Visszapillantó: Világifjúsági Találkozó Kisvárdán, Kodro jött látott és duplázott (OTP Bank Liga, 5. forduló)

A válogatott mérkőzések miatti szünetet megelőző utolsó bajnoki fordulót rendezték szerte a világon, így Magyarországon is. A nemzeti csapatokba behívott futballisták ilyenkor jobb hangulatban, ám kissé talán óvatoskodva is játszanak, miközben a csapataiknak nagy szükségük van a jó eredményre. A mostani, ötödik fordulóban sem szenvedtünk hiányt izgalmakban: folytatódott a kisvárdai álom, gólvágót találhatott a Fehérvár és a Honvéd, míg továbbra is első győzelmére vár az újonc Gyirmót valamint az Újpest is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A forduló a szokásoknak megfelelően már pénteken elkezdődött, amikor a Budapest Honvéd látogatott Zalaegerszegre. Bár mindkét együttes optimistán készülhetett, hiszen egy hete aratták első győzelmüket a bajnokságban, a látottak alapján ez a Honvédra volt kedvezőbb hatással, hiszen két hazai megingást kihasználva szűk negyedóra alatt kétgólos előnyre tett szert.

Előbb a sorozatban már harmadik mérkőzésén betaláló Nenad Lukics vágott a léc alá egy Demjén Patrikról kipattanó labdát, majd a csapatkapitány Hidi Patrik fejezett be egy gyors támadást góllal, üzenve ezzel az őt újabban kispadra ültető edzőjének is. A Zalaegerszeg nem is nagyon talált magára innentől az első félidőben, így nem volt meglepő, hogy a szünetben hármat is cserélt a Waltner Róbert. Csapata kezdeményezőbbé vált, ám mivel a fölénye meddő volt, különösebben nem veszélyeztette a kétgólos vendégelőnyt, ami a második félidő derekán tovább nőtt: egy fővárosi sarokrúgást követően megállt a teljes hazai védelem, Tamás Krisztián pedig ballal a rövid felső sarokba lőtt, ezzel végérvényesen megpecsételve egykori klubja sorsát.

A hajrára fordulva szépített a ZTE, szintén egy szöglet után az északmacedón védő Nikola Szerafimov talált be, de ez tényleg csak afféle szépségtapasz volt, a Zalaegerszeg egyébként meglepően gyenge teljesítményén. A Honvéd sikerével már a negyedik helyre jött fel, a kék-fehérek azonban épp csak bennmaradó helyen töltik a kéthetes szünetet, ami valószínűleg rájuk is fér majd.

 

„Kisebbfajta” öröm a Honvéd öltözőjében a Zalaegerszeg legyőzését követően (fotó: Budapest Honvéd FC Facebook)

Szombaton délután afféle Világifjúsági Találkozót rendeztek Kisvárdán, ahol a két csapatban összesen 13 nemzet (Románia, Szerbia, Bulgária, Brazília, Ukrajna, Csehország, Albánia, Fehéroroszország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Spanyolország, Olaszország és persze Magyarország) fiai álltak fel a kezdőrúgáshoz a KisvárdaMezőkövesd élvonalbeli bajnokin. A 22 pályára lép labdarúgó közül mindössze öten voltak magyar állampolgárok, köztük a hazaiaknál a kárpátaljai születésű Hei Viktor valamint a vendégeknél a zentai Farkas Dániel. Hogy hosszú távon ez a mérkőzés és ez a koncepció milyen előnyökhöz juttatja, azt nem tudhatjuk, az azonban biztos, hogy a listavezető Kisvárda győzelemmel szeretett volna elvonulni kéthetes bajnoki pihenőjére.

Ennek érdekében az is történt a pályán, amit a hazaiak szerettek volna, sokat járatták a labdát a szervezetten védekező és emiatt kevés helyet hagyó vendégek térfelén és ez a kissé meddőnek tűnő mezőnyfölény az első félidő derekán ért góllá: az addig megbízható olasz kapus Riccardo Piscitelli kotort estében egy kiugratást a kisvárdai Jasmin Mesanovic elé, aki 12-13 méterről az üres kapuba passzolt. Mesanovicról is érdemes megjegyezni, hogy sorozatban a harmadik bajnokin talált a kapuba, akárcsak a kispesti Lukics vagy a paksi Hahn János.

A gól után a Mezőkövesd egy olyan bokszoló benyomását keltette, akiben benne maradt az ütés, mert az első félidőben még nagyjából három-négy gólt kaphatott volna, így a legjobbkor jött a szünet Pintér Attila társaságában. A fordulás után is inkább a mezőnyben gyötörték egymást a felek, sokat elmond, hogy komoly egyenlítési esély is csak úgy csillant fel a vendégeknek, hogy az 56. percben némi videózás után a kisvárdai Hei piros lapot kapott, miután talppal beleszállt egy kövesdi játékosba. Talán már épp kezdte volna emberelőnyben a játék irányítását átvenni a vendégcsapat, amikor a Kisvárda ismét lecsapott: Claudiu Bumba szöktette a védők közül jó ütemben kilépő Jaroslav Navrátilt, aki a kapust átemelve kétgólosra növelte csapata előnyét.

A hazaiak ezzel a Gyirmót elleni mérkőzésükhöz hasonlóan ismét gólt szereztek emberhátrányban, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a játékosok minden helyzetben tudják, mit kell csinálniuk. A mérkőzés záró szakasza jobbára mezőkövesdi erőlködéssel telt, egy-két komolyabb lehetőségen kívül azonban nem voltak veszélyesek Cseri Tamásék, így sorozatban harmadszor maradtak nyeretlenek két győzelem után, míg a Kisvárda különösebb erőfeszítés nélkül húzta be az újabb hazai találkozóját és erősítette meg vezető helyét a táblázat élén.

 

Navrátil labdája szépen a kapuba hullik a Kisvárda–Mezőkövesd (2-0) mérkőzésen (Fotó: Móricz Csaba/kisvardafc.hu)

A bajnoki címvédő Ferencváros az újonc Debrecent látta vendégül szombaton kora este, egy olyan mérkőzésen, amelynek a párosítása a 2000-es évek eddig eltelt részében mindig igazi csemegének számított. A zöld-fehérek a hétközi BL-kiesés után a legerősebb összeállításukban várták az összecsapást, a vendégek pedig a foghíjas védelmük ellenére nagyon fogadkoztak, hogy meglepetést akarnak okozni a Groupama Arénában.

Ahogyan várni lehetett, a kezdést követően azonnal a hazaiak irányították a játékot, komoly ziccerük is akadt, ezért volt meglepetés, hogy az első negyedórán éppcsak túl a volt ferencvárosi Ugrai Roland fejesével megszerezte a vezetést a Loki. A játék képe nem változott, a Ferencváros a hátránya ellenére is magabiztosan és támadólag játszott, ennek eredményeként a szünet előtt egy kiváló Róbert Mak-góllal egyenlíteni is tudtak: egy magas presszing Eldar Civic szerzett labdát a szögletzászlónál, középre passzolt, a szlovák válogatott támadó pedig addig tolta a labdát befelé, míg az utat nem talált honfitársa, Tomás Kosicky hálójába. Szép gól volt, így vonultak szünetre a csapatok.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A második félidőben aztán kijött a sejthető osztálykülönbség, az egyre inkább visszaszoruló vendégvédelem rövid idő alatt két tizenegyest is összehozott, amiből az elsőt Ryan Mmaee be is rúgta. A másodiknál Kosicky kifogta Nguen Tokmac lövését, de még mielőtt nagyon megnyugodhattak volna a debreceniek, Mak második góljával a Fradi eldöntötte a mérkőzés kimenetelét. A Ferencvárosiak a biztos előny tudatában csatasorba állították az új szerb szélsőt, Zseljko Gavricsot, aki az OTP Bank Liga legértékesebb játékosa is lett azzal, hogy hazánkba igazolt, de egyelőre nem mutatott sokat, ellentétben azzal a Szánthó Regővel, aki jelenleg Csontos Dominikkal egyetemben mindenképp az FTC magyaros jövőjét jelentheti. Ugyanígy csere volt még Aissa Laidouni, aki kedden még nehéz helyzetbe hozta csapatát fölösleges kiállításával, most góllal próbált javítani valamit ebből: szépen érkezett a hosszú oldalon Mmaee beadására. Ekkor még volt hátra szűk 20 perc és akár egy nagyobb arányú kiütés is vizionálható volt, de a Fradi visszább vett a tempóból, a Debrecen pedig a becsületes helytállás jegyében szerzett még egy gólt Ugrai révén, aki ezzel kialakította a 4-2-es végeredményt és visszaadta a múlt héten neki kiosztott citromdíjat.

Tanulság a mérkőzésről, hogy a Debrecennek nagyon nagy szüksége van két egészséges, erős belső védőre, míg a Fradinak a legjobbnak ítélt csapata jól láthatóan játszi könnyedséggel át tud gázolni szinte bárkin (lásd: Kisvárda). Minden érintettnek jót tesz a szünet, a Hajdúságban rendezni kell a sorokat, mert az elmúlt két bajnoki nem sikerült jól, az FTC-nél pedig azért pihenjen, aki tud, mert erőltetett menet vár a címvédőre: bajnoki folytatás, Európa-liga, és elindulnak a Magyar Kupa küzdelmei is.

 

Mak és a Fradi ezúttal egy szinttel feljebb járt, mint a DVSC és Kosicky kapus (fotó: fradi.hu)

Az MTKMOL Fehérvár összecsapást eredendően Budapesten rendezték volna, ám a Hidegkuti Stadion gyepének megbetegedése miatt (na tessék, ilyen időket élünk…) a két csapat inkább a pályaválasztói jog felcseréléséről egyezett meg. Ha már így alakult, akkor a Stopirát és Fiola Attilát is nélkülöző hazaiak azt láthatták, amint csapatuk komoly nyomás alatt tartja riválist és folyamatosan veszélyezteti a kapuját. Ivan Petrjak, mint azt már megszokhattuk idén, élen járt ebben, végig aktívan, kapura veszélyesen futballozott, a beadásai pedig élményszámba mentek. Nem csoda, hogy a tizedik percben ő ugratta ki balhátvéd Marcel Heistert, aki okosan passzolt a hosszú oldalon érkező Nikolics Nemanjának, hogy gólt szerezzen, ám a VAR közbe szólt, Nikolics csak centiméterekben mérhető lesen tartózkodott az átadás pillanatában, így a gól elvétele jogos volt.

A folytatásban maximum a vendégportáson, Milan Mijatovicson múlt, hogy a Fehérvár nem szerzett egy, vagy akár több gólt is, épp ezért a semmiből jött a 41. percben az MTK-s Gheorghe Grozav, hogy egy jó 20 méteres lövéssel a jobb oldali kapufát találja el. A hazaiaknak ez azonban úgy fest, nem volt eléggé intő jel: a félidő utolsó másodperceiben a korábbi Manchester United-játékos, James Weir ívelt be jobbról, Grozav megelőzte a védőjét és kőkemény fejest küldött a hazai kapuba, 0-1! Alaposan leforrázta a hazai szurkolókat és játékosokat a kapott gól, negyedórájuk volt szünetben rendbe tenni a fejeket.

Hogy ez mennyire sikerült, jól mutatja, a második félidőben fokozta a nyomást a vendégeken Szabics Imre csapata, de ez a fölény meglehetősen végjáték nélküli volt. Cserélt is a fiatal szakvezető és beküldte a héten szerződtetett Kenan Kodrót Nikolics helyére, és az egykori bilbaói támadó álomszerűen debütált. Előbb egy videózás után megadott büntetőt váltott gólra, majd hat perccel később szépségdíjas fejessel mattolta Mijatovicsot, így gyakorlatilag a kispadról beszállva hat perc alatt fordította meg a mérkőzést.

Noha nem reális elvárás, hogy a baszk–bosnyák támadó ezentúl minden magyarországi meccsén duplázik, könnyen lehet, hogy olyan csatár első meccsét láttuk ezúttal, aki évekig meghatározó játékosa lesz a bajnokságnak és a Fehérvárnak is. A hazaiak így két egymást követő győzelemmel már a dobogót ostromolják, az MTK pedig bár rendkívül szimpatikusan futballozott, nem tudott pontot szerezni, így a középmezőnyben helyezkednek el.

 

Kodro jött, látott és duplázott – így kell debütálni! (fotó: molfehervarfc.hu)

Történelmi mérkőzést rendeztek vasárnap kora délután Győr külvárosában, ugyanis a legmagasabb osztályban még soha nem csapott össze egymással a Gyirmót FC és a Puskás Akadémia. A mérkőzés előtt azért tudni lehetett, hogy nem Csertői Aurél csapata az esélyes, mégis bő 2000-en nézték a helyszínen, ahogyan az első félidőben pariban vannak a sárga-kékek az esélyesebb vendég, a tavalyi ezüstérmes ellen.

A Puskás Akadémia kontroll alatt tartotta a labdát és ezáltal az ellenfelet is, ám sok helyzetet nem volt képes kialakítani, amelyeket igen, azt pedig a remeklő Hársfalvi András védte. Az első játékrész legnagyobb helyzete azonban a házigazdáé volt, még a félidő közepén Varga Barnabás a félpályától vezethette kapura a labdát, ám ziccerben csúnyán fölé lőtt. Hornyák Zsolt a szünetben két helyen is változtatott, érkezett Alexandru Baluta és Luciano Slaagver akik a technikai és a sebességbeli fölényt is növelték a két csapat között. A Puskás Akadémia egyre többször tudott megérkezni Hársfalvi kapuja elé és az egyik ilyen alkalommal az eltiltásból visszatérő baloldali mindenes és csapatkapitány Nagy Zsolt került kihagyhatatlan helyzetbe, amit nem is rontott el. Bár a hazaiaknak még szűk félórájuk maradt arra, hogy pontot szerezzenek, reális esélyük erre csak a találkozó hosszabbításában akadt, amikor is Hajdú Ádám fejelt centikkel a kapufa mellé. Ezzel a Gyirmót maradt nyeretlen és három pontjával az utolsó előtti helyen áll, a Puskás Akadémia viszont már a második – és ne felejtsük, van egy elmaradt bajnokija az FTC ellen. Úgy fest kiheverték a szezon eleji gyengélkedést és újra jelentős tényezővé válnak a magyar bajnokságban.

Két nem túl jó formának örvendő csapat találkozott vasárnap a Fehérvári úti stadionban: a házigazda Paks a második, a vendég Újpest pedig az első győzelmét vadászta, úgy, hogy ez már az ötödik forduló volt. Ahogyan azt az atomvárosiaktól tavaly megszokhattuk, idén is rendre gólgazdag adok-kapok jellegű mérkőzéseket játszanak, amelyekből egyelőre kevésbé jönnek ki jól, mint korábban.

Újpesten szűk a keret, sok a hiányzó és láthatóan megterhelte a játékosokat az európai kupaszereplés, gondoljunk csak bele, a szezon egy hónapja rajtolt, és a lilák már a kilencedik mérkőzésüket vívták. Talán nem is volt akkora meglepetés ezek után, hogy a házigazda kezdte jobban a mérkőzést és Ádám Martin szép, bal külsővel leadott távoli lövésével már a második percben vezetést szerzett csapatának. Ezt azonban még a 20. perc előtt kiegyenlítették a lilák: a sérülés után lassan újra magára találó Stieber Zoltán ugrott ki a bal szélen, majd a 2016-os Ausztria elleni meccset idéző mozdulattal átemelte a labdát a kimozduló Nagy Gergely kapujába. 1-1! A folytatásban komoly lehetősége volt a fordításra a liláknak is, de Yohan Croizet nagy helyzetben pár centit tévedett, így a szünetig újabb gól már nem esett.

A második játékrészben a Paks kezdett egy kicsit aktívabban, és egy véleményes tizenegyessel a vezetést is megszerezte: történt, hogy egy szögletnél Jorgosz Kutrumpisz és Szabó János olyan közeleségbe kerültek, melytől szinte azonos lett a bőrük PH-értéke, majd a dörzsölt paksi kapitány egyik pillanatról a másikra a földre került, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. Az ítélet helyességén vitatkozni lehet, de nem érdemes: Hahn ezúttal is biztos lábbal váltotta gólra a tizenegyest, amivel vezetést, és mint később kiderült, győzelmet szerezve csapatának. Ugyan a hajrában mindkét kapu előtt adódott lehetőség, több gól már nem esett, így az Újpest sereghajtó az ötödik forduló után, a zuhanyhíradós pletykák szerint komoly átalakulás előtt álló Paks (Haraszti Zsolt és Bertus Lajos már távozott, de lehetnek még követőik) pedig a felsőházban találta magát a kéthetes szünet előtt.

 

A forduló érdekességei

– Az MTK-s Grozav szinte hazajár a székesfehérvári Sóstói Stadionba: mielőtt ezen a hétvégén betalált, legutóbb még a Diósgyőr játékosaként tavasszal szerepelt itt és mesterhármasig jutott.

– Ahogyan azt már fentebb jeleztük hárman is komoly góllövő szériát építenek. A kisvárdai Mesanovic, a honvédos Lukics, és a paksi Hahn is egymást követő három mérkőzésen talált be.

– Nincs mérkőzés Dzsudzsák-pont nélkül. A veterán középpályás ezúttal is gólpasszal és kulcspasszal jelentkezett, ebben a szezonban eddig minden meccsen gólt lőtt, gólpasszt vagy hokis gólpasszt (gólpassz előtti passz) adott. Nagy bajba kerül majd a Loki, ha netán sérülés miatt nem számíthatna rá.

 

A forduló játékosa

Nem is lehet más, mint Kodro, aki pár nappal érkezése után csereként beállva két góljával megfordította az MTK elleni bajnokit.

 

A forduló gólja

Ezúttal olyan kivételesen nagy gól talán nem született, de a ferencvárosi Mak találatát érdemes kiemelnünk: már a csapat labdaszerzése is tanítani való volt, de a befejezést egy remek egyéni megoldás tette lehetővé. A szlovák támadó addig kereste a lehetőséget a tizenhatoson belül, míg fel nem tudta rúgni a labdát a felső sarokba, pedig kis túlzással a fél DVSC ott állt vele szemben.

 

 

 

Ki lesz az NB1 gólkirálya a 2021-22-es szezonban?

6,00 – Hahn János

8,00 – Franck Boli

9,00 – Ryan Mmaee

10,00 – Ugrai Roland

12,00 – Nguen Tokmac

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I./Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB I. kiesőire és bajnokcsapatára az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


 

 

 

Írj hozzászólást