Verekedő csapattársak

Tizenhat évvel ezelőtt szenvedte el azóta is talán legtöbbet emlegetett különleges vereségét a Newcastle United. A tizedik pozícióban állva az akkor 11. helyen tanyázó Aston Villa ellen összeszedett 3-0-s zakó is elég kellemetlen lehetett a szurkolóknak, a találkozó mégis más miatt vésődött bele az emberek emlékezetébe: Kieron Dyer és Lee Bowyer, két csapattárs pályán zajló verekedése miatt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nagy reményekkel vágott neki a 2004-2005-ös szezonnak a Newcastle United. Az azt megelőző idényben éppen csak egy hellyel maradtak le a Bajnokok Ligáját érő negyedik pozícióról, nyáron pedig Alan Shearer mellé megszerezték a Barcelonától Patrick Kluivertet, de a klub tagja volt többek közt James Milner, Craig Bellamy és Jermaine Jenas is. Mindezek ellenére sem indult jól az idény a szarkák számára, az első négy mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, amely végül a klubnál akkor ötödik éve szolgáló Bobby Robson állásába került. Az egy találkozón a padon ülő beugróssal, John Carverrel majd a Blackburntől elcsábított Graeme Sounessel aztán az azt követő hat mérkőzésükből négyszer nyertek és nem is találtak legyőzőre, a fellángolás végül csak átmenetinek bizonyult.

Bár az UEFA-kupában az Aston Villa elleni összecsapás idején még versenyben voltak (tíz nappal később egy Sporting elleni 4-1-es vereséggel búcsúztak) a kitűzött következő évi Bajnokok Ligája-szereplés lehetősége messze állt az ambiciózus együttestől. A szezont végül a tizennegyedik helyen fejezték be, de a következő évben elindulhattak az Intertotó-kupában.

A birminghamiek elleni találkozó sem indult jól a St. James Parkban: a Given-Boumsong-Carr-Hughes-O’Brien sorral felálló védelem már az ötödik percben kapitulált: a kolumbiai Juan Pablo-Angel talált be az Aston Villa részéről.

Bár később egy elmaradt tizenegyest reklamálhattak a hazaiak, a dolgok még rosszabbra fordultak a 73. percben. Darius Vassell már kicselezte Shay Given kapust is és már csak Steven Taylorral állt szemben, aki azonban kézzel hárította az angol csatár kapura lövését. A ravasz védő még egy látványos összeeséssel próbálta eladni Barry Knight játékvezetőnek, hogy a testén találta el a labda, a bíró piros lappal és tizenegyessel honorálta az esetet, amelyet Gareth Barry értékesített is.

 

Hét perccel később a büntetőpontról tudott duplázni Gareth Barry, a mérkőzés tehát lényegében eldőlt. A fő momentum azonban még hátra volt:

A mérkőzés keltette feszültség túl soknak bizonyult az amúgy is problémás Lee Bowyer számára. Az erőszakos cselekményei miatt már többször a pályán kívül is a rendőrség látókörébe került középpályás úgy gondolta, csapattársa Kieron Dyer szándékosan nem passzolt neki. Tíz perccel később Dyer meg is indokolta neki a miértjét: „Azért nem adom neked a labdát, mert sz*rul játszol!”. Bowyer nem értett egyet vele, fenyegetően megindult csapattársa felé majd az arcába mászva számon kérte.

Úgy tűnt az első agresszívabb kézmozdulatot Dyer tette meg kettejük közül (bár valószínűleg csak a tenyerével), miközben kezével megragadta csapattársa mezét, ezt követte Bowyer két ütése. Már épp visszakaphatta volna őket, amikor megérkeztek mindkét csapat játékosai és szétválasztották a verekedő feleket. Természetesen mindketten piros lapot kaptak, a Newcastle így kénytelen volt nyolc emberrel befejezni a találkozót. A két kiállított focista még a játékoskijáróban is folytatta volna vitájukat, a klub két masszőre választotta szét őket. Később állítólag Graeme Souness mester maga is kihívta őket harcolni, ha valóban kemény fiúknak tartják magukat. Ez utóbbira nyilvánvalóan nem került sor.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatót természetesen mindketten bocsánatkéréssel indították. A szövetség mindenesetre Bowyerre mint visszaesőre négy, Dyerre pedig három mérkőzéses eltiltást szabott ki. Bowyer emelett 30 ezer fontos pénzbírságban is részesült.

A klub későbbi meglátása szerint elsődlegesen Lee Bowyer volt a hibás, ezért őt hat heti bérétől (körülbelül 90 millió forinttól) is megfosztották. Dyer megúszta a pénzbüntetést.

 

A képek alapján, amiket a találkozó után megnéztünk Lee volt, aki több ütést is bevitt, így el kell fogadnia a klubtól is a büntetését. Úgy tűnt Kieron csak hevesen veszekedett csapattársával, és ő maga is biztosított bennünket, hogy nem ütötte meg Lee-t. Hihetetlen, hogy ilyen megtörténhetett, sosem láttam még ilyet. A játékosok közötti ellentétek előfordulhatnak, de ez olyan formája a vitának, amelyet már nem vagyunk hajlandóak elfogadni.” – nyilatkozta az eset után Souness.

 

A felek további egy évig voltak csapattársak Newcastle-ben, mielőtt Lee Bowyer visszatért volna a West Ham Unitedbe. Érdekes módon Kieron Dyer 2007-ben követte őt a Kalapácsosokhoz. Ám további afférjaik elmaradtak, avagy csak nem kerültek nyilvánosságra.

Kilenc évvel később, 2014-ben Kieron Dyer azt nyilatkozta, kapcsolata Lee Bowyerrel egészséges amennyire csak lehet.

„Lee egyszerűen csak ilyen figura. De azért szívesen megverném egyszer…”

Írj hozzászólást