Van még visszaút? – Patrick Cutrone kálváriája

Egykoron az AC Milan legnagyobb tehetségei közt tartották számom Patrick Cutronét, aki egy nagyon jó szezont tudott is produkálni a lombard csapatnál. A 15 perc hírnévre hasonlító röpke sikersztorit azonban gyors és nagyon látványos visszaesés követte. Most az újonc Empolinál próbálja megmenteni a romokban lévő pályafutását, hátha van még számára visszaút.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Patrick Cutrone 1998. január 3-án született Comóban. Hétévesen a GS Parediense – egy kis helyi klub – színeiben kezdett el futballozni. Az ifjú tehetséget 2006 nyarán próbajátékra hívta az Inter, a Monza és az AC Milan is. Végül a döntése érzelmi alapon esett a piros-feketékre, amiről később egy interjúban is mesélt.

 

„Akkoriban a Parediense csapatában játszottam, és próbajátékra hívott először az Inter és a Monza, majd rögtön jött a Milan ajánlata. A döntésemben a Rossoneri színek iránti szenvedélyem vezérelt, és a próbajáték után engem választottak. Innen kezdődött az egész folyamat, amelynek végén debütáltam az első csapatban.”

 

A Rossoneri akadémiáján tíz esztendőn keresztül termelte a gólokat, a helyi információk szerint ő volt a klub történetének legeredményesebb játékosa az utánpótlásban 110 góllal. A felnőttek közötti bemutatkozására 2017. május 21-én került sor, mikor a Bologna ellen Gerard Deulofeut váltotta a 85. percben. Azon a nyáron aláírt egy négyéves szerződést is, azonban a nagy kínai bevásárlás miatt – a milánóiak csaknem 200 millió eurót költöttek a transzferpiacon – a klub szerette volna, ha a több játéklehetőség érdekében kikölcsönözhetik. A makacs hozzáállású támadó mindenképp maradni akart, s egy remekbe szabott felkészülési időszakot követően a bajnokságban is kitűnően szerepelt. Minden sorozatot figyelembe véve több mint 2500 játékpercet kapott, ami alatt 18 gól és hat előkészítés került a neve mellé. Ekkor úgy tűnt, hogy övé a világ. 2018 márciusában a válogatottba is meghívták, ahol Luigi di Biagio irányítása alatt debütált. Már ekkortájt jöttek a hírek egy esetleges szerződéshosszabbításról, ami fizetésemeléssel is járna, de erre csak októberben került sor.

A 2018–2019-es szezonra megérkezett a klubhoz Gonzalo Higuaín, és az argentin jelenléte amennyit segített edzéseken az ifjú olasznak, annyira volt rossz a meccseken. A rutinos dél-amerikai mellett nem tudott jól teljesíteni, de amikor Higuaín kölcsönszerződését januárban felmondták, és érkezett a Cutronéhoz játékstílusban túlságosan hasonló Krzysztof Piatek, akkor még tovább romlott a helyzete. Egy évvel azután, hogy csak ő volt biztos pont a Milan támadószekciójában a nyári mercato idejére, most ő volt az első, akitől meg akart válni a klub.

 

Patrick Cutrone - Milan

 

A következő állomás a karrierjében Anglia volt, miután nevelőegyesülete megállapodott a Wolverhampton Wanderers csapatával. A „farkasok” Cutrone játékjogáért 18 millió eurót fizettek, ami további négymilliós bónusszal emelkedhetett volna bizonyos feltételek teljesülése esetén. A szigetországi remények azonban nagyon gyorsan rémálommá váltak, mert az olasz támadó nem viselte jól sem az ottani időjárást, sem a klubon belüli körülményeket. A 24 mérkőzésen, amin pályára lépett kevesebb mint 1000 percet kapott, négy gól és három assziszt jött össze neki, de januárban már a távozását forszírozta.

Az ACF Fiorentina nyújtott neki mentőövet, egy másfél éves kölcsön formájában, amiért hárommilliót fizettek. Azt gondolták Firenzében, hogy Cutrone visszatérve Olaszországba talán újra tudja építeni magát és visszatér a két évvel korábbi formája. A tavasz nem volt túl meggyőző, de a koronavírus utáni visszatérés során elkapta a fonalat és egész biztató játékot produkált. Az ősz azonban már nem úgy sikerült számára, ahogy várták a csapatnál, így januárban „vissza is postázták” Angliába.

A 2021-es tavaszt a pocsék helyzetben lévő Valencia CFnél tölthette. A spanyol klub nagyon megszenvedte a járványhelyzetet és tulajdonosa hozzáállását, így Cutrone egy olyan lehetőség volt, amiben igazából ők sem hittek, de a Wolvesnál szabadultak volna tőle, nekik meg kellett egy támadó. A bizalom teljes hiányát jól mutatja, hogy éppen csak átlépte a 100 játékpercet hét mérkőzésen, mikor csereként pályára léphetett.

 

Patrick Cutrone - válogatott

 

Az idei U21 Európa-bajnokság – ahol három gólig jutott az olasz válogatott kapitányaként – után hazatérve az Il Giornale lapnak adott nyilatkozatában beszélt a jövőjéről és a lehetőségeiről.

 

„A jövőm nem aggaszt. A legfontosabb, hogy készen álljak. Ezért dolgozom, újra főszereplő akarok lenni. Az átigazolási időszak nemrég kezdődött és az ügynökömmel azon vagyunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Ma egy olyan csapatot keresek, amely maximálisan bízik bennem és ahol folyamatos játéklehetőséget kaphatok. Jelenleg arra van szükségem, hogy érezzem egy edző és egy klub bizalmát.”

 

Ezt az esélyt a frissen feljutó, Serie B bajnoki címet ünneplő Empoli FC adta meg a támadónak, ahol az osztályváltás ellenére nagy változások történtek. A kispadon Aurelio Andreazzoli váltotta az US Sassuolo ajánlatát elfogadó Alessio Dionisit. A keretből pedig hat játékos is távozott, akik az előző másodosztályú szezon során 1000 perc felett teljesítettek. Köztük ketten is a támadószekcióban szerepeltek, így talán ismét jó esélye lesz bizonyítania Cutronénak, hogy képes még az olasz élvonal szintjén teljesíteni.


Képek forrása: Getty Images

 

 

Melyik csapat nyeri a Serie A 2021-2022-es szezonját?

1,85 – Juventus

3,75 – Inter

6,50 – Atalanta

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást