Beharangozó: Ki nyeri a Magyar Kupát?

Vajon a tavalyi döntős, Budapest Honvéd csapata ér révbe a nyolcadik alkalommal, vagy a fennállása első kupadöntőjére készülő Mezőkövesd Zsóry ünnepelhet? Beharangozó.

Gyűjts infókat előzetesünkből majd fogadj a mérkőzésre a kattintás után!

Az újraindítást követően, a Mezőkövesd rögtön komoly feladat előtt állt, hiszen az elődöntőben a MOL Fehérvár csapatát kellett fogadnia. Az első meccsen 1-1, míg a visszavágón 2-2-re végeztek a felek, ami a matyóföldiek továbbjutását jelentette. Olyannyira jó szezont fut Kuttor Attila gárdája, hogy amellett, hogy a címvédőt kiejtve jutottak a döntőbe, még a bajnokságban is igencsak előkelő helyen állnak, a bronzérmet jelentő harmadik helyen.

A Mezőkövesd rendre 4-4-2-es formációban áll fel, amivel képesek zárt védekezést kialakítani. Kompakt alakzatuknak köszönhető, – illetve annak, hogy a csatárok is mélyen visszazárnak és aktívan segítik csapatuk védekezését – az ellenfelek nehezen találnak utat a mezőkövesdi kapuhoz. Az ékek általában az ellenfél belső középpályásait őrzik, így nehezebben alakítható ki létszámfölényes helyzet vagy szabad terület. Ellenben rögzített szituációkból mintha sebezhetőbb lenne a csapat.

A hétvégi fordulóban, több kulcsember is kapott némi pihenőt, úgyhogy Cseri Tamás, Budu Zivzivadze vagy éppen Dino Besirovic biztosan visszatérnek a kezdőbe. A kapuban Szappanos Péter kezd, Andrii Nesterov és Pillár Róbert pedig a belső védőpárt alkothatja. A szélsőhátvédek Farkas Dániel és Vadnai Dániel lehetnek, de Eperjesi és Silye Erik is lehetőséget kaphat. Alekszandr Karnitski úgyszintén visszatér a kezdőbe, hogy gyakori visszalépéseivel segítse a labdakihozatalokat. Mellette Berecz Zsombor szerepelhet, de Mihailo Meshki vagy Szeles Tamás is esélyes lehet. Valamint Besirovic a szokásos bal szélen és Cseri pedig a jobbon, bár utóbbi viszonylag nagy szabadságot szokott kapni annak érdekében, hogy szabadon mozogva szervezze a játékot. Elől pedig a Zivzivadze-Jurina párosnak szavazhat bizalmat az edző.

Az ellenfélnél, azaz a Honvédnál történtek változások a kényszerleállás alatt is, hiszen még március végén – közös megegyezéssel – távozott Sannino, akinek helyét a „házon belülről” érkező Pisont István vette át. Irányítása alatt a Honvéd már egy döntetlent elért az MTK elleni kupa elődöntőben, majd 1-0-s szűk győzelemmel harcolták ki a részvételt a döntőben,  legutóbb, a hétvégén a Debrecent fogadva, egy 3-1-es győzelemmel hangoltak a ma esti döntőre.

Pisont mindeddig kétféle formációval küldte pályára gárdáját. Az MTK elleni kupaszereplések alkalmával, egy 4 védős rendszerre esett a választása, míg a Debrecen ellen már 5-3-2-es védekezést favorizált, aminek szerepe az volt, hogy a három belső védő révén megfogják a DVSC támadóit. Mivel a Debrecenhez hasonlóan, a Mezőkövesd is két csatárral léphet pályára, ezért könnyen lehet, hogy a Honvéd ismét az 5 védős struktúrában áll fel.

Ezek alapján azt lehet várni, hogy Tujvel Tomas lesz a kapuban, előtte ismét a Batik Bence, Ivan Lovric, Djordje Kamber hármas lesz a védelem tengelyében, míg a szélek védelmére Eke Uzomának és Mohamed Mezghraninak szavazhatnak bizalmat. A középpályára Hidi Patrik, Kesztyűs Barna és Nagy Gergő kerülhet be. Gazdag Dániel posztja attól függően fog alakulni, hogy Pisont mennyire támadószellemű csapatot szeretne pályára küldeni, azaz vagy a középpályás hármas egyik helyére kerülne és elől Davide Lanzafame és George Mayron játszhat, vagy csak az egy dedikált csatár mellé Gazdag zárkózna fel.

Taktikai szempontból talán a legérdekesebb, hogy a Honvéd miként tudja útját állni a Mezőkövesdnek. Papíron elvileg nem lesz létszámfölénye a Mezőkövesdnek a középpályán, de Cseri mellett, a visszalépő csatárok is gondot okozhatnak, illetve kérdéses, hogy a Honvéd mennyire engedi, hogy a Mezőkövesd a védelmük mögé kerüljön, mint ahogy azt az MTK tette néhány esetben. A másik oldalon pedig az lesz a kulcs, hogy mennyire tudják megakadályozni a villámgyors Honvéd kontrákat, ugyanis kétségtelenül ez Lanzafaméék legnagyobb fegyvere.

Nehéz lesz megtippelni az eredményt, hiszen a Mezőkövesd az egyik legjobb védelemmel rendelkezik. Az idei bajnoki szezont figyelembe véve mindössze, a Ferencváros rendelkezik kevesebb kapott góllal (21, Honvéd 22). Mindeközben, a Honvéd az egyik legkevesebb gólt rúgta a szezon során. Bár Pisont István irányítása alatt úgy látszik sikerült beindítani a góltermelést, hiszen a legutóbbi bajnokin három találatig jutottak a kispestiek. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy az ellen a Debrecen ellen sikerült megtenni ezt, amely a szezon egyik legrosszabb védelmével rendelkezik. A helyzet pikantériája tehát fel lett vázolva, úgyhogy nem maradt más hátra, minthogy egy érdekes összecsapást láthassunk.

Írj hozzászólást