Szoboszlai és sorstársai

Szoboszlai Dominik hosszúra nyúló szeméremcsont-gyulladása után nem tudott olyan fizikai állapotba kerülni, hogy a válogatott hasznára lehessen az Európa-bajnokságon. Nem a mi fiunk persze az egyetlen, aki sérülése miatt kénytelen volt Eb-t vagy vb-t kihagyni. Lajstrom Götzétől Nyilasin át Ribéryig.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

„Ha azt mondom, sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit érzek. Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés”

 

– mondta élete alighanem legfájdalmasabb lépése után Szoboszlai Dominik, persze a tornát elhúzódó sérülése miatt lemondó játékmester hiányát nem csak ő maga, egy egész ország bánja. A legmagasabban jegyzett, legnagyobb jövő előtt álló, a Rossi-csapatot az Izland elleni góljával konkrétan az Eb-re rúgó labdarúgóját veszítette el a nemzeti együttes, amelyiknek persze legjobbjával sem lett volna túl sok esélye a portugál, francia, német trió ellen, nélküle még kevesebb maradt. 

Nem Szoboszlai persze az egyetlen, akit fránya sérülése meggátol abban, hogy az oly vágyott világszínpadon felléphessen – hogy ne menjünk messzire, Kalmár Zsolt szintén kihagyja az Eb-t, a dunaszerdahelyi légiós lett volna ráadásul hivatva lipcsei kollégáját pótolni. A 25 éves támadó középpályás rendkívül peches futballista, azután, hogy lemaradt a 2016-os Európa-bajnokságról, az ideit az Andorra elleni vb-selejtezőn, egy ártalmatlan szituációban elszenvedett külső oldalszalag- és keresztszalag-sérülés miatt hagyja ki, túl egy bokatörésen, amit az Uruguay elleni, 2019 novemberi Puskás Arénabeli stadionavatón szenvedett el.

 

„Édesapám mesélte, hogy amikor az utánpótlásban játszottam, a fontos találkozók előtt mindig közbejött valami, és nem tudtam pályára lépni. Egyszer influenzás lettem, máskor belázasodtam vagy ment a hasam. Úgy tűnik, valami mindig megakadályozza, hogy a nagy meccseken ott lehessek” – mondta csalódottan a sportnapilapnak; 25 évesen persze nem kell feladni a reményt, hogy eljön még az ő nagy pillanata.

 

Ingyenes tippjáték: ahol a vesztesek a nyertesek

 

Nyilasi Tibor is valami hasonlóra vágyott a mexikói vb-re készülve, gerincműtéttel a háta mögött. 1986 márciusában operálták, az orvosok hat-nyolc hetes felépülést prognosztizáltak, mindenki abban reménykedett, a csapatkapitány ott lesz a Mexikóba induló repülőjáraton. Nemhogy azon, az ausztriai magaslati edzőtáborba induló buszon sem volt ott. Legalábbis nem sokáig. A magyar futball-legendárium része a „Mezey leszállítatta Nyilasit a buszról” történet, ami meglehetősen szövevényes ügy, igyekszünk azért érthető formába önteni. Először is: Mezey György olyannyira szerette volna, hogy támadója ott legyen a válogatott irapuatói, szovjetek elleni nyitómeccsén, hogy Nyilasi saját bevallása szerint is három hétig, „fáradságot nem kímélve” edzett vele.

Egyrészt azonban a sérülés kiújult, másrészt, és ez utóbbi sokkal többet nyomott a latban, Nyilasi kenyéradója, az Austria Wien azt akarta, játszik vagy sem, legyen ott a klub mérkőzésein, így az Innsbruck elleni, május 3-i bajnokin, a 6-i, Rapid elleni kupadöntőn is többek közt.

A háttérben zajlottak persze a tárgyalások – a magyar szövetség igyekezett az edzőtáborra teljes idejére kikérni egyik legjobbját, a bécsi elnök Jochi Walter viszont ragaszkodott ahhoz, hogy meccsnapokra kimenőt kapjon játékosa, és klubtársaival legyen –, a lienzi edzőtáborba indulás előtt egy nappal, április 30-án született meg a bécsi döntés: Nyilasinak jelenése van klubjával Innsbruckban. Mezey másnap, az Erzsébet Szálló elöli induláskor értesült az osztrák verdiktről, és mert úgy gondolta, nemhogy három-négy, fél nap kihagyás is hatalmas veszteség abban a versenyben, amit az idővel futnak, helyben döntött: Nyilasi nem vehet részt a 16 napos tiroli edzőtáborban, így a mexikói világbajnokságon sem. Az irapuatói hatosba persze aligha ezért szaladt bele a csapat.

Nyilasi Tibor lemaradt az 1986-os világbajnokságról (Fotó: MTVA Archív)


 

Nem csak a magyar sztárjátékosok voltak persze kénytelenek kihagyni életük nagy lehetőségét, külföldi klasszisokkal ugyancsak megesett már.

A 2014-es vb-n győztes gólt szerző Mario Götzénél 2017 tavaszán fedezték fel a metabolikus miopátia tüneteit, ami az izmok működését befolyásoló genetikai betegség, bár gyógyítható. Anyagcsere problémák okozzák, ennek következtében izomgyengeség, az izmok fáradása jelentkezik, amely tünetekre az ex dortmundi klasszis is panaszkodott. A 2016–2017-es szezonban nem is lépett már pályára, hanem a következőt a kezdőcsapatban indította, későbbi bokaszalag-sérülése és hátfájdalmai azonban visszavetették, Joachim Löw kénytelen volt lemondani a vb-hős 2018-as szolgálatairól. Annál nagyobb szenzációt keltett, hogy a Manchester Cityben fantasztikus szezont produkáló Leroy Sanét sem hívta meg, jóllehet az akkor 22 éves szélső 14 gólt és 19 gólpasszt számláló idénye karrierje legragyogóbbjának bizonyult.

 

„Nehéz döntés volt, Julian Brandt és Leroy Sané is minőségi, gyors, jól cselező labdarúgó, de dönteni kellett. A keretnek egyensúlyban kell lennie, nem vihettem ki még egy támadót” – magyarázkodott a szövetségi kapitány. A folytatás ismert: Németország a csoportkörben búcsúzott… 

 

Marco Reusszal a csapatban, aki pedig már-már kezdhetett megbarátkozni a „világ legpechesebb labdarúgója” címmel. Elvégre hiába szerzett öt gólt és osztott ki három asszisztot, bokasérülése miatt lemaradt a vb-címmel záruló, négy évvel korábbi tornáról. „Majd két év múlva, az Eb-n” – gondolhatta, akkor azonban ágyéksérülése száműzte a keretből. 

Nem csupán csapat-, sorstársának bizonyult Ilkay Gündogan: a City jelenlegi, a Dortmund akkori klasszisa a 2014-es világbajnokságról hátsérülése, a két évvel későbbi Eb-ről térdbántalmai miatt – az egyik edzésen kifordult a térde – maradt le. Mankóval a kezében landolt júniusban a manchesteri reptéren a mintegy 20 millió fontért szerződtetett középpályás, de alighogy bemutatkozhatott a Guardiola-féle Cityben (szeptemberben jött el az ideje), decemberben elszakadt a térdszalagja… 

 

Ilkay Gündogan (balra) a 2014-es vb-t és a 2016-os Eb is sérülés miatt volt kénytelen kihagyni (Fotó: AP Photo)


 

A 2014-es világbajnokságot a franciák is megszenvedték – jó, a németek nem annyira, minthogy az említett két ász nélkül is simán behúzták –, az akkortájt (is) csúcsformát futó Franck Ribéry sérülése okozott Didier Deschamps-nak fejtörést.

Nem túlzás, legjobbjukat veszítették el a gallkakasosok: 2013-ban a kupasorozatban öt gólpasszt kiosztva nyert BL-t, az egész szezonban 23 assziszttal (!) jelentkezett, nem csoda, ha máig nem képes megbékélni a gondolattal, hogy nem az övé lett az év végén az Aranylabda.

A következő szezonban sem vett vissza a tempóból, klubszezonbeli 16 gólja és 15 gólpassza fenséges termésnek bizonyult, és akkor a válogatottbeli mutatóit nem is említettük. A nyári világbajnokság előtti 15 címeres mezes fellépésén hat góllal és 11 assziszttal igazolta, kész Franciaországot vb-győzelemhez segíteni, hanem kevéssel a torna kezdete előtt krónikus hátfájdalmai miatt kelletlen elhagyta a francia válogatott edzőtáborát. Soha többé nem tért oda vissza.

Frank Lampard igen, azok után, hogy egy pazar klubszezon végén maradt le a 2012-es Eb-ről. A Chelsea-nél már csak úgy szokás kontinentális serleget nyerni, hogy az idény közben menesztik a mestert, a látszólagos káoszból mégis világraszóló diadal születik. A 2011–2012-es idényt történetesen a Mourinho-utódnak gondolt André Villas-Boassal kezdték meg a kékek, őt váltotta márciusban megbízott edzőként Roberto Di Matteo – hát nem BL-t nyert a drágáival? Egy évvel később az Európa-ligát hódította el úgy a Chelsea, hogy a nyáron kétéves szerződést kapó olaszt már novemberben felváltotta Rafa Benítez, és ugye itt az újabb BL-győzelem, a januárban Frank Lampard helyébe lépő Thomas Tuchellel. A recept tehát ismert a Stamford Bridge-en – amit éppenséggel Lampardnak is ki kellett váltania 2012 nyarán, amikor combsérülése miatt a lengyel-ukrán Eb helyett az olasz riviérán ejtőzött műsorvezető kedvese, Christine Bleakley ölelésében. Utóbbit nem bánta, azt viszont, hogy remélt góljai után Steven Gerrard és Wayne Rooney nem tesz vele hasonlóképp, annál inkább.


Kiemelt fotó: MLSZ

Írj hozzászólást