Beharangozó: mit hozhat a hétvége taktikai csatája, a Leverkusen – Bayern?

MUNICH, GERMANY - NOVEMBER 30: Moussa Diaby of Leverkusen against Manuel Neuer of Muenchen during the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and Bayer 04 Leverkusen at Allianz Arena on November 30, 2019 in Munich, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)

A Bundesliga 30. fordulójának talán legnagyobb rangadója elé nézünk: a Bayer Leverkusen a Bayern Münchent fogadja. De mit tartogat az összecsapás? Beharangozó.

Megcsípi a BL-indulást a Leverkusen?Regisztrálj most az Unibeten, és fogadj erre (is)!

Az ötcsapatos élmezőny két tagja csap össze – papíron tehát ez a legnívósabb összecsapás a hétvégén. A gyógyszergyáriak a tabella ötödik helyén állnak jelenleg, és a velük pontazonosságban lévő, de Freiburgból pont nélkül távozó Borussia Mönchengladbach együttesével vannak harcban a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért. A vendég Bayern München számára talán már csak a bajnokavatás időpontja a kérdéses, hét ponttal előzik meg a második helyen álló Borussia Dortmundot. Matematikailag azonban még lehet esélye a sárga-feketéknek is, így Hansi Flick csapatának egy-két hétig még biztosan nem szabad hátradőlnie.

A Leverkusen a múlt héten idegenben egygólos győzelmet aratott a Freiburg ellen, ám a játék meglehetősen nyögvenyelős volt: nem volt meg a kellő lendület a széleken a Freiburg mély védekezése ellen, és Peter Bosz együttese mindössze 0,39 xG-t tudott összehozni, a kapura szinte veszélytelenül. Ezt pedig a Wolfsburg elleni, igen kínos hazai 1-4 előzte meg, igaz a Gladbachot egy nehéznek ígérkező mérkőzésen sikerült  legyőzni. Egyszóval meglehetősen hullámzó formát mutat a holland mester csapata, igaz ebben az újraindulás utáni 11 nap alatt abszolvált 4 meccs is komoly szerepet játszik.

A Bayernről ez nem mondható el: Hansi Flickék május közepe óta ott folytatják, ahol a kényszerszünet előtt abbahagyták. Legutóbbi tizenöt mérkőzésükből egyetlen döntetlen mellett tizennégyet megnyertek, egyébként pedig december óta veretlenek. Legutóbb a Fortuna Düsseldorfot páholták el hazai pályán 5-0 arányban, előtte pedig idegenben nyerték meg 1-0-ra a Dortmund elleni rangadót, tekintélyes előnyt szerezve legfőbb riválisukkal szemben.

A Peter Bosz vezette Leverkusen az elmúlt hetekben leginkább 3-4-2-1-ben játszik, előtte azonban sokáig a 4-2-3-1-et preferálta Peter Bosz – igaz, labdabirtoklásban akkor is leginkább egy 3-2-4-1-szerű szerkezetet formált csapata. Nehéz pontosan megmondani, hogy a mai rangadón a kettő közül melyikkel áll elő Bosz; Hradecky előtt három belső védő esetén Bender és Tapsoba mellé Jonathan Tah is csatlakozhat a védelemhez. Sinkgraven helye a védelem bal oldalán biztosnak tűnik, jobboldalt pedig négy védő esetén a korábbi Bayern és Hertha-játékos Mitchell Weiser, három belső védő esetén pedig szárnyvédőként inkább a támadóbb szellemű Nadiem Amiri kezdhet. A középpályán Aranguiz párja valószínűleg Baumgartlinger lesz, az inkább dominánsabb meccseken játszó Kerem Demirbay kárára. A támadósorban a fix pont Kai Havertz mögött baloldalt Moussa Diaby kezdhet. A jobbszélső Bellarabi három belső védő esetén befelé mozog, 4-2-3-1-ben pedig inkább a vonal mellől indulna-ebben az esetben Amiri mozoghat be középre.

A Bayern összeállításában jóval kevesebb kérdés van, főleg, hogy mostanára Thiago is felépült. Így  minden bizonnyal az elmúlt két hétben már bevált kezdőt küldi pályára Hansi Flick egy Thiago-Goretzka cserével: Neuer előtt szokásosan Pavard – Boateng – Alaba – Davies a védelem összeállítása, Kimmich mellett Thiago játszik a középpályán, Lewandowski mögött pedig Müller jobb oldalán Kingsley Coman, bal oldalán Serge Gnabry szerepel majd.

Leverkusen 4-2-3-1-ben. Bellarabi visszafelé követi Daviest.

Talán annyi lehet még, hogy a 4-2-3-1-et esetleg 4-3-3-ra módosíthatja Flick, itt Goretzka kerülhet be Coman helyére, és Müller játszhat jobbszélen.

A mérkőzés taktikai forgatókönyve talán a legérdekesebb, hiszen, mint írtuk, többféle lehetőség is felmerül. Az első kérdés: képes lehet-e a Leverkusen megvalósítani a Bosz által szinte dogmatikusan követett, labdabirtoklásra épülő játékot? Nos, nem lesz könnyű, ugyanis 7,29-es PPDA-mutatójával a Bayern a világ egyik legerősebb letámadását tudhatja magáénak – ahogy erről már többször is volt szó – így nehéz dolga lesz az utóbbi két hétben amúgy sem nagyon robogó Boszwagennek. Ebből a szempontból a három belső védős rendszer talán előnyükre válhat, ugyanis az öt belső ember, megspékelve a két szárnyvédő segítségével, nagyobb számbeli fölényt teremthet a védőharmadban, kihúzva ezzel Thiagót, Kimmich mellől. Ekkor azonban Amirinek és Sinkgravennek lendületből kellene meghúzni a széleket a sebességben kitűnő Bayern-védekezéssel szemben. 4-2-3-1-ben ugyanakkor eggyel kevesebben léphetnének vissza, ráadásul ebben a szisztémában már a Wolfsburg letámadása is komoly gondot okozott a gyógyszergyáriaknak. Ha azonban sikerül feljátszani a labdát, akkor Havertz, Diaby, Amiri és Bellarabi magasabbról indulhatnának az ellenfél védelmére.

Leverkusen három belső védővel. Az Aranguiz-Baumgartlinger duó egyik tagjának ki kell lépnie, a félterületet viszont sok Bayern játékos töltheti meg.

Legalább ennyire lényeges kérdés, mennyire lesz képes a Bayern kihozni a labdát, hiszen Bosz filozófiájának is szerves része az agresszív presszing. A piros-feketék hatékonysága az ellenfélnek engedett passzok terén alig marad el a bajorokétól, egészen pontosan 7,74 ez az érték. Három belső védő esetén természetesen a Baumgartlinger-Aranguiz páros egyik tagjának kell kilépnie Kimmichre vagy Thiagóra (esetleg Goretzkára), miközben a Leverkusen elülső hármasa a pálya közepe felé tereli a játékot. Négy védő esetén egyébként azért is lehet előnyös Bellarabi játszatása, mert szükség esetén vissza felé követni tudja a Bayern világklasszissá érő balhátvédjét, Alphonso Daviest.

Összességében tehát komoly presztízscsatának nézünk elébe: a Leverkusennek létfontosságú lenne esetlegesen meglepetést okozni, hiszen minden egyes pontnak óriási jelentősége lehet a negyedik helyért való harcban. A Bayernnek sem szabad kiengedni: papíron még nem nyerték meg a Bundesligát, azt be is kell biztosítani…

Írj hozzászólást