West Ham: vége a kálváriának?

Az elmúlt szezonban 20 forduló után volt 22 pontja. Most van neki 35. A Premier League történetének legőrültebb idényében európai kupaszereplésre vágyik az elmúlt években lesajnált West Ham, ahol a zűrzavarból rend lett, az óvatosságot felváltotta a bátorság, s ahol a nevek helyett immár inkább a teljesítmény számít.


(X) Fogadj a Premier League győztesére, a kiesőkre, illetve általános csapatpiacokra az Unibeten!


 

A Premier League-gel is mélységében foglalkozó neves sportoldal, a The Athletic a szezon előtt megszondáztatta olvasóit, vajh’ mit gondolnak kedvenc csapatuk esélyeiről. Nos, a West Ham híveinek mindössze kilenc százaléka állt optimistán az új idényhez. Érthető volt persze a letargikus attitűd: a WHU az előző szezont a 16. helyen zárta, a hajrában bebiztosítva PL-tagságát, úgy, hogy december végén elbúcsúzott a 2018 nyarán nagy reményekkel szerződtetett edzőjétől, Manuel Pellegrinitől, és másodszor is csapzott serege élére állította David Moyest. Mindeközben ablakon kiszórt pénznek tűnt a hatalmas summáért szerződtetett játékosok többségéért leszurkolt dohány. Zsinórban a második évben. Mert bár a kalapácsosok csalódott fanatikusai hangos tüntetéseken követelték a tulajdonos duó, David Gold és David Sullivan távozását, azt nem lehet mondani, hogy a kettős egyetlen pennyt sem feccölt volna a klubba.

 

Átalakulás

Még a két évvel ezelőtti, 2018–2019 es idény előtt több, mint 80 millió fontért igazolt négy légióst: megvette a Lazio brazil szélső-karmesterét, Felipe Andersont 36 millióért (azóta kikölcsönözte a Portónak), Toulouse-ból az akkor 21 éves középső védőt, Issa Diopot 22 millióért, Dortmundból 17,5 millióért Andrij Jarmolenkót, Lukasz Fabianskit pedig hétmillióért a Swansea-ból. És ha a baljósan induló idény (négy vereség zsinórban) nem is ért végzetes véget (10. helyen zárt a chilei mester irányította egylet), a West Ham elmaradt az európai kupaszereplésről ábrándozó céloktól, és mert a következő nyáron újabb futballisták csekkoltak be – a Villarrealt elhagyó középpályás, Pablo Fornals, illetve a Frankfurtból góllövőnek igazolt Sébastien Haller együtt 70 millió fontot kóstált –, a léc újfent magasra került.

Nemhogy megugrani nem tudta Pellegrinivel a csapat, december végére a „diszkvalifikáció” réme fenyegette: 13 bajnoki mérkőzésen mindössze kétszer győzve és kilencszer vereséget szenvedve a 17. helyen szerénykedett, egy pontra a kieső helytől, nem túl biztató futballt produkálva: túlzottan is nyílt játékát kihasználva az ellenfelek elég könnyen alakítottak ki ellene helyzeteket, mínusz 11-es gólkülönbsége nem is volt valami fényes (a 21 rúgott gól kevésnek, a 32 kapott viszonylag soknak tűnt). 

A klubvezetés a káposzta felmelegítésére voksolva visszahívta az együttest 2017-ben ugyancsak szezon közben átvevő, utóbb pedig bent tartó David Moyest, a skót legelébb is igyekezett stabilizálni az együttest, ennek feltételeit teremtette meg Tomás Soucek csapatba építése. A 2020 januárjában igazolt középpályással összeállt a Noble, Rice, Soucek trió, a West Hamet így sokkal nehezebb volt immár átjátszani (a cseh fedezetnek kellett azért néhány hónap, míg elkezdett tökéletesen megfelelni a PL követelményeinek). Az eredményességet tekintve mégis csak a karantént követő újrakezdés, annak is a júliusa volt reményteljesnek nevezhető: az utolsó hét bajnokiján egyszer szenvedett csak vereséget a Moyes-csapat. 

De hiába a jó szezonvég, a drukkerekben nem buzgott túl a bizakodás. És bár a Newcastle elleni vesztes idénynyitó valóban nem kecsegtetett sok jóval, a második forduló Arsenal elleni zakója annál inkább. Akkor még kimaradtak a helyzetek, a Wolves és a Leicester ellen nem: 7–0-s összesítéssel gyűjtötték be a hat pontot a kelet-londoniak, még inkább elégedettségre adhatott okot, hogy a 3–4–3-as játékrendszerben összeállni látszott a csapat: Fabianksi előtt Balbuena, Ogbonna és Cresswell takarított, a Coufal, Rice, Soucek, Masuaku négyesből a két szárnyvédő rendre belépett a támadásokba, a Bowen, Antonio, Fornals trió pedig egyszerre bizonyult ötletesnek és gólveszélyesnek. A Tottenham és a  Manchester City elleni bravúros döntetlen, valamint a Villa elleni győzelem után pláne nem legyintett többé senki a West Hamre.

Az utóbbi volt amúgy a WHU utolsó sikere a 3–4–3-as formációban, Arthur Masuaku kiesésével Aaron Cresswell visszament balbekkbe (a 31 éves futballista szezonbeli 58 beadásával az első 10-ben van amúgy a PL-mezőnyben, centerezéseivel márpedig bal oldali belső védőként is segítette csapatát), és mert egy újabb belső középpályás hadba fogása (és a 4–3–3) helyett inkább egy tízesre (és a 4–2–3–1-re) szavazott a skót tréner, offenzívabbá vált a csapatjáték. A bátorság mindjárt a Leeds ellen kamatozott, amikor is a Rice-Soucek kettős előtt játszó Bowen, Benrahma, Fornals, Haller kvartett vezérletével a partit megfordítva 2–1-re nyert a West Ham. Érdemes is valamelyest elidőzni a főszereplőknél, mégiscsak ők hajtják végre sikeresen a Moyes-elképzeléseket.

 

Moyes volt a siker kulcsa? (Fotó: Reuters)


 

A nyerő kvartett

A két cseh vitézzel, Tomás Soucekkel és Vladimír Coufallal együtt erő, küzdőszellem, akarat, plusz energia költözött a London-stadionba, olyannyira, hogy Soucek egyre irigyeltebb középpályásduót alkot Declan Rice-szal. Igazolásképp: az egész mezőnyben Souceké a legtöbb megnyert fejpárbaj (106, 15-tel marad el tőle a sheffieldi Oliver McBurnie), de a középpályások közt Declan Rice is előkelő helyen áll, a labdalopásokat (interceptions), illetve a sikeres szereléseket tekintve pláne: mindkét listán ötben van. Soucek a szabad labdák (ball recoveries) megszerzésében 233 jó közbelépéssel ugyancsak top tízes. 

Az elmúlt szezonban a Champóban 17 gólig és kilenc asszisztig jutó, társainak 97 lehetőséget teremtő Said Benrahmától nagyjából azt várja a West Ham közönsége, amit Dimitri Payet-től kapott, bár a virtuóz tízest-szélsőt a Nizzában edző Claude Puel másképp jellemezte:

 

„Kicsit olyan volt, mint Eden Hazard. Nem túl magas, de erős, aki fizikailag is meg tudja verni védőjét. Mindig is megvolt benne a képesség, hogy akár két-három emberen is átjusson, azóta pedig sokat dolgozott azon, hogy a befejezésekben is jó legyen.”

 

Ami azt illeti, a Brentfordban éppen olyan szerepben játszott, mint Hazard, a bal oldalról indulva, de szabadon futballozva szervezhette a támadásokat. Valami hasonlót remélnek tőle a London Stadionban is, október óta két gólpassznál jár, de egyre inkább kezdi bontogatni a Championship mezőnyét beárnyékoló szárnyait.

Jarrod Bowen, akit 17 évesen nem talált elég jónak az őt próbajátékra invitáló Cardiff, az utolsó másfél Hull Cityben töltött szezonjában berámolt 38 (!) gólt, nem csoda hát, hogy múlt januárban a West Ham 18 plusz hétmillió fontot sem sajnált érte. Szélsőhöz képest pazar góltermés, de az egyéves élvonalbeli teljesítmény sem rossz: 12 pont a kanadai táblázaton, 32 kialakított helyzet. Ahhoz képest, hogy a PL játékosmegfigyelői egyöntetűen vallották: „Oké, rúgja a gólokat, de azon kívül?”  

A centerposztra delegált Michail Antoniótól épp ezt várja a West Ham rajongótábora, a fővárosi izomember meg is felel a követelményeknek (muszáj neki, pláne azt követően, hogy a lábát Londonban megvetni képtelen Sebastian Haller a télen az Ajaxba igazolt).

A 30 éves center, aki játszott korábban szélsőt és jobbhátvédet is, az előző szezon, főként pedig a karantént követő újrakezdés óta szinte megállíthatatlan: az előző évadban 19-szer kezdett, mégis vállalt 10 gólt, idén 10-szer kezdett eddig, azokon öt gólt szerzett. 

Így jutottunk el addig, hogy a nagy nevek helyett inkább a nagy teljesítményeket kezdték el értékelni a London Stadionban, ekképpen pedig hiába a 135 millió fontos költés a Jarmolenko, Lanzini, Felipe Anderson, Haller támadónégyesre, helyettük az olcsóbb, de összehasonlíthatatlanul üdébb, agilisabb, energikusabb, veszélyesebb Bowen, Benrahma, Fornals, Antonio kvartett lett a nyerő.


Elképzelhető, hogy tovább bővülnek David Moyes lehetőségei a támadószekcióban, hiszen sajtóhírek szerint a West Ham jó eséllyel szerződteti a Manchester Unitedból Jesse Lingardot. Érdekesség, hogy Lingard már dolgozott együtt korábban Moyes-szal az Old Traffordon – bár pályára nem lépett, csak egy Swansea elleni bajnokin ülhetett le a padra a skót szakember irányítása alatt. Az Unibet jelenleg 1,20-as oddsot kínál arra, hogy Lingard még a téli átigazolási szezonban a kalapácsosokhoz igazol. 


 

Bowen berobbant a Premier League-be (Fotó: Getty Images)


 

Javuló hazai teljesítmény

Nem utolsósorban pedig mintha valahára otthonra lelt volna stadionjában a West Ham. A félelmetes Upton Parkot 2016-ban kelletlen elhagyó szurkolók sosem tudtak megbékélni az atlétikai stadionnak tervezett aréna paramétereivel, a nézőket a gyeptől elválasztó futópályával (még ha azt igyekeztek el is tüntetni a házigazdák), a csapat sem találta benne a helyét, ami gyatra hazai mérleget szült. Az első és a legutóbbi London Stadionban eltöltött évben egyaránt az ötödik leggyengébb eredménysorral zárt a West Ham, ezen látszik az idén változtatni (szurkolók nélkül ugye…): 10 hazai bajnokijából ötöt megnyert három döntetlen mellett, azaz csak kétszer szenvedett vereséget. Ehhez képest tavaly 19 meccsen kilencszer! Meglehet, az is közrejátszik a javulásban, hogy amíg például Pellegrinivel minden egyes hazai bajnokit összetartás előzött meg (vagyis szállodában aludt a társaság), Moyes szakított a népszerűtlen hagyománnyal. A skót kétségkívül ért a játékosok nyelvén, futballistái pedig látszólag hallgatnak rá. A Crystal Palace elleni hétközi sikerrel négymeccsesre bővült a West Ham bajnoki győzelmi szériája, a tabellán fellépett a negyedik helyre, persze, hogy kezdtek megszólalni a fanfárok, Moyes azonban józan maradt:

 

„Egy edzőnek az is a dolga, hogy munkájával emelje az igényszintet, a West Ham kapcsán ugyanakkor sokan keltettek már hiú ábrándokat, nem vagyok olyan ostoba, hogy beálljak a sorba. Igyekszem józannak maradni, persze kellően ambiciózus is vagyok. Ebben segítenek a játékosok, akik fantasztikusan teljesítenek, jó látni, hogy egyre többet és többet akarnak.”

 

Hiába, hosszú ideje éheznek már a sikerre. 


További cikkek a Premier League-ről:

Írj hozzászólást