Szezon eleji forma – BVB-Gladbach

Az elmúlt hétvégén elindult a Bundesliga legújabb idénye is. A nyitóforduló leginkább várt mérkőzése a Dortmund-Mönchengladbach összecsapás lehetett. Minden bizonnyal a legtöbb drukker többet várt ettől a mérkőzéstől, amit végül kapott. A két csapat játékán még elég erősen érződött a szezon eleji forma, ráadásul mindkét oldalon kulcsemberek hiányoztak a kezdőből. Végül a Dortmund viszonylag egyértelműen felülkerekedett és egy eléggé bizonytalan kezdés után magabiztosan tartották otthon a három pontot. Elemzésünkben megnézzük, hogy mi hiányzott leginkább a csapatok játékából és végül minek köszönhetően győztek a “darazsak”. Lázók Gergely elemzése.


Természetesen az Unibet kínálatában megtalálhatóak a Bundesliga mérkőzései. Fogadtál már rájuk?


Kezdők

Nagy kérdés lehetett, hogy Lucien Favre 3 vagy 4 védős rendszerben küldi pályára csapatát. A svájci végül maradt az előző szezonban kitalált 3-4-3-as felállásnál. A “darazsaknál” Brandt és Reus kezdőcsapatból való kikerülése lehetett meglepő, ők végül is csupán az utolsó negyedórára álltak be. A kezdőcsapatban viszont lehetőséget kapott a mindössze 17 esztendős, angol reménység Jude Bellingham, akit a Birmingham City-től sikerült megszerezni nyáron. Ezúttal Witsel párjaként a centrumban szerepelhetett, de a szélen is simán bevethető lehet majd a jövőben. Rajta kívül még egy 17 esztendős tehetség is bekerült a kezdőbe, méghozzá az amerikai Gino Reyna, akit még télen szerződtettek és tavasszal pár mérkőzésen már lehetőséghez is jutott. Thorgan Hazard ezúttal a bal oldali szárnyvédő posztján szerepelt, köszönhetően Guerreiros érülésének. Viszont alig negyedórányi játék után ő is kidőlt és végül Favre kénytelen volt bevetni a Dortmundban legutóbb három és fél éve játszó, azóta folyamatosan kölcsönadott Passlackot. A másik oldalon Hakimi távozása jelenthetett nagy érvágást. Helyette a PSG-ből érkező Meunier lett a kezdőcsapat tagja. Elől viszont továbbra is ott volt a Bundesligába tavasszal üstökösként berobbanó Erling Haaland és Jadon Sancho. A Gladbachnál a nyár viszonylag nyugodtan telt. Strobl kivételével nem volt komolyabb távozó, míg az érkezők oldalán a Leipzigből Hannes Wolf, illetve az Interből Valentino Lazaro lehetnek potenciális alapemberek. Az előbbi máris a kezdőcsapat tagja volt Stindlel és Hoffmannal karöltve a támadósorban, köszönhetően annak, hogy Plea és Thuram apróbb sérülés miatt csak a kispadon kapott helyet. Rose is a háromvédős rendszer mellett tette le a voksát. Furcsa lehetett, hogy a bal oldalon Wendt volt a szárnyvédő, míg az előző szezonban remekül játszó Bensebaini ezúttal bal oldali belső védőként szerepelt.

 

Lassú kezdés, stabil védelmek

Valószínűleg a legtöbben intenzívebb meccset vizionáltak, mint ami az első fél órában folyt. Mindkét csapat nagyon óvatosan kezdte az összecsapást és támadásban egyikük se mutatott túl sok kreativitást. Igazából mindkét oldalról csak egy-egy embert lehetett kiemelni. A hazaiaknál Reyna próbált összekötő kapocsként funkcionálni a védelem és a támadósor között. Volt is pár ígéretes megindulása, de ezek rendszerint rendkívül izoláltan történtek és végül többnyire alulmaradt a túlerővel szemben. Nem igazán érezte a játékot elöl Sanchóval és Haalanddal. A másik oldalon a meccs elején, ha valakit, akkor Hofmannt lehetett dícsérni. A legtöbbet ő igyekezett életet lehelni a vendégek labdakihozatalaiba. Rendkívül sokat mozgott a bal félterületben és próbált opciót biztosítani az építkező belső védőknek. Azonban egyedül ő se ment sokra. Természetesen Stindl is próbálkozott a szokásos visszamozgásaival, ám ezek is rendszerint izolálva voltak a pálya centrumában, köszönhetően a dortmundi védők (elsősorban Hummels) agresszív, emberorientált védekezésének. Itt is az jelentett problémát, hogy a kialakított üres területekbe nem indult be senki, ez pedig a hiányos összeszokottságra világíthatott rá.

A dortmundi védőknek elsősorban Reyna biztosított opciót hátrammozgásaival. Ennél a 20. perces építkezésnél is ő biztosít passzopciót Hummelsnek. Az ifjú amerikai meg is kapta a labdát, sőt visszamozgásával magával húzta az ellenfél védősorából Bensebainit is. Így egy lyuk keletkezett a gladbachi védősorban, ez viszont kihasználatlan maradt. Sancho és Haaland túl messze helyezkedik így nem tudnak időben beindulni. Reyna végül kénytelen egyedül egy hirtelen csellel lerázni Bensebainit, végül azonban a marokkóinak sikerült leszerelnie.

 

A vendégeknél is hasonló problémák voltak megfigyelhetőek. Itt Neuhaus próbál középen játszótársat találni. Végül Stindl kapja a labdát, miután visszamozgott. Hummels lekövette a védővonalból, így területet hagyva maga mögött. Hofmann és Wolf viszont ezt nem reagálta le időben. Végül ez a támadás is elhalt.

Ahhoz, hogy támadásban ilyen szerény teljesítményű volt mindkét csapat, természetesen hozzátartozott a stabil védekezés is mindkét csapat részéről. Elsősorban a vendégek labda elleni helyezkedése tűnt elég stabilnak, ami ellen a hazaiaknak az első fél órában nem is nagyon volt válasza. A centrumot olyan hatékonyan zárta le a “csikók” 3 fős első sora, hogy a dortmundi támadások 79%-ban a szélen futottak végig a mérkőzésen. A dortmundi középpályán Witsel és Bellingam az első fél óra nagy részében nem igazán volt elérhető Hummelsék számára, ezért is voltak szükségesek Reyna hátralépései. Witselék többnyire a gladbachi támadók fedezőárnyékában helyezkedtek, így lettek kivéve a játékból. Emiatt aztán kénytelenek voltak sokszor kimozogni a félterületbe a három védő mellé, hogy labdához jussanak.

Itt is a dortmundiak járatják körbe a labdát, viszont középen egyáltalán nincs elérhető opció, köszönhetően annak, hogy a vendégek nagyszerűen lezárják a pálya centrumát és fedezőárnyékban tartják Witselt és Bellinghamat. Végül is Witsel kimozgott a bal félterületbe és Akanjival kényszerítőzve meg is tudott indulni, viszont végül a gladbachiak hátsó sora magabiztosan semlegesítette ezt a támadást is.

 

A Gladbachnál se volt sokkal jobb a helyzet. A Dortmundnál labda ellen rendszerint egy 5-3-2-es formáció rajzolódott ki, aminek az alapvető gyengéje a három fős középpályás sor tolódása. Ekkor az egyik oldal (jelen esetben a bal) betöltetlen marad és átforgatási lehetőséget nyújt a támadó csapatnak. Ezt viszont a vendégek nem nagyon használták ki. Elvedi ahelyett, hogy átforgatna Ginternek továbbít, pedig Hofmann és Wendt légüres térben várja a labdát a másik oldalon. Így viszont a jobb szélen teljesen elhalt a “csikók” támadása a dortmundi túlerő ellenében.

Komoly próbléma volt a “darazsaknál” még a meccs elején, hogy rendkívül sok labdavesztéssel játszottak. Az mindkét csapatnál megfigyelhető volt, hogy valószínűleg a szezon eleje miatt feltűnően sok ki nem kényszerített hibával játszottak és esetenként egyszerű átadásokat is elrontottak. A dortmundiaknál viszont a meccs elején hatványozottan igaz volt ez, köszönhetően a “csikók” időszakosan jelentkező egész intenzív letámadásának is. Ezt jól jelzi, hogy a hazaiak az első fél órában 12 labdavesztést könyvelhettek el. A dortmundi hátsó sor pedig könnyen zavarba hozható volt, erre hoz példát a következő jelenet is.

 

A 27. percben Can került bajba a jobb szélen. A hazaiak addig addig passzolgattak a hátsó sorban, míg nem teljesen magukra húzták a gladbachiakat. Can teljesen izolálva lett a szélen és nem volt neki kiút. Hummels felé Stindl zárta le a passzsávot, míg Meunier sarkában szorosan ott állt Hofmann. Eközben pedig egyszerre Wendt és Stindl is nyomás alá helyezte a török-német játékost. Ennek végül az lett a vége, hogy Can csak szabálytalan eszközökkel tudta megakadályozni Stindl labdaszerzési kísérletét és a “csikók” ígéretes helyről jöhettek szabadrúgással.

Feljavuló Dortmund, széteső Gladbach

A harmincadik perc után a hazaiak magasabb fokozatba kapcsoltak. Míg az első fél órában mindössze 23 passzuk volt a támadóharmadban, addig az első félidő utolsó negyedórájában ez a szám 26 volt. Esősorban Can megindulásai voltak igencsak hatékonyak a jobb félterületben, így besegített Meunier-nek, aki azért nem tudta olyan hatékonyan befutni az egész oldalt mint az előző két szezonban Hakimi. Bellingham is egyre többet mozgott előre, ezzel nagyobb jelenlétet biztosítva a támadóharmadban. Az első gólnál is ez a két dolog fizetődött ki. Can adott be és még ha kicsit kacifántos úton is, de végül Bellingham gólpasszával Reyna egy szép befejezéssel szerezte meg a vezetést a “darazsaknak”. Külön pikantériája volt ez a mérkőzésnek, hogy pont a két 17 esztendős tehetség hozta össze a találatot. A vendégeket szemmel láthatóan megroppantotta a találat. A félidő vége már leginkább a durva belépőikről szólt, amikkel próbáltak nem túl hatékonyan gátat szabni a beinduló dortmundi gépezetnek.

Itt is Can mélységi beindulása hozott színt a dortmundi támadásba. Meunier indításával sikerült is Wendt mögé kerülnie a veszélyes beadását pedig végül szögletre kellett tisztáznia a védőknek.

A második félidőre se változott sokat a meccs képe. Ugyan a Gladbachnál egy kicsit többet volt a labda, de a hazaiak ettől függetlenül kontrollálták a meccset. Egyre többször szakadt szét a vendégek csapatszerkezete, aminek köszönhetően aztán jöttek is a dortmundi kontrák. Egy ilyen szituáció után jött az 54. percben Haaland büntetőből szerzett találata is, miután végül is hosszas VAR vizsgálódás után kiderült, hogy Bensebaini becsúszása végül is érintette Reyna lábát. A másik oldalon is voltak kétes szituációk, de érdekes módon ott a VAR egyszer sem avatkozott közbe. A vendégeknél Thuram és Plea beállása se hozott javulást, sőt a meccs végére átállt 4 védős felállásra is Rose Bensebaini bal szélsőként való szerepeltetésével és Wendt lecserélésével. A hazaiaknál a meccs végére végül beállt a Brandt-Reus duó, de a biztos vezetés tudatában nem volt már szükség a kreativitásukra. Az i-re végül Sancho és Haaland zseniális összjátéka tette fel a pontot. A norvég is egy újabb remek meccset produkált. Amellett, hogy duplázott remekül tartotta meg a fellőtt labdákat és remek labdafedező képességével kergette őrületbe a gladbachi védőket.

Végül a Dortmundiak győzelméhez kétség sem férhetett. Ugyan a játékuk eléggé lassan indult be, de végül is beindult a gépezet Brandt és Reus nélkül is, ami komoly fegyvertény. Mint ahogy az is, ahogy ritmust tudott váltani a csapat. A “csikók” viszont így továbbra se tudtak véget vetni a Dortmund elleni rossz szériájuknak. 2014 márciusa óta nem tudtak nyerni a Dortmund ellen, ami már elég frusztráló lehet.

 

 

Írj hozzászólást