Teljes a káosz Varsóban

A lengyel bajnoki címvédő Legia Warszawa az Ekstraklasa féltávjánál éppen csak nem kieső helyen tanyázik, ami méltatlan a klubhoz. A nemzetközi porondon elért részsikerekre már szinte senki sem emlékszik, és a jövő nyáron megváltóként érkezhető edző szerződtetéséig pedig még nagyon sok idő van, hogy azzal áltassák magukat Varsóban, nem lesz semmi gond.

Legia Warszawa

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A 2020–2021-es idényt rosszul indította a Legia Warszawa, aminek szeptember végén Alekszandar Vukovics menesztése és Czeslaw Michniewicz kinevezése lett a következménye. A lengyel utánpótlás-válogatottól elcsábított szakember nagy változásokat hozott, a saját képére formálta a csapat játékát. A tavasszal váltott négy védőről háromfős szerkezetre, a fővárosiak pedig ezt követően megállíthatatlanok voltak a bajnokságban. A szezon második felében az új formációval csak egy mérkőzést (a hazai kupa negyeddöntőjét) buktak el, végül utcahosszal nyerték meg az újabb bajnoki címet.

A nyáron nagy volt a jövés-menés, az érkezők többsége a lehetőségek számát növelte a keretben, de immáron a szerkezetnek megfelelően. A gond azonban ott kezdődött, hogy az edzői stáb semmilyen B tervet nem készített, hiszen annyira jól működött a csapat, hogy elhitték, hogy ez megújulás nélkül is fenntartható. A védekezés stabilnak tűnt, azonban, ha az ellenfelek mélyen visszahúzódtak a kapujuk elé, akkor elfogyott a varsói tudomány. Amint nem volt hely és a rendszer adta előnyökre kellett volna támaszkodni, nem tudtak semmit sem kezdeni a betömörülő védelemmel. Nem tudtak kellő egy az egy elleni párharcot kialakítani és rendezetlen védelem ellen rohanni, ebből pedig következtek a hibák, és már az sem segített, hogy a hátsó alakzat nem engedett nagy helyzeteket, ha fel tudott állni, azonban a kontrák ellen rendkívül sebezhetők maradtak.

 

Czeslaw Michniewicz nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel (Forrás Getty Images)

 

A nemzetközi porondon jól indult a csapat és ez egy ideig megmentette Michniewicz állását, de aztán ott is elkezdtek jönni a rosszabb eredmények, így pedig már nem volt maradása a bajnoki címet elhódító mesternek. A helyét a nyár óta a második csapatot irányító Marek Golebiewski vette át, azonban már ekkor lehetett hallani pletykákat, hogy a vezetők Marek Papszun megszerzésén ügyködnek. Golebiewski rögtön egy továbbjutást jelentő mérkőzéssel nyitott a kupában, ami egy aprócska reménysugarat jelentett, de aztán hiába állt vissza négy védőre és próbált több támadószellemű játékost a pályán tartani, az eredmények nem javultak szignifikánsan. Ráadásul a Legia a jó rajt után az Európa-ligában is csoportutolsóként zárt, amit újabb bajnoki vereség követett, ezzel pedig elfogyott a türelem a szurkolók és a vezetőség részéről is. Hétfőn sajtóközleményében bejelentették Golebiewski menesztését. A helyét ideiglenesen az az Vukovics veszi át, aki negyedik alkalommal lesz a csapat edzője – bár kétszer csak megbízott volt pár mérkőzésre –, és akit tavaly ősszel a gyenge rajt miatt rúgtak ki. A hétközi elmaradt mérkőzés pótlásán győzelemmel rajtolt a visszatérő szerb edző. 

 

A MIODUSKI-ÉRA SIKEREI ÉS BUKTATÓI

A Legia Warszawa az 1948-as feljutása óta nem produkált ennyire pocsék félszezont – még egy mérkőzése van, de akkor sem lesz ez másként, ha azt megnyeri. A rekordbajnok soha nem zárt a tizedik helynél hátrébb, a 21. században mindössze háromszor nem végzett a dobogón, de akkor is mindig a negyedik pozícióban zárt. A csapat előző évtizedben kiemelkedett a hazai mezőnyből, a 2013-as siker óta nyolcból hatszor az ő nyakukba akasztották az aranyérmeket.

Ezt eleinte nagyban köszönhették Dariusz Mioduski megjelenésének, aki 2012 óta tartozik a klub vezetéséhez. Először csak az igazgatótanácsba került be, majd amikor 2014-ben Boguslaw Lesnodorski lett az elnök, akkor a kettejük közti baráti viszonynak is köszönhetően véghez vitték a tulajdonosváltást. Mioduski első körben 40%-ot vásárolt meg, majd ezt fokozatosan növelte, míg végül teljesen övé lett a klub.  A financiális fölény meghozta a várt eredményeket nemzetközi szinten is, mert a Legia bejutott a Bajnokok Ligájába is, de aztán minden rosszra fordult. A szurkolók nem voltak elégedettek, mert az ostobaság okozta károkat nem lehetett enyhíteni, mint például a Celtic FC elleni esetet az Európa-ligában, mikor kizárták a csapatot eltiltott játékos szerepeltetése miatt.

 

A Legia Warszawa ultrái nem rejtik véka alá a véleményüket (Forrás: irishmirror.ie)

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Ezt követően tovább romlott a viszony, mert a tulajdonos nem akart nagyobb befektetéseket eszközölni, viszont a klub bértömege nagyon megnőtt az erősítések után, majd gyors ütemben elkezdett tartozásként jelentkezni, hiszen nem jöttek az európai kupaporondról a bevételek. A szurkolók először 2017-ben adtak nyomatékos hangot  nemtetszésüknek, mikor a Lech Poznan elleni vereséget követően megtámadták a csapatbuszt. Az akkor már elnöki széket is elfoglaló Mioduski nem kerített nagy feneket az eseménynek, egy edzőcserével letudta a dolgot. A bajnokság végén ismét aranyérmes volt a csapat, a kedélyek csillapodtak. Az elmúlt évek nyugodtabban között teltek, bár az ultrák körében továbbra is nagyon rossz volt a megítélése a tulajdonosnak, de nem történtek komolyabb incidensek.

Aztán az idei mélypont megint csak a legrosszabbat hozta elő. A Leicester City elleni találkozón már a rendőrökkel is volt balhé, valamint az angol szurkolókkal is, majd ismét veszélybe került a játékosok testi épsége is, mikor a hétvégi Wisla Plock elleni vereséget követően elfogyott a türelem több szempontból is. Az újabb kudarcot követően hiába volt rendőri kísérete a csapatbusznak, a huligánok megállásra kényszerítették a járművet. A meg nem erősített hírek szerint felmentek a buszra és agresszíven viselkedtek a játékosokkal szemben, az incidens során a játékosok közül Rafael Lopest, Luquinhast és Mahir Emrelit is megverték. A renitens szurkolók kikeltek a sokat kereső, de nagyon keveset mutató légiósok ellen, mert szerintük ők okozzák a fő problémát.

Hármójuk közül a brazil középpályásról, Luquinhasról lehetett azóta olvasni – őt állítólag arcon könyökölték –, hogy eltökélt szándéka felbontani a szerződését. „Fél, bizalmatlan és nagyon szomorú a történtek miatt” – mondta az ügynöke a Gol24-nek adott nyilatkozatában. Az öltöző teljesen szét van csúszva, a játékosok motiválatlanak. Többen szeretnének már a télen odébbállni, mert ezek a körülmények nem ígérnek sok jót számukra.

 

Legia Warszawa játékosok
A játékosok csalódottsága érthető volt, az EL-kiesést követően. (Forrás: Legia Warszawa)

 

MAREK PAPSZUN A JÖVŐ?

A varsóiak már az ősszel megkeresték Marek Papszunt, aki helyi születésű és gyerekkora óta fanatikus rajongója a Legiának. A 47 éves szakember azonban jelenleg a Rakow Czestochowa alkalmazásában áll. A rendkívül népszerű, sikeredzőnek elkönyvelt Papszun 2016-ban vette át az „acélmunkásokat” és azóta a klub egyre jobban teljesít. Nem csak eljutott a harmadosztályból az élvonalba, de tavaly a második helyen végzett a bajnokságban, valamint története során először megnyerte a Puchar Polski néven futó kupasorozatot.

„A Legia szereplése nagyon szomorúvá tesz, azonban az unalomig ismételhetném, hogy jelenleg én a Raków edzője vagyok, csak erre koncentrálok. Nem változott semmi és nem tudom mit mondhatnék azon kívül, amit már sokszor hangsúlyoztam. Nem csak rajtam múlik mi lesz a jövőben” – mondta Papszun a Górnik Zabrze elleni mérkőzés megelőző sajtótájékoztatón.

A nagyon diplomatikus edzőről azóta azonban kiderült, hogy elutasította a piros-kékek szerződéshosszabbítási ajánlatát, és hagyja kifutni 2022 nyaráig szóló kontraktusát, így minden jel arra mutat, hogy a nyártól tényleg ő lehet a Legia új edzője. Ha valóban ő ül le a varsói kispadra, akkor már csak az a kérdés merül fel, hogy a szenvedésük meddig fokozódik? Vajon sikerül Vukovics irányítása alatt megtalálni a helyes utat, vagy továbbra is a kiesés elleni harcban lesznek érdekeltek? 

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást