Toplégiósok (2019/2020: 28. heti válogatás ► videókkal) – Szoboszlai Dominik az Év Játékosa, Nagy Ádámról áradozik az angol sajtó

SALZBURG, AUSTRIA - JULY 1: Dominik Szoboszlai of Salzburg celebrates with the austrian soccer championships and austian cup trophy prior the tipico Bundesliga match between Red Bull Salzburg and SK Sturm Graz at Red Bull Arena on July 1, 2020 in Salzburg, Austria. (Photo by David Geieregger/SEPA.Media /Getty Images)

Toplégiósok rovatunkban hetente beszámolunk a külföldön játszó magyar futballisták játékperceiről, és egy toplista formájában megmutatjuk a legszebb meccsjeleneiket. A válogatásba nem csupán gólok vagy gólpasszok alapján lehet bekerülni, hanem cselek, szerelések, kapusbravúrok és más egyéb szemre is tetszetős megmozdulások is helyet kaphatnak. A szavazóablak segítségével voksolhattok a kedvenc jeleneteitekre: minden héten továbbjut a két legtöbb szavazatot kapó megmozdulás, a hónap végén pedig megválaszthatjátok a Hónap megmozdulását is. Decemberben pedig a havi győztesekből kikerül majd az Év megmozdulása!

 

Szoboszlai Dominik az osztrák bajnoki címmel  (Fotó: David Geieregger/SEPA.Media /Getty Images)

Az elmúlt játékhét (június 30. – július 05.) ismét Szoboszlai Dominikról (RB Salzburg) szólt, ám ezúttal nem csupán a góljai és gólpassza miatt. A tizenkilenc esztendős magyar középpályást óriási elismerésben részesítették, miután az osztrák Bundesliga edzői és klubvezetői őt választották a 2019/2020-as szezon legjobb játékosának. Szoboszlai hivatalosan 11 góllal és 14 gólpasszal zárta első teljes idényét Ausztriában (Osztrák Kupát is beleszámítva), egyéni sikerei mellett pedig újabb bajnoki címmel és kupagyőzelemmel gazdagodott trófeagyűjteménye. Érdemes megemlíteni, hogy Szoboszlai specialitását, a pontrúgásokat is: 4 szabadrúgásgólt szerzett, illetve 6 gólpasszt osztott ki szögletből. Megdöntötte Dzsudzsák Balázs rekordját, aki legjobb szezonjában is háromszor vette be az ellenfél kapuját szabadrúgásból.

De zajlottak az események Mattersburgban is, a tizenkilenc éves Majnovics Martin és a húszesztendős Borsos Filip karrierje során először kezdőként lépett pályára az osztrák Bundesligában. Majnovics személyében hosszú évekre megoldódhatna a válogatottnál a balhátvéd-krízis, ugyanis a Főnix SE-ben, majd később a burgerlandi akadémián nevelkedő játékos erénye nem csupán a gyorsaság és az agilitás, de a labdával is kifejezetten jól bánik. Az Austria Wien elleni háromvédős rendszer miatt inkább szélsőként funkcionált, de 3 szerelésével (8/3 sikeres), 3 cselével (4/3 sikeres) és 3 kulcspassz kísérletével (3/0 sikeres) jól látható, hogy mind a védekezésben, mind pedig a támadásban aktív szerepet vállalt – az InStat-index (220) alapján pedig csapata ötödik legjobbja volt.

Az osztrák másodosztályban is zajlottak az események: az elhalasztott fordulóban magyaros rangadót rendeztek, Major Sámuelt és Bukta Csabát is foglalkoztató Liefering a Tiefenbach Dániellel felálló osztrák kupadöntős Austria Lustenaut fogadta. A mérkőzésen kétszer is tapsolhattunk magyar találatnak: először a második félidő elején fejelt gólt egy remek akció után Tiefenbach, a mérkőzés hosszabbításában pedig Bukta Csaba állította be a 4-2-es végeredményt.

Nem mehetünk el szó nélkül a forduló talán legjobb teljesítményét nyújtó Schafer András (DAC 1904) mellett sem, aki már a Slovan Bratislava elleni mérkőzésen is villogott, igazán komoly teljesítményt viszont a tabella második helyén álló Zilina ellen nyújtott. Gólt ugyan nem szerzett, viszont kiharcolt egy tizenegyest, de emellett a mezőnymunkája is kiemelkedő volt, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak. Ő próbálkozott a második legtöbb passzal a mezőnyben (72 – 78%), a legtöbb kulcspasszal (6 – 67%), a második legtöbb csellel (5 – 67%), messze a legtöbb szereléssel (8 – 100%), és a csapatából ő alakította ki a legtöbb ziccert a társaknak (3 – ebben benne van a tizenegyes is). 352-es InStat-indexével nem csupán a meccs legjobbja lett, de megdöntötte saját rekordját is: mióta légiósként futballozik, egyszer sem ért még el ilyen magas értékelést. Kalmár Zsolt (DAC 1904) is aktív szerepet töltött be a két bajnoki mérkőzésen: a hétközi fordulóban egy szöglet utáni fejesgóllal vette be a Slovan Bratislava kapuját, a Zilina ellen pedig a Schafer által kiharcolt büntetőt értékesítette. A Zilina elleni mérkőzésen rendhagyó módon nem középpályásként szervezte a játékot, hanem csatárként szerepelt – 9 kapura lövési kísérletével pedig egyéni csúcsot állított fel.

Gólt szerzett Holender Filip (Lugano) is, aki a Basel elleni bravúros győzelemből vette ki a részét egy fejesgóllal, de a mérkőzést végigjátszotta az egyre inkább alapembernek tűnő Kecskés Ákos (Lugano) is.

Nagy Ádám kezdőcsapatba való visszatérése egészen pompásra sikerült. Ugyan gólt vagy gólpasszt nem jegyzett sem a Nottingham, sem a Cardiff City ellen, játékát méltatta az angol sajtó, a Bristol Post egyenesen így fogalmazott: A magyar a legjobb teljesítményét nyújtotta a Vörösbegyek mezében a Birmingham és a QPR elleni augusztusi bajnoki óta.” Majd néhány gondolattal később így jellemezte a magyar középpályás játékát: “A szerdai teljesítménye pedig már az a Nagy Ádámé volt, aki az idény elején és a jövőben is a csapat erőssége volt, illetve lehet. Nagy tisztán passzol, jól használja ki, ha nála van a labda, ezt megmutatta a szerdán neki jutott 95 perc alatt is, ahol ha nem is elsősorban a számai/statisztikája, de a jelenléte volt az, ami nagyon hiányzott eddig a City középpályájáról. Naggyal megérkezett az a színtiszta szabadság, ahogyan ő helyet csinál magát, legyen szó akár a saját vagy az ellenfél térfeléről. Helyezkedésével, elmozgásaival megteremti a társak számára is a lehetőségeket, diktálja a tempót, remekül tartja a labdát, és sűrűn el is kéri azt, hogy aztán építse a támadásokat. Tegyük hozzá, hogy neki ideális ellenfél is volt a Nottingham, amely nem elsősorban a labdabirtoklásra épít, így Nagynak ideje és helye is volt ahhoz, hogy alkothasson.”

Nagy Ádám (Fotó: Facebook/Bristol City FC)

Gyurcsó Ádám (Hajduk Split) kölcsönszerződése véget ért a Puskás Akadémiánál, így visszatért a horvát Hajduk Splithez. Nem tudom, a klubnál mit terveznek velem, ha foggal-körömmel ragaszkodnának hozzám, aligha engedtek volna tavaly el – bizonyára lehet olyan megoldást találni, amely nekik és nekem is megfelel. A család miatt szívesen játszanék otthon is, de nem mindenáron, éreznem kell, hogy megbecsülnek” – nyilatkozta Gyurcsó a Nemzeti Sportnak.  

Bogdán Ádám hazatért a skót Hibernians csapatától, miután aláírt a Ferencvároshoz.

Tajti Mátyás hazatért a lengyel Zagleibe Lubin csapatától, miután aláírt a Zalaegerszeghez.

Hutvágner Gergely hazatért az olasz Sampdoria (Primavera) csapatától, miután egyéves kölcsönszerződése után végleg megvásárolta őt a Siófok.

Zachán Péter külföldre igazolt a Paks csapatából, a feöeri élvonalban szereplő Fjölnir együttesénél folytatja a pályafutását.

Kádár Tamás (Shandong Luneng) megérkezett Kínába, ahol két hét karanténba vonult. A kínai bajnokság július 25-én rajtol majd.

Szántó Tamás (Rapid Wien) két év kihagyás után hamarosan visszatérhet a pályára. A labdás edzéseken látott formája miatt bizakodóak vagyunk” – nyilatkozta Zoran Barisic, a Rapid Wien sportigazgatója.

Nagy Ádám (Bristol City) csapatánál edzőt váltottak, miután kilenc bajnoki óta nem tudott nyerni az együttes. Lee Johnson helyét ideiglenesen Dean Holden veszi át, amíg nem találnak állandó szakvezetőt.

Bogdán Ádám és Orosz Pál (Fotó: fradi.hu)

Kalmár Zsolt – lövés, DAC 1904 – Slovan Bratislava 1-3

Akár duplázhatott volna a magyar középpályás a rivális Slovan ellen, de a vendégek kapusa résen volt. Egy középre tett labdát kezelt le Kalmár tökéletesen, majd a testével beállt a védő elé fedezni azt, hogy egy pillanattal később remek mozdulattal célba vegye a kapu bal felső sarkát. Ugyan a lövés jól helyezett volt, a kapus helyezkedésével jól idomult a védők mozgásához, így könnyedén lehúzta a labdát.

 

Kecskés Ákos – sarkazás, Lugano – Basel 2-1

Ritkán látható technikás megoldást láthattunk a Lugano 24 éves magyar védőjétől. A Basel játékosa passzolta előre a labdát, amibe a luganói Covilo csak belekapni tudott – ezzel viszont éppen az ellenfél támadóját, Ademit indította, aki nagy versenyfutásba kezdett Kecskéssel. A magyar hátvéd jól fogott pozíciót, és Ademi hiába próbálta meg kibillenteni az egyensúlyából, Kecskés ahelyett, hogy feldobta volna magát vagy az oldalvonalon kívülre passzolja a labdát, sarokkal megjátszotta azt. Egy középhátvédtől nem gyakran látunk ilyen hidegvérű megmozdulást.

Korhut Mihály – csel, Panathinaikos – Aris 2-0

Az Aris balhátvédje bedobást végzett el, a labdát viszont szűken kapta vissza csapattársától. Korhut viszont remekül reagálta le a szituációt, egy finom mozdulattal áthúzta az őt támadó zöld mezes lábai között a labdát, majd továbbpasszolta azt. Egy szóban összefoglalhatjuk a mozdulatot: elegancia.

 

Nagy Ádám – kulcspassz, Bristol City – Cardiff City 0-1

Már-már közhely itthon, hogy Nagy Ádám alibi futballista, csak hátra felé passzol. Ez olyannyira nem igaz, hogy a Cardiff ellen három kulcspassz-kísérlete is volt (kettő sikeres), de azok közül is kiemelkedik az alább látható meccsjelenet. A bal szélre húzódva kapott labdát a 67. percben, majd szélsőket meghazudtoló mozdulattal löbbölte a védőjétől elszakadó Jamie Patterson lábára. Ordító ziccer volt, az angol támadó félfordulatos lövését viszont bravúrral védte Alex Smithies kapus. A Cardiff játékosai egyébként hiába reklamáltak, nem volt les, érvényes lett volna a gól.

 

Tiefenbach Dániel – fejesgól, Liefereing – Austria Lustenau 4-2

A húsz esztendős Tiefenbach Dániel dupla kapufás fejesgólt szerzett a Liefering ellen, de ez a találat mégsem a gólvonalon történő flipperezés miatt került fel a listánkra. Érdemes megfigyelni, hogy milyen mélyről indul az akció elején – az egyébként védekező középpályás – Tiefenbach, és mennyire okosan tör be az szabadon maradó folyosóra. Ezt követően már nem volt nehéz dolga, csapattársa mesterien emelte a fejére a labdát, neki már “csak” be kellett bólintania a kapuba. A támadás kulcsa viszont a magyar játékos mozgása volt, a jó helyzetfelismerés, aminek köszönhetően megjátszhatóvá vált.

 

Schafer András – szóló, DAC 1904 – Zilina 2-0

Alig két héttel azelőtt, hogy Schafer András megszerezte első gólját a DAC színeiben egy Ruzomberok elleni szólógól után, a Zilina ellen majdnem sikerült reprodukálnia a találatot. A meccs hajrájában Kalmár Zsolttól kapott labdát a jobb szélen, majd egy látványos testcsel után a tizenhatoson belülre vezette a labdát, ahol türelmesen kivárta a lövőhelyzetet, majd a rövidre gurított. Ugyan jól helyezett kísérlet volt, de talán egy kissé erőtlen, ezért a zsolnai kapus le tudott érni.

 

Szoboszlai Dominik – szabadrúgásgól, Sturm Graz – Salzburg  2-5

Eddig is tudtuk, hogy Szoboszlai Dominik pontrúgásspecialista, de minden várakozást felülmúlt, hogy az idei szezonban négyszer is betalált szabadrúgásból a Salzburgban a fiatal magyar középpályás. A Sturm Graz ellen három lépésből lőtte ki a rövid felső sarkot, az ellenfél kapusa földbe gyökerezett lábbakkal figyelte, ahogy a labda a hálóba csapódik.

Szoboszlai Dominik – kulcspassz, Sturm Graz – Salzburg  2-5

A gólja után egy gólpasszt is kioszthatott volna Szoboszlai Dominik a Sturm Graz ellen, ha Daka jobban koncentrál a befejezésnél. Ellenféltől kapott labdát Szoboszlai, nem messze a tizenhatostól, majd a rá kirontó két grazi között egy finom bokamozdulattal, hibátlan ütemben emelt a beinduló Patson Daka elé. Jól látszik, hogy a Salzburg magyarja érzésből játszotta meg a labdát, hiszen amint hozzá került a játékszer, végig lefelé nézett, mégis tudta, hova és milyen ütemben kell megjátszania azt. A szituáció egyébként nem volt les a beragadó Isaac Donkor miatt.

 


Kattints ide, és szavazz június legszebb megmozdulására!   

Flag: England on Twitter  Anglia Championship

41. forduló

90 perc játékidő – Nagy Ádám (Bristol City – Cardiff City 0-1)

40. forduló

90 perc játékidő – Nagy Ádám (Nottingham – Bristol City 1-0)

🇦🇹 Ausztria Bundesliga

32. forduló (utolsó forduló)

90 perc játékidő – Szoboszlai Dominik (Salzburg – LASK 3-0) 1 gól, 1 gólpassz, Ő lett az Év Játékosa Ausztriában. 

75 perc játékidő – Majnovics Martin (Austria Wien – Mattersburg 1-0)

60 perc játékidő – Borsos Filip (Austria Wien –Mattersburg 1-0)

31. forduló

90 perc játékidő – Szoboszlai Dominik (Salzburg – Sturm Graz 5-2) 1 gól

4 perc játékidő – Majnovics Martin (Mattersburg – Tirol 2-1)

Szántó Tamás (Rapid Wien) sérülés miatt nem volt a LASK elleni meccskeretben. 

Borsos Filip (Mattersburg) nem volt a Tirol elleni meccskeretben.

🇦🇹 Ausztria 2. Liga

26. forduló (elhalasztott mérkőzések)

90 perc játékidő – Tiefenbach Dániel (Liefering – Austria Lustenau 4-2) 1 gól

36 perc játékidő – Bukta Csaba (Liefering – Austria Lustenau 4-2) 1 gól

Major Sámuel (Liefering) végig a kispadon ült az Austria Lustenau elleni mérkőzésen.

Mester Csaba (Austria Wien II) sérülés miatt nem volt a keretben a Grazer elleni meccsen.

🇬🇷 Görögország Szuperliga

32. forduló

90 perc játékidő – Korhut Mihály (Arisz – AEK Athen 1-4)

Nagy Dominik (Panathinaikos) sérülés miatt nem volt a meccskeretben az Olympiakos ellen.

31. forduló

90 perc játékidő – Korhut Mihály (Panathinaikos – Arisz 2-0)

Nagy Dominik (Panathinaikos) sérülés miatt nem volt a meccskeretben az Arisz ellen.

Megyeri Balázs (Atromitosz) nem volt a meccskeretben a Panetolikosz ellen.

Nagy Gergő  (Atromitosz) nem volt a meccskeretben a Panioniosz ellen.

30. forduló

90 perc játékidő – Megyeri Balázs (Atromitosz – AEL Larissa 3-0)

90 perc játékidő – Nagy Gergő (Atromitosz – AEL Larissa 3-0) Ez volt a bemutatkozó mérkőzése a csapatban. 

🇭🇷 Horvátország Prva HNL

33. forduló

Kleinheisler László (Osijek) sérülés miatt nem volt a Hajduk Split elleni mérkőzés keretében. 

32. forduló

Kleinheisler László (Osijek) sérülés miatt nem volt a Rijeka elleni mérkőzés keretében. 

🇵🇱 Lengyelország Ekstraklasa

34. forduló 

90 perc játékidő – Vida Kristopher (Piast Gliwice – Slask Wroclaw 1-0)

90 perc játékidő – Tamás Márk (Piast Gliwice – Slask Worclaw 1-0)

33. forduló

90 perc játékidő – Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lech Poznan 2-2)

Vida Kristopher (Piast Gliwice) végig a padon ült a Legia Warszava elleni mérkőzésen.

🇩🇪 Németország Bundesliga

Véget ért 

32 meccs/34 kapott gól + 10 clean sheet – Gulácsi Péter (RB Leipzig) csapata a 3. helyen zárta a bajnokságot.

27 meccs/1 gól+1 gólpassz – Szalai Ádám (Mainz) csapata a 13. helyen zárta a bajnokságot.

21 meccs/2 gól+1 gólpassz – Sallai Roland (Freiburg) csapata a 8. helyen zárta a bajnokságot.

12 meccs/1 gól – Willi Orban (RB Leipzig) csapata a 3. helyen zárta a bajnokságot.

🇮🇹 Olaszország Serie B

32. forduló

Adorján Krisztián (Entella) végig a padon ült a Chievo elleni mérkőzésen.

31. forduló

Adorján Krisztián (Entella) végig a padon ült a Pordenone elleni mérkőzésen.

🇨🇭 Svájc Szuperliga

28. forduló

90 perc játékidő – Kecskés Ákos (Young Boys – Lugano 3-0)

82 perc játékidő – Holender Filip (Young Boys – Lugano 3-0)

27. forduló

90 perc játékidő – Kecskés Ákos (Lugano – Basel 2-1)

11 perc játékidő – Holender Filip (Lugano – Basel 2-1) 1 gól

🇸🇰 Szlovákia Fortuna Liga

27. forduló

90 perc játékidő – Schafer András (DAC 1904 – Zilina 2-0) Kiharcolt egy büntetőt ⭐

90 perc játékidő – Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Zilina 2-0) 1 gól 

Holman Dávid (Slovan Bratislava) nem volt a keretben a Michalovce elleni mérkőzésen.

Németh Krisztián és Vida Máté (DAC 1904) sérülés miatt már nem léphet pályára az idei szezonban.

26. forduló

90 perc játékidő – Schafer András (DAC 1904 – Slovan Bratislava 1-3) 

90 perc játékidő – Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Slovan Bratislava 1-3) 1 gól

Holman Dávid (Slovan Bratislava) végig a kispadon ült a DAC 1904 elleni mérkőzésen.

Németh Krisztián és Vida Máté (DAC 1904) sérülés miatt már nem léphet pályára az idei szezonban.

Meccs legjobbja InStat-index alapján. 

Videók forrása: YouTube; Dailymotion; InStat

Írj hozzászólást