Visszapillantó: Rangadók hétvégéje (OTP Bank Liga, 7. forduló)

Újabb fordulón vagyunk túl az OTP Bank Liga 2021–2022-es szezonjában, egyre inkább kirajzolódnak az erőviszonyok, ugyanakkor amellett, hogy sok kérdésre választ kapunk, legalább ugyanennyi új fel is merül. A Ferencváros–Újpest derbi árnyékában rendeztek egy keleti rangadót Kisvárdán, valamint összecsapott a legutóbbi idény ezüst- és bronzérmese is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Péntek este egy ígéretesnek tűnő találkozóval indult a forduló, a rajtnál kissé beragadó Zalaegerszeg az idényt kimondottan jól indító Paksot fogadta. Mint ismert, ez a párharc ezzel a pályaválasztással legutóbb 4-4-es döntetlent hozott idén januárban, így nem volt alaptalan a várakozás, hogy ezúttal is egy izgalmas, sokgólos összecsapás várható.

Ennek megfelelően szépen egymásnak is estek a csapatok, az első negyedórában mindkét csapat betalált, ám míg a hazaiak gólját les miatt – jogosan – érvénytelenítették, a vendégek Ádám Martin góljával valóban vezetést szereztek. Fájhatott Waltner Róbert feje, főleg úgy, hogy a játékrész közepén az egyébként sem túl veretes védelem vezére, a csapatkapitány Bobál Dávid komolynak tűnő kézsérülés miatt cserét kért. A csapat másik belső védője, Nikola Szerafimov sem állt a helyzet magaslatán, ugyanis a 36. percben nagy igyekezetében a saját kapuját vette be, így már kettővel ment a Bognár-csapat. A szünetben még kettőt cserélt a házigazda, és úgy tűnt, valami el is indul, hiszen a horvát Josip Spoljaric egy látványos góllal gyorsan szépített a vendégvédelem tökéletes asszisztenciája mellett (egy bedobás zavartalanul pattogott el a tizenegyes pontig), de nagyon megijeszteni nem sikerült a vendégeket, akik Kinyik Ákos és Balogh Balázs góljaival eldöntötték a mérkőzést. A hajrában még mindkét csapat betalált egyszer-egyszer, így végül hét gólt hozott az összecsapás (2-5), ami könnyen lehet, hogy végzetes csapás volt a már így is igencsak ingatag zalaegerszegi kispadra nézve…

 

 

Szombaton a fővárosban két meglehetősen visszafogottan teljesítő együttes, az MTK és a Mezőkövesd feszült egymásnak. A hazaiak hét, a vendégek nyolc pontot gyűjtöttek az első hat mérkőzésükön, így joggal láttak javítási lehetőséget az egymás elleni ütközetben. Az ilyen összecsapásokra gyakran használják azt a kifejezést, hogy hatalmas taktikai csata, de az egyszeri nézőnek valahol az volt az érzése, hogy valami olyan erőtér lépett működésbe ezen a napon az Új Hidegkuti Nándor Stadion környékén, amely nem tette lehetővé, hogy a pályán lévő sportemberek elérjék teljesítményük maximumát.

Az első félidőben futballról nem, vagy csak nagyon nagy jóindulattal beszélhetünk, mindössze egy-egy helyzet, átlövés borzolta a kedélyeket (a vendégek így is kapufát értek el), így a második félidőről érdemes inkább értekezni. Mindenképpen fordulópont volt, amikor a 61. percben büntetőt rúghatott a Mezőkövesd, ám azt a bosnyák támadó, Marin Jurina érthetetlen könnyelműséggel gurította kapura, nem túl nagy kihívás elé állítva a hazaiak kapusát, aki így könnyedén védeni is tudott. Talán rá is gondolhatott Pintér Attila a meccs utáni nyilatkozatában, amikor arról beszélt, hogy elege van a nagyképű futballistákból, mindenesetre a jövő heti összeállítást figyelve biztosan okosabbak leszünk.

Alighanem már mindenki elkönyvelte a gól nélküli döntetlent, amikor a 90. percben egy kabaréba illő góllal vezetést szerzett az MTK: egy rossz indítást a néhány hete még pont a kék-fehérek keretéhez tartozó Baki Ákos szeretett volna oldalra kipasszolni, ám rárúgta a labdát a hazaiak támadójának, Bojan Miovszkinak a lábára, ahonnan az a kapu bal alsó sarkába csorgott. Ezzel alakult ki a végeredmény, az MTK újra nyert, a borsodiak viszont immár öt meccse nyeretlenek.

 

Az MTK–Mezőkövesd mérkőzésen, mintha egy kicsit mindenki félt volna a labdától (Fotó: MTK Budapest Facebook)

 

A nap második mérkőzésén az egyre markánsabb Budapest Honvéd látogatott az első győzelmére hajtó újonc, Gyirmót otthonába. Érdekesség, hogy a mérkőzés a hazaiak mesterének, Csertői Aurélnak a születésnapjára esett, de a vendégekről hamar kiderült, hogy ünneprontónak érkeztek az Alcufer-stadionba.

Az első 25 perc alatt három gólt is szereztek, sorrendben Tamás Krisztián, Nagy Dominik és Nenad Lukics révén, míg ezalatt csak Simon András volt képes válaszolni gyirmóti részről. A fővárosiak jó tempóban, nagy önbizalommal játszottak, de az is igaz, hogy jobb játékosokkal is rendelkeznek a győri sárga-kékeknél. A Csertői-csapat a félidei 1-3 után nyilván a felzárkózás szándékával futott ki a második játékrészre, ám a szünetben megbeszélt terveket biztosan felrúgta, hogy kevesebb, mint négy perc elég volt Lukicsnak önmaga második, csapata negyedik góljához. A biztos vezetés birtokában a vendégek egy kicsit visszavettek a sebességből és a minőségből is folytatásban, a hazaiak pedig lehetőségeikhez mérten próbálták menteni a menthetőt, és saját becsületük védelmében még egy szép gólt összeszorgoskodtak, újra Simon András révén.

A Honvéd győzelme abszolút megérdemelt volt, a kezdeti bizonytalankodás után úgy fest, jó útra tért Horváth Ferenc csapata, míg az újonc határozottan megtorpanni látszik az első fordulók szívóssága után és az elmúlt két mérkőzés (kettő szerzett, kilenc kapott gól) óhatatlanul is az eddigi elképzelések felülvizsgálatáért kiált.

 

Nenad Lukics ezúttal a gyirmóti védők számára bizonyult tarthatatlannak (fotó: honvedfc.hu)

 

Fejér megyei csapatok randevúztak szombat este Székesfehérváron, ahol a MOL Fehérvár a Puskás Akadémiát látta vendégül. A földrajzi közelségen túl szakmailag is komoly rangja volt az összecsapásnak elvégre az előző idény bronz- és ezüstérmese találkozott.

A várakozások azonban egyáltalán nem igazolódtak, sőt: a két csapat kimondottan felejthető játékot nyújtott ezen a mérkőzésen. Feltűnő volt, főleg a hétközben pótolt Ferencváros elleni bajnokin mutatott teljesítmény után, hogy Fiola Attiláék mennyire enerváltan és dekoncentráltan futballoztak – az első félidőben minden Puskás-helyzet egy könnyelműen, saját térfélen elszórt labdából alakult ki. A vendégek a legközelebb akkor jártak a gólhoz, amikor az első félóra végén a nagynevű cseh, Libor Kozák fejelt a bal kapufára egy jobbról érkező beadást. A második félidőre egy kicsit összeszedettebb, tudatosabb Fehérvár jött ki, amely azonban nem bírt a felcsútiak kiegyensúlyozott védekezésével, pedig még emberelőnybe is kerültek: történt ugyanis, hogy a 67. percben a Yoell van Nieff a vendégek holland szűrője valósággal széttalpalta Nikolics Nemanja bokáját a felezővonalnál, Solymosi Péter játékvezető pedig némi videózás után piros lappal büntette a brutális belépőt. A PAFC számlájára írható, hogy a létszámhátrányt észre sem lehetett venni, ám ha a 94. percben a nigériai Funsho Bamgboye önzetlenebb egy hazai kontratámadásnál, most egy hajrában kicsikart hazai győzelemről értekeznénk. Így azonban mindkét csapat egy-egy ponttal gazdagodott, de valószínűleg egyik szakvezető sem találhat több pozitívumot ebben a mérkőzésben.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Vasárnapra két összecsapás jutott ezúttal is, melyek közül az elsőn a listavezető Kisvárda a jó formának örvendő Debrecent fogadta. A vendégek keretében még nem volt ott a héten igazolt Németh Krisztián, de nélküle is vezetéshez jutottak a 11. percben: Ferenczi János baloldali beadását követő lecsorgó labdát a nem épp a góljairól híres Varga József vágott a hazai kapu jobb alsó sarkába. A jó időben és jó futballhangulatban lejátszott összecsapásnak jót tett a korai gól, mindkét kapu előtt adódtak komoly helyzetek a folytatásban. A legnagyobbat az első játékrész hajrájában a vendégek tízese, Ugrai Roland hagyta ki, amikor nem talált kaput néhány méterről.

Kétgólos vezetés helyett így szoros maradt a találkozó és ez a fordulás után viszonylag gyorsan megbosszulta magát: öt perccel a térfélcsere után egy ártalmatlannak tűnő felívelést a vendégek egykori francia utánpótlás-válogatott védője Sylvain Deslandes nézett el alaposan, a hazaiak bosnyák centere, Jasmin Mesanovic pedig kiugrott és védhetetlenül a vendégek kapujának jobb oldalába lőtt. A Kisvárda fokozatosan átvette a játék irányítását és egyre több helyzetet alakított, valamint hagyott ki, többek közt azért, mert a vendégek szlovák kapusa Tomás Kosicky csapata legjobbja volt, idén már nem először. A lefújás előtt azonban így is góllá érett a hazai nyomás: egy szöglet után kifejelt labdát a csereként beállt szerb Lazar Zlicsics csavart a hosszú felső sarokba, megnyerve ezzel a meccset a Kisvárdának, sőt, továbbra is a tabella élén tartva azt. Ha már ebben a fordulóban több mérkőzéssel kapcsolatban is kritikusak voltunk, jegyezzük meg, hogy ez az összecsapás nem csak a játéknap, de a teljes eddigi bajnoki idény egyik legjobb, legélvezetesebb találkozója volt, ezért pedig gratuláció jár mindkét együttesnek.

 

Tomás Kosicky tehetetlenül nézi a kapujába vágódó labdát a Kisvárda–DVSC mérkőzés hajrájában (Fotó: Móricz Zsolt/kisvardafc.hu)

 

A Ferencváros–Újpest derbivel zárult a forduló, bár rangadóról már nagyon nehéz beszélni e párosítás kapcsán, látva a két klub ellentétes irányú útját. A Ferencváros egyre inkább a régió egyik legkomolyabb, európai szinten is versenyképes együttesévé igyekszik válni, míg a lila-fehérek évről-évre az alsóházban, leginkább a kiesés elkerülése ellen küzdenek. Totónyelven szólva országos egyesnek lehetett kikiáltani az összecsapást és ez nem is volt alaptalan.

Öt perc sem telt még el a találkozón, amikor Banai Dávid kivetődve elsodorta a hazaiak marokkói támadóját Ryan Mmaee-t, Bogár Gergő büntetőt ítélt, amit a sértett magabiztosan gólra is váltott. Szinte még fel sem ocsúdtak a sokkból a lilák, amikor még mindig az első negyedórán belül járva emberhátrányba kerültek: Myrto Uzuni ugrott ki, Abdoulaye Diaby lerántotta, a játékvezető pedig egyértelmű gólhelyzetnek minősítve az esetet kiállította a mali védőt. Az egyébként is fölényben játszó zöld-fehérek hamarosan megduplázták előnyüket, Tokmac Nguen használt ki egy védelmi megingást, majd kisebb meglepetésre talált egy gólt az Újpest is Junior Tallo révén, így 2-1-es hazai vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőben is inkább a hazaiak akarata érvényesült, bár sokáig nem tudták lezárni az összecsapást, sőt, ha Simon Krisztián pontosabb a hajrában, még ki is egyenlíthettek volna a lilák, ez azonban elmaradt és ahogy az lenni szokott, aki nem tud gólt rúgni, általában kap egyet. A lefújás előtt nem sokkal Uzuni passzolt a kapuba néhány lépésről, így az FTC a várakozásoknak megfelelően megnyerte az összecsapást és készülhet a Real Betis elleni Európa-liga-találkozóra, míg a IV. kerületben a szombati, Gyirmót elleni bajnokira kell mostantól összpontosítani, ami talán sokkal nagyobb hatással lehet a klub jövőjére, mint azt a szezon előtt sejteni lehetett.

 

A forduló érdekessége

Az Újpest mali védőjét, Abdoulaye Diabyt harmadik magyarországi mérkőzésén másodszor állították ki. A második fordulóban Debrecenben is és ebben a körben az Üllői úton is a 14. percben hagyhatta el a pályát. Mindkétszer Bogár Gergő volt a játékvezető…

 

A forduló játékosa

Több jó teljesítmény is adódott ebben a fordulóban, ám ezek közül is kiemelendő Nenad Lukicsé, a Honvéd szerb támadója most már abszolút húzóembere csapatának, a Gyirmót elleni összecsapáson is úgy szerzett két gólt, hogy szinte az egész találkozón két védő őrizte. Nem csak a góljai miatt választottuk őt, ezzel a birkózásával folyamatosan lehetőséget teremtett a társainak is a helyzetek kialakítására.

 

A forduló citromdíjasa

A gyirmótiak kapusa, Rusák Edvárd ezen a hétvégén legalább két olyan gólt kapott, ami finoman szólva is védhető lövésekből született. A Honvéd második és negyedik találatát is illett volna fognia és bár lehetséges, hogy ezek nélkül is nyert volna a vendégcsapat, egy újonc bennmaradásához kiemelkedő kapusteljesítmény is szükségeltetik a szezon folyamán, ami most nyilvánvalóan elmaradt a sárga-kékeknél.

 

A forduló gólja

Szerencsére sok fontos és látványos gól is esett ezen játéknapon, ám egy volt csak, amelyben mindkettő hangsúlyos szereppel bírt, ez pedig a kisvárdai Lazar Zlicsics gólja a DVSC elleni bajnoki utolsó percéből. Nem csak remek lövést engedett el a fiatal szerb középpályás, de találata nagy győzelemre is vezette csapatát, amelynek továbbra is a hátát nézi a mezőny.

 


 

Ki lesz az NB1 bajnoka a 2021-22-es szezonban?

1,25 – Ferencváros

7,50 – MOL Fehérvár 

15,00 – Puskás Akadémia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I./Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar bajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást