Akire érdemes odafigyelni a Bundesligában: Christopher Nkunku

Több mint két hónap után térhet vissza a topfutball a szurkolók életébe. A tervek szerint május 16-án útjára indul a labda a német labdarúgó-bajnokságban, a Bundesligában. Az egész focikedvelő társadalom szeme Németországra, Magyarországon pedig a Sport Televízióra szegeződik majd. Ezért úgy döntöttünk, a kezdésig mindennap bemutatunk nektek egy játékost, akire érdemes lesz odafigyelnetek. Jadon Sancho után az RB Leipzig francia légiósával, Christopher Nkunkuval folytatjuk sorozatunkat.

Szerinted a francia remeklésével megszerezheti első bajnoki címét az RB Leipzig? Kattints és fogadj a lipcseiek mérkőzéseire.

Az idei szezon egyik nagy felfedezettje az RB Leipzig nyáron igazolt fiatal francia légiósa, Christopher Nkunku. A Paris St. Germainben nevelkedett és a felnőttek között is ott bemutatkozó játékos a sajtóhírek alapján a Bayern München kiszemeltjei között is szerepelt, végül a Nagelsmann vezette lipcseieknél kötött ki az 2019 júliusában. A támadósor és a középpálya szinte bármely posztján bevethető Nkunku fokozatosan fejlődik nélkülözhetetlen láncszemévé a bajnoki címért is versenyben lévő együttesnek, amely csatához gólpasszaival járul hozzá legfőképpen.

A kongói felmenőkkel is rendelkező Christopher Nkunku 1997. november 14-én született a Párizs keleti részén fekvő külvárosban, Lagny-sur-Marne-ban, ugyanott, ahol közel öt évvel azelőtt a francia világbajnok, Paul Pogba is. Tizenhárom éves korában került a Paris St. Germain utánpótláscsapatához. Az ifjúsági együtteseket annak rendje és módja szerint végigjárva, 2015 nyarán csatlakozhatott a nyári felkészülésre a párizsiak felnőttcsapatához. Laurent Blanc két csapattársával, Presnel Kimpembével és Jean-Kevin Augustinnel együtt vitte fel a sztárokkal teletűzdelt kerethez. Bemutatkozása sokat is váratott magára, decemberben válthatta Lucas Mourát az utolsó három percre a Shahtar Donyeck elleni BL-mérkőzésen. A Ligue1-ben 2016 márciusában került először bevetésre, a szezont végül öt bajnoki mérkőzéssel zárta, amelyeken 329 percet tölthetett a pályán. Eközben az ifjúsági Bajnokok Ligájában remek teljesítményt nyújtva (három gólt rúgva, hármat előkészítve) egészen a döntőig menetelt a párizsiakkal, ahol azonban a Chelsea fiataljai jobbnak bizonyultak.

A francia fővárosban az évek folyamán, bár egyre többet játszhatott, a világ legdrágább és legértékesebb játékosai között nem sikerült folyamatos játéklehetőséghez jutnia. Négy PSG-mezben töltött felnőttszezonja alatt 78 mérkőzésen kapott játéklehetőséget, amelyek alatt 3466 percet tölthetett a pályán, ami azt jelenti, hogy átlagban a találkozók felén szerepelhetett. Utolsó franciaországi évében tizenháromszor volt a kezdőcsapat tagja és további kilencszer szállt be csereként, három gól és két gólpassz került fel a statisztikai mutatói közé. A négy év alatt megszerzett 11 trófeához azonban nem érezte úgy, hogy kellő mértékben hozzá tudott járulni, így a távozás mellett döntött. Mint azt már a bevezetőben írtuk, hallani lehetett a Bayern München érdeklődéséről is, de az aláírását végül Gulácsi Péter csapata szerezte meg a Transfermarkt adatai szerint 13 millió Párizsba utalt euróért cserébe.

Az első Bundesliga mérkőzésén azonnal góllal mutatkozott be, 25 percnyi játékidő is elég volt neki a kiváló debütáláshoz, és bár ez a kezdők közé repítette a második fordulóra, nem sikerült azonnal folyamatos játéklehetőséghez jutnia. Az eddig eltelt 25 forduló során 15-ször lehetett a kezdőtizenegy tagja, 8-szor becserélték, míg két mérkőzést a padról kellett végignéznie. A Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé menetelés során az összes lehetséges játékidő 53 százalékát tölthette a pályán.

Ezek a számok nem utalnak a legmagasabb kihasználtságra, ráadásul összesen hét szerepkörben, a támadósor és a középpálya szinte minden pozíciójában küldte már pályára Nagelsmann, így még az is előfordulhat, hogy keresi számára a tökéletes pozíciót a német edző, illetve ez egyben jelzi Nkunku széleskörű taktikai repertoárját is. Számai így még elképesztőbb hatékonyságot mutatnak. Tizenkét asszisztjával (amihez még két kiharcolt tizenegyes adódik mint gólhoz való közvetlen hozzájárulás) a vonatkozó lista harmadik helyén áll, csak a minap bemutatott Jadon Sancho és a Bayern München gólpasszkirálya, Thomas Müller előzik meg. Játékperceire 2,8 kulcspassza jut, ami azt jelenti, hogy kilencven percre levetítve majdnem három gólhelyzethez járul hozzá közvetlenül. Mindezt, ha a hosszú kulcspasszokra szűkítjük le, máris képet kapunk arról, mennyire jól lát a pályán a francia, ugyanis ezeket tekintve kétszer olyan eredményes, mint a csapatban őt követő Marcel Sabitzer. Kilenccel több összesített kulcspasszát pedig 600 perccel kevesebb játékidő alatt éri el, mint az imént említett osztrák. Mindemellett ráadásul a védekezésben is hozzáteszi a magáét a csapata sikerességéhez: 4,77 megnyert párharc fűződik a nevéhez kilencven percre vetítve, valamint ugyanennyi idő alatt 4,21-szer vissza is szerzi a labdát az ellenféltől. A számokból egyértelműen kiderül, milyen rugalmasan használható játékos és milyen fontos szerepet játszik Julian Nagelsmann jól felépített rendszerében.

A lipcseieknek jelenleg öt pont a hátrányuk a listavezető Bayern München mögött és egy ponttal előzi meg őket a második helyen álló Borussia Dortmund, így minden bizonnyal még reménykednek a bajnokság megnyerésében is. Kíváncsian várjuk, ehhez miként tud majd hozzájárulni az egykori csapattársa, Marco Verratti játékából inspirálódó, szabadidejében az NBA-t és az NFL-t követő Christopher Nkunku.

A Gólterápia Bundesliga beharangozójában is sok érdekességet hallhattok az újrainduló német bajnokságról.

Írj hozzászólást