Utolsó perces győztes gól, hosszabbítások és büntetőpárbaj – U21 Európa-bajnokság negyeddöntők

Felfokozott érzelmi állapot, izgalmak, taktikai húzások, remek teljesítmények és persze sok gól – ez jellemezte az U21 Európa-bajnokság hétfői negyeddöntőit, ahol is a csoportkörből továbbjutott együttesek két hónap kimaradás után vágtak neki az egyeneskieséses szakasznak.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

HOLLANDIA 2-1 FRANCIAORSZÁG

A mérkőzés korai szakasza inkább a biztonságról szólt mindkét oldalon, a hollandok kevés kockázatos átadással igyekeztek többnyire a labdát maguknál tartva védekezni, míg a franciák egy kissé mélyre húzódó mid block formációt vettek fel, amiben Boubakary Soumaré még a vonalak közti területet is igyekezett lezárni, szélre terelve ezzel a játékot.

A gallok támadójátéka a labdaszerzések után mutatkozott meg, valamint a góljukat egy szöglet után szerezték. Többnyire reaktívak voltak a meccs korai szakaszában is már, előnybe kerülve pedig még inkább az dominált náluk, hogy nem engedhetnek területet az ellenfélnek. A „Jong Oranje” esetében jól megfigyelhető volt az első játékrészben, hogy Abdou Harroui rendszeresen visszalépett harmadik védőnek labdatartás során, hogy mélyen elkérje a játékszert. Ez egyszerre volt előnyös a labdakihozatalokat illetően, de közben megfosztotta a csapatot az átmenetek gyorsan történő megjátszásától, mert mire felvette a pozícióját, addigra be tudott tömörülni a másik gárda. Beindulások és megfelelő ütempasszok hiányában elég impotens volt a támadójátékuk.

A narancsmezesek helyzetet nem tudtak kialakítani, de a második félidő elején egy lövést kezelt le lesgyanús szituációban Myron Boadu, majd a labdaátvétel után kiegyenlített, ami rendkívül jót tett a mérkőzésnek, mert ezzel ki kellett mozduljanak a védekező gallok. A cseréket követően Sylvain Ripoll együttese átvette a kezdeményezést, a szerkezeti módosításoknak köszönhetően pedig komoly fölénybe is került. Houssem Aouar kikerült a balszélső posztjára, ahonnan komoly hatással volt a játékra, de túl sok rossz döntés jellemezte – túlzott kivárás és így lesre futó társnak passz, lövés, mikor átadás kellett volna –, ami végül meg is bosszulta magát.

 

 

A kitámadó franciák mögött egyre nagyobb terület nyílt, amit többnyire csak egy rossz passz miatt nem tudtak kihasználni a hollandok, hogy a ráadás perceiben mégiscsak átrohanhassanak az üres félpályán, aminek a végén Boadu második gólja a továbbjutásukat jelentette.


 

SPANYOLORSZÁG 1-1 HORVÁTORSZÁG (h.u. 2-1)

A meccs első percei kisebb meglepetésre horvát fölényben teltek, de ez inkább csak azért volt furcsa, mert megszokhattuk a spanyol labdabirtoklásra épülő taktikát, ami meg is jelent, majd fokozatosan át is vette az uralmat a mérkőzés irányítása felett a „La Rojita”. Annak ellenére, hogy többnyire náluk volt a labda a fekete mezesek kapuja nem forgott veszélyben, mert rendkívül súlytalan volt a boxon belül a hispán együttes.

A széleken való játék felemás volt, mert Bryan Gil nagyon élt a vonal mellett, a megindulásai és az elképzelései remekül ültek, a második játékrészben a vezetőgólt is ő készítette elő egy oldalról bepasszolt labdával. A jobb szélen Brahim Diaz befelé mozogva igyekezett szervezni, de ez nem az ő mérkőzése volt, a helyére beálló Yeremi Pino pedig csaknem negatív hős lett, mert a rendes játékidő végén kétszer is lezárhatta volna a találkozót, a hibája pedig megbosszulta magát.  

A horvátok játéka nem volt túl bonyolult, mert amíg kedvező volt számukra az állás, addig egy mélyen meghúzott dupla négyesfal igyekezett középen teljesen lezárni a területeket. Hátrányban nagyon lassan jöttek azok a cserék, amivel megnyílt szélességében is a pálya, mert előtte csak a szélsővédők jelentették a vonal melletti játékot, a középső tömörülést pedig a spanyolok rendre levédekezték.

Egyetlen minőségi helyzetet sikerült összehozniuk, amiből végül az utolsó perces büntető lett. Ezt Luka Ivanusec értékesítette, aki egyébként is a legveszélyesebb játékos volt horvát részről. A hosszabbításban azonban látványosan elfogytak, csak a védekezésre maradt erejük, mert az egyik lassan felépített támadás végén jött a spanyol kontra, ami a második gólját szerző Javi Puado találata pedig a továbbjutást jelentette a hispánoknak.

 

 

A szenvedős játék már önmagában is komoly kérdőjeleket vet fel Luis de la Fuente csapata részéről, de a védelemben több embernek is sikerült kipontoznia magát az elődöntőre, ami tovább bonyolíthatja a helyzetüket.  

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

DÁNIA 2-2 NÉMETORSZÁG (b.u. 5-6)

A németek a rájuk jellemző labdabirtokló stílusban irányították a mérkőzés első negyedét, amelyre a dánok válasza egy mélyen behúzódó low block volt, amiben egyetlen egy támadó maradt fent, de ő is inkább a saját térfelén igyekezett zavart okozni. Az agresszív letámadás, főleg labdavesztés után volt megfigyelhető Stefan Kuntze együttesénél, amit a skandinávok nehezen kezeltek, de idővel enyhült a presszió és a félidő második felében már egyre többször tudtak labdát kihozni, s támadást építeni.

A szünet előtt már akadt néhány kósza dán lehetőség, fordulás után pedig az első negyedórában inkább az ő akaratuk érvényesült, köszönhetően annak, hogy bejött Carlo Holse a pálya közepére, amivel kiegyenlítődött a létszám a centrumban. Ez látványosan megzavarta a németeket, akiknek egy jó ideig egymás leszólása és a játékvezetővel való vitatkozás volt az elsődleges, cserébe be is kaptak egy találatot, ahol egy fejben szétesett védekezés adott esélyt a 17 éves Wahid Faghir számára.

 

 

A hátrány következtében hirtelen felborulni látszott a pálya, mert „National Elf” visszatért a meccs eleji offenzív stílushoz, a skandinávok pedig nagyon mélyen visszaálltak. Az egyenlítés szerencsés körülmények közt egy szöglet után jött, mert bár voltak német lehetőségek a helyzetkihasználásuk pocsék volt egész este, de Lukas Nmecha jókor volt jó helyen, és jól is pattant meg a lövése a saját lábán.

A hosszabbítás első felében a dánok szerkezetet váltottak, amire rá is fáztak, mert nehezen alkalmazkodtak a játékosok a három védő területelosztásaihoz. Egy sokadik bal oldali beadás végén Jonathan Burkardt szerezte meg a vezetést egy megpattanó lövésből. Az eredménykényszer ismét csavart egyet a mérkőzés képén, újfent dán nyomás következett, akiknél a ráadásra beálló Gustav Isaksen harcolt ki tizenegyest – összességében is remekül szállt be –, amit az egész találkozón kiválóan játszó védő, Victor Nelsson értékesített. Végül a németek bírták jobban az idegek harcát és ők jutottak be a legjobb négy közé a büntetőpárbaj végén.


 

PORTUGÁLIA 3–3 OLASZORSZÁG (h.u. 5-3)

A kezdeti tapogatózó játékot követően a portugálok igyekeztek fölénybe kerülni. A tőlük nem várt pontrúgás utáni találat –  kihasználni nem szokták, levédekezni nem tudják –, ami Dany Mota szenzációs ollózásából született, egyértelműen jót tett a mérkőzésnek, mert az olaszok rákényszerültek, hogy offenzívabb stílusra váltsanak, mint amit előzetesen várhattunk tőlük.

 

 

A luzitánok védekezése nem volt túl meggyőző, mert a hátsó négyes és az előttük lévő négy/öt fő közt túl nagy távolság maradt, amik ki is tudtak aknázni Tommaso Pobegaék. Az „Azzurrini” lövései nem voltak komoly veszélyt jelentőek, viszont a támadó felfogásnak hála megnyíltak a területek a villámgyors portugál támadók előtt, akik rendre odakerültek a kapu elé. Mota második szöglet utáni gólját követően már azt érezhette az ember, hogy nekik minden bejön és könnyedén fogják ezt a meccset behúzni, de az olaszok a félidő vége előtt az első szögletükből szépíteni tudtak.

Fordulás után az „Esperancas” nagyon agresszív letámadással és ebből fakadóan sok labdaszerzéssel magához ragadta a játék irányítását, amit egy keresztlabda utáni középre fejelés utáni gól koronázott meg. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert Giacomo Raspadori második félidőre elővett visszalépései a vonalak közé eredményre vezettek, s újból betaláltak az olaszok is. A portugál nyomás ezután tovább nőtt, sorra jöttek tőlük a lövések, de az önfeláldozó égszínkék mezesek rendszerint blokkolni tudták a legveszélyesebb kísérleteket.

A slusszpoén itt is a rendes játékidő végére maradt, amikor is Paolo Nicolato együttese már minden mindegy alapon rohamozva kiegyenlített. Jöhetett a hosszabbítás és az egész tornán piros lapokat gyűjtögető olaszok veszte, mikor is Matteo Lovato kapta meg a második sárgáját alig egy perccel a kezdés után. Tíz ember ellen a luzitánok természetesen magukhoz ragadták a kezdeményezést és előbb csak fárasztottak, majd a második tizenöt perc alatt két gólt is szerezve eldöntötték a továbbjutás sorsát.


Folytatás csütörtökön, ahol is az A csoportban már egyszer összejött Hollandia – Németország párosítás lesz az egyik ágon, míg a másikon Spanyolország és Portugália méri össze erejét. 

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást