Vajon most hozza azt a Sheffield United, amit tavaly várt tőlük mindenki?

Mikor az előző szezon előtt megtették tippjeiket a szakértők, akkor nehéz volt olyan embert találni, aki ne rakta volna képzeletbeli listáján a kiesők közé a sheffieldieket. Akkor szenzációs meglepetés-teljesítménnyel a tabella első felében zártak, idén viszont pocsékul rajtoltak, ami elég ijesztő a jövőre nézve.

 

 

2019. április 28-án a Leeds United és az Aston Villa 1-1-es döntetlennel zárt a Championship 45. fordulójában, ez pedig azt jelentette akkor, hogy a Sheffield United 2007 után ismét visszatérhet a Premier League-be.

Az újoncot mindenki elképesztően leírta, esélyt sem adtak nekik, ők viszont pont ezt kihasználva úgy lepték meg az egész ligát, mint Odüsszeusz falova a trójaiakat. Chris Wilder pont olyan zseniális taktikával állt elő, mint Ithaka királya, csak épp az angol mester már egy ideje alkalmazta együttesével ezt a nem mindennapi szemléletet, hisz már a League One-ból való feljutás idején is a nagyon egyedi, 3-5-2-es hadrendben játszott a Blades.

 

MITŐL KÜLÖNLEGES A WILDER-RENDSZER?

A Sheffield United három belsővédős gépezete attól lesz teljesen egyedi, hogy a taktika szerves részeként a jobb-, és a baloldali belsővédő is a szárnyvédő külső oldalán megy fel segíteni a támadást. Ez nem kis igénybevételt jelent rájuk nézve, mert míg más csapatoknál (általában) a három hátsó ember a biztosítékot jelenti, míg támad a csapat, addig itt nekik is aktív szerepet kell vállalni, akár beadások kivitelezésével, akár csak azzal, hogy kiveszik a részüket az összjátékból már a támadóharmadban is.

A Blades egyik fő erénye a bal oldali támadások voltak, amiket a középpályás, John Fleck alapozott meg mozgásával, míg a baloldali belsővédő, Jack O’Connell és a bal oldali szárnyvédő, Enda Stevens a szélen játszott össze, aminek a végén rendre jöttek a beadások. Ezekre, ha nem a csatárok, akkor a jobboldali középpályás, John Lundstram érkezett meg a második hullámban, aki az eltolódó védelmeket támadta, vagy épp azoknak köszönhetően a jobboldalon felfutó George Baldock elé tette ki a labdát, hogy jöhessen az újabb beívelt labda. A negyedik legtöbb beadással zárták az előző szezont, Baldock és Stevens pedig egyénileg voltak a top15 tagjai az erre vonatkozó statisztikai mutatókban.

Ennek is volt köszönhető, hogy a Blades rendre alacsony xG-mutatóval rendelkező összecsapásokat is meg tudott nyerni, mert a beadások után ritkán alakul ki olyan minőségi helyzet, amit ez a mérőszám magasra értékel.

A Premier League előző szezonjában mindössze 2 alkalommal lépték át a 2,0-es xG-mutatót (egy győzelem és egy döntetlen ezeken), viszont 15 alkalommal is 1 alatt maradtak, ami viszont mindezt igazán különlegessé teszi, hogy hiába nem érték el a várható góljaikkal az egyes értéket, mégis 5 győzelemmel és 3 döntetlennel, vagyis 18 ponttal hozták le ezeket találkozóikat is.

Védőoldalról vizsgálva ezeket az adatokat 13 alkalommal nem érte el az ellenfelük az 1,0 xG-t, s ezek közül 9 esetben nyerte is a mérkőzést a Blades, viszont amikor a másik csapat várható góljainak mutatója elérte legalább az 1,4-et, akkor csupán egyetlen sikert ünnepelhetett a sheffieldi gárda, cserébe viszont 7 alkalommal is kikaptak.

Egy szó, mint száz: ha jól zárt a védelem, akkor minőségi helyzet nélkül is tudták gyűjtögetni a pontokat, s ez alapjaiban határozta meg tavalyi menetelésüket.

 

Blades


 

MI VÁLTOZOTT AZ IDEI ÉVRE?

Itt muszáj egy olyan névvel kezdeni, akit eddig nem említettünk, ami azért is furcsa, mert nélküle a tavalyi szereplés minden bizonnyal nem lehetett volna olyan csodálatos, mint amilyenre sikerült. A Blades kapuját az a Dean Henderson védte az előző idényben, akit a Manchester United kétévnyi kölcsön után „hazarendelt” és az angol portás jelenleg David de Gea cseréje a bajnokikon, ami sokaknak érthetetlen, de ez egy másik téma.

Szóval nincs már itt az a hálóőr, aki elképesztő statisztikai adatok mellett a szemteszt alapján is bizonyította, hogy a legjobbak közt kell emlegetni a nevét.

Az ő pótlására érkezett a szintén fiatal, és szintén angol hálóőr, Aaron Ramsdale. A korábbi Bournemouth-portás nem kapott könnyű feladatot, hogy helyettesítse „Hendót”, és bár a minta nagyon pici, hiszen csak négy mérkőzésen vagyunk túl, eddig nem tudja megközelíteni honfitársa szintjét, amit a PSxG +/- mutató is jól bizonyít, mert bár 6 gólt kapott a Blades, a várható gólok értéke alapján ez csupán 4,2, vagyis Ramsdale -1,8-as értéket hozott eddig. Elődje a szezon végén +5,2-vel állt. Emellett Henderson védési hatékonysága 75,2%-os volt, míg utódja csak 70%-ot tudott eddig letenni az asztalra.

Érezteti hatását az állományváltozás, ami főleg úgy értendő jelen esetben, hogy a sűrű menetrend és a sérülések okán a csapat nem tudja a jól bejáratott kezdővédelmet alkalmazni, így a taktika is kevésbé működik hatékonyan.

A védelem közepén John Egan kellene, hogy oszlopként adjon stabilitást, de az ír bekk már összeszedett egy piros lapot, aminek köszönhetően csak két meccset tudott végigjátszani. Jack O’Connell mindössze csak az első két mérkőzésen szerepelt, utána keretben sem volt. Chris Basham pedig négyből háromszor is lecserélés áldozata lett, mert az eredmény okán támadóbb szellemre volt szükség.

A középpályán Oliver Norwood és John Fleck kevés játékpercet kapott eddig, előbbi csupán a Wolves elleni nyitómeccsen kezdett és a harmadik fordulóban lépett pályára csereként, míg a skót az első két meccsen kezdett, valamint a negyedik összecsapáson kapott csereként lehetőséget.

Ha ezt átvettük, akkor ebből már körvonalazódni látszik, hogy a kulcshármas, amit a taktika alapjaként jellemeztem, keveset van együtt a pályán.

 

blades


 

A Wolves ellen mindhárman megtalálhatóak voltak, de közel sem segítette a csapat elképzeléseit, hogy a 6. percben már kétgólos hátrányba kerültek. Az Aston Villa ellen Fleck a 63. percben lett lecserélve, viszont itt Egan 12. perces piros lapjának köszönhetően újfent nem tudtak a megszokott dolgok működni. A Leeds elleni összecsapáson O’Connell a keretben sem volt, Fleck pedig a padon töltötte az egész meccset.  Az Arsenal ellen O’Connel újfent hiányzott, Fleck csupán a 63. percben lépett pályára.

Így pedig a pályán mutatott játék – az előző szezonban kiválóan működő taktika – abszolút kudarcot vall a három főszereplő hiányában, mert a helyettesítésüket nem tudja megfelelően megoldani Wilder.

Nincs a keretben még egy olyan baloldali belsővédő szerepkörre alkalmas ember, mint O’Connell, mert az őt pótló Jack Robinson teljesen más erőségekkel rendelkezik. Fleck labdanélküli mozgásait, majd mikor nála a labda, akkor precíz passzait, szemfüles beindításait nem tudja pótolni sem Lundstram, akit átvezényel olykor az edző jobbról balra, sem Ben Osborn, aki megkapta több esetben is a kezdőben a helyet Fleck posztján.

Ezt pedig a támadók teljesítménye koronázza meg, mert az újonnan érkező Oliver Burke és David McGoldrick élvezik a bizalmat, míg Billy Sharp és Oliver McBurney szállnak be a padról rendszerint. Négyen összesen 0,9 xG-t hoztak össze, ami egyrészt botrányos annak tudatában, hogy ők hozták le a csatárpárosban az összes játékpercet, bár ennek megfelelően van is egy(!) lőtt gólja a csapatnak, ami mindent meg is magyaráz. Másrészt ez volt a jellemző az előző szezonban is, bár mindez ellenére akkor legalább a gólok valamilyen szinten jöttek a támadószekcióból is.

 

KONKLÚZIÓ

Az, ami az előző idényben a siker kulcsa volt, idén minden szempontból hiányzik. Bár Ramsdale nem hoz látványosan rossz teljesítményt, de meg sem tudja közelíteni a brillírozó Hendersont. A taktika alapját jelentő hármas összjátéka nem tud megvalósulni, ha nincsenek a pályán. A kevés „várható gólos” mérkőzéseket nem tudják behúzni, mint ahogy tavaly sikerült. Ahogy a statisztikai adatok kapcsán szokás mondani, hosszútávon kiegyenlítődnek az értékek, az előző szezon kiemelkedő mutatói az idei idényre pont az ellenkező irányba néznek és súlyosan besüllyedtek, ami nagyon rossz előjel a folytatásra nézve.

Írj hozzászólást