Újratervezve, fiatalos lendülettel – Le Mans FC

Ahogy oly sok klubnál, a Le Mans FC esetében is a 21. század varázslatosan szép sikereket és szörnyű, rémisztő kudarcokat is hozott a pénz által uralt labdarúgásban. A kétezres évek elején stabil élvonalbeli középcsapat benyomását keltő együttes a csődeljárás után a hatodosztályból indulva szeretne visszatérni a legjobbak közé, hogy a romos renoméját valahogy helyreállítsa.

Le Mans MMArena

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Le Mans városa az emberek többségének a 24 órás autóverseny miatt van az emlékezetében, de a labdarúgás szerelmeseinek azért a futballklub miatt sem lehet teljesen ismeretlen a város. A Loire mente (franciául Pays de la Loire) egyik nagy városának egyesülete a kétezres évek elején élte legdicsőségesebb időszakát. Először 2003-ban sikerült feljutniuk az élvonalba, de akkor csak egy idényre váltották meg a jegyüket, viszont 2005-ben már meg is ragadtak a Ligue 1-ben. 2010-ig sorozatban öt szezonon át szerepeltek a legjobbak közt, de aztán a pénz uralta világ föléjük kerekedett és elindultak lefelé. A kiesést követően az első idényben még csak rosszabb gólkülönbségük miatt maradtak le a visszatérésről, aztán két évvel később, 2013-ban már nem a pályán, hanem a bíróságon dőltek el a dolgok, és egészen a hatodik osztályig száműzték a klubot.

A modern futballban repkedő pénzösszegek mellett semmiségnek tűnik az a 14,4 millió euró, ami a klub tartozása volt, de az utolsó idényben már rendszerint késett az alkalmazottak és a játékosok fizetése is. A bíróságon sikerült elérni, hogy az újjászülető Le Mans FC jogutódja lehessen a korábbi egyesületnek. A klub mögé a város állt be, s próbálták legjobb tudásuk szerint kormányozni a csapatot a mihamarabbi visszajutás érdekében. A hatodosztály nem jelentett akadályt, azonnal az első évben bajnokként már léptek is egyet feljebb, azonban az ötödik vonalban már nem tudtak kiemelkedni. 2015-ben Richard Déziré kapta meg a kispadot, aki folyamatos fejlődéssel összehozta a harmadik szezon végére a feljutást innen is. Időközben 2016-ban a város egymillió euróért eladta a klubot Thierry Gomeznek, aki egykoron volt az ESTAC Troyes elnöke is volt. A francia üzletember rendezte a tartozásokat és újra az MMArena lett a csapat otthona, melyet öt évvel korábban adtak csak át.

 

A létesítmény valamivel több mint 25 ezer férőhelyes, amivel az ország 18. legnagyobb stadionja. Az építkezést még akkor kezdték el, amikor úgy tűnt, hogy a klub stabil élvonalbeli jövővel rendelkezik, aztán 2011-ben már csak egy másodosztályú meccsel avathatták fel. 2012-ben játszott itt barátságos mérkőzést a válogatott, és rendeztek már két kupadöntőt is az arénában. A nézőcsúcs mégis 2019-re datálható, mikor a PSG látogatott el a ligakupa nyolcaddöntőjének keretein belül a helyi együtteshez. Az ötöd-, a negyed- és a harmadosztályban is az MMArena tartja a ligarekordot, mint a legnagyobb létszámú közönség előtt lejátszott mérkőzés helyszíne.

 

A 2017-18-as kiírásban a negyedosztályt is meghódították, megnyerve a D jelű csoportot, de mégsem hivatalos bajnokként, mert a csoportgyőztesek közül nem ők bizonyultak a legjobbnak. Az osztályváltást követően bronzérmet szereztek a Championnat de France de football Nationalban, azaz a harmadik vonalban. A dobogó alsó foka azt jelentette, hogy osztályozót játszhattak, amin a GFC Ajaccio ellenében bizonyultak jobbnak, így újabb egy év alatt  újabb szintet ugorhattak. A 2019-es esztendőben ismét profi státuszba lépett az egyesület, vagyis hat év alatt sikerült visszatérni abba a magasságba, ahonnét kizárták őket.

Gomez fokozatosan invesztálta a pénzt a klubba, amelynek a 12 milliós költségvetése volt a másodosztályra, azzal pedig már középmezőny aljához tartozott ilyen tekintetben. Viszont a pénzügyek rendezettsége nem jelentette azt, hogy a pályán is minden rendben lett volna. A járványhelyzet okozta megszakításkor ők álltak éppen a vonal alatt, ezúttal is a rosszabb gólkülönbség okozta a vesztüket.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

 

A koronavírus utáni indulás során a legerősebbnek számító kerettel, a legmagasabb harmadosztályú költségvetéssel és a legnagyobb bértömeggel csak a negyedik hely jött össze, ami még csak egy osztályozó jelentette esélyt sem kínált a klubnak a feljutásra. A nem teljesült célokat egy újragondolás követte, ami során a bérköltségeket  muszáj volt csökkenteni, hiszen a másodosztályból befolyó összegekre nagy szükség lett volna a pénzügyi stabilitáshoz.

Hat játékos hoztak fel az akadémiáról, illetve igyekeztek olyan friss szerzeményekkel erősíteni, akik egy élvonalbeli csapatnál nevelkedtek, de ott nem tudták kiharcolni a helyüket. Mellettük persze akadt egy-két olyan játékos is, akit a jobb fizetéssel tudtak elcsábítani, mert azért még így sem lehet panasz a bérekre a harmadosztály szintjén. A második legfiatalabb keret az övék a ligában, amit persze a kölcsönvett fiatalok is „erősítenek”, de közülük már többen azért kerültek épp ide, mert a klubvezetőség olyan szakmai stábot hozott össze a csapat irányítására, akiknek a hírneve már megelőzte őket.

Adott volt ugyanis, hogy a keret átalakítása mellett egy új edző is dukál a revideált elképzelések mellé, mégpedig specifikusan a célnak megfelelő szakembert szerettek volna kinevezni. Így került a képbe Cristiano Marques Gomes, avagy Cris, aki 2004 és 2012 közt az Olympique Lyon játékosa volt, ahol négy bajnoki címet is nyert több kupasiker mellett. A brazil bekk évekig dolgozott egykori klubcsapata utánpótlásában, ahol az akadémia hosszú ideje minőségi játékosokkal látja el a hétszeres bajnokot. 2019-től a Grand Ouest Association Lyonnaise FC (GOAL FC) együttesét trenírozta, akikkel két szezon alatt egy bronzérmet, majd egy bajnoki címet nyert a negyedosztályban, így igazi sikeredzőként érkezhetett meg a Loire menti városba.

A fiatalok fejlesztésében remek eredményeket elérő, de a felnőtt futballban egyelőre nem túlságosan tapasztalt tréner a támadó felfogású játé híve. Ennek megfelelően egy olyan asszisztenst sikerült maga mellé csábítania, aki a védekezésben mozog otthonosan, s valamivel nagyobb rutinja van már. William Prunier tíz éve dolgozik a szakmában, ez idő alatt többnyire negyedosztályú együtteseket irányított. A legszebb időszakát az előző évtized első felében az US Colomiers csapatánál hozta össze egy CFA 2-es, azaz ötödik ligás bajnoki címmel, de a Montpellier HSC utánpótlásában is szép sikerei voltak. Kapusedzőnek Jean-Pierre Grandclément érkezett a brazil edzővel a GOAL-tól, ők már Lyonban is együtt dolgoztak az utánpótlásban. Ugyancsak az Olympique-nél töltött időszakból ered Cris kapcsolata Yves Bourgey-val is, aki közvetlenül a Rhone partjáról került át Le Mans-ba, hogy a gárda fizikai edzője és táplálkozási szakembere legyen a jövőben.

 

Le Mans Cris
Az új szakmai stáb (Forrás: news.in-24.com)

 

Az új stáb szeretné kissé más irányba terelni a csapat játékát, mint ami az előző idényben jellemezte őket. Nagy hangsúlyt fektetnek a labdabirtoklásra és a minőségi lövőhelyzetek kialakítására, hogy ezzel olyan nyomás alá helyezzék az ellenfelet, ami felőröli őket. Kombinatív játékkal szeretnék feltörni a védelmeket, ami kevés beadást és kevés szögletet hoz magával, cserébe viszont a hátsó alakzat mögötti területeket sokat támadja. Rengeteg egy az egy elleni párharcot vívnak a támadók, kihasználva az egyéni kvalitásaikat, a szélsők többnyire befelé mozognak, hogy egyből a kaput tudják támadni. A centerek pedig nem csak a boxon belüli játékuk miatt vannak a pályán, hanem az összjáték szerves részét képezi az ő mozgásuk is.

Az új irányt Thierry Gomez úgy foglalta össze a szezon előtti nyilatkozatában, hogy „Nem elegendő sikeresnek lenni. Egy ilyen város, egy ilyen stadionnal és ilyen szurkolókkal megérdemli, hogy a játék minősége kiszolgálja az összes igényüket.” A cél természetesen a feljutás, amihez elméleti síkon minden adott, már csak a pályán kell ezt majd megvalósítani. A világszinten is nehéz pandémiás körülmények ellenére elmondható, hogy a Le Mans FC jelenleg jó kezekben, biztos a pénzügyi és a szakmai háttér is, ez pedig visszavezetheti őket akár az élvonalba is.

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája 2021-2022-es kiírását?

5,00 – Paris SG

5,25 – Manchester City

9,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást