Superclásico: Boca–River szurkolói szemmel

Vasárnap rendezték az argentin bajnokság (Copa de la Liga Profesional) 2021-es kiírásában az első Superclásicót az ősi rivális Boca Juniors és a River Plate között. Bár a szurkolók az ismert korlátozások miatt nem lehettek jelen a La Bombonerában, a két csapat ismét eseménydús rangadót vívott egymással. Fogadjátok élménybeszámolómat a világ – szerintem – legnagyobb klasszikus rangadójának legutóbbi felvonásáról.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ELŐZMÉNYEK, KILÁTÁSOK

Az elmúlt fordulóban a Boca Juniors a Vélez Sarsfield 7-1-es legázolásával melegített a Superclásicóra, míg a River Plate óriási meglepetésre a hatalmas mezőnyfölény ellenére a hajrában 1-0-ra veszített az Argentinos Juniors ellen. A „genovaiak” két győzelemmel és két döntetlennel rajtolva a hatodik helyet foglalták el a meccs előtt csoportjukban, miközben a „milliomosok” négy forduló alatt kétszer kapituláltak két siker mellett, így mindössze hetedikek voltak a saját csoportjukban. Az aktuális kiírásban 13-13 csapat két kvartettben versenyez, és minden fordulóban a két legnagyobb rivális egy úgynevezett „csoporton kívüli rangadó” keretein belül találkozik egymással.

A 13 forduló után mindkét csoportból az első négy-négy helyezett jut tovább a Copa de la Liga Profesional rájátszásának küzdelmeibe.

Nyilván egy ilyen rangadón semmit nem jelent az előzetes forma vagy a tabellán elfoglalt helyezés, minden egyes újabb egymás elleni harc egy új csata a két csapat 1905 óta íródó „háborújában”. A hazaiak oldalán Miguel Ángel Russo nélkülözni volt kénytelen ihletett formában játszó irányítóját, Edwin Cardonát, és a várakozásokkal ellentétben a gólfelelős Ramón Ábila sem volt bevethető a találkozón. Előbbi azért különösen nagy érvágás, mert még a riveresek is egész héten többször kiemelték, hogy a Cardona–Sebastián Villa tengely megállítása lehet a mérkőzés kulcsa. A közelmúltban az argentin Szuperkupa megnyerésével a 2014-es regnálása óta már a 12. trófeáját megnyerő Marcelo Gallardo (akiről nem is oly rég olvashattatok portrét az oldalon) a védelemből Gonzalo Montiel és Javier Pinola személyében két bástyáját nélkülözte.

KEZDŐCSAPATOK:

Boca Juniors:
Andrada – Zambrano, López, Izquierdoz – Capaldo, Campuzano, Maroni, Medina, Fabra – Tévez, Villa.
River Plate: Armani – Casco, Maidana, Díaz, Angileri – De la Cruz, E. Pérez, Palavecino – Carrascal – Suárez, Borré.

 

ELSŐ FÉLIDŐ: RIVER-FÖLÉNY, BOCA-ELŐNY

Ahogyan az utóbbi években megszokhattuk az egymás elleni rangadókon, eleinte a River irányította a játékot, az első félórában látványosan rá tudta erőltetni akaratát a Bocára. Bizonyára a terület átengedése, a kontrákra való berendezkedés tudatos volt Russo részéről, azonban számtalan eladott labda, technikai hiba, kisebb-nagyobb védelmi hiányosság jellemezte a Bocát. Az első félóra hibái alapján valahogy úgy éreztem, hogy a Boca megint tart a Rivertől, nyoma sem volt a korábban látott felszabadult, kombinatív játéknak, ehelyett, görcsösek voltak, sokat hibáztak hátul (Jorman Campuzano elvétett hazaadási kísérlete, Nicolás Capaldo tizenhatos előtti labdaeladása, Esteban Andrada hajmeresztő kifutása). Kisebb csoda volt, hogy átvészelték kapott gól nélkül ezt a periódust. Nem igazán tudtam mire vélni a Boca megilletődöttségét, de mielőtt nagyon gondolkodni kezdtem volna rajta, játékosai le is vetkőzték a kezdeti gátlásokat. Az első 30 perc végeztével a hazaiak több ígéretes ellentámadást vezettek, és akár az előnyt is megszerezhették volna, ám Carlos Tévez ötösről leadott lövését Franco Armani bravúrral hárította.

A játékrész hajrájában végül már előnyhöz jutottak, a Capaldo és Paulo Díaz közti büntetőterületen belüli ütközés tizenegyest ért a Bocának, melyet Villa az elvetődő Armani helyére lőtt a kapu közepébe.

 


(X) Vajon Lionel Messi távozik a Barcelonától? Az Unibet oddsai szerint a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy marad a katalán fővárosban (1,40), de a Manchester City (4,00) és a PSG (5,00) is esélyesnek tűnik, hogy szerződtesse a hatszoros aranylabdást. Kattints ide és fogadj átigazolásokra az Unibeten!


 

MÁSODIK FÉLIDŐ: EGYENLÍTÉS, EGY-EGY PIROS LAP

A szünet után a hátrányban lévő River nagy erőkkel rohamozott az egyenlítésért, a Boca pedig a kontrákra épített. Mindkét oldalt adódtak lehetőségek, hol 1-1-re, hol 2-0-ra változhatott volna az eredmény. A 60. percben Armani mutatott be bravúros védést egy közeli lövéssel szemben, majd a kipattanóra odacsúszó Gonzalo Maronit a kapus fejbe vágta, amiért nem ítéltek büntetőt, mert a kapus támadását fújták le, ahhoz azonban bőven elég volt, hogy tovább fokozódjon a feszültség a pályán. Több kimaradt lehetőség után a félidő derekánál egyenlített a River:

Fabricio Angileri balról érkező bejátszásából az újonnan igazolt Agustín Palavecino bravúros mozdulattal fejelt Andrada hálójába.

Egészen pazar megmozdulás volt, ahogy közel térdmagasságig lehajolva fejelt a hosszú sarokba.

Nem lenne Superclásico a Boca–River, ha az idegek nem feszültek volna pattanásig, és ne történt volna kiállítás. Két perccel az egyenlítés után Carlos Zambrano mehetett zuhanyozni, amiért a labda fedezése közben alaposan kitette a könyökét Palavecinónak, tíz perccel később pedig Milton Casco szállt bele kíméletlenül Frank Fabrába, így neki is biztosan jutott meleg víz. A rendes játékidő utolsó percében Alex Vigo személyében egy másik új River-játékos is góllal debütálhatott volna a csapatban, közeli kísérlete után a labda Andradán már átjutott, de a gólvonalig nem ért el.

A hajrára némileg talán mindkét csapat elfáradt, de mindvégig ment előre becsülettel, és abszolút benne volt, hogy lesz győztese a mérkőzésnek, ám maradt – a semmiképpen sem barátságos – döntetlen.

 

A meccs összefoglalója:


 

ÖSSZEGZÉS

Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy mennyire hiányoznak a fanatikusok a stadionból. Az üres La Bombonera látványánál kevés lehangolóbbat látni a labdarúgásban, hiányzik a sava-borsa az egésznek, ami miatt ez az őrült rangadó a világ legjobbjai közé emelkedett. Hónapok óta mintha edzőmeccseket néznénk. A csapatok viszont a kongó lelátók előtt is mindent kiadtak magukból, nem érheti őket szemrehányás. Lehet, hogy egyik félnek sem a mostani volt a legjobb meccse, de azt nem mondhatjuk, hogy ne tettek volna meg mindent a győzelemért. Persze, ez alapvetés a leggyűlöltebb rivális elleni derbin: nincs holnap, nincs következő meccs, akkor és ott kell kaparni a lefújásig.

 


A Boca–River igenis még mindig a legnagyobb klasszikusok közé tartozik, az ilyen rangadókon tényleg nincs megnyugvás, meg „idegenben jó az iksz” hozzáállás, az aktuálisan elfoglalt helyezéstől függetlenül mindig csak a győzelem az elfogadható. Jól látható volt a lefújást követően az arcokon, hogy mindkét csapat játékosai úgy kullogtak le, mintha veszítettek volna, hiszen mindketten győzni akartak. Ráadásul amíg az európai derbiket gyakran „túltaktikázzák”, elóvatoskodják, és sokszor a várva várt rangadóból egy langyos meccs kerekedik ki, addig ez ebben a párosításban sosem fordulhat elő. Lehet bármennyi hiányzó, játszhatnak bármilyen összeállításban, az ősi rivális ellen mindenki a maximumot akarja nyújtani, nem kell külön motiválni senkit. A két csapat egymás elleni meccse mindig hatalmas iramot, lüktető játékot, kézzel fogható feszültséget hordoz magában, és ezt tulajdonképpen most is megkaptuk. Mégis van bennem hiányérzet, talán azért, mert „csak” 1-1 lett az eredmény, de amilyen őrült helyzetek kimaradtak, simán lehetett volna 3-3 is, de bizonyára leginkább azért, mert a szurkolók hiánya pótolhatatlan űrt képzett…

A Boca tulajdonképpen 2017 novembere óta nem tudta legyőzni a Rivert. Egészen pontosan 2019 októberében a Libertadores-kupa elődöntőjében az első mérkőzés 2-0-s elvesztése után a visszavágót 1-0-ra megnyerte, de az nem volt elég a továbbjutáshoz. Az utolsó 11 egymás elleni találkozásból csak kettőt nyertek meg az említett kiesést érő győzelemmel együtt.

A Gallardo-érában a „milliomosok” uralják ezt a párharcot, és 2021-ben már másodszor játszottak ellenük döntetlent házon kívül.

A következő Superclásico időpontja egyelőre nincs kijelölve, kíváncsian várhatjuk, hogy a sorozat hátralévő részében találkoznak-e még egymással a rájátszásban. Ami biztos, hogy egyelőre mindkét csapatnak alaposan csipkednie kell magát egyáltalán a továbbjutásért is az egyre kiegyenlítettebbé váló argentin élvonalbeli mezőnyben.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/futballtango

Fotók: Getty Images

Írj hozzászólást