Újpest, Mezőkövesd: az emberhátrány nem hátrány!

A 10. fordulót rendezték az OTP Bank Liga 2021-2022-es szezonjában, és mint mindig, ezúttal sem maradtunk érdekességek, izgalmak és kérdések nélkül. Határozottan menekülőre fogta a Zalaegerszeg, karaktert és szívet mutatott az Újpest, de felütötte fejét a COVID is, valamint egyre komolyabb belső feszültségek mutatkoznak Fehérváron és az Üllői úton is. A Puskás Akadémia szép csendben menetel az első hely felé, míg Mezőkövesden úgy tűnik, működik a Supka-mágia.


(X) REGISZTRÁLJ A BÜNTETŐN KERESZTÜL AZ UNIBETRE, ÉS BEFIZETÉSI BÓNUSZOD MELLÉ 10 EZER FT INGYENES FOGADÁST IS KAPSZ AJÁNDÉKBA!  


 

Az október 23.-i nemzeti ünnepünk miatt egy meglehetősen szétszabdalt forduló várt az együttesekre ezen hétvégén, ami miatt pénteken és vasárnap is három-három mérkőzést láthatott a nagyérdemű. Kezdésnek az előző héten az idény eddigi legnagyobb szenzációját prezentáló, a Ferencváros otthonában győztes Zalaegerszeg fogadta a legutóbb meglepetésre a Paksot megverő Gyirmótot. A két csapat korábban sosem találkozott a legmagasabb osztályban, ezért ez a párharc is újdonság volt a magyar futball egyetemes történelmében. A hazaiak gyorsan bele is kezdtek és már a harmadik percben egy remek jobb oldali beadás után vezetést szereztek az egyre jobb formába kerülő Koszta Márk góljával. A 25 éves támadó zsinórban harmadik meccsén eredményes és ez meg is látszik csapata teljesítményén. A folytatásban szinte lekopírozta a Waltner-csapat az első gólt: ezúttal egy pontrúgást követően (szintén jobbról) az észak-macedón Nikola Szerafimov volt eredményes, aki ezzel négy gólnál jár, ami egy belső védőtől kifejezetten erős mutató. Úgy tűnik, harmincöt perc alatt le is rendezte magát a Gyirmót, és meg is kaphatta volna a harmadikat, ha a két gólpasszt jegyző Skribek passzát Koszta Márk képes az üres kapuba továbbítani a negyvenedik percben. 3-0 helyett azonban, ahogy lenni szokott, 2-1-es eredménnyel vonultak szünetre a csapatok, mert szinte már magától értetődő módon a Gyirmót egy pontrúgás után szerzett szépítő gólt az előre húzódó Szegi Vince révén, aki az Újpest után a ZTE kapuját is bevette ezzel. A második félidőben kevesebb helyzetet láthatott a kilátogató mintegy 700 néző, a legnagyobbat akkor, amikor a játékrész derekán a sokadik rossz Demjén-kifutás után a vendégek támadója, Simon András a kapufára fejelt. A ZTE az előny megtartása érdekében talán akaratlanul is visszahúzódott, a Gyirmót pedig jött, ahogyan képességei engedték, de hiába járt közelebb a második gólhoz, mint a ZTE a harmadikhoz, maradt a 2-1-es végeredmény.

A Gyirmót 9 ponttal a vonal alatt tartózkodik, míg Waltner csapata immár hárommeccses győzelmi szériát építve az ötödik helyig tört előre a tabellán és jelenleg épp olyan távolságra van (öt pont) a dobogótól, mint a kieső zónától.

 

Hiába figyeltek olykor hárman is rá, Koszta Márk ezen a mérkőzésen is betalált (ZTE FC/Facebook)

Még az is kérdéses volt, megrendezik-e, és ha igen, kikkel, a Paks-Kisvárda összecsapást, miután a szabolcsi csapatnál felütötte fejét a koronavírus és több játékos is pozitív, vagy kétes eredményű tesztet produkált. Mindenesetre találtak Kisvárdán egy csapatnyi futballistát, így az előző mérkőzésekhez képest csak némileg módosult felállásban ugyan, de megjelentek Pakson, hogy borsot törjenek a kissé megtorpanni látszó Bognár-alakulat orra alá. Ennek megfelelően aztán a negyedik percben az albán Jasir Asani végzett el kisszögletet, majd addig-addig sodródott befelé, míg a 16-os vonaláról egy hatalmas gólt ragasztott a paksi kapu hosszú felső sarkába. Kissé meg is fogta ez a hazaiakat, mert a folytatásban is inkább várdai lehetőségek bontakoztak ki, de a 20. percben még egyenlíteni tudott a zöld-fehér együttes: hosszas videózás után – egyébként jogos – tizenegyest kaptak, amit Ádám Martin értékesített és ezzel meg is változtatta a mérkőzés alakulását, mert mindössze két perc múlva Bognár István lépett ki ziccerben és talált a vendégkapuba, megfordítva a mérkőzés állását. A félidő lefújása előtt el is dönthette volna a találkozó sorsát a házigazda, azonban Sajbán Máté kétszer is képtelen volt néhány lépésről gólt szerezni, így kiütés helyett 2-1-es állással fordultak a csapatok.  A második játékrészben inkább a Várda akarata érvényesült, főleg a jobb szélen a cseh Navratíl okozott a vártnál több gondot az elfutásaival, ezek után nem is meglepő, hogy a 65. percben ő érkezett egy hajszálpontos beadásra középen és fejelte azt Nagy Gergely kapujának bal oldalába. A mérkőzés utolsó negyede „kard ki kard” alapon folytatódott, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, lehetőségek, a legközelebb mégis a vendégek jártak a győzelemhez, amikor a csereként beállt szerb-magyar Zlicsics Lazar jó 23-24 méterről kapufát lőtt, de újabb gól már nem esett, így 2-2-es döntetlennel ért véget a találkozó, amelyet a helyzetek mennyisége és minősége alapján mindkét csapat megnyerhetett volna.

Érdekesség, hogy ezzel az eredménnyel mindkét csapat három meccs óta nyeretlen, azonban egyik oldalnak sincs oka a pánikra, hiszen a Kisvárda maradt a listavezető, a Paks pedig továbbra is a negyedik helyen áll.

 

Papp Kristóf (elöl) sem hiszi el, hogy csapattársa, Sajbán Máté mit hagyott ki (Fotó: Paksi FC/Facebook)

A tabella és a gödör legalján állt az Újpest péntek este, amikor az egyre inkább kiegyenesedő MOL Fehérvár FC gárdáját látta vendégül. Noha egyértelműen a vendégek számítottak előzetesen a mérkőzés esélyesének, nem volt olyan fehérvári játékos vagy edző, aki ne mondta volna el, hogy az Újpest sokkal jobb csapat annál, mint amit a helyezése mutat.

A vendégek győzelmi esélyei hamar megerősödtek, amikor a 12. percben némi videózás után a szerb Branko Pauljevics kapott piros lapot egy Nego Loic ellen elkövetett brutális talpalásért. A hazai játékosok érzelmi állapotát és elszántságát jól mutatta, hogy Pauljevics még a gyepen elsírta magát, mert tudta, hogy mennyire nehéz helyzetbe hozta csapatát.

Az első félidő fehérvári labdabirtoklással telt, de igazán komoly helyzetet csak a 44. percben tudott kidolgozni a Fehérvár: Makarenko baloldali beadását Funsho lőtte rá, kissé eldőlve, Banai kapusnak azonban hatalmas bravúrra volt szüksége, hogy kitolja a léc alá tartó próbálkozást. A szünetben Oenning mester alighanem jobban megszervezte sajátjai játékát, mint Szabics edző a túloldalon, mert az emberhátrány ellenére a vendégek nem tudtak akciókat felépíteni, mi több, hátul olyan hibákat követtek el, amelyek nem voltak korábban jellemzőek. A második félidő elején háromszor is előfordult, hogy az egyik fehérvári védő ügyetlenkedett, bizonytalankodott és ebből kétszer a grúz Beridze, egyszer pedig Csongvai Áron lépett ki ziccerben, utóbbi ráadásul értékesítette is azt, ezzel meglepetésre az emberhátrányban játszó lilák szereztek vezetést az 50. percben. Az egyre kínosabbá váló mérkőzésbe valahogyan bele kellett nyúlnia Szabicsnak, például lecserélte a kezdőcsatárait, Kodrót és Zivzivadzét, behozta Nikolicsot és Jallow-t, de nagy veszélyt nem jelentettek a kapura, főleg, mert a védelemből és a középpályáról jobbára csak magas beíveléseket kaptak teljesen érthetetlen módon. Az Újpest minden veszélyt elhárított ennek köszönhetően és tíz emberrel is magabiztosan őrizte egygólos előnyét a lefújásig, sokat mondó adat, hogy a Fehérvár 80 perc emberelőny alatt mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést tudott felmutatni. Érdemes felidézni, hogy a bajnoki idényben a Puskás Akadémia és a Debrecen ellen is huzamosabb ideig emberelőnyben játszottak Fioláék, mégsem tudták megnyerni azokat a mérkőzéseket sem. Mert ezt sem.

1-0-s győzelmével az Újpest életjelet adott, míg a MOL Fehérvár az elmúlt hetek biztató teljesítményét lerombolva, komoly adósságot halmozott fel a szurkolói felé, amit a téli szünetig bizony orvosolnia kell.

 

Csongvai Áron, ha tehette volna, kifutott volna örömében a világból. Nem csoda, az Újpest idén először nyert, ráadásul nem akármilyen erőről tanúbizonyságot téve (Fotó: ujpestfc.hu)

Vasárnap kora délután 3400 néző várta a Nagyerdőben, hogy a Debrecen magára találjon az elmúlt hetek nem túl épületes játéka után. Az ellenfél az a Puskás Akadémia volt, amelyik csendben masírozik a Kisvárda, Ferencváros kettős nyomában és ezúttal is kellemetlen vendégnek bizonyult. A Huszti, Toldi edzőpáros számíthatott Dzsudzsák Balázsra, aki letöltötte egymérkőzéses eltiltását a múlt héten, ám továbbra is maródi az első számú kapus, Tomás Kosicky, ám nem emiatt tett szert a vendég felcsúti együttes húsz perc alatt kétgólos előnyre. A rettenetes csapatvédekezést bemutató hazaiak kétszer is kapituláltak az első fél órában, főleg a bal oldali vendégjátékosok beindulását, megjátszását nem tudták megakadályozni. A 10. percben a PAFC növendék Komáromi lépett ki ziccerben, de lövését védte Gróf, majd néhány perc múlva újra ő ugrott ki és vezette a kapusra a labdát, amikor hátulról felborították, így 11-eshez jutott Hornyák Zsolt csapata, amit a szerb Jakov Puljics váltott gólra. Szinte még fel sem ocsúdott a hazai publikum, amikor újra egy baloldali támadás végén két cseh futballista játszott össze gólt érően: Plsek beadását a korábbi Lazio-csatár, Libor Kozák váltotta gólra. 0-2, teljes hidegzuhany.

A Debrecen most már egymás után a második mérkőzésén festett úgy, mint tizenegy sportos fiatalember, akik most találkoznak először, pedig ahol egy Gróf Dávid, egy Korhut Mihály, egy Varga József, egy Bódi Ádám, egy Dzsudzsák Balázs, egy Ugrai Roland vagy egy Németh Krisztián van az öltözőben, ott azt feltételezhetnénk, hogy lesz némi futball is.

Ez ezúttal is elmaradt, látványos volt, hogy a Puskás letámadásával mennyire nem tudott mit kezdeni a DVSC. A fordulás után megkapták a harmadik góljukat is, ezúttal is Kozák volt eredményes, egy szöglet után, fejjel. A publikum nagyjából eddig bírta, többszáz, többezer torokból zengett az a bizonyos rigmus, amely az előadott produktumot a legősibb mesterséggel párosítva minősítette alacsony színvonalúnak. A Debrecen helyzete még rosszabbra fordult, amikor negyedórával a vége előtt Németh Krisztián megkapta második sárga és egyben első piros lapját a játékvezetőtől, de a Puskás Akadémia kímélő üzemmódban hozta le a hátralévő időt, hozzátéve, hogy 16 éves Bakti Balázs személyében újoncot avatott Hornyák Zsolt. Corbu kapufát lőtt, így nem lett négygólos különbség a végére, ugyanakkor most már kijelenthetjük, hogy az épp csak bennmaradó helyen tartózkodó DVSC szakmai stábja nem érezheti magát biztonságban és nagyon hamar javítaniuk kell, ha nem akarják megvárni, míg a vezetőség változtatásokat eszközöl.

 

Huszti Szabolcs talán pont azt nézte az óráján, mennyi ideje maradt még felráznia csapatát (Fotó: dvsc.hu)

Szintén háromezernél többen voltak kíváncsiak (3253) a Honvéd és a Mezőkövesd összecsapására az új Bozsik Arénában. A hazaiaknak már a meccs előtt is volt ünnepelnivalójuk, hiszen 30 éves lett az Északi Kanyar nevű szurkolói csoport, így már csak miattuk is győzni szerettek volna a jelenkor piros-fekete mezes futballistái. Az ellenfél – amelyet az ős-kispesti Supka Attila irányít néhány hete – azonban ünneprontó szándékkal érkezett Kispestre és a hetedik percben vezetést szerzett a szlovák Jakub Vojtus góljával. Tíz perc múlva aztán a gólelőnyt emberhátrány követte: Pillár Róbert szabálytalankodott utolsó emberként a kilépni szándékozó Nenad Lukiccsal szemben, a játékvezető pedig némi videós asszisztencia mellett az öltözőbe küldte a szlovákiai magyar futballistát. Az emberelőnyt még az első játékrészben kihasználhatta volna a Honvéd, de az olasz Piscitelli betegsége miatt védő Antal Botond a legszebb napjait idézően röpködött a kapu előtt. A második félidőben fokozta a nyomást Horváth Ferenc csapata és egyre-másra érkeztek a veszélyes beadások, valamint lövések, de Antal mindannyiszor a helyén volt. A 69. percben aztán megtört a jég, addig tologatta a labdát a Honvéd a kövesdi kapu előterében, míg Nono üresen maradt és 18 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtt, kiegyenlítve ezzel az állást. Több sem kellett a fanatikusoknak, szó szerint belehajszolták kedvenceiket a fordításba, amely be is következett. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Balogh Norbert adott finom passzt Lukicsnak, aki lefordult védőjéről és estében a kapu jobb oldalába lőtt, úgy, hogy Antal még ebbe is beleért. 2-1, úgy tűnt, sikerül kibrusztolnia a győzelmet a kispestieknek. Supka mester megtette, amit megtehetett, gyorsan kettőt cserélt, de talán maga sem gondolta, hogy ezek a változtatások ilyen jól sülnek el: a 85. percben a hazai csapatkapitány Batik Bence könnyelműen veszített labdát a saját tizenhatosán belül, Cseri megszerezte tőle, majd gólpasszt adott az egy perccel azelőtt beállt Madarász Márknak, aki a rövid alsó sarokba lőtt, kiegyenlítve ezzel. De itt még nem volt vége! A négyperces hosszabbítás közepén egy vendéglövést blokkolt kinyújtott kézzel megint csak Batik, így tizenegyeshez és hatalmas győzelmi esélyhez jutott a Mezőkövesd:

Cseri lövésével szemben tehetetlen volt a korábbi csapattárs, Szappanos, így a meccs döntő többségében emberhátrányban játszó Mezőkövesd óriási győzelmet aratott Kispesten és csatlakozott a 14 pontos középmezőny népes táborához. 

 

A kispesti ultrák csak magukat ünnepelhették vasárnap délután, a csapatuk elbukott emberelőnyben (Fotó: honvedfc.hu)

A forduló zárásaként a Ferencváros-MTK örökrangadó maradt hátra, amelyen mindkét csapatnak volt javítanivalója. A Fradinak a Zalaegerszeg (0-0) és a Celtic elleni (0-2) megtorpanást, a kék-fehéreknek a Puskás Akadémia elleni 0-1-et kellett volna feledtetnie. Érdekesség, hogy az MTK megbízott szakvezetője, Teodoru Vaszilisz nem ülhetett le a kispadra, miután pozitív COVID-teszt miatt házi karanténban volt a mérkőzés idején (a korábbi válogatott védő, Pintér Ádám meccselt). Csapata azonban nélküle is felvette a harcot a jóval esélyesebb házigazdával, melynek kapuját ezúttal is Bogdán Ádám védte (mert Dibusz is pozitív tesztet produkált). Az első félidő viszonylag eseménytelenül telt, a Ferencváros birtokolta a labdát, főként hátul és a pálya középső területein, Mijatovics kapujára csak elvétve jelentve veszélyt, amit az MTK jó helyezkedéssel és a területek megfelelő szűkítésével tudott elérni. Néhány vendégkontra hordozott magában valamiféle reményt a gólszerzésre, de a 0-0-s félidei állás abszolút megfelelt a játék képének. A fordulás után bele-belenyúlt mindkét szakvezető a csapatokba, ám a Ferencváros továbbra sem tudott fordulatszámot váltani, sőt, a játékrész közepén 2-3 alkalommal az MTK előtt adódott komoly jó lehetőség. Az utolsó húsz percben aztán mintha észbe kaptak volna a címvédő futballistái és elkezdtek egyre nagyobb nyomást gyakorolni a cserék miatt egyre fiatalodó vendéggárdára, de a bosnyák Kovacsevics fejesénél a kapufa akadályozta meg a zöld-fehéreket a gólszerzésben. A lefújáshoz közeledve növelte a nyomást Stöger csapata, de ahogy hetek óta, ezúttal is enerváltnak, kedvetlennek tűntek játékosai, nem egyszer frusztráltnak, melyet jól mutatott, hogy Tokmac és Uzuni előbb összeszólalkozott, majd lökdösődni kezdett egymással. A tehetetlen düh mindenesetre csak lesgólra volt elég, szabályosra nem, így az MTK különösebben nagy erőfeszítés nélkül, okos és szervezett játékkal teljesen megérdemelten hozott el egy pontot a Groupama Arénából, amely újabban nem az a bevehetetlen erőd az ellenfelek számára, mint a korábbiakban.

A Ferencvárosnak mindenképpen fejlődnie kell, mert ez a játéka most már hazai szinten is kevés, az MTK viszont építkezhet a továbbiakra a vasárnap mutatott kompakt játékából.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

 

A forduló érdekességei

  • Markek Tamás személyében új kapus védte a Puskás Akadémia kapuját. A 30 éves futballista most debütált a legmagasabb osztályban, holott 2012 márciusában egy Pápa-Paks összecsapáson már ott ült a hazai kispadon, de később csak az NB II-ben és az NB III-ban védett. Mivel nem kapott gólt, csapata pedig könnyedén nyert Debrecenben, alighanem jó szívvel gondol vissza a vasárnapi összecsapásra.
  • Németh Krisztián 2007 májusa után volt újra kezdő magyar élvonalbeli bajnokin. A korábbi Liverpool-csatár öröme azonban nem lehetett felhőtlen, hiszen piros lapja miatt csak 73 perc jutott neki, csapata pedig súlyos vereséget szenvedett.
  • Szabó János, a Paks hatszoros válogatott védője a Kisvárda ellen játszotta 300. élvonalbeli bajnokiját. Ebből 290-et nevelő- és jelenlegi együttese színeiben, 2011 őszén volt 10 mérkőzése kölcsönben a Siófok csapatánál. Mivel a ballábas futballista még csak 32 éves, nem kizárt, hogy paksi meccseinek száma meghaladja a 400-at is idővel.

 

A forduló játékosa

Antal Botond (Mezőkövesd) – Noha az egerszegi Skribek Alen két gólpasszával, valamint a felcsúti Libor Kozák két góljával sokat tett csapata győzelméért, ezen a héten Antal Botondra esett a választásunk, aki a szinte egész mérkőzésen emberhátrányban lévő Mezőkövesd kapujában olykor földöntúli bravúrokat mutatott be, meccsben tartva csapatát. Társai ezt végül úgy hálálták meg, hogy a hajrában visszafordították a mérkőzést, így végül nagyszerű 3-2-es győzelmet arattak Kispesten, amely Antal szenzációs teljesítménye mellett nem lett volna lehetséges. Antal Botond hosszú élvonalbeli pályafutásának talán egyik legjobb mérkőzésén van túl, komolyan gondolkodóba ejtheti ezzel Supka Attilát, hogy ha az első számú kapus Piscitelli felépül, ki védjen jövő héten az Újpest ellen.

 

A forduló citromdíjasa

A kétes dicsőséget ezúttal a MOL Fehérvár csapata kapja, testületileg. A több, mint nyolcvanperces emberelőnynek nyoma sem látszott a sereghajtó Újpest elleni mérkőzésen, mi több, gólt ajándékoztak a riválisuknak, holott tömve vannak válogatott futballistákkal. Csak a pénteki mérkőzésen nyolc (!) olyan játékos volt a kezdőcsapatban, aki képviselte már hazája nemzeti csapatát. Ehhez képest sokszor az volt az érzése az embernek, hogy nincs tervük arra vonatkozóan, mit kell játszaniuk, ha többen vannak, mint a rivális. Az újpesti hálóőrnek, Banai Dávidnak mindössze egy komoly védenivalója volt a mérkőzés folyamán.

 

A forduló gólja

Egyértelműen Kisvárdára kerül a díj ezen a héten is, az észak-macedóniai születésű, de albán U21-es válogatott Jasir Asani gólja élményszámba ment.

 


Hét közben kupaforduló vár a csapatokra, hétvégén pedig zárul az első teljes kör a 33 mérkőzéses bajnokságban, izgalmas lehet többek közt a Paks székesfehérvári vendégjátéka, míg a Ferencváros a Gyirmót ellen lábalhat ki a gödörből. Jó kérdés az is, hogy tudja-e folytatni nyerő szériáját a Zalaegerszeg az idény meglepetéscsapata, a Kisvárda otthonában, valamint az is, hogy feltámad-e végre a Debrecen, erre az MTK vendégeként lesz lehetősége. Az Újpest Mezőkövesden próbál majd tovább menekülni, míg pikáns meccset rendeznek Felcsúton, a Puskás Akadémia–Budapest Honvéd mérkőzés mindig érdekes összecsapás a Puskás-örökség miatt.

 

Melyik együttes nyeri meg az NBI 2021/2022-es kiírását?

1,12 – Ferencváros

12,00 – MOL Fehervár

15,00 – Kisvárda

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást