Beharangozó: Hütterék ellen folytatódhat a Werder sorozata?

Elmaradt mérkőzést pótolnak szerda este a Bundesligában: az eredetileg a 24. fordulóra időzített összecsapáson a Werder Bremen csapata az Eintracht Frankfurt együttesét fogadja. Mi várható a két alsóházi csapat összecsapásán? Beharangozó.

Kiesik a Werder Bremen? Fogadj rá még ma!

A mérkőzést eredetileg március 1-én rendezték volna, és érdekes módon nem az egészségügyi helyzet miatt kellett elhalasztani: a Frankfurt hétközi, Salzburg elleni Európa Liga-mérkőzése az időjárási körülmények miatt egy nappal később került megrendezésre, a túlságosan rövid pihenési idő miatt pedig a Német Labdarúgó Liga a halasztás mellett döntött.

Egyértelműen alsóházi rangadót rendeznek majd szerda este: a brémaiak a tabella tizenhetedik helyét foglalják el, jelenleg kiesésre állva. A frankfurti Sasok a tizenkettedik pozíciót birtokolják, és abszolút a középmezőnyben helyezkednek el: nem fenyegeti őket a másodosztályba való lecsúszás, ám a nemzetközi szerepléstől is igen messze állnak. Jelenleg azonban a pontvadászatban a tabellán hátrébb lévő Werder van jobb formában: bár a bajnokság újrakezdését Florian Kohfeldt csapata egy sima hazai vereséggel indította a Leverkusen ellen, a legutóbbi három mérkőzésen már hét pontot szereztek, és még gólt sem kaptak! A Freiburgot és a Schalkét is sikerült egy-egy góllal legyőzniük, és meglepetésre a Mönchengladbach ellenében is kiharcoltak egy gól nélküli döntetlent. Az Adi Hütter vezette vendégcsapat bár stabil tagja a középmezőnynek, a legutóbbi négy meccsen csak négy pontot gyűjtött, igaz mindegyiket a legutóbbi két összecsapáson: a Wolfsburgot meglepetésre idegenben sikerült 2-1-re legyőzni, a Freiburg ellen pedig gólzáporos mérkőzésen 3-3-as döntetlent értek el.

A Werder Bremen vezetőedzője, Florian Kohfeldt sokáig a 4-3-3/4-3-2-1-es felállást preferálta, ám múlt héten a Schalke ellen már inkább 4-4-2-es rombuszalakzatban küldte pályára csapatát. A három meccsen gólt sem kapó Jiri Pavlenka kapus előtt a Gebre Selassie-Veljkovic-Moisander-Friedl védőnégyes is fixnek tűnik. A szűrő középpályás és harmadik belső védő Kevin Vogt mellett a két nyolcas, Davy Klaassen és Maximillian Eggenstein kezdhet szokás szerint. A csapat talán legnagyobb ígérete, a koszovói származású Milot Rashica mellett Leonardo Bittencourt, harmadik csatárként pedig Sargent vagy Osako kezdhet, az alkalmazott szereposztás függvényében.

A mostanság botladozó Frankfurt osztrák vezetőedzője, Adi Hütter többféle felállást is kipróbált az elmúlt hetekben: többek között a 4-3-3, a 4-2-3-1 is terítékre került, végül a legutóbbi két mérkőzésen a 3-4-1-2-nél látszottak megállapodni, amely a múlt héten végre győzelmet is hozott. A kapuban természetesen a korábban a PSG-nél is megfordult Kevin Trapp áll majd, á három belső védő David Abraham, Makoto Hasebe és Martin Hinteregger lehet, baloldalt immár szárnyvédői szerepben az ígéretes szerb szélső Filip Kostic, a jobb szélen pedig Almamy Touré szaladgálhat. A támadások megszűrése Sebastian Rode és Dominik Kohr, vagy esetleg Stefan Ilsanker feladata lehet. Tízesben Daichi Kamada szinte kirobbanthatatlan, a kétszemélyes csatársorban pedig a portugál André Silva társa a holland Bas Dost, vagy a szerb Mijat Gacinovic lehet.

A Werder Bremen egyébként a Frankfurtnál bátrabban és magabiztosabban építkezik a labdával, a pálya közepét uraló felállásuk ezt elméletileg lehetővé is teszi. A helyzetek kialakítása azonban már nem megy ilyen jól a brémai muzsikusoknak: az idei szezonban az egész Bundesliga-mezőnyben a legalacsonyabb xG-mutatót sikerült összekaparniuk, mindössze 28,91-et, egyébiránt a legkevesebb gólt is ők lőtték a mezőnyben, egészen pontosan harmincat. A Frankfurt háromvédős letámadási sémája miatt a labdakihozatalkor nagy szerepet kapó Marco Friedlnek ezúttal talán több terület juthat, ám kérdéses, a támadóharmadban eleget nyújt-e majd a pálya közepét sokszor öt-hat emberrel elfoglaló zöldmezes alakulat. Valószínűleg a Frankfurt sem akar majd sok levegőt hagyni nekik, 10,33-as PPDA-mutatóval a piros-feketék védekezése a negyedik legagresszívabb a mezőnyben.

A Frankfurt háromvédős rendszere a múlt héten már sikert hozott a Sasoknak, azonban labdabirtoklásban könnyű őket a szélekre szorítani. Igaz, a Werder 4-3-2-1-es alapfelállás esetén is rombusz-szerű elrendezésre vált védekezésben, a Frankfurt esélye így talán a szárnyvédők megjátszása lehet. A bajnokság újraindulása óta a Frankfurt 4 mérkőzésen 8 gólt szerzett, 8,17-es xG-vel, bár ennek jelentős része a Freiburg ellen jött össze-meglátjuk mire mennek a mezőny egyik kiesőjelöltjével szemben.

Érdekes összecsapás elé nézünk tehát, annak ellenére is, hogy a tabella két, alsó felében található csapat csap össze. A Werdernek létfontosságú lenne a jó sorozat folytatása a biztos bennmaradáshoz, de a Frankfurtnak sem ártana egy újabb győzelem-főleg, ha hosszútávon még remélnének valamit az Adi Hütter-projekttől…

Írj hozzászólást