Új irányba fordulva – FC Basel

Négy egymás utáni szezonban maradt le a bajnoki címről az FC Basel csapata, ahol régóta nem voltak hozzászokva efféle sikertelenséghez. Az elmúlt évek egyfajta útkeresésként is leírhatóak, aminek most egy újabb próbálkozását láthatjuk, de talán ez tűnik a legimponálóbbnak, már ami transzferpiacon látottakat illeti.

FC Basel

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amikor Urs Fischer 2017 nyarán elhagyta a bázelieket, kevesen gondolták volna, hogy négy éven keresztül nem jutnak fel a csúcsra. A német edző remek munkát végzett a RotBlaunál töltött két éve alatt és Svájc egyértelműen legjobb csapatát hagyta hátra. Azóta ezt a címet a BSC Young Boys vette át, amely már a nemzetközi porondon is bizonyítja, hogy ők váltak az ország első számú klubjává. Az FC Baselnek az elmúlt négy idény során három ezüst- és egy bronzérem jött össze a csapatnak, de egy rekordbajnok esetében csak az első hely az elfogadható. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy a jelenleg a kispadot koptató Patrick Rahmen már az ötödik vezetőedző Fischer óta, aki irányítja a gárdát.

A klub 75%-os tulajdonjoga az FC Basel Holding AG, amelynek a tavasszal lett többségi tulajdonosa David Degen. A korábbi labdarúgó öt bajnoki címet szerzett a klubbal, s ikertestvérével együtt a válogatottban is szerepelt, ami viszont az egyesület jelenével kapcsolatosan fontosabb, hogy 2020 májusában elindította a Global Sports Analytics AG nevű cégét, amely adatelemzéssel foglalkozik. A konkrét célja volt, hogy ebbe az irányba terelje el az FC Basel jövőjét, hiszen ő maga is azt vallja, hogy a modern fociban ez lehet a siker kulcsa egy kisebb országban. A nyár pedig már ennek megfelelően zajlott az átigazolási piacon, ahol egy igazán impozáns fiatalokból álló erősítéssel próbált a klub a sikeres jövő irányába tenni egy lépést.

 

VÉDELEM

Sergio López a fiatalok közt a legidősebb a maga 22 éves korával. A Real Madrid Castillából érkezett jobbhátvéd az előző idényben a spanyol harmadosztályban szerepelt, csak nem a fővárosiaknál, hanem a Real Valladolid tartalékjai közt, ám ott remek szezont tudott le. A párharcokat bátran felvállaló játékos a hatékonyság terén sem vall szégyent, a védekező mutatói kitűnőek voltak, de ezzel párhuzamosan a támadások segítéséből is kivette a részét. A cselezőkészsége és a játékintelligenciája volt az a két dolog, ami meggyőzte a svájciakat arról, hogy őt meg kell szerezniük, ha már ingyen igazolható.

A 20 esztendős Tomás Tavares kölcsönbe érkezett vételi opcióval a Benfica együttesétől. Az ifjú jobbhátvéd már 2019-ben bemutatkozott a lisszaboniak színeiben, sőt az akkori BL-csoportkörben stabil kezdő is volt. Az ottani nagy bevásárlás egyik áldozata lett, így az előző idényben két csapatot is megjárt, de tavasszal az SC Farense együttesében jelentős mennyiségű játkidőt kapott. Itt hívta fel magára a bázeliek figyelmét, miszerint egy kieső gárdában is tudott jó számokat produkálni. A szerelések és a közbeavatkozások terén a posztján az átlag fölé tudott emelkedni kilencven perces lebontásban. Emellett rendkívül jól érti a nyomásgyakorlás „művészetét”, mert tudja, hol kell helyezkednie, és hol kell lezárni a passzsávokat, ez pedig igen hatékony fegyvere lett az elmúlt időszakban.

Andy Pelmard idén töltötte be a 21-et, és az OGC Nice együttesét hagyta el egyelőre csak kölcsönbe, de a szezon végén véglegesítheti a kontraktusát az FC Basel. A francia belső védő az elmúlt két idényben 35 mérkőzésen kapott esélyt a francia élvonalban és az Európa-ligában. Annak ellenére, hogy nem a középhátvédek prototípusa (180 centiméter magas és 69 kilós), ez valahol a legfőbb erénye is, mert ő tud lenni a progresszív játékos a hátsó alakzatban, aki a labdacipeléseket és a felpasszokat bátran felvállalja. A kitűnő mozgáskoordinációja az, amit nagyon dicsértek a svájci együttesnél, mert az a legfőbb oka, hogy a kulcspillanatokban is képes szerelni, olykor kifacsart testhelyzetet felvéve is.

A sort az a Yacouba Nasser Djiga zárja, aki még csak 18 éves, és Burkina Fasóból, a helyi Vitesse FC-től érkezett, így róla egyelőre nagyon keveset tudunk. Bal lábas belső védő, ennyi derült ki a klub által közzétett híradásból, illetve az, hogy hazája U20-as válogatottjával ott volt a legutóbbi kontinensviadalon – akkor még 17 évesen, de alapemberként.

 

 

KÖZÉPPÁLYA

A 20 éves Wouter Burger Hollandiából tette át a székhelyét Bázel városába. A Feyenoord együttesétől érkezett, de az előző idényt a városi rivális Sparta Rotterdam csapatában töltötte. A 190 centi magas védekező középpályás a védelem tengelyében is megállja a helyét. A hátsó alakzatból is képes azt a deep-lying playmaker szerepet felvenni, ami a legfőbb erénye a párharcerőssége mellett, amit persze a légtér dominanciájával alakít ki. A passzjátéka sok kockázatot rejt magában a hosszú átadásoknak köszönhetően, de ezt is várták tőle, s ezért is csak 84%-os a hatékonysága. Nagy szerepet szántak neki a presszingben, amiben kiválóan helyt is állt, s ez volt a legfőbb skillje a védekezésben, így tudott a labdaszerzések és a lecsorgók terén is az Eredivisie legjobbjai közé kerülni.

Darian Males csak félig új fiú, hiszen már a tavasszal is itt szerepelt az Intertől kölcsönben, de most újfent megszerezte őt a csapat, méghozzá egy vételi opcióval a szerződésében. A 20 éves támadó egy igazi „svájci bicska” a csatár mögötti posztokon, mert képes középen és a széleken egyaránt játszani. Remekül cselez, ezt nem rest használni a pályán, és igen hatékonyan teszi. Kiváló “helyzet-kreátor”, s nem csak önmagát képes helyzetbe hozni, hanem a társakat is. A gyenge pontja, hogy inaktív a védekezésben, és ez a defenzív mutatóin is meglátszik.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

SZÉLSŐK

A tizenegyszeres kanadai válogatott Liam Alan Millar a nyár legdrágább vétele volt másfél millió euróért. A Liverpool utánpótlásában nevelkedett szélső az előző idényt a League One-ban szereplő Charlton Athletic színeiben húzta le, ahol nagyban hozzájárult, hogy a londoniak a végsőkig harcban voltak a rájátszásbeli helyekért. A villámléptű játékos 65%-os hatékonysággal bolondította meg a harmadosztály védőit a cseleivel, mindemellett pedig a liga egyik legjobb egy az egy elleni támadójátékosa volt. Kiemelkedő képességeit leginkább a kontrák során tudta hasznosítani, de mindkét szélről igencsak biztató beadásokkal is tudott szolgálni a társak felé, ami a hat asszisztjának az alapja volt. A letámadásban lelkes, de nem túl hatékony, itt sokat kellene még fejlődnie, viszont nagyon fegyelmezett és rendszerint visszaér a helyére, így mindenképp jó alapokkal indul a védekezés terén is.

Ha 16-17 évesen alapembere tudsz lenni egy U23-as csapatnak, akkor az már jelent valamit, márpedig Joelson Fernandes épp ilyen volt a Sportingnál. Noha a felnőttek között is bemutatkozott két éve, az előző idényben nem számoltak vele, így távozni akart, ez pedig kihagyhatatlan ajánlat volt a svájciaknak. A még mindig csak 18 éves játékos kölcsönbe érkezett vásárlási opcióval. Nem meglepő módon egyelőre ő is az egyéni skillekkel tűnik ki, hiszen gyors, remekül cselez és kiváló az egy-egy elleni helyzetekben. Taktikailag sokat kell fejlődnie, de a védekezés terén is fegyelmezett, ami reményt adhat az edzőnek, hogy kordában lehet majd tartani a hevességét. Egy csiszolatlan gyémánt ő, akivel sokat kell foglalkozni, de hatalmas jövő állhat előtte.

A svájci felnőtt válogatott keretébe is meghívót kapott Dan Ndoye, aki az OGC Nice együttesétől tér vissza hazájába. A francia kaland jól is sikerült, meg nem is, mert a 20 éves játékos az egyik legtöbbet becserélt játékos volt az előző idényben, de mégsem szántak neki nagyobb szerepet. A mindkét lábát remekül használó szélső legfőbb erőssége, hogy remekül támadja a kaput és hogy a játékintelligenciája igencsak magas. A gondot a döntéshozatala okozza, mert a lövései harmadát blokkolják és nem is mindig talál kaput, még minőségi helyzetből sem. A túl nagy akarás olykor gond, ezt jó lenne kordában tartania, de van még ideje és itt nem is lesz rajta akkora nyomás, mint egy topligás együttesben.

 

 

CSATÁR

Sebastiano Esposito lehet a csapat hosszú távú jövője a csatárposzton, ugyanis a 19 éves Internevelés kölcsönszerződésébe is került vételi opció. Az olasz center esetében a gyenge ponttal kell kezdeni, mert egy 187 centiméter magas játékos esetében nem azt várná az ember, hogy gyenge legyen a fejpárbajok terén, de ő nagyon is az, ezt pedig nehéz megemészteni. Viszont cserébe lábbal rendkívül ügyes, jól cselez, még jobban fejez be, de közben a visszalépések során a társak védelem mögé való beindítása vagy épp a szélre kitett labdák is mennek neki. A playmaking képességeit sok elmozgással tudja kihasználni, ami során kulcspasszokkal, megteremtett helyzetekkel, asszisztokkal és olykor még beadásokkal is bizonyít. Élvezi a bizalmat és azt a szabadságot, amit biztosítanak neki, hiszen csaknem kötetlen pozíciót kapott az eddigi meccsek tanulsága alapján.

 

ÖSSZEGZÉS

Le sem tagadhatná az FC Basel, hogy az új irányt egy adatelemzői csoport munkájára építették fel, hiszen bár érkezett két rutinosabb játékos is, akikre komoly feladat hárulhat, de ők elvesznek a fiatal (g)armadája között. Olcsón, vagy épp kölcsönszerződésekkel megszerzett tehetséges játékosok jövőbeni drága eladására építkezni (akik persze a csapatot is előrébb viszik, s ezzel bizonyítanak a nagyvilág számára) épp olyan terv, amiből látunk pár igencsak hasonló sikereset a futball térképén (pl. Brentford, Midtjylland).

 

Az innováció nem a leggazdagabb kluboktól jön – Brentford FC


Képek forrása: FC Basel Twitter

 

Melyik csapat nyeri a Swiss Super League 2021-2022-es szezonját?

1,50 – Young Boys

2,50 – FC Basel

12,00 – Zürich FC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Svájc/Super League/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást