligás klub esetében is lehetett hallani arról, hogy stadionfejlesztés, -rekonstrukció vagy épp új létesítmény felépítése szerepel a terveikben. Megannyi tényező indokolhatja az aréna átalakítási terveit: a kapacitás növelése, a helyszíni élmény javítása/továbbfejlesztése, itt gondolhatunk a VIP-szektorokra vagy akár a vendéglátásra, amire nagyobb hangsúlyt fektetnek, de a csúcstechnológiás digitális megoldások megteremtése is egy lehetséges opció, amelyek végül jövedelmező hatást gyakorolnak a klubra is. A stadionok számos funkciójának digitalizálása – a biztonságos és zökkenőmentes működési eljárásoktól kezdve a vonzó vizuális megoldásokig – már az elmúlt években zajlott, de a koronavírus kirobbanása némely fejlesztés azonnali megvalósítását követelte. A járvány felgyorsította a digitalizáció folyamatát, nem csak javítja a vendégek élményét, hanem segíti a létesítményeket az egészségügyi intézkedéseknek való megfelelésben azáltal, hogy csökkenti az emberi érintkezést. Ilyen az online jegyvásárlás, az érintés nélküli beléptetés, illetve azok a “tömegvezérlő” alkalmazások, amelyek megmutatják a rajongóknak a leggyorsabb utat a helyükre.

A COVID-19 legfőbb áldozata a készpénz volt. A topligás stadionokban megszüntették az ilyen formátumú fizetést, ami csökkenti a sorban állási időt, biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a tranzakciókat, valamint hasznos ügyféladatokat szolgáltat a stadion üzemeltetőjének. A Chelsea az egyik legjobb példa erre, hiszen a londoni klub elhalasztotta a Stamford Bridge felújítását, de a kötelező átalakításokat mégis elvégezték. Másik kiemelendő példát a Manchester United szolgáltatta, miután stratégiai partnerséget jelentett be az Ecolab élelmiszerbiztonsági vállalattal, amely megoldásokat kínál a biztonság, a tisztaság és a működési színvonal javítására a klub otthonául szolgáló Old Traffordon. A Tottenham Hotspur elkezdett tisztító robotokat használni stadionja egyes területein, míg az emberi személyzet továbbra is a kritikus területek, például a WC-k fertőtlenítésére és mélytisztítására összpontosít. Igaz, ez létszámleépítéssel járt a fővárosiaknál, de a biztonság megkövetelte az ilyen súlyú döntéseket is.

Noha a világméretű járvány késleltette számos prominens európai klub fejlesztési projektjét, köztük a Barcelonáét és a Manchester City-ét (a Camp Nou és az Etihad bővítését egyaránt tervezték), akadtak olyan klubok is, amelyek terveit nem befolyásolta az elmúlt másfél év. Ennek egyik legékesebb példája a Real Madrid, amelynek a szükségszerűségből sikerült erényt kovácsolnia. Mivel az elmúlt szezonban zárt ajtók mögött kellett játszani a mérkőzéseket világszerte, a királyiak az Alfredo di Stéfanóról elnevezett edzőpályára költöztek, hogy a hazai mérkőzéseiket ott játsszák és felgyorsították az újjáépítési munkálatokat az Estadio Santiago Bernabéuban. A jelentősebb felújítás a hírek szerint a stadion négy sarkában kialakított exkluzív helyszíneket jelent, közte egy világszínvonalú éttermet, egy új klubmúzeumot, illetve egy kaszinót. A rekonstrukció teljes költsége 575 millió euróra rúg, de egyes számítások szerint ezt telt házas körülmények mellett pár éven belül kitermeli a létesítmény.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A német SC Freiburg stadionprojektje csúszott valamennyit a járványhelyzet miatt. A terv szerint 2020 nyarán fejezték volna be a projektet, végül csak nemrég vehette birtokba új otthonát a Sallai Rolandot is a soraiban tudó gárda. A klub a szurkolók irányába tett gesztussal a szezon elején még a Schwarzwald-stadionban lépett pályára, hogy tisztes búcsút vegyen szeretett otthonától, aztán pedig jöhetett a költözés a vadonatúj, 34 700 férőhelyes Europa-Park Stadionba, amely a város nyugati részén épült fel, és most már itt fogadja az ellenfeleket Christian Streich együttese.

Olaszország több ambiciózus átalakítási tervvel is büszkélkedhet, azonban mivel a régi stadionok is eléggé alacsony kihasználtsággal üzemelnek, a jövőbeli fejlesztések legfontosabb motiváló tényezője a modernizáció. Elsősorban a helyszínek jelenlegi állapota igényelne korszerűsítést, mert a Serie A stadionjainak átlagéletkora 69 év, ami a második legmagasabb a Premier League után (77), azonban Angliában sok esetben már megtörtént az, amivel az olaszok még el vannak maradva. Az itáliai klubok helyzetét nagyban bonyolítják az építészeti örökség megőrzésére vonatkozó helyi szigorú előírások. Emellett a járvány okozta gazdasági nehézségek okoztak hosszabb idejű csúszásokat a tervezett fejlesztések, a modernizáció megvalósításában.

 

  • Előbbinek esett áldozatául a Fiorentina, amely esetében az olasz Kulturális Minisztérium (MiBACT) nemrégiben kimondta, a firenzei Stadio Artemio Franchi épületét nem lehetett lebontani, vagy jelentős átalakítani a műemlékjellegű státusza miatt. Ebből kifolyólag a klubnak új megoldást kell találnia, ami komoly plusz kiadásokat követelhet meg Rocco B. Commissótól, aki aligha akar jelentős többletköltségekbe bonyolódni .

 

  • A járvány pedig a topligák talán legnagyobb projektjét “futtatta” zátonyra Olaszországban, mégpedig a milánói San Siro képében. A tervezett új San Siro 2019-ben „feltételes igent” kapott a városi tanácstól és a jelentések szerint az Inter és az AC Milan megkapta a JP Morgan és a Goldman Sachs globális pénzügyi csoportok támogatását egy új, 60 000 férőhelyes stadion kialakításához. Aztán a projekt jelentősen lelassult 2020 márciusában, amikor is Milánó polgármestere hivatalos pénzügyi papírokat kért az Inter anyagi helyzetét illetően, mivel a kínai tulajdonos, a Szuning Holding állítólag a klub többségi részvényeinek értékesítésére készült a járvány okozta pénzügyi nehézségek miatt. Ezen felül a közelgő önkormányzati választások is késlekedést okoztak. A projekt költsége, beleértve a környékbeli kisebb-nagyobb átalakítási munkálatokat, várhatóan meghaladja az 1 milliárd eurót, amelyet egyenlő arányban felosztva fizetne a két klub, de ez a Nerazzurri jelenlegi állapotában aligha tűnik megvalósíthatónak.

 

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

A szigetországban jelentős fejlemények várhatók, mivel az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság minden bizonnyal közös ajánlatot tesz a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, amelyen 48 csapat vesz részt és 16 stadionban rendeznek mérkőzéseket. A FIFA szabályai szerint minden létesítménynek legalább 40 000 szurkolót kell fogadnia, és kellenek olyanok is, amelyek teljesítik az elődöntőre előírt 60 000 férőhelyes, illetve a fináléra kiszabott 80 000 férőhelyes elvárásokat is. Jelenleg kilenc stadionátalakítási, illetve .bővítési projekt és egy új létesítmény építési terve van folyamatban az angol Premier League-ben, valamint további hat ilyen zajlik a Championshipben, s mindez növeli az ajánlat elfogadásának esélyét is. Olyan élvonalbeli klubok, mint a Liverpool, a Leeds United, a Leicester City vagy a Wolverhampton, tervezik vagy már megkezdték stadionjaik kapacitásának növelését.

Az új létesítményt pedig az Everton kapja, ahol a liverpooli városi tanács zöld utat adott az 53 000 férőhelyes stadion felépítésének a Liverpool Bramley Moore Dockban. A projekt néminemű késésben volt az előzetes tervekhez képest a COVID és a város történelmi kikötőjének új fejlesztéseivel kapcsolatos szabályozási kérdések miatt, de végül mindenben sikerült megegyezésre jutni.

A Dan Meis által tervezett új stadiont az teszi egyedülállóvá, hogy a híres építész a helyszín adottságait, a víz közelségét, Liverpool tengerészeti hagyományait, az itt megtalálható raktárépületek jellegzetes vonásait figyelembe véve álmodta meg a létesítményt, a modern stadionok legmagasabb szintű elvárásaival ötvözve. A tégla, acél és üveg elemekből megkomponált épület tégla alapja egyértelmű tisztelgés Archibald Leitch építész munkássága előtt, aki 1899 és 1939 között az Everton mellett számtalan futballcsapat stadionját tervezte, míg az üveg és acél dinamikus tetőszerkezete ultramodern designt közvetít.

 

 

Végül pedig tegyünk említést az első olyan stadionról, amelyet a járványhelyzet idején avattak fel. Ez nem más, mint a Premier League-ben újonc Brentford FC otthona, a Brentford Community Stadium. Ugyan a koronavírus miatt a „méhek” új otthonának projektje sem fejeződött be időben, de mindezek ellenére a csapat 2020 szeptemberében már beköltözhetett. Nagyon furcsa lehetett a játékosok számára, hogy a hazai pálya megváltozott, de ugyanúgy nézők nélkül kellett „beszokniuk” az stadionba. Viszont ebből is adódóan nem is ajándékozhatták volna meg szebben a rajongókat, minthogy az első alkalom, amikor teljes létszámban „belakhatták” a 17 250 férőhelyes létesítményt, az már az élvonalban jött össze, ahová 1947 után először jutottak fel.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást