Topligába vágyakozva – Andrés Andrade

Amikor az ember Panama legjobb futballistáit szeretné felsorolni, akkor nehéz fába vágja a fejszéjét. A karibi ország labdarúgói javarészt a környékbeli bajnokságokban edződnek, s csak ritkán kerülnek át Európába, akkor is rövid időre másod-, vagy harmadvonalas ligákba. Andrés Andrade már egy ideje bizonyít az osztrák élvonalban, és a nemzetközi porondon is villantott, de az Arany-kupa egy további jó lehetőség, hogy felfigyeljenek rá a topligás klubok is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Andrés Alberto Andrade Cedeno 1998. október 16-án született Panamavárosban. Ő nem tartozott a nyomornegyedből kitörni szándékozók közé, mert édesapja a katonaságnál tisztként szolgált, amivel együtt járt a város egyik jobb környékén egy lakás is a család számára. Az ifjú Andrés már gyermekkorában csak a labdájával kelt és feküdt, mindig is az volt az álma, hogy egyszer hazáját képviselhesse egy nagy nemzetközi eseményen. A tinédzser évei kezdetén a fővárostól mintegy 30 kilométerre lévő La Chorrera városában székelő San Francisco FC lett az első bejegyzett klubja.

 

NEMZETKÖZI SIKEREK, KLUBSZINTŰ CSALÓDÁSOK

Gyorsan fejlődött, amit az utánpótlás-válogatottaknál sem hagytak figyelmen kívül. A kiváló felépítésű, kemény védő támadásépítésben is hasznos tagja volt a korosztályos nemzeti tizenegynek. Klubcsapatában 2015-ben már a felnőttek közt is bemutatkozhatott, sőt még a CONCACAF Bajnokok Ligájában is pályára lépett. A térség legrangosabb sorozatában ráadásul két asszisztot jegyzett az első mérkőzésén (az első látható az alábbi videón). A következő két idényben megszilárdította a helyét a csapatban, ám bízva önmagában, nem írt alá hosszútávú szerződést. Abban bízott, hogy a CONCACAF U20 Championship során egy jó szerepléssel külföldi szerződést kaphat. A panamaiak a csoportkörben a későbbi győztes Egyesült Államok ellen kapott gól nélkül zártak, Andrade pedig gólt is szerzett és asszisztot is kiosztott Saint Kitts and Nevis elleni mérkőzésen. A remekül sikerült torna után érdeklődés mutatott iránta a Zenit Szankt-Petyerburg, ám végül nem sikerült dűlőre jutniuk a feleknek, így Andrés Mexikó felé vette az irányt.

 

 

A Deportivo Tolucánál azt az ígéretet kapta, hogy a felnőtteknél szerepelhet, de végül csak az U20-as csapatban számoltak vele. Emiatt fél év után távozott és a Querétaro FC-hez írt alá, de időközben már minden gondolata Európa körül forgott. A második mexikói klubjánál sem kapta meg azt a fajta bizalmat, amire számított, mert csupán benevezték az A-keretbe, de pályára nem léphetett, mindössze a tartalékbajnokságban számoltak vele, mint alapemberrel. A közel sem sok jóval kecsegtető, már-már elpazarolt esztendő végéhez közeledve, 2018 májusában az ügynöke azzal a jó hírrel hívta fel, hogy ha sikerül felbontani a mexikói szerződését, akkor Ausztriában akad olyan együttes, amely valóban komolyan tervezne vele.

 

IRÁNY EURÓPA

A Linzer Athletik-Sport-Klub a 2017-es feljutását követően rohamléptékben kezdte el globális méretűre kiterjeszteni a scouting-hálózatát. Ennek eredménye, hogy fiatalon, mások előtt, olcsón tudnak lecsapni akár a világ másik felén futballozó tehetségekre is. Nem sokkal ezt követően az FC Juniors OÖ másodosztályba való visszatérésével már eljutottak oda, hogy farmcsapat is rendelkezésükre áll. Itt játéklehetőséget és időt tudnak biztosítani a fiataloknak, akik így megszokhatják a környezetet és beletanulhatnak a klubkultúrába.

Mikor Andrade megérkezett Linzbe, akkor rögvest tovább is küldték őt a második csapathoz. Paschingban ekkor már negyedik éve Ronald Brunmayr volt az edző, aki remekül tudta a fiatalokat a helyes irányba terelni és kihozni belőlük a maximumot. Az osztrák szakember már a felkészülési időszakban beleszeretett a panamai fizikális stílusába és sokoldalúságába. Azonnal tudta, hogy kiváló alapanyag, hogy kinevelje az új halbverteidigert. A három- és négyvédős szerkezetváltás között Andrade lett a kulcsszereplő, aki belsővédőként játszott a háromfős hátsó alakzatban, ha pedig négyes sorra váltottak, akkor ő lett a balhátvéd. A progresszivitása ugyancsak kincs volt az edző számára, mert rá lehetett bízni a labdacipeléseket. Noha a passzok terén még volt hova fejlődnie, a folyamatos játéklehetőség megadta számára az esélyt az előrelépésre.

Novemberben már arra a szintre is felért, hogy Oliver Glasner benevezte az Admira Wacker ellen a LASK meccskeretébe. A jó hírek azonban itt nem értek véget Andrés számára, mert egy héttel később bemutatkozott a Honduras elleni barátságos mérkőzésen hazája válogatottjában is. Közép-Amerikából visszatérve a téli szünetig minden linzi találkozón a keretben volt. Bár a debütálás váratott magára, minden jel arra mutatott, hogy fejlődése töretlen. A tavaszra Andreas Wieland vette át az farmcsapat irányítását, aki Glasner kérésére többet szerepeltette a bal oldali szárnyvédő posztján, hogy a támadójátékban is további javulást produkáljon, mert kétségkívül ez volt a játékában a gyenge pontja. A fiatal panamai látványosan előrelépett a passzjátékban, egyre jobban alkalmazkodott az új szerepkörhöz, amit az első ausztriai gólja, majd gólpassza is jelzett.

 

 

A 2019–2020-as idényre való felkészülést a linziekkel csinálta végig, de a szezont mégis a másodosztályban kezdte. Ezúttal már a szárnyvédő volt az elsődleges posztja, de a további fejlődés érdekében a két edzői stáb egyeztetését követően arra a döntésre jutottak, hogy ki kell próbálni őt a jobb oldalon is. A frissen kinevezett Gerald Scheiblehner már a második bajnokin így is tett, Andrade pedig a befelé történő cselezések és a hosszún való érkezések mesterévé kezdte kinőni magát. Az ősz folyamán három gól és három előkészítés került a neve mellé, többségét a jobb oldalról összehozva. A tavaszi első mérkőzést követően egy edzésen összeszedett egy kisebb sérülés, így mondhatni számára a legjobbkor jött a koronavírus miatti leállás, mert volt ideje felépülni, hogy aztán új szintre lépjen.

 

BEROBBANÁS A KÖZTUDATBA

Ausztriába június elejére írták ki a szezon folytatásának kezdetét, ám addig sok minden történt a klub és Andrade életében is. Az alapszakasz után listavezető linziekről videófelvételek jutottak a szövetség birtokába, amelyen a koronavírus elleni védekezés szabályait megszegve csapatedzést tartanak, miközben csak kiscsoportos, vagy egymástól meghatározott távolságban lévő egyéni tréningek voltak engedélyezve. A klub hatpontos büntetést kapott, amin kis túlzással elúszott a bajnoki cím, azonban a panamai játékos nagyon pozitív benyomást tett Valérien Ismaelre és stábjára a szabálytalan edzések során. Ennek a jutalma az lett, hogy a visszatérés után rendszeresen megkapta az esélyt az élvonalban is. A szezon utolsó meccsein a sérüléseknek is köszönhetően a háromvédős szerkezet bal oldalán játszhatott. Az augusztusi Manchester United elleni – szinte tét nélküli – Európa-liga-visszavágón a kezdőben kapott helyet, a nemzetközi porondon való bemutatkozást ünnepelve.

 

Andrés Andrade EL

 

A 2020–2021-es idényben már kétsége sem lehetett senkinek, hogy Andrés Andrade alapembere lesz a linzieknek. A szezon 46 mérkőzése során csupán három alkalommal nem lépett pályára, s függetlenül attól, hogy Ismael helyét Dominik Thalhammer vette át, a panamai esetében csak az volt kérdés, hogy belsővédő vagy szárnyvédő. Amikor a halbverteidiger feladatát szánják neki, akkor a progresszív labdacipelései és a passzai mutatják meg kiválóságát, amikor pedig a vonal melletti területeket kell bejátszania, akkor a beadásai és a helyzetteremtései jegyezhetők fel. Ezen felül persze a legnagyobb erénye továbbra is a fizikális védekezése, ami kellően kemény, hogy bárkinek megálljt parancsoljon, de már van annyira rutinos is, hogy nem lép át a határokat.

Öt alkalommal is pályára lépett az Európa-liga csoportküzdelmei során, további tapasztalatokat szerezve a nemzetközi porondon. Ezen összecsapások során egy öngólt vétett, de két gólpasszt is kiosztott, köztük az alábbi videón szereplőt a Tottenham Hotspurs ellenében. A kiváló idény és a folyamatos fejlődés már egy-két érdeklődőt is elcsalogatott érte Linzbe, bár még hivatalos ajánlat nem érkezett. A jelenleg is zajló Arany-kupa egy újabb lehetőség számára, hogy meggyőzze akár a német – ahová rengeteg az osztrák bajnokságból érkező játékos –, vagy akár a spanyol klubokat – ahol pedig a nyelvi akadályok nem jelentenének gondot –, hogy érdemes lenne őt megszerezni.

 

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást