A Werder megnehezítette a bajnokavatást

BREMEN, GERMANY - JUNE 16: Robert Lewandowski of Bayern Munich scores his team's first goal during the Bundesliga match between SV Werder Bremen and FC Bayern Muenchen at Wohninvest Weserstadion on June 16, 2020 in Bremen, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Getty Images)

Kedd este végérvényesen eldőlt, hogy a Bayern München zsinórban nyolcadszor is bajnok lett, miután 1-0-ra diadalmaskodtak Brémában. Ezúttal viszont visszafogottabb teljesítményt nyújtottak a müncheniek, ami természetesen egyrészt tudatos volt, másrészt viszont köszönhető a kiesés elől menekülő brémaiak helyenként egész bíztató játékának. A meccs végére emiatt egy kicsit  meg kellett izzadnia a münchenieknek a sikerért, főleg Davies minimum vitatható kiállítását követően. Lázok Gergely elemzése a mérkőzésről.

Hétvégén folytatódik a Bundesliga, kattints és fogadj akár a Bayern, akár a Werder következő bajnoki mérkőzésére!

Kezdők

A Werder az előző fordulóban egy nagyon fontos és egyben lélekemelő 5-1-es győzelmet aratott Paderbornban, amivel pontszámban beérték az osztályozós helyen tanyázó Düsseldorfot. Kohfeld két helyen módosított ehhez a meccshez képest. Sargent helyett Bittencourt került be a támadószekcióba, míg Friedl visszakerült a baloldali szárnyvédő posztjára Augustinsson helyén. A Bayernnél Flick ismét számíthatott Lewandowski és Müller játékára, akik az előző fordulóban a Gladbach ellen a sárga lapok miatti eltiltásukat töltötték. Velük kiegészülve pedig a lehető legerősebb összeállításban léphettek pályára a bajorok annak tudatában, hogy egy győzelemmel végérvényesen bebiztosíthatják az újabb salátástálat.


Meddő müncheni mezőnyfölény a masszív brémaiak ellen

A várakozásoknak megfelelően a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést. Ezúttal viszont nem ment olyan gördülékenyen a játék, mint ahogy azt a Flick féle Bayerntől megszokhattuk. Ez nagyban volt köszönhető a brémaiak stabil 5-4-1-es védekezésének, amit nem igazán tudtak feltörni a bajorok. Nem nagyon tudtak betörni a pálya centrumába, amit a hazaiak 4 fős középpályássora a mélyen visszahúzódó Rashicával és Bittencourttal kiegészülve hermetikusan lezárt. Még, ha esetleg oda is került a labda a visszahúzódó Lewandowskihoz a hátul stabilan álló 5 védősor rendszerint a végállomást jelentette. Általánosságban így nem maradt más, mint körbepasszolni a betömörülő hazaiakat és beadásokkal próbálkozni vagy hosszú labdákkal kísérletezni, amiből Müncheni részről 65 volt a mérkőzésen, ami szokatlanul magas szám tőlük. Jól jelzi még a tanácstalanságot, hogy a két belső védő Boateng és Alaba is átlépte a 100 passzos határt a mérkőzés végére. Nem nagyon ültek Coman és Davies cselei sem, akik nem igen tudtak egy az egy elleni szituációkba kerülni a hátul masszívan álló fallal szemben. Ez annak volt köszönhető, hogy a Werder belső védői nem nagyon hagyták magukat kimozgatni az utolsó vonalból, hanem a területvédekezés mintáját alkalmazva átadták a visszamozgó müncheni támadók őrzését az előttük szorosan helyezkedő középpályássornak, ezzel nem hagyva területet a fürge, ezzel előszerettel operáló Bayern támadók befutásainak. A Werder védelméből kiemelkedett Moisander, aki magasan a legtöbb szerelést hajtotta végre, szám szerint hetet.

 

A fenti szituációban is látható, hogy Kimmich előtt el van zárva minden passzopció. Így pedig nincs más választása, mint kipasszolni a labdát Pavardnak. A francia pedig elindult a játékszerrel a szélen, ahol viszont teljesen elhalt a támadás a hatékonyan tolódó Brémai soroknak köszönhetően. Így végül visszakerült a labda Kimmich-hez, aki végül egy hosszú íveléssel próbálkozott, ami végül mindenki feje felett elszállt.

 

Itt is egy szélen elhalt támadás látható. Coman és Davies teljesen izolálva van a bal szélen. Gebre Selassie (23) és a szintén visszazáró Bittencourt nem igazán hagy nekik teret, a kapu előtt pedig szintén hatalmas túlerőben vannak a hazaiak. Jól kirajzolódik a masszív 5-4-1-es védekező felállás is.

Müncheni részről a legtöbb potenciál talán Boateng beíveléseiben volt, aki egyébként remekül játszott a mérkőzésen. Végül is a meccset eldöntő találat is egy ilyenből született az első félidő végén, köszönhetően Lewandowski mintaszerű befejezésének. Viszont ezeket a beíveléseket a gólon kívül elég ritkán tudták kamatoztatni a bajorok. Leginkább maradt a céltalan passzolgatás. Alaba se igazán volt most kezdeményező formájában. Viszonylag ritkán lépett feljebb a labdával, pedig területe volt bőven a mélyen visszahúzódó ellenféllel szemben. Kimmichet pedig Osako tartotta kontroll alatt középen, így a müncheniek karmestere gyakran lépett feljebb vagy lépett vissza a belső védők mellé a félterületbe, hogy megszabaduljon Osako őrzésétől. Goretzka is gyakrabban lépett így vissza, hogy Kimmich eredeti posztját betöltse.

A müncheniek passztérképén is látszódnak a támadásépítési nehézségek. Kirajzolódik az úgynevezett U alakú passzolgatás, ami sohasem jó jel egy csapatnál, hiszen mint látható a tizenhatos területe és annak előtere igen csak foghíjasan van bejelölve passzokkal. Ebből is látszik, hogy a vendégek rengetegszer passzolták körbe a masszív Brémai védelmi falat.

 

Ezen a képen Kimmich hőtérképe látható. Itt is kirajzolódik, hogy ezúttal nagy átlagban valamivel magasabb pozíciókat vett fel a szokásosnál, így próbálva megszabadulni Osakótól, aki rendszeresen ott volt Kimmich környékén.


Ígéretes Werder támadásépítések:

A hazaiak nem csak a szezonjuk eddigi fényében meglepő stabil védekezésükkel okoztak bíztató pillanatokat, hanem a helyenként kifejezetten tetszetős támadásépítéseikkel is. Ennek köszönhetően pedig leginkább a mérkőzés első 20 percében, illetve az találkozó utolsó szakaszában emberelőnyben tudták rendszeresen kihasználni a müncheni középpályán időnként keletkező réseket.  A mérkőzés elején a Bayern szokásához híven magasan támadott le. Ez okozott gyakran réseket a középpályán, mivel rendszerint Goretzka vagy Kimmich is fellépet zavarni a brémaiak labdakihozatalait. A mögöttük megnyíló területekbe pedig legtöbbször Osako lépett vissza, akit gyakran megtalált a hátulról építkező Friedl és Moisander. A támadásépítések másik kulcsszereplője rendszerint Eggestein volt, aki szintén sokszor szabadon kaphatta a labdát a pálya centrumában. Rendszeresen forgatott át a jobb szélen felfutó Gebre Selassie-nak, akinek volt pár ígéretes megindulása a mérkőzésen. Ellene gyakran kellettek Davies szélvészgyors sprintjei, hogy ne alakuljanak ki veszélyesebb Werder helyzetek.

Ebben a mérkőzés eleji Werder támadásépítésben is Friedl találta meg a fejlebb lépő Kimmich mögött megnyíló résbe bemozgó Osakót. Már itt látható, hogy Gebre Selassie előtt hatalmas terület nyílik meg a jobb szélen az erősen eltolódó Bayern védelem mellett, mivel Pavard is fellépett presszingelni Friedl-re. A francia mögött megnyíló területet pedig Boateng (17) vezetésével tolódással töltötte be a müncheni hátsó sor. Eggestein is egy üres területben vár a labdára a centrumban, mivel középről Goretzka kilépett Osakóra, ahogy a japán megkapta a labdát.

 

Ez a fenti szituáció folytatása. Eggestein megkapta a labdát Osakótól, aki forgatott is át a szélen beinduló Gebre Selassie-nak. Végül is itt is Davies nagy sebességű kizárása kellett ahhoz, hogy ne legyen nagyobb veszélyben a müncheni kapu

 

Úgy az első 20 percet követően a Bayern visszább is vett a magas letámadásból. Valószínűleg Flick is érzékelte, hogy a hazaiak ki tudják használni a szerkezetükben megnyíló üres területeket. Potenciális veszélyt hordozhattak még magukban a brémaiak részéről Eggestein és Klaassen mélységi befutásai a Bayern védelmi vonalai közé, illetve esetenként a Davies oldalán szétnyíló védelem réseibe való befutások. Ebből elég keveset lehetett látni, de azokban volt potenciál.

 

Ebben a szituációban Moisander próbálja elindítani a támadást. Itt Goretzka került bajba, aki egy kicsit feljebb lépett Klaassenre, viszont így mögötte rés nyílt a mélységből időközben belépő Eggesteinnek, aki meg is kapta a labdát. Látszik, hogy eközben Osako a balra tartó elfutásával manipulálja Alaba (27) pozícióját, így nyitva területet Eggesteinnek, akinek a lövése végül nem sokkal kerülte el Neuer kapuját.

 

Itt egy menetrendszerű Eggestein átforgatás után kerül a labda Gebre Selassie-hoz, akire kilépett Davies a védelmi vonalból. A mögötte nyíló területbe pedig Klaassen futott be és kapta meg a labdát. A beadását végül is hatástalanították, de nem volt veszélytelen.

 

Ami még bíztató pont volt a hazaiaknál az a leginkább az első félidőben megfigyelhető labdavesztés utáni visszatámadás. Ezzel egyrészt sokszor rögtön vissza tudták szerezni a labdát, másrészt nem engedték kibontakozni az esetleges Bayern kontrákat. Ez pedig köszönhető volt annak, hogy a Bremen játékosok közel helyezkedtek egymáshoz, így gyorsan és hatékonyan tudtak reagálni a labdavesztésekre.

 

A 16. percben egy labdavesztést követően rögtön átmentek visszatámadásba a hazaiak. Végül is Lewandowskihoz (9) került a labda, akit azonnal 4 oldalról zártak körbe. A lengyel gólvágó Müllernek próbálta kimenekíteni a labdát, de a játékszer végül Rashicához került, így újra építkezhetett a Werder.


Összegzés

A Bayern védelme fontos szerephez jutott, hogy ne maradjon el a bajnokavatás. Főleg Boateng teljesítménye volt meggyőző, aki nem egyszer fontos momentumokban tisztázott. Mellette még mindenképp meg kell említeni Goretzkát is, aki szintén sokat lépett vissza a védelembe és összesen 10 védekezésbeli megmozdulásával (szerelés, lefülelés, tisztázás, blokkolás), illetve hétből hat megnyert légi párharcával komolyan kivette a részét a kissé nehézkes győzelemből. Összességében a Bayern azért kontrolálta a mérkőzést. Komolyabban igazából csak Davies erősen vitatható kiállítását követően kellett aggódniuk. Végül egy komoly Neuer védésre is szükség volt, de a bajnoki címet sikerült bebiztosítaniuk, amihez azért nem sok kétség férhetett az egész szezont nézve. Ugyan a Werder nem tudott bravúrpontot szerezni, de a teljesítményük mindenképp bizakodásra adhat okot az utolsó két fordulóra nézve. Nagyon kemény és drámai küzdelemnek nézhetnek elébe a bentmaradásért, mert a szerdai eredmények nem kedveztek nekik. A Düsseldorf  egy hajrábeli feltámadással tudott pontot csenni Lipcséből, míg a Mainz általános megdöbbenésre elvitte a 3 pontot Dortmundból, ezzel ők kvázi meg is menekültek. Így a Werder igazából legjobb esetben is már csak az osztályozós helyre pályázhat , ahol jelenleg a Düsseldorf áll.

 

Lázok Gergely

Írj hozzászólást