Szalai Attila, a török liga egyik legjobbja – játékoselemzés

A 23 éves magyar válogatott védő januárban a ciprusi Apollon Limasszoltól került a török Fenerbahcéhez, ahol gyorsan a csapat alapemberévé vált. A bajnokságban tíz mérkőzésen, illetve a Török Kupában is pályára lépett már, és első gólját is megszerezte az isztambuli klub színeiben. Erol Bulut, a csapat edzője általában a 4-2-3-1-es formációt favorizálja, ebben nagy szerep hárul a magyar védőre mind labdakihozatalokban, mind a védekező feladatokban.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Alábbi cikkünkben szakmai oldalról mutatjuk be Szalai játékát, megvizsgálva, hogy milyen feladatköröket lát el a különböző fázisokban. Ugyanakkor a labdarúgás komplexitásából fakadóan nem lehet a csapat taktikájától elkülönítve, önmagában vizsgálni egy-egy játékos teljesítményét, így a Fenerbahce stílusába is betekintést nyújtunk, mivel csak így tudjuk ténylegesen megérteni, hogy milyen fontos láncszemmé vált a Rapid Wien és a Mezőkövesd korábbi játékosa.

 

A Fenerbahce játékstílusa

Szalai leigazolása óta a lejátszott tíz bajnoki mérkőzésből hat győzelem, egy döntetlen és három vereség a Fener mérlege, ehhez 14 szerzett és hat kapott gól társul. A Fenerbahce tradicionálisan Törökország egyik legnagyobb klubja, így nem meglepő, hogy minden szezonban a bajnoki aranyérem a cél, illetve Európában is szeretne minél tovább versenyben maradni. Ebből követezik, hogy játékstílusa a labda birtoklásán, valamint magas presszingen alapszik. A Fener akarja kontrollálni a mérkőzéseket, nem csak a támadások során, hanem úgy is, hogy labdavesztés után minél hamarabb annak visszaszerzése a cél.

 

A Fenerbahce presszingje

Ahogy korábban már említettük az isztambuli klub szinte kizárólag 4-2-3-1-es felállásban játszott az idei szezonban. Nem ritka, hogy védekezésben az egyik középpályás fellép a támadók mellé és segíti a labdaszerzést, illetve esetenként biztosító funkciót lát el a letámadás első vonala mögött. A támadóharmadban játéka még agresszívabb, amikor a csatár elindítja a letámadást az ellenfél középső védőinek irányába, a csapat többi része területet szűkít, és nyomás alá helyezi az ellenfelet.

Valójában két kimenetelt szeretne az isztambuli csapat ekkor elérni:

1. Az ellenfél vaktában elrúgja a labdát a magas és erős belsővédők irányába, akik jól fejelnek és jó százalékban meg is nyerik a párharcaikat.

2. Az ellenfél megpróbálja kihozni a labdát lapos passzokkal a presszinget átjátszva, a labdavesztés kockázatát bevállalva, így a kontra lehetőségét megadva a Fenerbahcénak.

 


(X) Így nyerhetsz 20-szoros pénzt magyar – lengyel meccsel:

Exkluzív promóció! Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre és fogadj 20-szoros oddson a Magyarország-Lengyelország vb-selejtező három kimenetelének valamelyikére! Hogyan működik? Kattints a lenti linkre, regisztrálj és kösd meg első fogadásodat! 

>>> Kérem a 20-as szorzót!


 

A Fenerbahce támadásban

Mint Törökország egyik legnagyobb és legsikeresebb klubja, a Fener nem engedheti meg magának, hogy ne a kontroll szándékával lépjen pályára minden mérkőzésen. Ez labdabirtoklásban egyértelműen kirajzolódik, mivel szinte minden támadó statisztikában a tabella élmezőnyében szerepel. Ezekből a stílusjegyekből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy milyen egyéni játékoskarakterekre van szüksége az isztambuli csapatnak.

Egy labdabirtoklásra berendezkedő csapatnál az egyik legfontosabb pozíció a belsővédő, hiszen rajta folynak keresztül a labdakihozatalok, vagy éppen tőle indulnak a támadások. Ebbe a rendszerbe nagyon jól beleillik Szalai, erre a későbbiekben részletesen kitérünk.

 

Szalai egyéni karaktere

Erős, jó fizikai adottságokkal bíró középső védő, párharcait jó százalékban nyeri meg. A labdakihozatalokban aktív szerepet vállal, hosszú labdái többségében pontosak, sok íveléssel próbálkozik a támadók irányába.

 


Szalai a baloldali támadónak íveli be a labdát, miután a csatár mozgásával elvitte a védőt és területet nyitott. A sikeres íveléshez, nagyon jó rúgótechnika, valamint nagyon jó időzítés kell.

 


Fő erősségei közé tartozik játékértési és -olvasási képessége, valamint az, hogy megfelelő dinamikával tudja felvezetni a labdát, majd egy technikailag jól végrehajtott mélységi passzal megtalálni a társait. Néha már-már mélységi irányító szerepkörben szerepelt, amikor a védelem tengelyéből kellett a játék tempóját és dinamikáját megszabnia.

 

Védekezésben

 

 


Védekezésben az egy az egy elleni párharcok sikeres megvívása alapelvárás egy középső védőtől, ehhez tökéletes védekező technikára és taktikára van szüksége, illetve a szükséges kognitív képességekkel is rendelkeznie kell. A levegőben megvívott párharcok legalább olyan fontosak, mint a földön történőek, ehhez magasságára és fizikai erejére van szüksége.

 


Boxon belüli védekezés esetén a higgadtság és a koncentráció a két legfontosabb kognitív képesség, amelyre egy védőnek szüksége van. Szalai nem indít szerelési kísérletet, csak késleltet egészen addig, amíg a támadó lőni nem próbál, amelyre jól reagál és blokkolni tudja a lövést.

 


Szalai egyik legnagyobb erőssége, hogy játékértése és sebessége révén jól oldja meg azokat a játékhelyzeteket, amelyek a Fenerbahce stílusának következményei, vagyis a védelem mögé belőtt labdákat és a gyors-direkt kontrákat. Rendkívül mobilis védő, így a megfelelő időzítéssel képes felvenni a mélységbe induló támadókat, majd szerelni őket, vagy késleltetni a támadást, ha arra van szükség.

Azonban ahhoz, hogy jobban megértsük a Fenerbahcéban betöltött szerepét, figyelembe kell vennünk azokat a képességeit is, amikkel a labdabirtoklás során tud kiemelkedni. Korunk futballjában minden csapat olyan belsővédőket keres, akik a labdakihozatalok során magabiztosak és minőségi passzokkal operálnak.

 

Labdabirtoklásban

A stabil és kontrollált labdabirtoklásra való törekvés korunk futballjában már a legtöbb csapatnál megjelent, ehhez, ahogy korábban említettük egyéni szinten nagyon jó technikai képzettségre van szükség, illetve megfelelő játékértési képességek hiányában sokkal nehezebb ezt végrehajtani. Szalai azonban mindezek birtokában van, így leigazolása óta nagyon jó hatással van a Fenerbahce labdabirtoklására, könnyen megtalálja a vonalak között helyezkedő társait, vagy ha nyomás alá kerülne a labdatartás közben, tovább tudja játszani kevésbé veszélyeztetett társai irányába.

 


Jobbal és ballal is jól tudja megjátszani a labdát, emiatt a nyitott testtartást is könnyebben felveszi, és több irányba tud passzolni, mintha csak egylábas lenne, akár baloldalon akár a jobboldalon. Kiemelkedő játékértése mellett meg kell említeni, hogy nagyon jó rúgótechnikája is van, emiatt a pálya bármely területére könnyen oda tudja ívelni a labdát.

 


Ugyanakkor nem csak mélységi passzai érnek célba nagy százalékban, hanem labdavezetései is veszélyesek, hiszen egy megfelelő dinamikával történő labdavezetéssel is átjátszható az ellenfél presszingjének első vonala, valamint ezzel létszámfölényt is ki tud alakítani a csapat a pálya tengelyében.

 


Egy újabb példa arra, milyen veszélyes mélységi passzokkal rendelkezik, a rendkívül szűken védekező ellenfél között is megtalálja a rést, illetve a területbe belépő társát.

 

Konklúzió

Leigazolását követően több török újságíró és különböző médiumok is egyöntetűen kijelentették, hogy a Fenerbahce jó üzletet csinált a magyar védővel. Egyéni védekező képességei és a labdás technikai képzettsége miatt már most a török Süper Lig legjobb középhátvédjei közé tartozik.

 

Forrás: Firsttimefinish twitter oldala (https://twitter.com/firsttimefinish)

A fenti ábrán láthatjuk, hogy Szalai átlag feletti számokat hoz több mutatóban is, védekező párharcait 75%-ban nyeri meg, amellyel első helyen áll az U23-as védők között. Labdás statisztikái még egyértelműbbé teszik, miért is csinált jó üzletet vele a Fener:

  1. A legtöbb mélységi passzal próbálkozik mérkőzésenként
  2. 1,5 alkalommal próbálja bevezetni a labdát a védelemből indulva
  3. Mélységi passzai 81%-ban sikeresek
  4. Hosszú passzai átlagosan 38 méteresek

A felsorolt statisztikák mindegyikében a liga legjobb három játékosa között tudjuk említeni Szalait. Ha figyelembe vesszük, hogy mindössze két hónapja a csapat tagja, ezek a számok önmagukért beszélnek és bizalommal várhatjuk, hogy még tovább fejlődik a játéka.

 

Szalai Attila első gólja a Fenerbahce színeiben


Kiemelt fotó: Haberofisi

Írj hozzászólást