Tíz aktív focista, akik a „utility player” szótári definíciói lehetnek

Rendkívül nagy és egyre nagyobb becsben tartják azokat a játékosokat, akik minőségi, kompetens módon, több poszton is csapatuk segítségére tudnak lenni. Ők az úgynevezett utility playerek, a következő listán pedig tíz olyan jelenleg is aktív focista szerepel, aki ennek a kategóriának kiemelkedő képviselője.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A lista szereplőinek felsorolása előtt fontos tisztázni, hogy elsősorban olyan játékosok kerülnek most terítékre, akik több poszton is érvényesülni tudnak, nem pedig egy adott pozícióban képesek többféle szerepkört betölteni. Ugyan tíz névre szorítkozik a felsorolás, de ez nem kizáró jellegű, hiszen számtalan focistának lett volna joga bekerülnie a válogatásba.

 

  1. Nacho Fernández (31 éves – Real Madrid)

A Nacho-típusú játékosokat akár ezen felsoroláson belül is külön lehetne venni, hiszen ő az egyik legmarkánsabb képviselője azoknak, akik a védelem bármely posztján bevethetőek. Nacho ezt a remek tulajdonságát és tulajdonképpen egész karrierjét kedvenc klubjának, a Real Madridnak áldozta, ahol szinte mindig a 12. ember szerepét töltötte be. Igaz, a jelenlegi szezonban élvezi Carlo Ancelotti bizalmát, hiszen kilenc lejátszott bajnokiból hét alkalommal töltött 90 percet a pályán. Ennek ellenére a csaknem 11 év alatt „mindössze” 242 mérkőzése van a fővárosi csapat felnőttei között, ez a tény azonban talán meg inkább felerősíti, hogy mennyire ragaszkodik a klubhoz és a klub őhozzá. Nacho a flexibilitását a spanyol válogatottban is sokszor kamatoztatta, a 2018-as VB-n például kétszer is kezdőbe került a „La Roja” védelmének jobb oldalán Carvajal és Odriozola előtt, bombagólja pedig kulcsfontosságú volt a portugálok elleni mérkőzésen. Az évek alatt sok klub versengett a kegyeiért, ő azonban mindig a maradás mellett döntött.

 

  1. Juan Cuadrado (33 – Juventus)

Csaknem 30 000 játékperccel és 105 kolumbiai válogatottsággal a háta mögött Cuadrado a dél-amerikai foci közelmúltjának egyik szimbolikus figurája. A veterán játékos csak azért került ennyire hátra a jelenlegi listán, mert pályafutása nagy részét aktuális csapatainak jobb szélén töltötte, de a belső védő és a balbekk posztokon kívül egészen konkrétan minden pozícióban játszott már. Az elmúlt években például jobb szélső védővé „fejlődött”, igaz, ez a szerepkör igencsak személyére lett szabva a Juventusban, hiszen még mindig a támadások alakításában van a legnagyobb szerepe. Cuadrado igazi otthonát az olasz foci berkein belül találta meg, ahol játékbeli sokszínűsége hozzásegítette ahhoz, hogy 33 évesen is meghatározó lehessen egy olyan csapatban, mint a Juventus.

 

 

  1. Gonzalo Castro (34 – jelenleg csapat nélkül)

A futballszlengben létezik egy „streets won’t forget” jelző, mely magyarra lefordítva leginkább olyan játékosokra utal, akik ugyan kevesebb médiafigyelmet kaptak, de csapatukban/bajnokságukban annak idején meghatározóak, kiemelkedőek tudtak lenni valamilyen aspektusban. Ez a meghatározás tökéletesen ráillik arra a Gonzalo Castróra, aki egész eddigi pályafutását a Bundesligában töltötte, a neve minden bizonnyal ismerősen hangzik a bajnokság rajongói számára. A spanyol-német származású Castro annak a leverkuseni akadémiának a terméke, amely az elmúlt években éppen Kai Havertz-ből, vagy Florian Wirtz-ből faragott minőségi futballistát, de például Stefan Reinartz és Kevin Kampl karrierje is itt kapott egy első löketet. Castro a védelem szélein, a középpálya minden pontján és a szárnyakon is képes teljes természetességgel ellátni feladatait, többek között ennek köszönhetően tudhat 370 mérkőzést a háta mögött a Bayer Leverkusennél, jegyezhet több mint 100 meccset a Borussia Dortmund színeiben, és ez is közrejátszott abban, hogy a VfB Stuttgart csapatkapitányává vált rövid idő alatt. Castro jelenleg új kihívásokra vár és bár 34 éves korában pályafutása alkonyához közeledik, még mindig minőséget biztosíthat sok együttes számára.

 

  1. Kai Havertz (22 – Chelsea)

Castro kapcsán már említettük a leverkuseni akadémiát és annak jelenkori legkiválóbb „termékét”, Kai Havertzet. A 22 éves német válogatott tavaly nyáron 80 millió euróért szerződött a Chelsea-hez, az összeg jól szemlélteti a kvalitásait. A németországi pályafutása a jobb szélen kezdődött, de szépen lassan a támadóharmad összes pontját bejátszotta és a nyolcas posztja sem áll tőle távol. Kilencesként Peter Bosz kezdte el alkalmazni utolsó leverkuseni szezonjában, amely remekül bevált, azóta pedig akár a Chelsea-ben, akár a német válogatottban is láthattuk őt ezen a poszton. Feltűnő sokoldalúsága mellett Havertz az egyik zászlóvivője annak az új német futballistagenerációnak, melynek talán esélye lesz az előző, vb-címig jutó aranygeneráció nyomdokaiba lépni.

 

  1. Marcos Llorente (26 – Atlético Madrid)

Marcos Llorente karrierje 25 éves korára megfenekleni látszott. A Real Madridnál létszámfölöttivé vált, az Atletihez való 30 milliós átigazolása pedig úgy tűnt, szintén nem fog kifizetődni. Diego Simeonénak azonban olyan ötlete támadt, ami mind az Atléticóban, mind Llorente karrierjében nagy változást eredményezett: Llorente új szerepkört kapott és előretolt nyolcasként, tízesként vagy éppen árnyékékként megfordította a saját sorsát. A 2020-2021-es szezonban 13 gólt szerzett és 12 gólpasszt osztott ki, az említett posztokon kívül pedig a védelem jobb oldalán és jobb szárnyvédőként is megfordult. Llorente fizikumának és rendkívüli sebességének köszönhetően jó alapokkal rendelkezik a felsorolt, szerteágazó feladatok ellátására, nem véletlen tehát, hogy rövid idő alatt az Atléticóban megkérdőjelezhetetlen kezdővé, a válogatottban pedig biztos kerettaggá vált.

 

 

  1. Daniel Wass (32 – Valencia)

Wass bármely csapatnál is fordult meg – eddig összesen öt együttesben játszott – mindenhol ugyanaz az általános szerep hárult rá: betölteni az éppen adódó lyukakat a csapatrészekben. A dán középpályás Spanyolországban bontakozott ki igazán és mind a Celta Vigóban, mind a Valenciában kulcsfontosságú játékossá tudott válni. Jelenlegi klubjánál 2018-ban, amikor hiány lépett fel a jobb oldali védő posztján, Wass magára vállalta ezt a szerepkört és kirobbanthatatlan lett a csapatból. Ezen kívül Cuadradóhoz hasonlóan a belső védő poszton kívül mindenhol szerepelt már, beszéljünk akár adott klubcsapatáról, akár a dán válogatottról. Bár Wass nem feltétlenül futotta be a futballisták álomkarrierjét, személyében így is egy rendkívül alulértékelt és érdekes profilú játékosról beszélhetünk.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

  1.  Olekszandr Zincsenko (24 – Manchester City)

Az ukrán válogatott vezéralakjából Pep Guardiola faragott balbekket úgy, hogy korábban Zincsenko nem igazán fordult meg ezen a poszton. Nem jelentett számára nagy kihívást az alkalmazkodás, azóta pedig bizonyos periódusoktól eltekintve kezdőjátékos a City védelmének bal oldalán. Ehhez képest korábbi klubjaiban, illetve az ukrán válogatottban valóságos „posztvirtuózként” lépett és lép fel a mai napig Zincsenko, aki a korábbi említésekhez hasonlóan a széleken és a középpálya bármely pontján is otthonosan tud szerepelni. Huszonnégy évesen még mindig csak közeledik pályafutása talán legfontosabb szakaszához, klubszinten pedig már most a legmagasabb szinten tartózkodik. Előrelépést így nehéz elképzelni számára, az viszont tagadhatatlan, hogy sok első osztályú együttes látna soraiban egy hozzá hasonló flexibilis játékost, egy ilyen váltás pedig jó eséllyel a jelenleginél is több játékperccel kecsegtetne számára.

 

  1.  Marcel Sabitzer (27 – Bayern München)

 

 

Sabitzer Julian Nagelsmann lipcsei munkálkodása alatt nem csak csapata kapitányává lépett elő, hanem egyben egyik legfontosabb játékosává is. Az osztrák focistát szó szerint nevezhetjük játékmesternek, hiszen a Lipcse, vagy akár az osztrák válogatott labdás játékában, támadásépítéseiben kihagyhatatlan szerepe volt. Ehhez viszont vastagon hozzájárult az a tulajdonsága, mely a listára is felhelyezte őt: Sabitzert összefoglalva is nehéz szimplán középpályásnak nevezni, hiszen majdnem egyenlő arányban szerepelt és szerepel jelenleg is a középpálya és a támadósor minden pontján. Valós értékéhez képest a Bayern München potom pénzért, mindössze 15 millió euróért tudta leigazolni Lipcséből, az eddigi látottak alapján pedig régi-új mestere keze alatt sem változott a szerepköre: a bajor nagyvárosi csapatban kis túlzással annyi poszton került bevetésre, mint ahány meccsen eddig pályára lépett. Bár egy ilyen erősségű csapat kezdőjébe a vártakhoz hűen Sabitzer egyből nem tudta beverekedni magát, a későbbiekben komoly fegyvertényt jelenthet jelenléte a bajorok számára.

 

  1.  Saúl Niguez (26 – Chelsea)

Saúl az Atlético korosztályos csapataiban eredetileg centerként kezdett el játszani, majd fokozatosan került vissza a középpálya közepére, a 2013-2014-es szezonban pedig a Rayo Vallecanónál, kölcsönjátékosként a védelem tengelyében kapott szerepet. Egy szezonnal később az Atletiben is berobbant és a korábban említett Simeone Saúl személyében egy később megkerülhetetlenné váló csapattagot kapott. Saúl a korábbi példákhoz hasonlóan konkrétan mindenhol játszott már – a védelem jobb oldalát kivéve – és tette ezt rendkívül meggyőző minőségben, egészen nagyjából 2019-ig. Két szezonnal ezelőtt a karrierje kisebb lukra futott, amiből a mai napig sem tudott kievickélni és egyelőre a Chelsea-hez való kikölcsönzése sem tudta visszahozni a régi énjét. Mindezek ellenére Saúl továbbra is magas minőséget képvisel, leghatékonyabban összes posztja közül talán a jobb szélen, tükörszélsőként játszva láthattuk, ebben a szerepkörében szerezte az igazán emlékezetes, Bayern München elleni szólógólját a Bajnokok Ligájában, 2016-ban.

 

  1. James Milner (35 – Liverpool)

James Milner a Premier League legnagyobb tapasztalattal rendelkező játékosai közé tartozik, jól igazolja ezt több, mint 560 mérkőzése az élvonalban. Bár már 35 esztendős a liverpooli közönségkedvenc, esze ágában sincs lassítani és láthatóan továbbra is élvezi Jürgen Klopp bizalmát. Milner valószínűleg a 21. század legsokoldalúbb játékosa a topligák mezőnyét tekintve, róla is épp elég annyit elmondani, hogy a belső védő poszton kívül mindenhol lehetőséget kapott már. Fáradhatatlan középpályás, akiről a Manchester City-ben töltött időszaka alatt talán méltatlanul alakult ki negatív kép, a Liverpoolban erre azonban sikeresen rá tudott cáfolni. Milner a cikk megírásának pillanatáig 782 hivatalos mérkőzésen szerepelt, több mint 52 000 játékpercet a pályán töltve. Ezt a hihetetlen teljesítményt talán pont azzal tudta magának megalapozni, hogy rendkívül alázatos és jól alkalmazkodik, elég például arra a 2016-os periódusára gondolni, mikor a Liverpool hiányát kipótolva balbekként vált kirobbanthatatlanná a csapatból, majd tért vissza a későbbiekben gond nélkül a középpályára.

 

 

Említésre méltó játékosok, akik végül nem kerültek fel a listára: Amadou Haidara, Daley Blind, Alessandro Florenzi, Emre Can, Florian Wirtz

 

A végére pedig marad egy bónusz név is, akit talán úgy is jellemezhetnénk, mint a „utility player” kategória koronázatlan királya:

 

David Alaba (29 – Real Madrid)

 

 

Az osztrák válogatott védő nem került ide, mert ő a többiekkel ellentétben mesterien játszik a sokat emlegetett belső védő poszton is, hanem mert David Alaba az a focista, aki a felsoroltak közül a szó szoros értelmében legjobb játékos. A Bayer München korábbi klasszisa át tudta ütni azt a plafont, hogy a média is elismerje a sokoldalúságát, sőt rendre ki is emeli azt. Hansi Flick irányítása alatt fokozatosan került a védelem bal oldaláról a védelem tengelyébe és ezzel egyidejűleg vált vitathatatlanul a világ egyik legjobb progresszív belső védőjévé. Münchenből aztán 431 mérkőzés után áttette a székhelyét Madridba, és a beilleszkedés nem is mehetett volna gyorsabban: Alaba az első pillanattól kezdve nem csak Sergio Ramos 4-es mezét örökölte meg, de a csapatban betöltött helyét is. Bár a Real Madrid védekezésével akadtak gondok bőven az idei szezonban, Alabával kapcsolatban személyes szinten kevés kritika merülhet fel, csapatának legjobban teljesítő játékosai között van egészen az idény kezdete óta. Nehéz lett volna másik olyan focistát találni, aki akár a védelem tengelyében, akár annak bal oldalán ténylegesen a legjobbak között tartható számon, és mindemellett a pálya többi pontján is a jó teljesítmény garanciájával vethető be.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást