Új alapokat kaphat a romos kastély – vélemény

Hivatalossá vált, hogy Eddie Howe lett a nemrég tulajdonosváltáson átesett Newcastle United új menedzsere. Ez egy olyan hír, amire pozitívan tekinthetnek a szurkolók, de ha beigazolódnak a pletykák, hogy Michael Emenalo lesz a technikai igazgató, akkor pedig nem lenne ok nélküli egy újabb utcai felvonulás, mert az a klub hosszabb távú jövőjét is jó alapokra helyezheti.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amikor megtörtént a tulajdonosváltás, és a Public Investment Fund 80%-os részt vásárolt magának a Newcastle United csapatából, akkor a szaúd-arábiai állami befektetési alap vagyona azonnal eltorzult pletykaáradatot indított el. A sajtó nem győzte ontani magából, hogy melyik neves sikeredző érkezik a klubhoz, meg hogy a tél folyamán melyik sztárjátékosra fognak lecsapni a csaknem korlátlan anyagi lehetőségeiknek köszönhetően. Ezzel szemben az egyesület nem kapkodott, hanem kivárt és megfontolt döntéseket hozott, amihez a mondás szerint is idő kell. A PCP Capital Partners vezérigazgatója, Amanda Staveley nem a levegőbe beszélt, amikor a jövőbeni terveket ecsetelte.

 

„Ez egy hosszú távú befektetés. Izgatottak vagyunk a Newcastle United jövőbeli kilátásai miatt. Célunk egy egységes filozófia és egy világos jövőkép kialakítása a klubban, a vezetés biztosítása, amely lehetővé teszi a Newcastle United számára, hogy hosszú távon nagy eredményeket érjen el. Célunk a rajongókkal összhangban van – egy állandóan sikeres csapat létrehozása, amely rendszeresen versenyez a fő trófeákért, és büszkeséget generál szerte a világon.”

 

Előbb lássunk tisztán, aztán ítélkezzünk – vélemény

 

EDDIE HOWE

Már a hétvégi mérkőzésen ott volt a hölgy mellett a lelátón Eddie Howe, akiről akkor már szinte biztosan tudni lehetett, hogy a héten bejelentik. Nem is történt ez másképp, hiszen hétfő délután a klub közölte a hivatalos oldalain, hogy a válogatott szünet alatt már munkába is áll a 43 éves szakember és a szakmai stábja. A megbízható források alapján 2024-ig írt alá, ami egy olyan időintervallum, ami alatt valóban elkezdheti felépíteni a csapatát, amellyel a fokozatos fejlődés lesz a cél. Az AFC Bournemouth kispadján – második időszakában – csaknem nyolc évet eltöltő trénert az a fajta projektben gondolkodás jellemzi, amire a jelenlegi helyzetben valóban szüksége volt a klubnak. Lehetett volna idehozni egy sztáredzőt, akitől rövid távon elvárnák a szurkolók a nagy lépésekkel való haladást, de így feléjük is azt kommunikálja a klub, hogy elsőként az idei szezon gondjait kell kezelni, aztán lehet a következő lépésre koncentrálni. Amanda Staveley a következőket mondta a kinevezésével kapcsolatban:

 

„Hihetetlenül lenyűgözött minket Eddie Howe a toborzás során. Nyilvánvaló volt a számunkra is, hogy milyen nagyszerű munkát végzett el korábban az AFC Bournemouthnál. Szenvedélyes és dinamikus edző, akinek világos elképzelési vannak arról, hogy hogyan fejlődhet tovább a klub és a csapat. Eddie pontosan alkalmas arra a projektre, amelyet véghez akarunk vinni a klubnál.”

 

Az angol vezetőedző munkássága magáért beszélt a „cseresznyések” kispadján, mert nem csak sikeresen felemelte őket a harmadosztályból az élvonalba – ha első időszakától kezdve nézzük, akkor a negyedik vonalból –, de a bennmaradásért folyó harcot is több ízben sikeresen megvívta. Márpedig az első lépés, hogy az idei szezonban benntartsa a „szarkákat”, akiknek a helyzete nem épp túl fényes, de itt az idő a változásra.

Sokat mondó statisztikai mutatót közölt le Howe kapcsolatosan a Sporting Life Football & Infogol, mely szerint a várható helyezés alapján még abban az évben is bennmaradónak kellett volna legyen a Bournemouth, mikor végül kiestek. Ezzel szemben a Newcastle abban az idényben a legrosszabb volt a ligában és a szerencse is igen erősen segítette a tagságuk megőrzését.

 

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

MICHAEL EMENALO

A legtöbben az átigazolásokkal és az edző kérdésével foglalkoztak a tulajdonosváltás utáni időszakban, pedig cseppet sem elhanyagolható kérdés, hogy ki lesz a technikai igazgató. Azok, akik ezt nem kezelték marginális problémaként, azok közt már felröppent pár név, azonban a hétvégén egyre több helyen lehetett olvasni Michael Emenalo nevét. Az angol futballban ez a név igencsak jól cseng, a múltja alapján van ok bizakodásra.

A nigériai szakember egykoron válogatott labdarúgó is volt, de nagyobb hírnévre később tett szert. 2006-ban végzett, az amerikai Tucson Soccer Academy játékosfejlesztésért felelős igazgatója lett, majd egy évvel később már a Chelsea scouting-hálózatában töltött be fontos szerepet. 2011-ben pedig már ő volt a londoni „kékek” technikai igazgatója. Regnálása alatt teljesen átalakult az utánpótlás-fejlesztési és annak felderítőhálózata is, valamint nagy szerepet tulajdonítanak neki abban, hogy a klub női csapata alapító lett az FA Women’s Super League-ben.

 

 

Olyan átigazolásoknak volt kulcsszereplője, mint Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Mohamed Szalah, Eden Hazard megszerzése. Itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami talán a legfontosabb, mert ha valóban ő lesz a sportigazgató és szabad kezet kap, akkor nem kell majd meglepődni, ha nem a már legmagasabb polcon jegyzett sztárjátékosok megszerzése lesz a fókuszban. Sokkal inkább olyan játékosokra specializálódhatnak, akik majd a Newcastle színeiben érhetik el ezt a szintet, márpedig egy kiesés ellen harcoló együttes esetében ez sokkalta reálisabb gondolkodásmód, mint a sajtó által pletykált alaptalan sztárigazolások.

Az említett négyesből csak Hazard volt már a leigazolása előtt is topligás játékos, a másik három labdarúgó azonban a belga és a svájci ligában játszottak. Jók voltak, de nem kiemelkedőek, azonban a bennük rejlő potenciált jól vette észre a scouting-hálózat. Az már egy másik történet, hogy De Bruyne és Szalah nem kapta meg azt az esélyt Londonban, amivel valóban élhettek volna, de ez már nem a felderítésen múlott. Newcastle-ben egy-egy ilyen szerződtetés után minden esélye meglenne az újaknak, hogy megtegyék a következő lépést a fejlődés útján, mert a konkurencia nem túl veretes és a klub rövid távú céljai nem összehasonlíthatóak a Chelsea előző évtized eleji álmaival.

 

KONKLÚZIÓ

A jelenlegi álláspontok alapján úgy tűnik, hogy a PIF nem akar azonnal világot megváltó álmokat kergetni. Ez mindenképp egy hosszú távban gondolkodó jövőképet vizionál, mert mindkét fontos pozíciót olyan ember töltheti be, akik projektben, középhosszú és hosszú távon is tud gondolkodni. Eddie Howe alkalmas lehet a rövid távú problémák orvoslására, miközben Michael Emenalo olyan igazolásokkal segítheti a munkáját, amivel a következő lépcsőfokot is könnyedén tudják majd venni. Ez sokkal inkább hasonlít a Manchester City-féle útra, de annak is talán egy sokkal jobban összerakott verziója ez, ami éppen a Newcastle-re lett szabva.

 

Melyik együttes nyeri meg a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Chelsea

5,50 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást