Véget ért Stöger rövid magyarországi kalandja

Tegnap délután söpört végig a magyar sajtóban a hír, miszerint a Ferencvárosi TC labdarúgócsapata menesztette Peter Stögert a vezetőedzői posztról. Az osztrák szakember, aki korábban olyan kluboknál dolgozott – eredményesen – mint a 1. FC Köln, a Borussia Dortmund vagy az Austria Wien, mindössze hat hónapig irányította a zöld-fehéreket. Noha a bejelentés sokakat a meglepetés erejével ért, ne gondoljuk, hogy a Debrecen elleni hétvégi 2-0-s vereség pecsételte meg az osztrák szakember sorsát. Az alábbiakban megpróbáljuk pontokba szedni, milyen okok vezettek a szakításhoz.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Peter Stöger eleve nehéz örökséget vett át Szerhij Rebrovtól. Vele a klub sorozatban háromszor lett bajnok, az előző szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében vitézkedett, a nyári szezonértékelőben épp jómagam írtam róla, hogy ha ugyanezt hozza, csak egyenlő lesz Rebrovval a szimpatizánsok szemében, ennél kevesebb eredménnyel viszont csalódást kelt. Nos, a BL-főtábla nem jött össze (noha a svájci Young Boys elleni párharcot már az idegenbeli meccsen el lehetett volna dönteni emberelőnyben), az Európa-ligában az egyik legkeményebb csoportba került a magyar rekordbajnok. Apropó, magyar bajnok. A hazai uralom evidencia az FTC-nél, hiszen sem anyagilag, sem szakmailag nincs olyan klub jelenleg Magyarországon, amely komolyan versenyezhetne vele.

 

Nem tudni, mennyire volt ez Stöger csapata

A nyári átigazolások egy része valószínűleg már csak megerősítésre várt Stöger részéről, de nem lennénk meglepődve, ha a rebrovi utat folytatva előzetes egyeztetés nélkül érkezett volna a klubhoz játékos (Giorgi Haraisvili), akit aztán a vezetőedző nem tud használni. Mindenesetre a Kristoffer Zachariassen, Stjepan Loncar, Marijan Cabraja, Ryan Mmaee, Zseljko Gavrics sor a nevek szintjén kiváló átigazolási érzékről tanúskodik, de említett játékosok közül csak a marokkó támadó, Ryan Mmaee tudott meghatározó emberré válni. Hozzájuk csatlakozott még az ősz folyamán a klubnál már megfordult bosnyák válogatott Muhamed Besics, valamint a vb-bronzérmes (2010) világjáró, Marko Marin, ugyanakkor Ihor Haratyint az átigazolási időszak utolsó napján adták el a Legia Warszawának, pedig alapembere volt az idei csapatnak is. Hajnal Tamás ezzel egy időben sportmenedzserből sportigazgatóvá lépett elő, így egyértelműen a mindenkori vezetőedző fölé került a klubhierarchiában, ami persze Stöger esetében nem újdonság, hiszen nagyjából minden állomáshelyén hasonló felállásban dolgozott.

 

Kulturális különbségek

Stöger annyiban egészen biztos, hogy más karakterű vezető, mint elődje volt, hogy Rebrov egy igazi, keleti őrmester volt, aki nem csak a pályán, de a pályán kívül is kőkemény elvárásokat támasztott a játékosai felé. Ezzel még véletlenül sem azt sugallom, hogy Stögernél minden szabad volt, de sokkal inkább tekintette partnernek és profinak a labdarúgóit, ahogyan az mondjuk az osztrák vagy a német bajnokságokban szokás. Ez a felfogás nem csak Rebrovhoz képest újdonság, hanem az OTP Bank Ligában sem feltétlenül ér célt, hiszen sokszor a futballisták a legalapvetőbb pályán kívüli kötelezettségeikkel sincsenek tisztában, például étkezés, regenerálódás, éjszakai bulik időzítése. Azt pedig látni kell, hogy a Ferencváros keretében nagyon kevés az olyan játékos, aki szocializálódott, vagy hosszabb időt eltöltött volna az úgy nevezett nyugati focikultúrában.

 

Boli-ügy

Az elefántcsontparti Franck Boli a DVSC ellen 4-2-re megnyert mérkőzésen nem volt ott a keretben, hiszen már az országban sem tartózkodott akkor. Ha hinni lehet az értesüléseknek, az egyik mérkőzést megelőző edzésen rosszullétre panaszkodott, de az orvosi stáb helyett a repülőteret kereste fel és Párizsba repült az esküvőjére. Mindez az újpesti Junior Tallo egyik Instagram-bejegyzéséből derült ki, aki szintén hivatalos volt a ceremóniára. Amikor Boli visszatért, az NB III-as csapathoz irányították, majd pár hét múlva ismét az első kerettel készült, sőt játszott is. A büntetés emiatt nem érte el célját, inkább úgy tűnt, mint amikor egy szülő szobafogságba küldi a gyermekét néhány hétre, utána minden megy tovább. Rebrovnál egy hasonló eset valószínűleg Boli ferencvárosi pályafutásának végét is jelentette volna.

 

Franck Boli pályán mutatott teljesítményével nem, azon kívüli viselkedésével viszont volt probléma (fotó: infostart.hu)

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Megdőlt a hazai legyőzhetetlenség mítosza

A Ferencvárosról közismert, hogy a hazai pályája – legyen az bárhol is – szinte bevehetetlen erőd a szurkolók, az atmoszféra és a klub nagysága miatt. Így van ez az együttes jelenlegi otthonával is, a Groupama Arénával is. 2017 áprilisa és 2021 januárja között például 54 bajnoki mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre odahaza az FTC, ám akkor a DVTK 1-0-ra tudott nyerni egy talált góllal. Rebrov irányításával ez volt az egyetlen hazai veresége a csapatnak három év alatt. Ezzel szemben az idei bajnokságot egy Kisvárda elleni hazai zakóval kezdték Dibusz Dénesék (1-2), de győztesen távozott a kiesés ellen menekülő Zalaegerszeg (1-2) és ponttal a nem éppen acélos MTK (0-0), valamint a Puskás Akadémia is (0-0). A nyolc hazai mérkőzésen megszerezhető 24 pontból mindössze 14-et tudott begyűjteni Stöger csapata, így csak a sokáig százszázalékos idegenbeli mérleg tartotta élen a zöld-fehéreket, az ellenfelek pedig reményt kaptak, hogy mégsem egy előre kalkulálható zakó az FTC otthonában tett látogatás. A csapat pillanatnyi második helye sem néz ki túl jól, de egyrészt van egy elmaradt mérkőzése, tehát a vesztett pontok tekintetében jobban áll, mint a riválisok, másrészt tavasszal a nemzetközi kupaszereplés nélkül több ideje marad a magyar bajnokikra felkészülni és szinte elképzelhetetlen, hogy ne nyerje meg ismét az aranyérmet, bárki is ül majd a kispadon.

 

Öltözői feszültség, volt-e Stögernek tekintélye?

Hallani, hogy az osztrák edző elveszítette az öltöző feletti kontrollt, és a futballisták több csoportra szakadva élték mindennapjaikat. Az egység és a fegyelem hiánya jól tetten érhető volt több alkalommal is, például azzal, hogy már a nyár végén, ősz elején a büntetőket nem az általa kijelölt játékosok végezték el, hanem az, akinek éppen nagyobb önbizalma volt, vagy akinek a csapattársak megszavazták. Stöger ennek többször is hangot adott a nyilatkozataiban, hogy nem értette, miért ez vagy az a játékosa állt a megítélt büntetőhöz. Később markánsan is megjelentek az ellentétek, az MTK elleni bajnokin például kis híján tettlegességig fajult a Tokmac Nguen és Myrto Uzuni közötti nézeteltérés.

 

 

A Debrecen elleni legutóbbi bajnokin pedig több futballista is meglehetősen indulatosan, fegyelmezetlenül játszott. Ryan Mmaee és Aissa Laidouni is nehezen kontrollálta az érzelmeit, volt földhöz vágott labda, folyamatos duma, kőkemény belépők, sőt, a marokkói csatár a hírek szerint lecserélése után kissé átrendezte a debreceni játékoskijárót és öltözőfolyosót is.

 

Az a bizonyos európai szereplés

A skót Celtic FC, a német Bayer Leverkusen és a spanyol Real Betis mellé kapott besorolást az Európa-ligában a Fradi, és bár semmilyen realista prognózis nem adott okot a bizakodásra, az első öt mérkőzésen elszenvedett öt vereség nyomot hagyott a klubvezetés és a szurkolók lelkében is. A Celtic elleni hazai vereség alkalmával a közönség már skandálni kezdte az Auf Wiedersehen!-t Stögernek, de a szurkolók elégedetlenségénél is nagyobb baj, hogy a klubházban sem volt egyértelmű a csapat szereplésének megítélése. Stöger szerint a Leverkusen elleni zárómérkőzésen aratott győzelem nagy eredmény, és bár lehet hiányérzet a csoportkörös szerepléssel kapcsolatban, valószínűleg a realitás ez volt. Ha az igazgatói irodákban nagyobbak voltak az ambíciók, az remek, de bármennyire is szeretnénk ezt hinni, nehéz elképzelni, hogy ebből a hármasból bármelyik csapatnál jobb lenne a jelenlegi FTC.

Ami biztos, hogy Stöger alig fél évvel kinevezése után távozik, ami minden bizonnyal csalódás az ő számára is, de a klubvezetésnek sem dicsőség. Az osztrák szakembert szinte egész ittléte alatt körüllengte egy olyan aura, amely azt üzente, hogy valahogy nem illik ide, sokan már a nyár óta a távozását várták. Nyilván a klub egyik legsikeresebb trénerét nehéz pótolni, az általa elért eredményeket megismételni is bravúr lett volna, de az is igaz, hogy fél év ritkán elegendő arra, hogy egy edző tökéletesen a saját képére formáljon egy csapatot, főleg ha az szintet akar lépni.

Előfordul, hogy egy klub, egy csapat és egy edző nem passzol egymáshoz, valószínűleg itt is ez történt, mert nem gondolhatjuk Stögerről, hogy egy kutyaütő, elvégre neves Bundesliga-klubok alkalmazták hosszú éveken keresztül, csak a Ferencvárosnál nem találta meg a számítását, szakmai elismertségét jelzi, hogy az osztrák sajtóban felmerült a neve leendő szövetségi kapitányként. Hajnal Tamásék feladata most az, hogy mielőbb rendbe rakják az öltözőt, akár néhány hangadónak számító kulcsember távozásával is, és mielőbb megtalálják azt a vezetőedzőt, aki ennek a pillanatnyilag szétszórt és egyénieskedő seregnek hitelesen az élére tud állni. Hírlik, hogy keletről hoznának új szakvezetőt, akinek a szakmai felkészültségén túl fontos, hogy legalább az egyik kezében korbács legyen, ne mindkettőben csak kalács.

 

Melyik együttes lesz a magyar bajnok az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,07 – Ferencváros

8,00 – Puskás Akadémia

13,00 – Kisvárda

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást