Szövevényes, szélvésztempós: bő egy év elteltével innen folytatják a csapatok Ázsiában

Nagyjából másfél év után folytatódnak a vb-illetve Ázsia-kupa selejtezők, rohamléptekben, hiszen ősszel már a selejtezők harmadik körének első mérkőzéseit kellene lejátszaniuk a válogatottaknak. Ennek apropóján nézzük meg, milyen kacifántos úton juthatnak ki a csapatok a 2022-es katari világbajnokságra és kiknek lehet reális esélye majd a harmadik körben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az egyik legfurcsább selejtező

Egyébként sem a legrövidebb kvalifikációk közé tartozik az AFC által rendezett, a most zajló selejtező azonban további bonyodalmakat szült. Az első fordulókban a térség leggyengébb válogatottjai, oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. A második körben már az AFC minden tagországa bekapcsolódik a küzdelmekbe, ahol 8 darab ötös csoportba osztják be őket. Minden csoport első helyezettje automatikusan továbbjut a harmadik körbe, a négy legjobb másodikkal. Az így kapott 12 csapatot két, hat fős csoportra osztják fel, ahonnan a két csoport első két helyezettje jut ki a világbajnokságra, míg a két csoport harmadikjai egymással játszanak playoff meccset az interkontinentális pótselejtezőért.

Ugyanakkor a kínai kontinensviadalra is kvalifikálja magát a fent említett 12 továbbjutó, a maradék négy csoportgyőztes, a nyolc csoportharmadik és a négy legjobb negyedik helyezettek automatikusan az Ázsia-kupa selejtezőinek harmadik körébe jutnak, a maradék pedig egymással játszik oda-visszavágós rendszerben azért, hogy a harmadik körbe kerüljenek. Az ide bekerült 24 válogatottat 8 darab, 4 csapatos csoportja osztják, ahonnan 12 csatlakozik majd a már korábban kijutott csapatokhoz.

Azonban mivel Katar alanyi jogon már „kijutott” a vb-re, de az Ázsia-kupára nem, amennyiben a csoport végeredménye szerint részt venne a harmadik körben, úgy a legjobb ötödik helyezett jut tovább a vb-selejtezők következő körébe. Hasonló a helyzet Kínával is, akik rendezőként már ott lesznek a 2023-as kontinenstornán, ha azonban a vb-selejtezőben továbbjutnak, automatikusan bejut valaki az Ázsia-kupára, viszont a vb-selejtezők harmadik körébe nem, ott Kínának kell kivívnia a részvételt.

Most, hogy tisztáztuk a bonyolult ázsiai kvalifikációs rendszert, vessünk egy pillantást a tabellákra, honnan is folytatják a csapatok a maratoni szünet után, a kontinens több pontján létrehozott buborékokban!

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

A-csoport

Szíria magabiztosan vezeti a csoportját, és szinte biztosan ott lesz a következő fordulóban. Meglepetés lenne, ha az egy meccsel kevesebbet, de hazai környezetben játszó Kína nem jutna tovább, akiknek így sem a Fülöp-szigetek, sem pedig a Maldív-szigetek nem okozhat problémát. A kis válogatott Guamnak nem volt szerencséje a sorsoláskor, kerülhetett volna könnyebb csoportba is, de így is nagy dolog a csendes-óceáni kis szigettől, hogy 1-0-s idegenbeli vereséget követően 5-0-ra verték Bhután csapatát az első fordulóban.

 


B-csoport

Az ausztrálok vezetik a csoportjukat, mindezt kevesebb mérkőzést játszva érték el, azonban Graham Arnold szövetségi kapitány nem biztos, hogy a legerősebb válogatottal érkezett a kuvaiti buborékba. Az ausztrál válogatottnak egyébként sem a legjobb a mérlege idegenben, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy a Közel-Keleten kifejezetten nem szeretnek pályára lépni, könnyen meglepetés lehet a vége. Márpedig a júniusban, tehát már a nagy forróságban kezdődő selejtezőkön ebből kifolyólag mind Kuvait, mind Jordánia okozhat kellemetlen perceket Ausztráliának. Nepál és Tajvan pedig köszönik szépen és kiélveznek minden pillanatot a hátralévő 3 meccsükön.

 


 

C-csoport

Itt már egészen érdekesen alakul a csoport állása, hiszen az előző világbajnokságot megjárt Irán kellemetlen helyzetben van, ugyanis korábban pont Bahrein és Irak ellen szenvedtek vereséget. Az igen impozáns, 17-3-as gólkülönbség senkit ne tévesszen meg, ebből 14-et a csoportutolsó Kambodzsának lőttek – egy meccsen. Bahrein második helyezése meglepetés lenne, az iraki csoportelsőség már kevésbé. Az Európában gyakran lenézett Irak válogatottját nem lehet félvállról venni Ázsiában, mi több nem túlzás azt állítani, hogy ott van a legjobb hat között az Ali Adnannal, Justin Merammal, vagy az igen tehetséges, Katarban futballozó 20 éves, Mohanad Alival felálló válogatott, a kispadon pedig a tapasztalt Srecko Katanecnel nincs félni valója a Mezopotámiai Oroszlánoknak. Annál is inkább, mivel azon kevés ázsiai válogatotthoz tartoznak, akik idén már 4 felkészülési meccset is megvívtak, veretlenül: az Egyesült Arab Emirátusok és Tádzsikisztán ellen gól nélküli döntetlen, Kuvait és Üzbegisztánnal szemben viszont már egy gólos győzelmet arattak. Normális körülmények között Hong Kong is lophatna el pontokat pár csapattól, a Bahreinben rendezett selejtezők azonban nem ilyen meccsek lesznek.

 


D-csoport

Nem szabad elkiabálni, de Palesztina valószínűleg kiszállt a versenyből, ahogy a jemeniek sincsenek könnyű helyzetben. A kérdés a csoport második helye lesz majd a Szaúd-Arábiában rendezett buborékban, a házigazda szaúdiak könnyen végeznek majd a tabella elején. A szingapúriak az otthon játszókon kívül főleg Thaiföldön és Malajziában profiskodnak, a keretükben azonban sok a 30 év körüli játékos, ők nem biztos, hogy könnyedén akklimatizálódnak a sivatagi klímához. Ez ugyan igaz az üzbégekre is, keretük azonban jóval magasabb szinten jegyzett, mint a miniállamé, Eldor Shomudorovéknak nincs más dolguk, mint kihasználni a képességbéli fölényüket.

 

 


(X) Fogadj a 2022-es világbajnoki-selejtezők csoportgyőzteseire vagy általános csapatpiacokra! Kattints ide és tippeld meg, melyik válogatott kvalifikálja magát a katari világbajnokságra!


 

E-csoport

A katariak egy gólt kapva vezetik csoportjukat, Omán nem túl valószínű, hogy megelőzné őket, azonban akkora a szakadék köztük és a meglepetés harmadik Afganisztán között, hogy nincs miért különösebben aggódniuk. Szövetségi kapitányuk a térség egyik legjobbja, a horvát Branko Ivankovic Iránnal már nyert egyszer Ázsia-kupát, volt kínai és iráni bajnokcsapat edzője is, az omániak tehát remek kezekbe adták a gyeplőt, a kérdés csak annyi, hogy mire lesz elég a hazai bajnokságban játszó keret a későbbiekben.

 


F-csoport

Japán két meccs alatt szerzett 24 gólt: a Magyarországon játszó Ganbayar Ganbolddal a kezdőben felálló Mongólia ellen 14-et, a polgárháborús Mianmar ellen pedig 10 gólt szereztek Minaminóék. Ennek ellenére még Mianmar is elcsípheti a második helyet a csoportban, hiszen sem Kirgizisztán, sem pedig Tádzsikisztán nem tartozik az acélos csapatok közé. Mongóliának sok köszönet nincs ebben a selejtező sorozatban, talán majd a következőben több sikerélményük lesz – addigra talán a felcsútiak is kisegítik majd őket.

 


G-csoport

A halálcsoport. Teljes a káosz az utolsó előtti csoportban, Indonézia ugyan hamar kiszállt a versenyből, Vietnám, Malajzia, Thaiföld és az Egyesült Arab Emirátusok öldöklő csatát vívnak minden pontért. A legnagyobb meglepetés az előző Ázsia Kupa kiírásában elődöntőig jutó Emirátusok, akik Thaiföldtől és Vietnámtól is kikaptak korábban-igaz, idegenben. Mivel azonban rendező országról van szó, nagy hendikeppel indulnak neki a selejtezőknek, és ha az előttük állók egymástól veszik el a pontokat, hamar a tabella elején találhatják majd magukat. A thaiföldieknél a Japánban légióskodó, Chanathip Songkrasinra lehet érdemes figyelni, azonban az 56-szoros válogatott támadó sérüléssel bajlódik és lehet nem lesz bevethető állapotban júniusra, azt pedig alaposan megérzi majd a válogatott. A malájoknál ott lesz a csapattal az ausztrál Newcastle Jets-nél kölcsönben játszó, koszovói Liridon Krasniqi, és a belga élvonalban már negyedórára bemutatkozó 19 éves, Luqman Hakim is, akinek érdemes lehet megjegyezni a nevét a csapatból. A vietnámiak túlzásba nem viszik a támadó futballt, noha a csoportutolsó indonézeknek hármat rúgtak, két gólnélküli döntetlen mellett két egy gólos siker szerepel a nevük mellett. A sivatagi forróságban pedig nagyon nehéz lesz 90 percet védekezni és a kontra támadásokra építeni.

 


H-csoport

Észak-Korea a napokban visszalépett a küzdelmektől, így pedig a Koreai-félsziget déli lakói az egyetlen nemzet a csoportból, akik valaha is jártak a világbajnokságon, sőt, senki nem felejti el a 2002-es, részben hazai rendezésű világeseményt. Az északiak eredményeit törölték, azonban nem kapták meg a csapatok 3-0-val a meccseket, hiszen azzal erősen befolyásolták volna a legjobb másodikok rangsorát (az már egy másik kérdés, hogy az mennyire fair a többiekkel szemben, hogy a végelszámolásnál nem veszik figyelembe az utolsók elleni eredményeket). Első ránézésre izgalmas a csoport, ezt nagyban befolyásolta az észak-koreai válogatott visszalépése és Paulo Bentóék könnyedén nyerhetik meg ezt a négyest, főleg hazai pályán. A nagy kérdés, hogy a második helyre Libanon vagy Türkmenisztán ér-e majd oda, hiszen korábban hatalmas körbeverések voltak a csoportban. Gyaníthatóan Libanon lesz az, hiszen kevés (vagy szinte nincs is) minőségi játékos a főleg a türkmén Ahal Akdasayak csapatára épülő válogatottban, míg a túloldalon, ha elvétve is, de találni Európában légióskodó labdarúgót.

 


A képek forrása: the-afc.com

Írj hozzászólást