Tovább tart a birkózás Kane-ért, de kinek van nagyobb szüksége a csatárklasszisra?

Az új Premier League-szezon kezdetét egyben a nyár egyik legnagyobb slágerének bizonyuló Kane-saga betetőzéseként is felfoghattuk: a szigetországi klasszisért csatázó Tottenham Hotspur és Manchester City a nyitófordulóban egyből egymásnak feszülhetett, miközben az alkudozás tárgyát képző játékos otthonról figyelte a fejleményeket. A találkozó sok beszédtémával szolgált, de a legérdekesebb kérdésre továbbra sincs egyértelmű válasz: melyik együttesnek lenne nagyobb szüksége az angol válogatott kapitányára?

Forrás: Marca


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

„Are you watching Harry Kane?!” – skandálta közel 60 ezer örömittas londoni szurkoló vasárnap, miután kedvenceik meglepetésre egygólos győzelemmel nyitották az új idényt a regnáló bajnok ellenében. A siker, ahogy a rigmusból is kiderül, nem a három pont miatt volt igazán édes:

Nyílt titok, hogy az együttes legnagyobb sztárja Manchester kék felébe vágyódik, és a transzfer kierőszakolása érdekében nem átallott a vártnál csak egy héttel később edzésre jelentkezni, aminek következtében ki kellett hagynia a címvédő elleni összecsapást.

Egy ilyen eredményt követően elkerülhetetlen a cinikus kérdés, hogy vajon tényleg olyan pótolhatatlan Kane, mint amilyennek gondoljuk? Végül is, ahogy az elmúlt években annyiszor, ezúttal is Son Heung Min pótolta a középcsatár posztján, és a dél-koreai sztár remekbe szabott győztes gólja mellett folyamatos fenyegetést jelentett a City védői számára.

 

Mégis, az előző hétvégi találkozó ideális példája volt annak, miért lenne mindkét együttesnek hatalmas szüksége a Spurs klasszis támadójára.

A Tottenham pontosan úgy közelítette meg a mérkőzést, ahogy azt Nuno csapataitól elvárhattuk – a portugál edző nem először tört borsot gyors ellentámadásokkal Josep Guardiola orra alá. Extrém szűken helyezkedő támadóhármasával, és a trióhoz gyakran felzárkózó Dele Alli támogatásával a hazaiak rendre létszámegyenlőség mellett tudták lekontrázni a City védelmét, az ellencsapások pedig folyamatos életveszélyt jelentettek… egészen addig, amíg el nem értek a 16-os előteréig. Ilyenkor azonban előtűnt Son Heung Min játékának egyik legmarkánsabb jellemzője, ami kilencesként sok esetben komoly hátrány jelent: mégpedig az, hogy rettenetesen direkt támadó.

A Spurs hetese akkor tud igazán csillogni, amikor első szándékból támadhatja a kaput, amikor viszont le kéne lassítani a labdával és úgy kéne meghozni a megfelelő döntést, sokszor bajba kerül – többek között épp ez az adottsága emeli Harry Kane-t posztriválisai fölé, és ennek volt köszönhető, hogy több ígéretes hazai kontra is elhalt Son miatt.

Azon a néhány találkozón, ahol a kontrajátékára tud támaszkodni a Tottenham, még elviselhető lenne ez a hiányosság, ám amikor a londoniaknak kell ráerőltetni akaratukat az ellenfélre, szükséges játékosprofil híján képtelenek lennének labdát tartani a támadóharmadban, amivel így pokolian nehézzé válna a mélyebb védelmek feltörése – magyarán jól látszik, hogy Son aligha tudná kilencesként eredményesen pótolni Kane-t.

A Manchester City csatárkrízise nem jelent újdonságot. Nyáron távozott a klublegenda Sergio Agüero, akire folyamatos sérülései miatt az elmúlt két évben már alig számíthatott Guardiola, Gabriel Jesus pedig annak ellenére tűnik sokadik opciónak a posztra, hogy klasszikus értelemben véve nincs is vetélytársa a kereten belül. A szezonnyitón Pep Ferran Torresnek szavazott bizalmat, aki bár az előző szezonban egyszer-egyszer meglepően jól helyt tudott állni a támadóhármas közepén, nem tekinthető hosszú távú megoldásnak egy minden fronton a csúcsra vágyó együttesben. A spanyol szélső ezúttal teljesen súlytalannak bizonyult, 27 érintése messze a legkevesebb volt a Cityben kezdő mezőnyjátékosok között (a következő Riyad Mahrez volt 46-tal), és a címvédő passztérképen is világosan kirajzolódik, hogy mennyire képtelen volt bekapcsolódni csapata játékába. Ezt a problémát egy csapásra oldhatná meg Kane érkezése, aki rendkívüli mezőnyjátékával egy Guardiola-csapat lehető legideálisabb csatárának tekinthető, ahogy az sem elhanyagolható, hogy a Citynek komoly szüksége van egy igazi gólgyárosra – hiába játszottak tavaly a manchesteriek nagy sikerrel hamis kilences(ekk)el, szélsőik formaingadozásai miatt is Ilkay Gündogan bizonyult a csapat legeredményesebb játékosának a bajnokságban, mindössze 13 találattal.

Ennél sosem volt kevésbé eredményes házi gólkirálya a Premier League aktuális bajnokának.

 

Ferran Torres jóformán észrevehetetlen volt – Kane érkezése után aligha láthatnánk hasonló passztérképeket (Forrás: BetweenThePosts.net)

Úgy tűnhet tehát, hogy mindkét csapat számára élet-halál kérdése, hogy Kane melyik csapat mezében fogja lejátszani az előttünk álló szezont. A helyzet azonban lehet, hogy mégsem ennyire dramatikus.

A Tottenham és Daniel Levy kétségtelenül válaszút elé érkezett. Mauricio Pochettino építkezése után José Mourinho kinevezése és az instant siker hajszolása csúfos kudarccal ért véget, és a klub jelenlegi állapotában komoly kérdés, mi lehet a következő lépés, milyen célt lehet jelenleg reálisan kitűzni? Abban talán nem lehet vita, hogy az PL-mezőny négy legerősebbnek tűnő tagja (a két manchesteri klub, a Chelsea és a Liverpool) kezd szemmel láthatóan elszakadni az üldözőktől, és jelenleg az is egyértelműnek tűnik, hogy az esetleges kihívó szerepét nem a két észak-londoni nagycsapatra, hanem a Leicester Cityre oszthatjuk ki. Ilyen erőviszonyok mellett érdemes lehet elgondolkodni:

Milyen reális célkitűzései lehetnek jelenleg a klubnak, aminek eléréséhez nélkülözhetetlen Kane jelenléte, nélküle azonban megvalósíthatatlan lenne?

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Bár még nagyon a szezon elején vagyunk, amikor minden ilyen találgatással óvatosan kell bánni, de a jelenlegi helyzetben Kane-nel együtt is hatalmas túlteljesítésnek tűnne a BL-szereplés kiharcolása, az Európa-liga azonban nélküle is hozható kategóriának tűnik – pláne, ha ezúttal sikerülne okosabban elkölteni az érte kapott durván 150 millió eurót, mint annak idején a Gareth Bale-ért kapott rekordösszeget. Persze a dolgukat jelentősen nehezíti, hogy kevesebb mint két hét maradt hátra az átigazolási időszakból, ahogy minőségi csatároktól sem hemzseg a piac, de egy dolog biztosnak látszik:

Kane kiábrándult a Spurs-projektből, és Levy nagy feladata az lesz az elkövetkező időszakban, hogy a lehető legnagyobb haszonnal (vagy másik nézőpontból: a legkisebb kár mellett) váljon meg a klub modern kori történetének egyik legnagyobb csillagától.

 

Guardiola néhány éve még a „Harry Kane-csapatként” hivatkozott a Spursre – most azonban neki lehet hatalmas szüksége a támadóra (Forrás: The Telegraph)

A Manchester City egészen más jellegű dilemmával áll szemben. A klub még a már említett csatárproblémák ellenére is könnyedén visszahódította a PL-serleget, ráadásul első alkalommal eljutott a Bajnokok Ligája fináléjáig is. Ebbe a kifogástalanul működő gépezetbe sikerült már brit rekordot jelentő összegért beilleszteni Jack Grealish-t, ezért felmerülhet a kérdés: tényleg létszükség egy hónapon belül másodjára is rekordösszegért erősíteni?

Az egyszerű logika mindenképp azt diktálná, hogy nem, de érthető, ha Aitor „Txiki” Begiristainék máshogy gondolkodnak. Guardioláék kihívói mindenképp sokkal nagyobb kihívást fognak jelenteni, mint egy évvel korábban: a Chelsea Romelu Lukaku, a Manchester United pedig Jadon Sancho és Raphael Varane szerződtetésével hiányposztokra erősített világklasszis játékosokkal, a Liverpool hátsó alakzatára pedig gyakorlatilag rá se lehet majd ismerni Virgil van Dijk és Joe Gomez visszatérése, illetve Ibrahima Konaté szerződtetése után. És akkor még nem beszéltünk Manszur sejk igazi vágyáról, a BL-trófeáról, ami Messi Párizsba igazolása után nagyobb próbatételnek tűnik, mint valaha.

Könnyű lenne legyinteni, hogy az előző évad legdominánsabb csapatának elég kell legyen egy rekordigazolás, de vajon tényleg el lehet bírni egy ekkora lyukat a keretben ilyen ambíciók mellett?

Ha hihetünk a híreknek, két nagyon makacs fél áll egymással szemben: Levy – nem meglepő módon – egy fontot sem hajlandó engedni az általa elfogadhatónak talált árból, a City pedig senki más szerződtetését nem hajlandó fontolóra venni. Utóbbi azt sugallhatja, amit valószínűleg mindenki más is gondol: ez a csapat Kane nélkül is teljesen rendben lesz. Ám ha Guardioláék tényleg a legnagyobb babérokra akarnak törni, elengedhetetlennek tűnik az angol válogatott centerének megszerzése, az érte kapott pénzhalommal pedig Londonban különösebb kockázat nélkül kezdődhetne meg az újraépítés.

Vészesen kezd fogyni az idő, ám úgy tűnik, a City sokkal nagyobbat bukhat az üzlet meghiúsulásával, mint a Spurs a megkötésével.

 

 

Hol köt ki Harry Kane a nyári átigazolási szezon végére?

1,65 Manchester City

2,00 – Marad a Tottenhamnél

12,00 – Manchester United

17,00 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Átigazolások/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Képek forrása: Getty Images

Írj hozzászólást