Visszapillantó: A Ferencváros az élre állt, az Újpest egyre mélyebbre kerül (OTP Bank Liga 8. forduló)

A nyolcadik fordulót rendezték a mögöttünk hagyott hétvégén az OTP Bank Ligában. Kispesten a lefújás előtt jött a dráma, Újpesten utána, de láthattunk könnyeivel küszködő edzőt, valamint két olyat is, akit azóta már menesztettek. Izgalmakból és eseményekből tehát ezúttal sem volt hiány.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az aktuális bajnoki listavezető Kisvárda kispesti vendégszereplésével indult a forduló péntek este, amelynek az alaphangját már a második percben sikerült megadnia Tamás Krisztiánnak a hazaiak balhátvédjének: egy egyébként meglehetősen céltalan várdai felívelést sikerült 15 méterről, parádés mozdulattal a saját kapujának felső sarkába emelnie, szinte már Tokody-díjat érdemlően.

A gyors (ön)gól azonban nem törte meg a hazaiakat, mi több, még csak a hatodik percben jártunk, amikor egy begyakorolt szögletvariáció révén egy másik hazai védő, Lukas Klemenz a kapunak háttal állva, csatárokat megszégyenítő helyzetfelismeréssel talált a vendégek kapujába. A mérkőzés innentől roppant lüktető és kemény lett, férfias csatát, sok sárga lapot és sok helyzetet láthatott az új Bozsik Arénába kilátogató, mintegy 2500 néző. A hazaiak főleg pontrúgásokból alakítottak ki helyzeteket, míg a listavezető remekül kontrázott, ám újabb gól a szünetig már nem esett.

Szerencsére a második félidőre sem esett vissza a tempó és a lelkesedés, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a gólhoz a legközelebb az a Jaroslav Navrátil járt a vendégektől, aki tavasszal ugyanebben a szereposztásban a 92. percben döntött, de ezúttal csak kapufáig jutott. Az egyre feszültebb hangulatú mérkőzés (tíz sárga és egy piros lap) ezúttal is a ráadásban dőlt el. A 94. percben szabadrúgást kapott a Honvéd a 16-os bal oldali csücskének közelében és a csereként beállt Zinédine Machach magyar pályán ritkán látható precizitással csavarta azt Dombó Dávid kapujának jobb hosszú felső sarkába.

Horváth Ferencék ezzel a győzelemmel megerősítették helyüket a felsőházban és beérték pontszámban a dobogó alsó fokán álló Paksot, a Kisvárda viszont rosszabb gólkülönbsége miatt a Ferencváros mögé szorulva, második helyen tölti a válogatott szünetet.

 

A Budapest Honvédnál már nem csak nyerni, de ünnepelni is nagyon tudnak (Fotó: Honvévdfc.hu)

Szombaton kora délután kiesési rangadót rendeztek az újpesti Szusza Ferenc Stadionban. A tabella két sereghajtója az egyaránt három-három ponttal rendelkező, ám mindeddig nyeretlen Újpest és Gyirmót csapatai néztek egymással farkasszemet, ám hiába kezdett jobban a lila-fehér gárda a vendégek az első valamirevaló támadásuk végén betaláltak.

Történt ugyanis, hogy a 11. percben a vendégek gólfelelőse, Varga Barnabás lépett ki egy jó indítással, amit gólra is tudott váltani, alaposan összekavarva ezzel az előzetes újpesti meccstervet. Michael Oenning csapata mintha le is blokkolt volna a kapott góltól, ugyanis öt perccel később mindenki csak nézte, ahogyan a vendégek egy szöglet utáni kavarodás végén harmadik szándékból (!) bekotorják aznapi második góljukat is a nem éppen gólvágó hírében álló Szegi Vince révén. A hazai összeomlás a 27. percben vált teljessé, amikor Banai Dávid késve lépett ki a kapujából, elgázolta a kiugró Vargát ezzel tizenegyeshez juttatva a látogatókat. A sértett maga végezte el a büntetőt és nem is hibázott: 0-3. Ezzel az eredménnyel és az újpesti szurkolók füttyszava mellett vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A folytatásban a Gyirmótnak egy célja volt, valahogyan megőrizni a gondosan felépített előnyt, ám viszonylag gyorsan életjelet mutatott a hazai gárda: Nikola Mitrovics szögletét Lirim Kastrati csúsztatta Hársfalvi András kapujába az 52. percben. Az Újpest ezután is nyomott, szorongatott, sorban érkeztek a kispadról a támadók, de a fölény igazából meddő volt. A hajrában Nemanja Antonov szép szabadrúgása még a kapufán csattant, így bár lehetett volna izgalmasabb a végjáték, a Gyirmót viszonylag simán, türelmes és okos futballal hozta el a három pontot a Megyeri útról.

A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy a lefújást követően néhány tucat szurkoló magához rendelte a játékosokat és levetette velük a mezt, mondván nem érdemesek annak viselésére. A csalódottság érthető, bár a módszer vitatható, tényként rögzíthetjük: az Újpest FC jelenleg sereghajtó a magyar élvonalban, nyolc mérkőzésen mindössze három döntetlent tud felmutatni győzelem nélkül. A klub 1988 óta nem kezdett ennyire rosszul bajnoki szezont, akkor a tizedik játéknapig kellett várnia az első bajnoki sikerre. Nagy kérdés, hogy most mikor jön el az áttörés, mert a feszültség egyre nagyobb, az viszont biztos, hogy ha valahol, Újpesten nagyon jót fog tenni a kéthetes szünet.

 


Az elmúlt öt bajnokiján nyeretlen Mezőkövesd Felcsútra látogatott abban a reményben, hogy az eddig még hazai pályán nyeretlen Puskás Akadémia ellen lezárhatja rossz sorozatát. Az egy héttel ezelőtti kifakadása után a vendégek mestere, Pintér Attila hét helyen változtatott a kezdőcsapatán, és mindez akár jól is elsülhetett volna, ha a mérkőzés elején Sztefan Drazsics berúgja az egyébként szépen kiharcolt helyzetét. Nem tette, és ahogy az lenni szokott, a hazaiak az első 20 perc végéhez érve büntettek: egy szöglet után a Artem Favorov–Luka Lakvekeliani páros valamelyikéről a kövesdi kapuba pattant a labda.

Ezt követően Drazsics fordíthatott volna, de nagyobbnál nagyobb helyzeteket puskázott el, ami mind a saját, mind a csapata helyzetében komoly luxus, a borsodiak korábbi házi gólkirálya ugyanis ebben a szezonban még nem talált be, hiába igazolták vissza nyáron nagy reményekkel a másodosztályba alászálló Diósgyőrtől. A szerb támadó eredménytelensége természetesen kihatott a csapatára is, hiszen a második félidőben a román irányító, Alexandru Baluta egy lapos átlövéssel megduplázta a hazaiak előnyét, viszonylag izgalommentessé téve ezzel a találkozó utolsó harmadát.

A Puskás Akadémia pont annyit teljesített, amennyire szükség volt ezen a napon, a Mezőkövesd pedig egyre mélyebbre csúszik, hiába kezdtek Cseri Tamásék két győzelemmel augusztusban, azóta mindössze két pontot tudtak összeszedni a megszerezhető 18-ból, ez pedig Pintér Attila állásába került.

 

Pintér Attila utoljára irányította a Mezőkövesd játékosait (Fotó: indirekt.hu)

Valamivel több, mint 4000 néző választotta programul a szombat esti DVSC–MOL Fehérvár bajnoki mérkőzést, amelyen a kétezres évek legeredményesebb vidéki klubjai csaptak össze. A csapatok tele egykori, illetve jelenlegi válogatott játékosokkal, így a várakozás meglehetősen nagy volt a találkozót megelőzően.

A Loki a rá jellemző kezdeményező futballal rukkolt ki ezúttal is, ami nem meglepetés, elvégre soraiban tudhatja a góllövőlista élén álló Ugrai Rolandot, ám az első komolyabb helyzetet a vendégek alakították ki, amikor is Dárdai Palkó lövését védte bravúrral a hetek óta remeklő Tomás Kosicky. A jó tempó mellett érezhető, férfias feszültség is volt a mérkőzésben, Dzsudzsák Balázs például tőle szokatlan módon kétszer is ütemet tévesztve próbált labdát szerezni, amiért az öt hónap után ismét az élvonalban dirigáló Vad II István a 21. és a 41. percben is sárga lapot adott, majd piros lapot mutatott fel a hajdúsági csapatkapitánynak.

A második félidőnek így jó, de mindenképpen jobb helyzetből vághatott neki Szabics Imre csapata, ám az emberelőny nem látszott, épp úgy, mint egy hete, amikor egy fél félidőt játszhattak fórban a Puskás Akadémia ellen. A Debrecen masszívan védekezett, mi több, a kapura is veszélyesebben futballozott, a már említett Ugrai és Soltész Dominik is közel járt a vezető találat megszerzéséhez. Néhány perccel a lefújás előtt még inkább felpörgött az összecsapás: a 83. percben egy hosszan előrevágott labdánál a jó ideje formán kívül futballozó Fiola Attila aludt el, a 30 méteres sprintet kivágó Varga József megszerezte tőle a labdát a büntetőterületen belül, visszapasszát pedig a debütáló Németh Krisztián úgy lőtte kapura, hogy a menteni igyekvő Stopira csak kézzel tudta azt blokkolni. A jogosan megítélt 11-est Ugrai értékesítette, ezzel felcsillantva az emberhátrányos győzelem lehetőségét a hazaiak előtt.

A hátralévő percek komoly fehérvári nyomást hoztak, rendületlenül nyomták, ívelgették be a labdákat a debreceni tizenhatoson belülre, és az egyik ilyen eset után a videóasszisztencia segítségével – szintén jogos – tizenegyeshez jutottak. A csereként beállt Kenan Kodro állt a labda mögé és úgy talált be, hogy a lövése a megsérült Kosickyt váltó Gróf Dávid lábáról vágódott a léc alá. A parázs hajrá két gólt, a mérkőzés pedig olyan döntetlent hozott, amely után inkább a javarészt emberhátrányban játszó Lokinak lehet hiányérzete. A Fehérvár most sem nézett ki igazán jól, sok munka vár a szakmai stábra, mert sem létszámazonosság mellett, sem emberelőnyben nem tudta a csapat megmutatni vélt, vagy valós minőségbeli fölényét, persze ez a sérültek, betegek visszatérésével változhat a közeljövőben, de a jelenlegi hatodik hely és 11 pont így is nehezen magyarázható bizonyítvány.

 

Dzsudzsák Balázs ezúttal egy kicsit nagyobb harci kedvvel lépett pályára, Vad II játékvezető még a szünet előtt kiállította (fotó: DVSC Facebook)

Vasárnap kora délután a Zalaegerszeg az MTK-t fogadta. A sajtóban napok óta keringett az az értesülés, vagy öltözői pletyka, hogy egy esetleges hazai vereség Waltner Róbert állásába kerülhet.

A 11. percben egy beadásról mindenki lemaradt a zalaiak és a fővárosiak közül is, így a hosszú oldalon érkező Koszta Márk megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Az első félidőből nehéz lenne más fontos gólhelyzetről megemlékeznünk, hiszen kisebb lehetőségek adódtak mindössze, azok is inkább csak elvétve. A fordulás után magasabb fokozatra kapcsolt a Zete és az első percekben többször is gólt szerezhetett volna, ám csak kapufáig jutott. A mérkőzést nem tudta lezárni a zalai gárda, így majdnem megbűnhődött, amikor tíz perccel a vége előtt tizenegyeshez jutott az MTK.

Az épp lecserélni kívánt Gheorghe Grozav még maradt, ám lövését Demjén Patrik bravúrral védte, így maradt az 1-0-s hazai előny, amit öt perccel később egy szép támadás végén Koszta egy csukafejessel tudott megduplázni. A 2-0 azt is jelentette, hogy Waltner fölött átmenetileg eloszlanak a viharfelhők (a mérkőzés után adott interjúban a könnyeivel küszködve érzékeltette, mekkora nyomás volt rajta ezen a héten és mekkora megkönnyebbülés ez a siker), ám azóta tudjuk, hogy a Hungária körútiak olasz szakvezetőjét, Giovanni Costantinót derült égből érkező villámcsapásként felmentették állásából

 

A duplázó Koszta Márknak nagyon hálás lehet a ZTE csapata és Waltner Róbert is (Fotó: ZTE FC Facebook)

A játéknap utolsó mérkőzésén két zöld-fehér dobogós találkozott egymással. A fordulót megelőzően második helyezett Ferencváros, egy nehéz, hétközi európai kupamérkőzéssel a lábakban ahhoz a Pakshoz látogatott, amely általános köztiszteletnek örvend Magyarországon a játékát és az eredményeit illetően is. Ami némileg meglepetést okozhatott, hogy a házigazdánál egyszerre volt már a kezdő sípszótól a pályán Böde Dániel és Ádám Martin, de a kisebb egészségügyi probléma miatt a mérkőzéstől távol maradó Peter Stöger csapata megbirkózott a két erős felépítésű csatárral is.

Az összecsapás magas tempóban és színvonalon kezdődött, három perc sem telt el, amikor Tokmac Nguen szerzett gólt lesről, amit természetesen érvénytelenített a játékvezetői team, majd fokozatosan nőtt a hazai fölény és bizony Bognár György csapatának sikerült beszorítania nagynevű ellenfelét a saját kapuja elé. A 20. perben robbant a Fehérvári úti stadion: egy kisszöglet utáni kavarodást követően Szabó János passzírozta át a labdát Aissa Laidounin és a gólvonalon is, mégis elvették a gólt, mert már a kisszöglet elvégzésekor sikerült beleszaladni egy leshelyzetbe – buta hiba volt ezen a szinten.

A folytatásban is felváltva forogtak veszélyben a kapuk, bármelyik csapat megszerezhette volna a vezetését, végül a Ferencvárosnak sikerült. Egy tizenhatoson belüli szabad labdára Tokmac csapott le, Szélpál Norbert rátartott a lábára, és bár csak a VAR-vizsgálat segítségével, de büntetőt ítélt Bognár Tamás játékvezető. Az ítéletet az első félidő 51. (!) percében Ryan Mmaee hajtotta végre, méghozzá pontosan, így vezetéssel vonulhattak pihenőre a fővárosi zöld-fehérek.

A második félidőben a Paks önmagához képest is kamikaze módon kezdett futballozni, aminek viszont az lett az eredménye, hogy a vendégek egyre-másra alakítottak ki helyzeteket Nagy Gergely kapuja előtt, ám hol célt tévesztettek, hol pedig a Görögországból hazatért hálóőr mutatott be bravúrt. A 63. percben aztán egy paksi szöglet után a múlt héten is eredményes belső védő Kinyik Ákos tudott némi szerencsével egyenlíteni, ám sokáig nem örülhetett, két perccel később Ryan Mmaee csinált bolondot szinte minden hazai védőjátékosból, majd látványos gólt szerzett.

Negyedórával az összecsapás vége előtt Szélpál megkapta másodi sárga lapját a paksi védelemben, az ebből kialakult szabadrúgással pedig Laidouni eldöntötte a mérkőzést. A folytatásban is komoly gólhelyzeteket alakítottak ki a csapatok, a létszámhátrányban lévő atomvárosiak akár döntetlenre is menthették volna a mérkőzést, de a befejezéseknél hibáztak, a Ferencváros pedig bár több ígéretes kontrát is vezetett, nem tudta növelni a különbséget, így 3-1-re nyert az egyik legnehezebb idei bajnoki mérkőzésén, és a tabella élére állt.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

A forduló érdekességei

+ A Gyirmót FC fennállása során először tudott három gólt szerezni élvonalbeli mérkőzésen. Külön érdekes, hogy eddig a mérkőzésig csak fejesgólja volt, leszámítva az MTK-s Tiago Ferreira öngólját.

+ A Debrecen csapatában most debütáló Németh Krisztián több, mint 14 év, pontosabban 2007. május 28. után lépett pályára ismét a magyar élvonalban. Igaz, 2011-ben négy mérkőzésre hazatért nevelőklubjához az MTK-hoz, de a kék-fehérek akkor a másodosztályban szerepeltek.

 

A forduló játékosa

Noha több remek egyéni teljesítmény is volt ebben a fordulóban, a gyirmóti Varga Barnabás két góllal és egy kiharcolt tizenegyessel még más, ebben a körben remeklő futballisták közül is kiemelkedett. A sereghajtó újonc első idei győzelmében elévülhetetlen érdemei vannak.

 

A forduló citromdíjasa

Egyértelműen Banai Dávid, az Újpest kapusáé a kétes dicsőség ezen a hétvégén. Az első gyirmóti gólnál rossz ütemben mozdult ki a kiugró Vargával szemben, a harmadik vendégtalálat előtt pedig ő hozta össze a büntetőt az ellenfélnek, csakúgy, mint egy hete a Groupama Arénában.

 

A forduló gólja

Nem is lehet kérdés: Zinédine Machach 94. perces szabadrúgása viszi a prímet.

 


 

Ki lesz az NB1 bajnoka a 2021-22-es szezonban?

1,10 – Ferencváros

15,00 – Kisvárda

15,00 – MOL Fehérvár

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I./Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar bajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

 

Írj hozzászólást