Terítéken a Belga élvonal – Jupiler Pro League körkép

Beindult a belga foci, mi pedig kis csúszással, de szeretnénk némi felvilágosító írást nyújtani számotokra, amiből megtudhatjátok, hogy milyenek is a csapatok, és kik azok a fiatalok, akiknek a nevére érdemes figyelni.

Ez az idei egy rendhagyó szezon lesz Belgiumban, miután a koronavírus-járvány, idő előtti lezárásra kényszeríttette a szövetséget, a 2019/20-as kiírást illetően. Az eddigi már megszokott 16 csapatos alapszakasz + rájátszás, idénre 18-as létszámra emelték fel, és a PlayOff lebonyolítást is megváltoztatták.

Az egész kialakult helyzetnek két nyertese van; az egyik az előző szezonban utolsó helyen végző, és normál esetben kieső Waasland-Beveren, ahol egyébként a pandémia okozta anyagi helyzet nagyon kétségbeejtőnek tűnt, de mégis maradhattak az élvonalban, míg a másik az az OH Leuven, amely annak ellenére jutott fel, hogy elveszítette a másodosztály döntőjét a K. Beerschot ellen, ami egy szezonnal korábban még nem ért volna élvonalbeli tagságot.

Az így kialakult 18 csapatos rendszerben, 34 bajnoki után, ugyanúgy tartanak majd rájátszást, csak épp ezúttal nem hat, hanem csak négy együttes fog harcolni a bajnoki címért. A PlayOff után az első három helyezett automatikusan megkapja a lehetőséget az európai kupaporondon. A két legjobb a Bajnokok Ligájában és a harmadik az Európa Ligában. A negyedik helyezettre még vár egy megmérettetés, ugyanis lesz egy rájátszás az 5.-8. helyezett közt végzők számára is. Innét a legjobb még kiharcolhatja az EL selejtezős helyet, amennyiben a 4. helyezett otthonában képes diadalmaskodni egy úgymond „végső döntőn”.
Eközben a kiesés azon a módon alakul áll, hogy az utolsó 18. helyezett biztosan a másodosztályban folytatja, míg a 17. helyezett egy osztályozós párharcon vívhatja ki a tagságát, a Division B ezüstérmesével szemben.

Most, hogy ismerjük a lebonyolítást, jöjjenek a csapatok, némi kis extrával kiegészítve, legfőképp arra gondolva, hogy egy-egy fiatal tehetség nevét szeretnénk megismertetni a hazai focikedvelőkkel.

Anderlecht

2019/20: 8. hely
Edző: Franky Vercauteren & Vincent Kompany
Felállás: 4-2-3-1

A csapat legnagyobb erőssége a stabil védekezés volt a legutóbbi szezonban, s idén is erre fognak építeni. Támadni viszont nem igazán tudtak, és a kevés gólképes ember közül még el is engedték Kemar Roofe-t, akit nagy belga remények szerint az az Antoine Colassin helyettesíthet. Őt külön ki kell emelni, mert a 19 éves csatárra érdemes lesz figyelni, miután tavaly már 4 mérkőzésre felhívták az utánpótlásból, ezeken pedig 3 góllal hálálta meg a bizalmat.


Royal Antwerpen

2019/20: 4. hely
Edző: Ivan Leko
Felállás: 4-2-3-1

A szuperkupát már megnyerték az új edző irányítása alatt, akinek két tavalyi alapember pótlását kellett megoldja elsők közt. Az új érkezők közül Jean Butez neve lehet érdekes, akinek a kapuban lesz bizonyítani valója, miután Bolat szerződését nem hosszabbították meg. Ivan Leko egyik legnagyobb segítsége lehet, hogy a csapat különösen jó pontrúgásokból való gólszerzésben, legutóbbi idényben 49 gólból 12-t is így szereztek.
A kameruni Didier Lamkel Zé nevét érdemes lesz figyelemmel kísérni, mert a kinti szakértők tőle újabb előrelépést várnak, miután a rutinosabb poszt riválisok eltűntek mellőle, akikkel eddig osztoznia kellett a perceken.


Beerschot

2019/20: Division B bajnok
Edző: Hernán Losada
Felállás: 4-2-3-1

Az egyik újonc, akinek bár idén jó esélye van megőrizni a tagságát, hosszú távon ez közel sem tűnik biztosnak. A másodosztályban övék volt a legstabilabb védelem, amit Losada mester az élvonalban valószínűleg még mélyebben fog játszatni, s jó eséllyel a középpálya is kissé védekezőbb felfogású lesz. Igazán komoly távozójuk egy belső hátvéd van, akinek a helyére a Hollandiából hazatérő Dario van den Buijs érkezett, aki nagy reményekkel hagyta el hazáját, és kissé leépülve tér vissza.
A kameruni Marius Noubissi tavaly rettenetesen használta ki a helyzeteit, már-már “elpuskázó” királynak is nevezhették volna, de azért nem árt figyelni rá, mert ha egyszer megtalálja a góllövő cipőjét…


Cercle Brugge

2019/20: 14. hely
Edző: Paul Clement
Felállás: 4-2-3-1
jupiler pro league

Új edző van a fedélzeten, Paul Clement személyében, aki nagyon sokáig tartozott Carlo Ancelotti stábjába, majd mikor vezetőedzőnek állt akkor kevésbé volt sikeres, mint az olasz mester teamjében. Komoly feladat elé néz, egy alacsony költségvetésű, javarészt a saját nevelésű fiatalokra építő klubnál, ahol pocsékul használják ki a helyzeteket, ráadásul az előző szezonban a védekezés is katasztrófa volt. Komoly előrelépésre nem szabad számítani, bár nekik nem jön rosszul a létszámbővítés, így talán több pontot tudnak szerezni a velük egy szinten lévőkkel szemben.
A 22 éves Robbe Decostere neve lehet érdekes, aki már az előző szezonban, a másodosztályban, kölcsönben már stabil kezdő volt, idén viszont az élvonalban válhat alapemberré a középpályán.


Charleroi

2019/20: 3. hely
Edző: Karim Belhocine
Felállás: 4-2-3-1

A bronzérmes, akinek legnagyobb ellensége volt, ha náluk volt a labda. Egy tipikus kontracsapat benyomását keltették legutóbb, akik átrohannak az ellenfélen. Azt nehéz lenne vitatni, hogy az előző szezonban rendkívül felülteljesítettek minden téren, így kicsit sem szabad meglepődni, ha túl nagy lesz rájuk a kabát az idén. Az idény legjobbjának választott Núrio Furtuna már a Gentnél rúgja a bőrt, helyére a bulgár válogatott Ivan Goranov érkezett, viszont komoly igazolásokat nem intéztek eddig.
Az iráni Younes Delfi és a másodosztályból érkezett brazil Lucas Ribeiro neve lehet érdekes, mindkét fiatalban komoly potenciál rejtőzik.


Club Brugge

2019/20: 1. hely
Edző: Philippe Clement
Felállás: 3-5-2

Toronymagasan uralták a legutóbbi kiírást, és idén is nagy meglepetés lenne, ha valaki le tudná szorítani őket a trónról. Nincs komolyabb távozójuk egyelőre, viszont érkezni sem érkezett új arc, csupán az utánpótlásból jöttek fel fiatalok. Bár a szuperkupát és az első bajnokit is elveszítették, amivel már most annyi vereségük van, mint az előző szezon 29 mérkőzésén összesen, nehéz elhinni, hogy ne ők emelnék fel idén is a trófeát.
A tavalyi BL-ből pár nevet már meg lehetett jegyezni, mint pl. Diatta vagy Dennis, így most jöjjön ide Charles De Ketelaere, aki egy 19 éves nagyon magas támadó középpályás, akinek erőssége a fejjáték is. Idén nagyot robbanthat, ha a támadószekció egyik értékét elhappolják külföldre, de ha egyben marad a gárda, akkor is jelezni fogja Clement felé, hogy bizony ő kezdő szerepre ácsingózik.


Excel Mouscron

2019/20: 10. hely
Edző: Fernando Da Cruz
Felállás: 4-2-3-1
jupiler pro league

A francia Lille B csapata. Bár kicsit degradáló a kifejezés, de valójában nagyon is helytálló, hiszen 10 új arc is a francia élvonalbeli csapatból, vagy annak tartalékcsapatától érkezett. Nem mellesleg itt is egy új edző, ami felállásbeli változásokat is hozhat magával. A tavalyi védelem remekül muzsikált, de onnan Nathan de Medina (Armenia Bielefeld) és Frank Boya (Royal Antwerpen) is távozott, így könnyen lehet, hogy lesz visszaesés a középmezőny aljára, vagy akár még lejjebb is.
Jean Onana a középpálya közepén lehet érdekes név, akit csak kölcsön adott a Lille, tavaly már bemutatkozott a felnőtt csapatukban, itt pedig komoly szerepet kaphat.


KRC Genk

2019/20: 7. hely
Edző: Hannes Wolf
Felállás: 4-2-3-1
jupiler pro league

Minden téren alulmúlták a várható mutatóikat, aminek köszönhetően csak a 7. helyre futotta ereikből legutóbb. Sander Berge téli eligazolása nem segítette az amúgy sem hosszú tavaszukat. Ha csak elkezd simulni a minta, már jobban fog kinézni a dolog, ennek elősegítésére kezdték el megerősíteni a védelmet. Jó néhány milliót elköltöttek már, a hátsó sor minden posztjára van is új fiatal emberük.
A 19 éves svéd Benjamin Nygren már hazájában berúgta az ajtót tavaly ősszel, most pedig Belgiumban szeretné megvetni a lábát és elkezdeni termelni a gólokat.


KAA Gent

2019/20: 2. hely
Edző: Jess Thorup
Felállás: 4-2-3-1

Az ezüstérmes, ahol a legnagyobb gondot Jonathan David elvesztése jelenti, mert a kanadai társgólkirály lett, mindezt úgy, hogy a 10-es poszton játszotta szinte végig a szezont. A védekezésük elég gyenge volt, de ennek ellensúlyozása érdekében jött is pár a ligában jónak mondható név. Nagy fogásuk lehet még a Bundesliga 2-ben osztályozós helyen végző Heidenheimtől elhozott páros, Niklas Dorsh és Tim Kleindienst, akik felfrissülést hozhatnak a csapat tengelyébe.
A 20 éven elefántcsontparti Anderson Niagbo hatalmas reménység, aki már bizonyított is valamelyest, de az idei kiugró éve lehet.


KAS Eupen

2019/20: 13. hely
Edző: Beñat San José
Felállás: 4-2-3-1

Nagyjából minden statisztikai erre a középmezőny alja szintre predesztinálta őket legutóbb, és idén sem várható tőlük különösebben több. Hazai focirajongók számára ismerős lehet egyik igazolásuk, Jonathan Heris neve (Újpest), de rajta kívül vagy épp vele együtt sem mondhatni, hogy komolyabb átalakulás lett volna a klub háza táján. Talán még a nagyon rutinos brazil, Adriano neve még érdekes lehet, aki Sevillában és Barcelonában is megtapasztalta milyen komoly európai sikereket elérni.
Silas Gnaka egy fiatal elefántcsontparti balhátvéd, akinek nagyon jók a beadásai, és sebességének hála képes felérni olykor a kontrákhoz is.


Kortrijk

2019/20: 11. hely
Edző: Yves Vanderhaeghe
Felállás: 4-2-3-1
jupiler pro league

A rutinos edzőnek valamit kezdenie kell a pontrúgások levédekezésével, mert abban utolsók voltak az előző szezonban, s emellé támadóoldalon is pocsékul használták ki az ezekből adódó esélyeiket. Ennek is javítása érdekében jött Michiel Jonckheere, aki az Oostende csapatában sokáig volt pontrúgás felelős. Az együttes ezen felül nagyjából ide tájolható be, s idén sem várható tőlük sokkal több a bajnokságban.
A támadósorban keresendő az a Terem Moffi, akit mindenképp érdemes figyelni, mert a nigériai szélsőhöz nagyon jól ragad a labda, villámgyors, és a gólokkal sem áll hadilábon.


Mechelen

2019/20: 6. hely
Edző: Wouter Vrancken
Felállás: 4-4-2

Összességében az egyik legkonzisztensebb gárda képét mutatták, annak ellenére, hogy újoncok voltak, bár kissé túl jól sikerültek a távoli lövéseik, a liga legtöbb gólját szerezték a tizenhatoson kívülről, míg védekezésben mindössze 4 gólt kaptak pontrúgás után. A hátsó alakzatba jött néhány erősítés, bár komolyabb távozójuk is innen volt, Alex Corryn személyében. Ha idén is stabilan és kiegyensúlyozottak maradnak, akkor megint szép eredményt érhetnek el.
A még mindig csak 17 éves Aster Vranckx már az előző szezonban is kapott némi lehetőséget, idén pedig ez tovább nőhet, és még inkább megmutathatja magát a világ számára.


OH Leuven

2019/20: Division B 2. hely
Edző: Marc Brys
Felállás: 4-2-3-1

Nehéz lenne mást írni, minthogy az egyik legfőbb kieső jelölt, mert már az előző szezon is kissé túlteljesített lett tőlük. Távozott Laurent Henkinet, a kezdő kapus, akinek elég sokat köszönhettek, akinek a helyettesítésére, a legutóbb az angol harmadosztályban védő Daniel Iversen érkezett. Gyakorlatilag ezen az egy változáson kívül a keretben nincs átalakulás, ami közel sem életbiztosítás egy osztálylépést követően.
A ghánai Kamal Sowah neve lehet érdekes, már a másodosztályban is tudott villantani, idén pedig még nagyobb színpadon mutathatja meg a Leicester City vezetőinek, hogy legközelebb már nem kell kölcsönadni.


KV Oostende

2019/20: 15. hely
Edző: Alexander Blessin
Felállás: 4-1-4-1
jupiler pro league

Kérdés nélkül az egyik leggyengébb védelem volt az övék legutóbb. Ennek megfelelően jött is az edzőváltás, és teljes koncepcióváltás vele együtt. Kipateroltak jó néhány idősödő, csapatátlaghoz képest sokat kereső, de gyengén teljesítő játékost, akiket sikeres akadémiával rendelkező csapatok fiataljaival igyekeztek pótolni. Hatalmas kérdőjelekkel lehet csak a klubról beszélni, mert egy kezdőcsapatnyi új arc fog a mezükben pályára lépni, ami akár jól is, de akár katasztrofálisan is elsülhet.
Robbie D’Haese nevét lesz érdemes feljegyezni, aki a jobb szélen tud kellemetlen perceket okozni az ellenfeleknek gyorsaságával és cseleivel.


Standard Liége

2019/20: 5. hely
Edző: Philippe Montanier
Felállás: 4-1-4-1
jupiler pro league

Michel Preud’homme ismét felállt a kispadról, ami komoly változásokat is magával hozhat, főleg hogy az új francia menedzser nem igazán abban a stílusban játszatta előző csapatit, mint belga elődje. Egy hosszú labdákkal, kontrákra építő csapatból kellene Philippe Montaniernek, egy inkább labdabirtoklásra építő csapatot, ami nem tűnik túl egyszerű feladatnak, mindezt úgy, hogy közbe Európában is szerepelhetnek, ami ebből a szempontból kevesebb időt biztosít a változásokra.
Nicolas Raskin idén megkaphatja a több játéklehetőséget, mint a középpályán egy olyan arc, aki az összjátékban is mutatott már az utánpótlás válogatottakban szép dolgokat.


Sint-Truidense

2019/20: 12. hely
Edző: Kevin Muscat
Felállás: 3-4-1-2
jupiler pro league

Az előző idényben oldalirányba nagyon szépen és sokat tudtak passzolgatni, csak nem igazán haladtak előre felé vele, ha pedig mégis, akkor pocsékul használták ki a lehetőségeiket. A védekezésük egyik legnagyobb hibája a pontrúgások levédekezése, mert övék volt a második legtöbb kapott gól, ezen szituációk után. Az ausztrál Kevin Muscat első európai megbízása ez, miután hazájában már szerzett egy bajnoki címet, itt egyelőre a középmezőny elejét kellene becélozni, miután tavaly 3 edzőt is elfogyasztott a gárda.
Chris Durkin is új fiú a kontinensen, a 20 esztendős amerikai védekező középpályásra mindenképpen érdemes lesz figyelni, mert komoly potenciállal rendelkezik.


Waasland-Beveren

2019/20: 16. hely
Edző: Arnauld Mercier
Felállás: 4-2-3-1

Itt is egy új edző, bár ez nem lehet kérdés egy liga utolsó csapatnál. Legutóbb minden szempontból a bajnokság legrosszabbjai közt voltak, így nem volt mit tenni, mint komoly átalakításba fogni. Messze övék volt a legpocsékabb kapus teljesítmény hiába védték hárman is az idény során a kaput, mégsem érkezett új ember erre a posztra, ami kissé érthetetlen. A csapat költségvetését végül a szezon előtt pár nappal rendezni tudták, így biztosítva vannak az évre fizetésügyileg, bár ehhez a három legjobban kereső távozása is kellett.
Aboubakary Kiota neve lehet talán érdekes, akinek a szerepe is elég meghatározó lehet, és a jó teljesítmény is várható tőle a fiatalabbak közül.


Zulte-Waregem

2019/20: 9. hely
Edző: Franck Dury
Felállás: 4-4-2
jupiler pro league

Egy tipikus középcsapat, amely pont ott végzett, ahová a számaik alapján várhatóak voltak. Nem voltak se kimagasló, se alulteljesített mutatóik, így nem is lehetett kérdés, hogy bebetonozzák magukat a középmezőnybe. Idén nagyjából ugyanez várható, mert egyedül az egykor sokkal többre taksált Daniel Opare érkezett valós erősítésképpen a visszavonuló Davy De Fauw helyére, ami előre lépés, de nem egy szélső hátvéd fogja megváltani a belépőjegyüket a legjobbak közé.
A saját nevelésű Ewoud Pletinckx még mindig csak 19 éves, de tavaly már megkapta a csapatkapitányi karszalagot és minden okkal feltételezhető, hogy idén is vezére lesz a védelemnek.

 

Összegzés:

Bár a szuperkupát és a bajnoki nyitányon is kikapott a Club Brugge, hosszútávon nehezen elképzelhető, hogy lesz valódi versenytársa, akkor a minőségi fölénye a többiekkel szemben. A rájátszás helyekért komoly harc várható idén is, az Antwerpen jó eséllyel pályázik az első négybe, de az két utolsó helyre, már nagyobb rizikóval lehetne tippelni, mert a Gent gyengült, a Genk erősödött, a többiek pedig vagy már a tavalyi túlteljesítés
után lehetnek gyengébbek, vagy szimplán nem tűnnek elég erősnek egy Top4-hez.
A kieső helyek elkerülése érdekében is hatalmas öldöklő csapat várható, mert akad pár csapat, akinek nem biztos, hogy lenne helye az élvonalban. A kieső helyen végző, de végül mégis bennmaradó Waasland-Beveren és az újonc Leuven tűnik talán első pillantásra a potenciális jelöltnek erre a két pozícióra.

Írj hozzászólást