Továbbterjeszti birodalmát a City Football Group

A City Football Group sokak számára a Manchester City és Mansour sejk miatt lehet ismerős, viszont ennél sokkal kiterjedtebb a cégcsoport hálózata. Most, hogy Anglia kilépett az Unióból, sportszakmailag is kulcsszereplője lehet a szigetország fiatalok leigazolását érintő helyzetének, miután előnyt jelenthet a kirakatcsapat számára, hogy a világ minden területén van közvetlen partneri kapcsolatuk.

A City Football Group 2014-ben jött létre és nem más, mint az Abu Dhabi United Group labdarúgásra szakosodott leányvállalata. Ez az Egyesült Arab Emirátusok királyi családjának a cégcsoportja, ezáltal pedig Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk nevével fémjelezhető, hiszen az uralkodó hatalmas futball-fan. Az ő tulajdonában van a Manchester City, amely a világ legerősebbnek tartott bajnokságában a Premier League-ben is meghatározó klubbá nőtte ki magát mióta megtörtént a tulajdonosváltás. A „polgárok” kapcsán az egyszerű szurkolók csak a hatalmas összegű igazolásokat látják, ami miatt meg is bélyegzik az együttest, viszont, ahogy az esetek döntő többségében itt is ennél sokkal többről van szó.

A kezdeti évekhez képest – mikor kissé valóban értelmetlen módon ölték bele a csapatba a pénzt – szépen, fokozatosan elkezdtek koncepciók felől, nagyban gondolkodni, aminek az első meghatározó lépése volt a CFG megalapítása. A cégcsoport azzal a konkrét tervvel jött létre, hogy egy világméretű franchise-rendszert építsenek ki, ami minden kontinensen legalább egy csapatot magába foglal, hogy ezáltal a környékbeli tehetségeket ők tudják megszerezni és először ott helyben foglalkoztatni.  A tervezés egyik alapját az adta, hogy már ekkoriban is komoly téma volt Angliában a Brexit, amelynek megvalósulásának következményei közt már akkor is szerepeltek azok a pontok, amelyek január elsejével életbe is léptek

 

City Football Group hálózat

 

  • A CFG még meg sem volt, mikor létrejött a New York City FC, amely az elképesztő sebességben fejlődő észak-amerikai profi liga, az MLS egyik új klubja lett, ahol a csapatok száma évről-évre nő. Ezt természetesen az Abu Dhabi United Group is jól látta és nem meglepő módon az egyik legnagyobb piaccal rendelkező városban kívánt saját csapatot alapítani, amelyet aztán a megfelelő, kiöregedő európai rutinnal rendelkező jó nevű játékosokkal kezdett el népszerűsíteni. David Villa, Andrea Pirlo és Frank Lampard is megfordult a keretben a kezdeti években, aminek hatása érezhető volt a szurkolói bázis kialakulásában is.
  • Mikor megszületett a CFG, akkor nem sokkal utána létrejött a megállapodás a Melbourne Heart nevű együttes megvásárlásáról, amelynek 80%-át vették meg első körben, majd a további 20% is a birtokukba került. Amint megvolt a teljes tulajdonjog, jöhetett a név- és logóváltás, ami a cégcsoporthoz kapcsolódó szimbolikára hajaz, ami a többi klubnál is megfigyelhető, illetve a név is Melbourne City FC lett a Heart helyett a város neve mellett. A már említett David Villa idekerült első körben, míg az amerikai csapat nem csatlakozott az ottani ligarendszerhez.
  • Még ebben az évben Japánban is megjelent a City Football Group, mégpedig a Yokohama F. Mariners együttesénél vásároltak rész-tulajdonjogot, ami megkoronázta a Nissannal való kapcsolatukat. Az együttes stadionjának a népszerű autómárka lett a névadó szponzora. 
  • 2017-ben jött az újabb ország és az újabb kontinens, mikor is az uruguayi másodosztályban szereplő Club Atletico Torque együttesét vette meg a cégcsoport. Itt eleinte nem történt semmi extra változás, mert az utánpótlás kiépítése volt az elsődleges. Új központ épült, valamint teljesen átalakították a képzést, ami mára már szép számban termeli ki az ifjakat az első csapat számára. A 2020-as feljutást követően jött a név-, és logóváltás, ma már Montevideo City Torque az egyesület neve és természetesen a címer is hajaz a többi tematikájára.
  • Még ugyanebben az évben a Girona FC együttesénél fizettek ki egy komolyabb tartozást, amivel gyakorlatilag be is vásárolta magát a CFG a klubba. Jelenleg 44,3% az övék. Nem sokkal később az általuk erőltetett második csapat is létrejött, amely idén már a harmadik vonal újoncaként szerepelhet nagyon komoly katalán fiatal maggal. Jelenleg is több kölcsönjátékosa szerepel itt a manchesterieknek, és természetesen fő cél a mihamarabbi élvonalbeli tagság megszerzése.
  • 2019 februárjában a Sichuan Jiuniu FC 28%-át vette meg a cégcsoport, ahová 2020-ban az ő hathatós közreműködésükkel került be a keretbe Nemanja Vidic.
  • Ez év novemberében az indiai Mumbai City FC 65%-át is megvásárolta a CFG, amivel az ázsiai kontinens újabb hatalmas országát és annak fejlődő futballját sikerült behálózni.
  • 2020 májusában kifizették a Lommel SK tartozásait, majd ezzel egyidejűleg 99%-os tulajdonjogot szereztek a klubnál. Jelenleg több manchesteri kölcsönjátékos is szerepel a klub keretében, de van a Yokohamától és a Montevideo City-től is kölcsönben itt játszó futballistájuk. A hírek arról szólnak, hogy itt is várható lesz név-, és címer váltás, ha összejönne a feljutás a közeljövőben.
  • Pár hónappal később megvásárolták a francia másodosztályban szereplő Troyes AC-t Daniel Masonitól, A csapatot azzal a nem titkolt céllal szerezték meg, hogy a második lépcsőfok legyen a hierarchiában, mint topligás együttes, ahová már komoly potenciálú fiatalok érkezhetnek a PL-be való igazolás előtt. Itt már nagyon könnyen tudnak a GBE által elvárt pontokat gyűjteni a játékosok.

 

Jelenleg ez a tíz együttes tartozik a City Football Group égisze alá, némelyik teljes-, másikak pedig résztulajdoni alapon. A jövőbeni tervek – amelyeket még nem hivatalos információként kell kezelni – arról szólnak, hogy Dél-Afrika és Oroszország lenne a két következő célállomás, ahol szeretnék újabb csapattal bővíteni a globális hálózat állomásait.  A kapcsolatrendszer nem mindenhol érzékelhető még, de a cégcsoport nem is csak azon az elven gondolkodik, hogy azonnal bajnoki címig vezessék a csapataikat, hanem sokkal inkább a franchise-rendszer kialakítása a cél. Szeretnék megvetni a lábukat, hogy ők tudják megszerezni a legjobb fiatalokat, akik a piramisrendszerben felfelé lépkedve végül eljuthatnak a Manchester City együttesébe, ha elég jók, hogy a labdarúgás legnagyobb színpadján is megméressenek.

A terjeszkedés valószínűleg addig nem fog befejeződni, amíg lehet újabb és újabb labdarúgás szempontjából fejlődő országba, új vagy már meglévő klubnál keresnivalójuk olyan téren, hogy onnan is „elszipkázhassák” a tehetségeket a saját céljaikra, ami persze összességében nézve mindenkinek jó. A liga pénzt és figyelmet kap, az erősödő csapat pedig a helyeiknek és persze a cégcsoportnak is előnyös.

City Football Group - Club Bolivar

 

 

A legújabb gárda, amelyiket sikerült ,,megnyerniük”, az Bolívia legnagyobb együttese, a Club Bolívar.

Az eddigiekkel ellentétben itt egy stratégiai partnerségről beszélhetünk csak, amit a helyi újságírók úgy jellemeztek, hogy CFG segít kiépíteni egy csaknem teljes dél-amerikai utánpótlás-hálózatot, cserébe pedig, ha nem is nevezhető elővásárlási jognak azt, amiről itt szó van, de lényegében mégis, mert az ő csapataikba jönnének át a klub legtehetségesebb fiataljai. Bolívia nem épp a futballjáról híres – bár elvétve itt is akadnak csiszolatlan gyémántok –, de sokkal könnyebben megoldható, hogy a kontinens fiataljait ide szedjék össze elsőre – vagy az uruguayi csapatba –, minthogy még gyerekként Európába próbálják elhozni őket, elszakítva teljesen a családjuktól.

A City Football Group esetében összességében egy tudatos építkezésről beszélhetünk, aminek köszönhetően könnyen kerülhet hatalmas lépéselőnybe a Manchester City a többi angol csapattal szemben. Nekik akkor is lesz esélyük a 18 éven aluli tehetségeket megszerezni, miközben a Brexit ezt tiltja Angliában, hiszen míg másoknak erre nem épp kedvező partnerségeken keresztül adódik csak megoldásuk, addig nekik ott lesz a franchise-rendszer. Lehetőségük lesz a GBE követelményeinek megfelelő mennyiségű pontszámot nagyon rövid idő alatt az általuk kiszemelt játékos számára összegyűjteni azzal, hogy a megvásárlást követően egy a cégcsoport égisze alá tartozó klubhoz kölcsönadják. Amint meg van a szükséges pontmennyiség azonnal tudják intézni a szigetországban szükséges munkavállalási engedélyt, hogy pályára léphessen az új szerzemény a kirakatcsapatban.

Írj hozzászólást