Beharangozó: lehet esélye a Düsseldorfnak Münchenben?

A Bayern München-Fortuna Düsseldorf mérkőzés papíron talán a 29. forduló legegyértelműbb összecsapásának ígérkezik. De valóban esélytelenek a vendégek? Mai Beharangozónkban ennek fogunk utánajárni!

Elkerüli a Düsseldorf az osztályozót? Fogadj rá most!

Ránézésre nincs túl sok kérdés a mérkőzés végkimenetelét illetően – a Bayern München nemcsak hogy vezeti a Bundesligát, de a keddi rangadón aratott győzelemmel hét pont az előnye a Dortmunddal szemben, és a döcögős ősz után úgy tűnik, zsinórban nyolcadszor is a bajor klub emelheti majd a magasba a salátástálat. Uwe Rösler Düsseldorfja idén már egyértelműen a tabella alja felé kacsintgat. Friedhelm Funkel vezetésével tavaly még stabil középcsapatként, a tizedik pozíciót szerezték meg, jelenleg viszont a piros-fehérek az osztályozót jelentő, tizenhatodik helyen állnak. Igaz, a Werder és a Paderborn még gyengébb szereplése miatt a biztos kieséstől – egyelőre – nem kell tartaniuk. A Bayern formája önmagáért beszél, zsinórban hét megnyert mérkőzésnél tart Hansi Flick csapata, és összességében 14 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a rekordbajnok. Igaz, a pontvadászat újraindulása óta még a Düsseldorf sem kapott ki: a Paderborn és a Köln elleni döntetlenek után a hétközi játéknapon Rösler csapata hazai pályán 2-1-re legyőzte a botrányos formában lévő Schalkét.

A hazaiaknál Hansi Flicknek nem sok oka van változtatni a hétközben győztes kezdőcsapaton: Neuer előtt Pavard, Boateng, Alaba és Davies alkotja a védelmet. Védekező középpályásként Kimmichnek és a Thiagót helyettesítő Goretzkának kell ritmust szabni a középpályán, jobboldalt Coman, tízesben Müller, baloldalt Gnabry, középcsatárként pedig természetesen Lewandowski várható a megszokott 4-2-3-1-es felállásban.

A Düsseldorf kapujában a sérült amerikai válogatott Zack Steffent továbbra is Florian Kastenmeier helyettesíti. A védelem belsejében Ayhan és Hoffmann társa Suttner vagy Nico Giesselmann lehet. Jobboldalt Zimmermann, baloldalt pedig Erik Thommy játszhat szárnyvédőként. Esetleg négy védővel is kezdhet Rösler, ekkor konzervatívabb módon Suttner vagy Giesselmann is kihúzódhat balhátvédbe. A középpályán a kitűnő formában játszó mélységi irányító Kevin Stöger mellett Adam Bodzek és Alfredo Morales kaphatnak szerepet – ellentétben az előző mérkőzésen a domináns focit erősítő Berisha-Sobotka duóval. A csatársorban Karaman és a házi gólkirály Rouwen Hennings helye biztosnak tűnik, mellettük három támadó esetén a már említett, elöl is bevethető Thommy, vagy esetleg Steven Skrzybski jelenthet alternatívát.

A Fortuna nem fél bátran letámadni ellenfeleit, s ezt várhatóan a Bayern ellen is legalább periodikusan alkalmazzák majd. Rösler azért valószínűleg inkább a hátul biztonságosabb, három belső védős variációra szavaz majd, a középpályán pedig Stöger és Morales semlegesíthetik majd Goretzkát és Kimmichet. A Bayern több megoldást is elővehet a Dortmund elleni próbálkozásokból, mint például Lewandowski oldalra mozgása a Bodzek melletti területbe, vagy az egyik oldal túltöltése Gnabry és Coman segítségével.

Rösler érkezése óta a Düsseldorf labdával is sokkal többet vállal: január vége óta a Bayern és a Dortmund mögött az ő csapata tudott a legtöbb passzt teljesíteni a saját térfélen, meccsenként átlagosan 14,48-at. A piros-fehérek azonban eddig még nemigen találkoztak annyira agresszív letámadással, mint amit a Bayern produkál hétről hétre. Stöger és Boczek visszalépve képesek lehetnek segíteni a labdakihozatalt. Ez jó eséllyel Goretzkát is kihúzná a középpályáról, ami esetlegesen esélyt adhatna a Fortunának második labdák után. Kérdéses azonban, mindezt mennyire sikerül megvalósítani a gyakorlatban, a három belső védő labdával is képes lesz-e eltűrni a szokottnál nagyobb nyomásgyakorlást.

A mérkőzés taktikai képe talán nem lesz olyan sima, mint azt a csapatok bajnoki helyezése mutatja. Bár a vendégeknek is pontos és olykor a pályán is tetszetős elképzelésük van a játékról, a kidolgozott helyzetek minőségével azért akadnak gondjaik, így nem lesz könnyű gólt szerezniük, a mostanság csúcssebességgel működő „flicki-flacka” ellen.

Írj hozzászólást