A semmiből indult, Potter által lett a Premier League felfedezettje

A 2020–2021-es Premier League-szezon egyik kellemes meglepetése a Brighton & Hove Albion védekező középpályása, Yves Bissouma volt. A mali futballistát több topcsapattal (Liverpool, Manchester United, Arsenal) is szóba hozták, de klubjának elnöke egyelőre hallani sem akar eladásáról. Kontúrokban megrajzolt kép egy „sirályról”.

Yves Bissouma of Brighton dances with delight after the 2-0 win during the Premier League match between Brighton and Hove Albion and Watford at the American Express Stadium , Brighton , UK - 21st August 2021 - Credit Simon Dack Editorial use only. No merchandising. For Football images FA and Premier League restrictions apply inc. no internet/mobile usage without FAPL license - for details contact Football Dataco


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Liverpool FC német vezetőedzője, Jürgen Klopp azóta szerelmes az afrikai labdarúgásba, azóta nyűgözi le őt a fekete kontinensről érkező játékosok tudása, amióta az 1990-es években, a Bundesligában testközelből láthatta játszani Anthony Yeboah-t és Augustine „Jay-Jay” Okochát. A világ számtalan klubjának játékosmegfigyelői részben (vagy egészben) valószínűleg Klopphoz hasonló véleménnyel vannak az afrikai futballról. Azonban a szerelem mellett akad még egy fontos tényező: az üzlet, az értékesítés. Napjainkra ugyanis kialakult egy „útvonal”: főleg a játékosok eladására-vételére építő európai (francia, svéd, dán) klubok az öreg kontinensre hozzák az afrikai labdarúgókat, hogy aztán felnevelve őket tehetősebb csapatoknak adják el.

Ezen felfogás jegyében jutott el az AS Real Bamakótól a francia élvonalban szereplő Lille-hez, majd onnan a Premier League-ben szereplő Brightonhoz Bissouma. A következő állomása pedig egy topklub lehet. Az Arsenal legendája, Ian Wright szerint a 25 éves játékos tökéletes jelölt a Manchester United számára, hogy a csapat egyik következő védekező középpályása legyen. De a Vörös Ördögök mellett a mali légióst szóba hozták már a Liverpoollal és az Arsenallal is. A pletykák áradata természetesen nem alaptalan, Graham Potter együttesének meghatározó játékosáról van szó, aki felnéz edzőjére.

„Potter egy apafigura számomra. Ő az, aki újra önbizalmat adott” – fogalmazott Bissouma egy interjúban. Hozzátéve, hogy sokat jelentenek számára a Brighton szurkolói, mert szeretik és elfogadják őt. Miattuk úgy érzi, megállíthatatlan. És ugyan remek dolognak tartja, hogy Paul Pogbával hasonlítják össze, de valójában nem szereti az összehasonlításokat. „Inkább maradnék Bissouma, és magamra koncentrálok” – mondta. Ez a jó értelembe vett befelé fordulás, a saját magába vetett hit már gyerekkorában is megjelent.

 

Mezítlábas valóság

Bissouma Elefántcsontpart egykori fővárosában, Abidjanban született. Saját megfogalmazása szerint a semmiből indult, a futball végtelen szeretetével, és

sok-sok óra mezítláb lejátszott focimeccsel.

Tizenhárom évesen döntenie kellett: hallgat az őt féltő szüleire, marad a megszokott körülmények között hazájában, vagy megragadja a lehetőséget, átlépi a határt, és a JGM Akadémiára költözik, Maliba. Utóbbi mellett döntött, bár bevallása szerint nem volt könnyű erre az elhatározásra jutnia.

„A JGM Akadémia volt az a hely, ahol megtanultam a futballt. Mármint az igazit, nem az utcai változatot. De nemcsak a labdarúgásról tanultam. Arról is, milyen az élet. Gyorsan felnőttem. Kemény évek voltak. Erősnek kellett lenni fejben” – fogalmazott Bissouma az Athleticnek.

Pályafutását a JMG Akadémiával szerződésben álló Real Bamakónál kezdte, majd 2016 márciusában jött a francia Lille OSC második csapata, hogy aztán négy hónapra rá, a 19. születésnapja előtt aláírhassa élete első profiszerződését. De az európai futball elvárásai sokáig nehezen vehető akadályként álltak előtte. És ebben az sem segített, hogy 2016 és 2018 között a Lille-nél hat különböző vezetőedzővel dolgozott.

„Emlékszem, az elején nem mindig volt egyszerű kezelni őt. Kicsit lázadóként viselkedett. Amikor valaki próbált neki elmagyarázni valamit, ellenkezett. De ez része egy tehetséges fiatal játékos „csomagjának”. Ez az önbizalmának terméke volt” – mesélt az Athleticnek a korábbi Swansea City és portugál válogatott játékos, Eder.

A sokáig taktikailag éretlen, a megfelelő döntésekkel hadilábon álló, olykor túl sokat cselező Bissouma életében a legfontosabb változást a Brightonhoz szerződés jelentette.

Két tényező mindenképp érdemes kiemelni: a Brighton által – a második PL-szezonban – (2019–2020) alkalmazott 4-3-3-as formáció, és Graham Potter személye.

Egyrészt a háromfős középpálya egyszerre adott biztonságot és szabadságot Bissoumának. Másrészt a 2019 májusában a Brightonhoz érkező „apafigura”, Potter nemcsak önbizalmat, lelki támogatást, de részletes taktikai utasításokat is adott számára. Megértette vele azt, pontosan, mikor, mit vár tőle. Azt, hogy mit, miért kell tennie a hatékony csapatjáték érdekében. Ennek eredményeként a 2020–2021-es szezonban (amikor már többnyire 3-4-2-1-es/3-4-3-as felállás volt a jellemző a Brightonra) a nyolcas pozícióban futballozó Bissouma posztján nemcsak csapatából, de a Premier League-ből is kiemelkedett.

A Smarterscout adataiból kiderül, védekezési fázisban mutatott teljesítménye kiemelkedő azon játékosokat figyelembe véve, akik védekező vagy középső középpályást játszottak abban az idényben, és legalább 900 percet a pályán töltöttek.

 


 

– A fizikai kontaktus nélküli labdaszerzések és blokkolt passzok mutatójában a 63 játékos közül a 15. helyen áll. Emellett pedig egyre nagyobb a megelőzések aránya a kockázatosabb szerelésekkel szemben. Mindkét tényező jól mutatja, alapvetően jól olvassa a játékot.

– A megnyert szerelések (57,7 százalék) tekintetében az ötödik helyen áll.

– Légi párbajokat tekintve 63 százalékos mutatója van, ez a kilencedik helyre elég.

De a labdabirtoklási fázisban, a támadások során is hozzá tud tenni csapata játékához.

– A 90 percre vetítve 2,1 sikeres cselt mutatott be, ezzel a 16. helyen végzett a 63 fős mezőnyben.

– A 86,8-es passzpontosság mutatóval a 23., s ugyan ez nem tűnik kimagaslónak, azonban érdemes hozzátenni, hogy az első 25 játékos között csak két olyan van (Bissouma és Joao Moutinho), aki nem valamely, a tabella első felében végzett csapatnál futballozik.

– További javulást mutatott progressive distance mutatója, vagyis passzaival egyre többet jut előrefele csapata.

 

 

Érdemes megfigyelni a videón, hogy Bissouma milyen nehéz szögekből szerel sikeresen, illetve azt, hogy mily remek ütemérzékkel rendelkezik

 

Hogyan tovább?

Nem véletlen tehát az intenzív érdeklődés Bissouma iránt, de a Brighton elnök-tulajdonosa, Tony Bloom egyelőre hallani sem akar játékosa eladásáról. Míg a csapat vezetőedzője, Potter távolságtartóbb az átigazolási pletykákkal kapcsolatban. Szakmaibb szempontból vizsgálja a kérdést. Úgy véli, játékosának fejlődnie kell az állandóság terén. Azaz, hogy folyamatosan képes legyen magas szinten teljesíteni.

 

„A legmagasabb szintű teljesítménye nagyon magas, a legalacsonyabb szintű azonban túlságosan alacsony” – fogalmazott Potter, hozzátéve, hogy nagyon szeret Bissoumával dolgozni. „Egy remek srác. Nagyon kedvelem. Szeretek vele dolgozni. Fantasztikus tehetség, és az én felelősségem, hogy minél gyakrabban kihozzam belőle azt a bizonyos legmagasabb szintű teljesítményt” – tette hozzá Potter.

 

Van tehát egy apafigura által nevelgetett tehetséges labdarúgó, aki az elmúlt PL-idényben megmutatta a benne rejlő tehetséget, lehetőséget. De adódik a kérdés: egy polccal magasabban – Potter segítsége nélkül – is képes megállni a helyét?

 

Ki lesz az Év Játékosa a Premier League 2021/2022-es idényében?

7,00 – Kevin De Bruyne

7,00 – Bruno Fernandes

9,00 – Harry Kane

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást