Jasin, az Agy, és három füstölgő puskacső

Az elmúlt másfél évben gyökeres változásokon, látványos fejlődésen ment keresztül a szovjet éra orosz sikercsapata, a Dinamo Moszkva. Jürgen Klopp edzői stábjának egykori agya, Zseljko Buvacs érkezésével a klub új, korszerű irányba indult el, az egyesület legendájáról, Lev Jasinról elnevezett futballakadémián pedig világszínvonalú utánpótlás-nevelő munka folyik. A felnőtt csapatnál eközben a Mainzból hozott edzői stábbal már új trófeákra hajtanak…


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A moszkvai Dinamo kettő híján száz éve, a Feliksz Dzerzsinszkij vezette rettegett Cseka, a titkosrendőrség égisze alatt alakult meg, és a szovjet időkben a belügyminisztérium kirakatcsapataként vált ismertté orosz földön és Európa-szerte egyaránt. Tizenegy hazai bajnoki címe és hét országos kupagyőzelme mellett a nemzetközi porondon is kiváló eredményeket ért el az együttes, amely első orosz klubként jutott be európai nemzetközi kupa döntőjébe: a KEK 1971–1972-es kiírásában a gárda egészen a döntőig menetelt, a barcelonai Camp Nouban nagy csatában maradtak alul a skót Rangersszel szemben. Két további alkalommal, 1978-ban és 1985-ben elődöntőig jutott az együttes, mely azzal büszkélkedhet – teszik is, méltóképpen –, hogy hálóját egész pályafutásán át, 1950-től 1970-ig az Évszázad Kapusa, Lev Jasin őrizte.

 

A Szovjetunió összeomlása aztán a belügyis egyesületet is komolyan megrengette, ám ne gondoljuk, hogy a „szervekkel” való kapcsolat megszakadt volna: a klubnál most is vezető szerepet tölt be például Szergej Sztyepasin, Borisz Jelcin egykori orosz elnök belügyminisztere, majd 1999-ben rövid ideig miniszterelnöke, e minőségében Vlagyimir Putyin közvetlen elődje. Az újorosz érában mindenesetre a sikerek messze elkerülték a Dinamót, maradt az emlékezés a korábbi nagy időkre: a szovjet színekben olimpiai és Európa-bajnok Jasinról elnevezték a világbajnokságok legjobbjainak járó Aranykesztyűt, tiszteletére stadionjuknál bronzszobrot emeltek, és róla keresztelték el a klub új utánpótlás-nevelő akadémiáját is. Ennek felfejlesztésében már jelentős szerepet játszott az egyesület mögé 2009-ben beállt VTB Bank, azaz az orosz külkereskedelmi bank, amely tőkéje révén olyan drága idegenlégiósok alkalmazását is lehetővé tette a csapatnál a 2010-es évek első felében, mint Dzsudzsák Balázs, Kevin Kurányi vagy Mathieu Valbuena. A várt sikerek azonban a nagyarányú költekezés ellenére elmaradtak, a klub a csőd közelébe sodródott, 2016-ban pedig szégyenszemre ki is esett egy szezonra az élvonalból.

 

Új megközelítés Buvaccsal és hazai fiatalokkal

 

Gyökeresen más koncepcióra volt, illetve van tehát szükség, ennek letéteményesét pedig a Dinamo Zseljko Buvacs személyében találta meg, kihasználva egy váratlan külső körülményt: a Jürgen Klopp edzői stábjában a világhírű német tréner szavai szerint az Agy szerepét betöltött Buvacs 2018 tavaszán szakított Kloppóval, Mainztól Dortmundon át Liverpoolig ívelt munkakapcsolatuk 17 év után dicstelen módon megszakadt.  A gyors (le)támadások mestere, a háromcsatáros játék elkötelezett híve és értője, aki aktív korában maga is csatár volt, hivatalosan 2020. február elseje óta tölti be Dinamo Moszkva sportigazgatói posztját, az orosz szál pedig esetében igazán nem is számít meglepőnek. Buvacs, bár állampolgárságát tekintve bosnyák, szerb szülők gyermekeként született Jugoszláviában. A szeptember 13-án 60. születésnapját ünneplő szakember oroszbarát szerbként 2013-tól 2015-ig a Boszniai Szerb Köztársaság nem hivatalos, FIFA által el nem ismert szakadár válogatottjának szövetségi kapitánya is volt dortmundi munkája mellett, kulturálisan tehát erős szálak fűzik Moszkvához. Az sem meglepő, hogy az orosz fővárosba érkezve ugyanazt a bevált receptet kezdte alkalmazni a klubnál, ami korábban Mainzban, Dortmundban, majd Liverpoolban is bevált.

 

A középszerű, nem megfelelő ár/érték-arányú idegenlégiósok az utóbbi másfél évben rendre távoznak a csapattól, helyüket az egyre emelkedő színvonalú utánpótlásképzésből kikerülő helyi fiatalok foglalják el, ugyanakkor az egyesület indokolt esetben nem zárkózik el a nagy összegű játékjog-vásárlásoktól sem, ha ezek (lehetőleg fiatal és orosz) hordozói beleillenek az új koncepcióba. Mindez azonban már a közvetlen vezetés, azaz az edzői stáb bevonásával történhet hatékonyan, oda pedig nem akárkiket nyert meg a Dinamónak Buvacs: a vezetőedző és segítője is régi ismerősei a mainzi időkből, előbbi a német Sandro Schwarz, utóbbi pedig a moszkvai klubtól 2014-ben visszavonult Andrij Voronyin lett, akit csatárként korábban Mainzban edzett a bosnyák szakvezető. Egy ilyen sikeréhes, egyaránt 42 esztendős, tehát edzőként kifejezetten fiatal párosra bizony már lehet építeni, a Dinamónál pedig jelenleg pontosan ez történik!

 

A Zakarjan, Tyukavin, Makarov trió és az örök Sunyin

 

A mestertervet a pályán leginkább megvilágító, megjelenítő arcokat a támadósorban, illetve a kapuban találjuk. Jasin kései utóda, a 34 esztendős Anton Sunyin eddigi teljes pályafutását a Dinamónál védi végig, közelít 300. mérkőzéséhez az egyesület színeiben – a Fekete Pók 1970-ben a statisztika szerint 326-nál állt meg, a jelenlegi csúcstartó, az egykori védő Alekszandr Novikov pedig 1987-ben 327-nél vetette le a kék-fehér belügyis mezt. Sunyint láthattuk védeni júniusban az Európa-bajnokságon Oroszország képviseletében, a Romelu Lukakuval támadó Belgiummal szemben azonban tehetetlennek bizonyult, háromszor kellett maga mögé nyúlnia Szentpétervárott.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Bár a válogatottban minden bizonnyal övék a jövő, az idei szezon kezdetét elnézve az orosz élvonalban pedig már a jelen is, válogatott mezben nem váltotta meg a világot Magyarországon tavasszal a Zakarjan, Tyukavin, Makarov támadótrió, akiket Győrben és Szombathelyen láthattunk futballozni az U21-es Európa-bajnokság csoportkörében. A 19 esztendős középcsatár, a Dinamo saját nevelésű játékosa, Konsztantin Tyukavin a korosztályos válogatottban csupán csereként került bevetésre, a klubnál viszont a 2021–2022-es szezonra alapemberré fejlődött, júniusban három plusz egy évre szóló új szerződéssel kötelezte el magát az egyesület mellett. A 21, sőt inkább 23 évesek közt tavasszal 17 esztendősen remekül játszott szélső, az örmény származású Arszen Zakarjan a felnőttek között a bő, 30 fős orosz Eb-keretben is helyet kapott, az edzőtáborban azonban leterítette őt egy mandulagyulladás, így nem kerülhetett fel a 26-os Európa-bajnoki listára – ott volt azonban a Dinamo képviseletében Sunyinon kívül a saját nevelésű 22 esztendős hátvéd, Roman Jevgenyev, és a középpályás Danyiil Fomin is.

 

A 24 éves Fomint már Buvacs hozta a klubhoz tavaly nyáron, 3,5 millió eurónak megfelelő összeget sem sajnált érte, mint ahogy mélyen a zsebébe nyúlt néhány hete, augusztus elején Gyenyisz Makarovért is: a Rubin Kazany 23 esztendős ifjú klasszisát 7,5 milló euróért engedte el a rivális Rubin Kazany (nem játszó csereként Makarov a finn-orosz Eb-meccsen ülhetett a kispadon júniusban Szentpétervárott). Világos tehát a klub új átigazolási-, illetve játékos-politikája, mely a húszas éveik elején járó, nagy potenciállal rendelkező futballistákat részesíti előnyben, néha azon az apróságon is átlendülve, hogy az illető esetleg nem orosz… Így került a klubhoz tavaly nyáron a zágrábi Dinamótól 7 millió euró ellenében a kiemelkedő tehetségű 23 éves horvát középpályás, Nikola Moro, aki az U21-es Európa-bajnokságon is kitűnt érett, tudatos, nagyszerű képességekről árulkodó játékával

 

Készítsünk tehát rövid leltárt: összeállt a szakmai stáb, kialakult, megújult, finomodott, és jelentősen megfiatalodott a játékoskeret – a városi rivális Lokomotiv Moszkva ellen a VTB Arenában legutóbb pályára lépett csapat átlagéletkora 25 év volt –, az eredményeken pedig a 2021-es naptári évben már elkezdett megmutatkozni az elvégzett munka értelme. 17 bajnokin csak négy (szoros) vereség, 30 rúgott, és mindössze 18 kapott gól, az új idényben hat forduló után második hely a tabellán a bajnoki címvédő Zenit Szentpétervár mögött egyetlen ponttal lemaradva. Közben pedig a háttérben épül és fejlődik a Dinamo jövője, az utánpótlás…

 

Az akadémia, amely méltó az egykori világklasszis nevéhez

 

A Lev Jasin Akadémiáról és növendékeiről bizonyára sokat fogunk hallani a közeli, és ha minden a tervek szerint alakul, a távolabbi jövőben, hiszen Sztyepasin, a VTB Bank képviselői, Buvacs és a többi potentát láthatóan elkötelezettek a projekt mellett. A moszkvai központ csúcsra járatásával párhuzamosan megkezdték vidéki tehetségkutató centrumaik kialakítását és felfejlesztését, az első ilyet a mi Dzsudzsák Balázsunk egy másik korábbi állomáshelyén, a dagesztáni Mahacskalában hozták létre. Ezt követte a barnauli edzőközpont megnyitása Nyugat-Szibériában, az Ob folyó partján, majd a belgorodi a nyugati határszélen, a Donyec folyó mentén. A terjeszkedés következő tervezett helyszíne Voronyezs, a Don és a Voronyezs folyók találkozásánál – jár a Sport szelet annak, aki kinyomozza a vizekhez való látványos vonzódás okait! A végső cél egy körülbelül 20 tehetségkutató- és fejlesztő egységből álló országos Dinamo-hálózat kiépítése, amely folyamatosan ontja magából az ifjú labdarúgókat, akik közül Moszkvában már „csak” ki kell válogatni és továbbképezni a legjobbak legjobbjait. Persze mivel Oroszországról beszélünk, az óriási ambíciók, nagyívű elképzelések és a kapitális bukások, drámai összeomlások hazájáról, mindezt érdemes némi egészséges szkepticizmussal figyelni.

 

Ki nyeri az orosz bajnokságot a 2021/22-es szezonban?

1,25 – Zenit

10,00 – Lokomotiv

15,00 – CSKA

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Oroszország/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az orosz futball piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást