Steffen Baumgart hozhatja el a kölni előrelépést

Nagy reményekkel vághat neki az előttünk álló Bundesliga-szezonnak az 1. FC Köln, ahol új edzőt neveztek ki Steffen Baumgart személyében. Az egykori csatárnak az lesz a feladata, hogy csapata messze elkerülje a kiesés elleni harcot és egy szórakoztatóbb, látványosabb focit honosítson meg Kölnben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Steffen Baumgart 1972. január ötödikén látta meg a napvilágot Rostockban. Az akkori Német Demokratikus Köztársaságban nem volt egyszerű az élete egy labdarúgásba szerelmes fiatalnak, mert az ország egyesüléséig csak amatőr szinten űzhette szeretett sportját. Az 1995-ös profivá válása előtt rendőrként dolgozó fiatalember a civil foglalkozásának egyes tulajdonságait egész pályafutásában magával cipelte. A fegyelem és az edző által kért feladatok teljesítése minden felettesének nagyon imponált, ezért is juthatott el több mint 200 Bundesliga- és csaknem 150 másodosztályú mérkőzésig. Játékoskarrierje utolsó állomáshelye már egyben edzői terveinek előmenetele is volt a Germania Schöneiche csapatánál, ahol segédedzőként is funkcionált a veterán csatár.

 

EGY KÓSZA ELCSÁBULÁS, MAJD INKÁBB A TANULÁS RÖGÖS ÚTJA

Az ötödik ligás szereplés és asszisztensi munka egészen addig tartott, mígnem a 2008–2009-es idényben a negyedosztályban szereplő 1. FC Magdeburg el nem csábította egy edzői állással. A kék-fehérek kispadját április elején foglalta el a hátralévő tíz fordulóra, ami alatt a játékosbarát, de egyben kellően szigorú stílusával rendet tett az öltözőben és negyedik helyre vezette a csapatot. A jó eredmények okán egy évvel megtoldották a szerződését, ám ezt nem tudta kiélvezni, mert március végére megtapasztalta milyen a sorozatos vereségek felelőssége és menesztették.

A 2010-es és 2011-es évei a tanulásról szóltak, elvégezte az összes olyan edzői tanfolyamot, amivel magasabb szintre juthat. 2012 januárjában Wolfgang Wolf felkérte segítőjének a Hansa Rostocknál. Szülőváros csapatát szolgálni hatalmas megtiszteltetés volt számára, és a későbbi szakemberek is ragaszkodtak hozzá, mert nagyon jó kapcsolatot alakított ki a játékosokkal.

Másfél évnyi asszisztensi munka után kapott az alkalmon, hogy a fővárosba tegye át székhelyét. Előbb az SSV Köpenick-Oberspree, majd a Berliner AK 07 irányítását vállalta el a tartományi ligában. A 2015–2016-os szezonban ezüstéremmel zárt csapata, de a következő idény elején közös megegyezéssel elhagyta a klubot, miután megromlott a viszonya a vezetőséggel.

2017 áprilisáig munka nélkül tengődött, majd jött a nagy lehetőség a 3.Ligában szereplő SC Paderborntól. Öt fordulóval a szezon vége előtt érkezett és bár 11 pontot szereztek az irányítása alatt az észak-rajna–vesztfáliaiak, ám így sem tudtak a vonal fölé kerülni, s három év alatt a harmadik osztályváltás várt rájuk. A klub egyetlen szerencséje az 1860 München csődje volt, amivel a bajorok még csak a harmadosztályt sem tudták elvállalni, így Baumgart csapata megmenekült a kieséstől.

 

Przondziono  Baumgart
Martin Przondziono és Steffen Baumgart sikeres sportigazgató–menedzser párosa (Forrás: tagesspiegel.de)

 

MEGRAGADOTT ESÉLY

Azzal, hogy az általa irányított kék-feketét nem estek ki, kaptak egy új lehetőséget, hogy bizonyítsanak a harmadosztályban. A megnyert vesztfáliai Landespokal és a jó szezonzárás reményt adott mindenki számára, hogy megtalálták a megfelelő edzőt, már csak egy jó keretet kellett összehozni számára. A frissen kinevezett Elmar Volkmann elnök és Martin Przondziono sportigazgató igyekezett úgy átszabni a játékosállományt, hogy az sokkal jobban alkalmazkodjon Baumgart 4-4-2-es, dupla hatossal való felállásához. Olyan nevek, mint a mai napig ott védő Leopold Zingerle, a nemrég a VfL Bochummal az élvonalba feljutó Christopher Antwi-Adjei vagy épp a jelenleg a VfB Stuttgartban szereplő Philipp Klement is ekkor került a csapatba.

A komoly átalakulás mellett egy dolog jelentette az állandóságot, mégpedig a győztes kultúra. Az első körös, nyolcgólos döntetlen után zsinórban hét győzelem következett, ami megalapozta, hogy a szezon végére már csak a bajnoki címért harcoljanak a Magdeburggal. Végül két ponttal lemaradtak az aranyéremről, de a feljutás összejött annak az együttesnek, amely egy idénnyel korábban a vonal alatt zárt. A másodosztályban a lendület nem hagyott alább és elég gyorsan megmutatkozott, hogy a Paderborn bizony nem a kiesés ellen fog küzdeni. A szezon nagy részét a középmezőnyben töltötték, de március közepétől április végéig egy hétmeccses veretlen széria – benne hat győzelemmel a feljutás közelébe repítette őket. Az utolsó előtti körben a Hamburger SV elleni 4-1-es siker azt jelentette, hogy a Paderborn újra feljutott az élvonalba.

 

Baumgart feljutás
A feljutás a szurkolók nélkül nem sikerülhetett volna (Forrás: Getty Images)

 

Azt követően, hogy a 2014–15-ös idényben már jártak a Bundesligában, majd két év alatt két osztályt zuhantak a harmadiktól pedig a sors mentette meg őket, Baumgart irányításával két év alatt a 3.Liga kiesőjelöltjéből élvonalbeli együttes lett. A kaland persze olyan gyorsan ért véget, ahogy arra számítani lehetett, mert ez a csapat nem volt az a szint, amelynek esélye volt kiharcolni a bennmaradást. A küzdés és az akarás meg volt, amit a szurkolók meg is honoráltak állandó teltházzal és őrületes hangulattal, de ez sem segített. Mindössze négy győzelemre és összesen 20 pontra futotta, amivel tejfog módjára pottyantak ki az élvonalból. Ahhoz képest, hogy a lejtmenet elindult, a szakértők közül senki sem féltette a kék-feketéket, mert Baumgart garanciának tűnt arra, hogy a visszaesés után stabilizálni tudja csapatát a másodosztályban, s így is lett. A hátunk mögött hagyott idényben a Paderborn a kilencedik helyen zárt, ami nagyjából megfelelt a realitásnak.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

MILYEN EDZŐ IS BAUMGART

A négy védőt és a két biztosító védekező középpályást már a harmadik vonalban is használta, s ez nem is nagyon változott azóta sem. A 4-4-2-es és a 4-2-3-1-es hadrendet favorizálja az esetek többségében, amelyben a szélsők kiemelt szerepet töltenek be. Amikor két támadó van a pályán, akkor a szélsők inkább a helyzetkialakítások során kulcsfontosságúak, legyen az beadás, van befelé való mozgással történő összjáték. Amikor egy center van fent, akkor a szélsők védelem mögé való beindulása és az akcióval ellentétes oldalról történő boxon belülre való érkezés a fő feladatuk.

Baumgart együtteseit rendszerint a labdabirtokló stílus jellemzi, a biztonságot előtérbe helyező módon. A saját és a semleges harmadban rendszerint nagyon hatékony passzjátékot vár el játékosaitól, akiknek nyomás alatt is tudni kell hozni a magas elvárásokat. Többnyire az egységben és a csapatban hisz, nem az egyéniségekben, ami tökéletesen illeszkedett a paderborni lehetőségeihez és most Kölnben sem lesz ez másképp. A játékospárti edző pszichológiai szempontból is jól kezeli a keretét, tudja kivel milyen módon, milyen hangnemben kell beszélnie, hogy elérje célját. Sosem volt szüksége sztárallűröket kergető labdarúgókra, inkább jó csapatemberekre, akik elvégzik a feladatot, amit rájuk bíz. Sokat elmond róla a megérkezése után adott interjúja, amiben arról beszélt, hogy őt nem érdekli a játékosainak a magátnélete és az sem, ha káros szenvedélyeknek élnek, amíg a pályán megteszik, amit kell.

 

„Ha dohányozni akar, dohányozzon. Jó lenne, ha nem a busz előtt tenné meg. Nem tiltom az alkoholt sem, ez butaság lenne a részemről. Az Instagramon sem követem a játékosaimat, mert nem ez a feladatom.” A 49 éves edző teljes mértékben megbízik játékosaiban – egy bizonyos határig: „Biztosítaniuk kell, hogy fittek és játékra alkalmasak legyenek az edzéseken és a meccseken. Nem tűröm el a szórakozást a munkahelyen, de azon kívül ők is emberek és engedni kell, hogy éljék az életük.”

 

A csapatainak egyik nagy erőssége évről évre a pontrúgásokban rejlő lehetőségek kiaknázása. Az előző Bundesliga 2-idényben a pontrúgásaik 38%-át zárták lövéssel a paderborniak, ami a második leghatékonyabb mutató volt, s ezt a második legtöbb góllal is megfejelték. Ezzel szemben a legkevesebb találatot engedték az ellenfeleknek a szabadrúgások és a szögletek után, ez pedig komoly probléma volt a Kölnnél az elmúlt két szezonban, így joggal remélhető a fejlődés az új edzővel.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást