A Mikel-sztori hátterében – ezért távozott Törökországból a középpályás

John Obi Mikel ragaszkodott ahhoz, hogy semmiképpen sem szeretne pályára lépni a török bajnokság huszonhatodik játéknapján a koronavírus árnyékában. A The Athletic-nek nyilatkozva mesélt az egykori Chelsea középpályás az akkortájt átélt rendkívüli eseményekről, amelynek eredményeképp felbontotta szerződését a Trabzonsporral és visszautazott Londonba a családjához.

Bár addigra már Európa szerte szinte az összes labdarúgóbajnokság mérkőzéseit elhalasztották a koronavírus terjedésének megállítása érdekében, Törökországban még mindig pályára küldték a futballistákat a múlt hétvégén. Addigra már többen is elégedetlenségüket fejezték ki emiatt, ilyen volt többek közt John Obi Mikel és a Galatasaray kolumbiai sztárcsatára, Falcao is.

Mikel a forduló kezdete napján, pénteken az Instagramon jelezte, szerinte halasztani kéne a találkozókat. Ezzel magára haragította a bajnokság élén álló, 1984 után újra az elsőségre pályázó Trabzonspor vezetőségét. Találkozóra hívták, ahol a klub elnöke, Ahmet Agaoglu utasította internetes posztjának eltávolítására, amit Mikel megtagadott.

„Szólásszabadság van és én így gondoltam. Úgy hiszem, a saját oldalamon kifejezhetem a saját véleményemet, így mondtam az Elnök Úrnak, hogy nem törlöm a kiírásom.”

„Meg akartam nyerni a bajnokságot, de ezen a ponton el kellett gondolkodnom, hogy van, ami ennél is fontosabb: az emberek életének megmentése! Nem hiszem, hogy segítünk a vírus legyőzésében, ha mi is veszélyhelyzetet teremtünk. Egyszerűen nem helyénvaló ilyenkor focizni.”

“Az UEFA elhalasztotta a mérkőzéseket! Akkor mi mégis miért játszottunk még Törökországban? Ez nem helyes! De ez a Trabzonspor vezetőségét nem érdekelte. Mondtam nekik, hogy haza akarok menni, amire azt a választ kaptam, hogy rendben, de ha elmegyek, nem mehetek vissza. Azt válaszoltam, hogy oké, indulok is haza amint lehet!”

A 32 éves, nigériai válogatott Mikel ezek után a padon töltötte az 1-1-el végződött Basaksehir elleni, első helyért zajló rangadót. A két csapat pontazonossággal áll a bajnokság első két helyén, a Trabzonspornak hat találattal jobb a gólaránya. Mikel a találkozó után úgy döntött, hátrahagyva heti 35.000 fontos fizetését, és a beígért 2022-ig való hosszabbítás lehetőségét inkább elhagyja Törökországot. A fordulót követően, szerdán utazott vissza Londonba barátnőjéhez és ikerlányaihoz, akik a Chelsea edzőközpontjához közeli Surreyben maradtak, míg a futballista Törökországban szerepelt.

„Elmagyaráztam a klubnak, hogy muszáj látnom a gyerekeimet. Sírva hívtak fel minden reggel, hogy nem találkozhatnak a barátaikkal a játszótéren, hogy mindenkit el kell kerülniük az utcán. Nem éreztem magam boldognak, hogy reggelente történeteket kellett kitalálnom és hazudnom, hogy elmagyarázzam nekik a helyzetet, de közben ne ijesszem meg őket.”

„Tudtam, hogy ha visszautazom hozzájuk ők is nyugodtabbak lesznek. Így azt mondtam a Trabzonnak, rendben, ha ahhoz, hogy velük legyek fel kell bontsam a szerződésem, akkor rendben, megteszem. Az ember dolga egy ilyen vészhelyzetben a családja mellett lenni.”

„Fantasztikus érzés volt, mikor megérkeztem a londoni Heathrow repülőtérre. A barátnőm egész héten azon aggódott, hogy lezárják az Egyesült Királyság határait én pedig Törökországban ragadok, akár hónapokra is. Ki tudja, meddig nem láthattam volna a gyerekeimet, nem tudtam volna segíteni a családomat, ha ez megtörténik.”

„Mielőtt megöleltem őket alaposan lezuhanyoztam és ruhát is cseréltem, mivel Törökországban semmilyen tesztet nem végeztek el rajtunk. Gondoskodnom kellett a biztonságukról, mielőtt közel kerültem hozzájuk.”

„Nem éreztem biztonságban magam Törökországban. Csak edzeni mozdultam ki, azon kívül bezárkóztam a lakásba. Ebből állt az életem a vírusjárvány kitörése óta.”

„Pedig jól ment a játék a Trabzonspornál. Sok meccset nyertünk, a tabella élén is álltunk. Élveztem a focit és esélyünk nyílt bajnokságot nyerni, de helyesen kellett cselekednem egy ilyen krízishelyzetben.”

Mikel kifakadásáig 6 koronavírusos esetet regisztráltak Törökországban, ez az arány a labdarúgó elutazásáig 47-re emelkedett.

„Nem mennék vissza a Trabonzonsporhoz, ha új szerződéssel is kínálnának meg. Nem tetszett, ahogy ezt a helyzetet kezelték. Néha az életünk során magunkba kell néznünk és komoly döntéseket kell hoznunk. Kik a valódi barátaim? Kikben bízhatok, ha bajba kerülök? Tisztába tettem magamban ezeket és azok után, amik Törökországban történtek egyszerűen nem látom magam újra a klub kötelékében.

Remélem, hogy hamarosan minden visszaáll a normál kerékvágásba és én is visszatérhetek a pályára. De ehhez először le kell küzdenünk ezt a krízist.

Alig várom a következő fejezetet a karrieremben. Nem tudom, merre visz az utam, de közelebb szeretnék lenni az otthonomhoz, Angliához. De meglátjuk, mi fog történni, a legjobb megoldásra fogok törekedni. Addig is az ikerlányaim és a barátnőm biztosan segítenek fittnek maradni. De persze edzek és futok emellett, amennyit csak tudok.

„Mikel klubunkkal kapcsolatos állításai nem fedik a valóságot.” – mondta el a török klub szóvivője.

A Trabzonspornál rövid idő alatt minden óvintézkedést megtettünk a vírusfertőzés elkerülése és megelőzése végett.”

„Az Egészségügyi Minisztérium által kiadott információkkal összhangban klubunk egészségügyi részlege tájékoztatta a labdarúgókat. A létesítményeinket, a pályánkat és a stadionunkat is rendszeresen fertőtlenítettük. A klub edzőterületére belépő vendégek létszámát korlátoztuk. Akit lehetett otthoni munkavégzésre buzdítottunk.”

“Az óvintézkedések ellenére Mikel az Egyesült Királyságba akart utazni a családjához. Mi elmondtuk neki, hogy ebben az esetben valószínűleg nem fog tudni visszatérni a nemzetközi repülőjáratok korlátozásai miatt.”

„Labdarúgónktól elvártuk, hogy nyugodtan és körültekintően járjon el, csakúgy, mint az összes futballista és a labdarúgásban dolgozó személy, akik a bajnokság elhalasztását várták Törökországban. Ehelyett ő maga döntött a távozás mellett, amelynek az ügynöke is tanúja volt. Ennek eredményeképp közös megegyezéssel a szerződése felbontása mellett döntöttünk. Sok sikert kívánunk neki a karrierje további részében!”

 

Ti, mit gondoltok erről?

Írj hozzászólást