Beharangozó: javíthat a Freiburg a Csikók ellen?

Az SC Freiburg a Borussia Mönchengladbachot fogadja a Bundesliga 30. fordulójának péntek esti nyitómérkőzésén? Megszülethet-e a határmenti csapat első győzelme az újrakezdés óta? Beharangozó.

Dobogón végez a Mönchengladbach? Fogadj rá az Unibeten!

Péntek este a Borussia Mönchengladbach az SC Freiburg otthonába látogat. A hazaiak jelenleg nyolcadik helyen állnak a táblázaton, holtversenyben a Herthával, ámde négy ponttal lemaradva az EL-induláshoz legközelebb lévő Hoffenheim-Wolfsburg kettőstől. Ráadásul a bajnokság újraindulása óta nincs valami imponáló formában Christian Streich együttese: négy mérkőzésen csak két pontot sikerült szerezni. A helyzetek kidolgozása sem ment a freiburgiaknak: xG-mutatójuk mind a négy mérkőzésen egy alatt maradt, míg például a Frankfurt elleni mérkőzésen négyet is engedtek az ellenfélnek…A Marco Rose(és René Maric) trenírozta Borussia Mönchengladbach jelenleg negyedik a bajnokságban, ám tartja a lépést a Leipzig-Dortmund kettőssel, komoly esélyük van jövőre a Bajnokok Ligájában indulni. Az utóbbi hetekben a Csikók sima vereséget szenvedtek a Leverkusen ellen és a kiesőjelölt Werder Bremen otthonában is pontokat hullajtottak, de a Frankfurt és az Union Berlin ellen azért sikerült a magabiztos győzelem.

A hazaiak vezetőedzője, Christian Streich gyakran változtatja csapata felállását akár az ellenfél játékától függően is. Az utóbbi hetekben azonban általában négy védővel játszatja csapatát: a Frankfurt elleni, igen szellős védekezést hozó döntetlen után a Leverkusent már a saját térfelén ülő, 4-4-2-es blokkban várta, s bár helyzetet alig tudott kidolgozni csapata, a védekezés sokkal stabilabb lábon állt. Könnyen lehet, hogy a labdabirtoklást szintén kedvelő Mönchengladbach ellen is ezt a receptet választja majd Streich. Ebben az esetben Schwolow előtt az izomsérüléssel küszködő Manuel Gulde hiányában a Kübler-Lienhart-Heintz-Günter védőnégyes állhat össze. A középpálya közepén valószínűleg ismét inkább a védekezőbb felfogású Koch-Höfler páros szűr majd. Jobboldalt Sallai Roland játéka nyilván örömünkre szolgálna. A múlt héten a helyére az eredendően jobbhátvéd Schmid lépett pályára hatvan perc után, ám a magyar válogatott szélső remélhetőleg megőrzi tagságát a kezdő tizenegyben. Baloldalt az olasz Vincenzo Grifo helye biztosnak tűnik, elöl pedig az egykor a Bayernben is megfordult Nils Petersen társa Gian-Luca Waldschmidt vagy Lucas Höler lehet.

Bár Marco Rose és stábja-főleg a szezon első felében- előszeretettel játszatta a Csikókat három belső védővel, ma este azért a 4-2-3-1 tűnik valószínűbbnek. A kapuban természetesen Yann Sommer áll majd, a védelemben Lainer, Ginter és Elvedi mellett a fiatal Bensebaini vagy a rutinosabb Oscar Wendt is kezdhet. A középpályán Tobias Strobl továbbra is sérült, így valószínűleg ismét Jonas Hofmann és Lars Stindl feladata lesz a játék irányítása, a vonalak között pedig Breel Embolo hiányában Patrick Herrmann, Lars Stindl és Marcus Thuram játszhat a középcsatár Alassane Pléa mögött.

A mérkőzés legfontosabb taktikai kérdése nyilvánvaló: letámadja a Streich a vendégeket, vagy a legutóbbi mérkőzéshez hasonlóan- amikor szintén hazai pályán játszott csapata egy éllovas ellen- visszaáll? Ebben az esetben a Mönchengladbachnak sok labdabirtoklással leginkább a széleken- főleg a fiatal és dinamikus Ramy Bensebaini segítségével- kell bejuttatni a labdát a kitűnő támadónégyes felé.

A Freiburg az előző mérkőzésen sem vállalt nagyon sok kockázatot a labdával, elsősorban a második labdákban bíztak. Ez kevés minőségi helyzetet eredményezett, a hátulsó hatos pedig a lapos építkezés alkalmával sem volt túl magabiztos, nagy kérdés, Nils Petersenék elöl képesek lesznek-e gólt, gólokat szerezni.

Az SC Freiburg csapatának fontos lenne további pontokat gyűjteni, amennyiben a Streich-csapat még reménykedni szeretne az európai kupaszereplésben. Ehhez azonban meglepetést kellene okozni a mezőny taktikailag egyik legkifinomultabb csapata ellen, akinek minden mérkőzés nagyon fontos a Bajnokok Ligája eléréséhez. Nem lesz egyszerű dolguk…

Írj hozzászólást