Beharangozó: mit hozhat a hétvége taktikai csatája?

A várható kezdőcsapatok.

Az elkövetkezendő hétvégén számos érdekes összecsapást rendeznek a Bundesliga 27. fordulójában, ám a mágnestáblán mindenképpen a Borussia Mönchengladbach és a Bayer Leverkusen összecsapása ígérkezik a legérdekesebbnek. Ennek a mérkőzésnek a beharangozója következik tehát, némi taktikai elmélkedéssel egybekötve!

Dobogós lesz a Gladbach?Fogadj rá még ma!

Mindkét csapat a mezőny többi tagjától egyre jobban elrugaszkodó, ötcsapatos élboly tagja;a hazai „csikók” 52 ponttal a tabella harmadik, míg a vendég „gyógyszergyáriak” 50 ponttal az ötödik pozícióját foglalják el, közrefogva ezzel az 51 egységet birtokló RB Leipzig csapatát. A Mönchengladbach ráadásul egy esetleges győzelemmel akár a Bayern mögé is felzárkózhatna, bár ehhez az 54 pontos Dortmund-valószínűtlen-wolfsburgi botlása is kellene.

A feleknek viszonylag kevés hiányzójuk van, noha a hazaiaknál a középpályáról térdműtétje miatt továbbra sem bevethető a svájci Denis Zakaria, izomsérülés miatt pedig szintén hiányzik az amerikai jobbhátvéd Fabian Johnson. A vendégcsapatban bokasérülés miatt Kevin Vollandnak várhatóan a szezon teljes hátralévő részét ki kell hagynia, és a Bender-ikrek egyike, Lars lába sem jött még rendbe.

A Mönchengladbach gárdájánál Marco Rose(és említsük meg a taktikai bloggerből lett segédedzőt, René Maricot is) a naptári év kezdete óta egyre inkább a 4-2-3-1-ben véli megtalálni a csapat ideális felállását. A kapuban természetesen Yann Sommer áll majd, a védelemben jobboldalt Stefan Lainer, középütt Nico Elvedi és Matthias Ginter, balhátvédben pedig a tavaszra stabil csapattagnak számító, algériai Ramy Bensebaini kezdhet. A támadások megszűrése a múlt héthez hasonlóan a Strobl-Neuhaus tandem feladata lesz, Alassane Pléa mögött pedig jobboldalt Jonas Hofmann, középen Breel Embolo, baloldalt pedig Marcus Thuram kaphat helyet.

A Leverkusen együttesében szintén 4-2-3-1-ben a finn Hradecky előtt a korábbi Hertha-játékos Mitchell Weiser (bár elnézve, hogy mit művelt vele Filip Kostic az őszi Eintracht elleni meccsen, lehet nem életbiztosítás Marcus Thurammal szembeállítani) , a burkina fasói Edmond Tapsoba, a másik ikertestvér, Sven Bender, valamint Bosz honfitársa, a holland Daley Sinkgraven alkothatják a négyfős hátsó sort. A középpályán a labdakihozatalok lebonyolításáért a korábbi Hoffenheim-játékos Kevin Demirbay és a régóta a klubnál lévő chilei, Charles Aránguiz felelnek majd, az előre tolt ék Karl Havertz mögött pedig egy másik ex-hoffenheimi, Nadiem Amiri mellett két szemtelenül fiatal thetség, a 17 éves Florian Wirtz (vagy esetleg a rutinosabb és dinamikusabb Karim Bellarabi) és a 20 éves Moussa Diaby bizonyíthatnak ismét.

A várható kezdőcsapatok.

Amint említettük, taktikailag talán a forduló legérdekesebb mérkőzése lesz ez. Mindkét csapat szakmai stábja pontosan körülhatárolt elképzeléssel küldi pályára a játékosokat, nem véletlenül szerepel mindkét együttes a tabella elején. A legnagyobb kérdés, melyik csapat tud majd inkább dominálni. A Peter Bosz-féle Leverkusen az idei szezonban meccsenként átlagosan a harmadik legtöbb passzt, 14,62-t teljesített a saját térfelén, miközben 61 százalékos labdabirtoklási átlaguk a Bayern 65 százaléka után a második legmagasabb a mezőnyben. A Mönchengladbach némileg kevésbé agresszívan támad le, bár meccsenkénti 10,60 engedett passzukkal még így is bőven a mezőny első felébe tartoznak. Mivel a Leverkusen támadásai leginkább a pálya bal oldalára koncentrálódnak, a Gladbachnak talán érdemesebb lehet Hoffman és Pléa vezérletével jobbra szorítani a gyógyszergyáriak labdakihozatalait. Igaz, a Gladbach leggyakrabban csak a hátrapasszra tolja feljebb a védelmét, s letámadásuk kevésbé intenzív, így a nyomás alatt is magabiztos Demirbay-Aranguiz duó ellen nem lesz könnyű dolguk. A kapus letámadásával talán képesek lehetnek hosszú labdák kikényszerítésére, igaz, Lukas Hradecky nyomás alatt is viszonylag ügyesen passzol. Ráadásul Peter Bosz csapata általában a letámadás első vonalának sikeres kijátszása után sem rohan fejjel a falnak: a Leverkusen ekkor gyakran türelmesen megforgatja a játékot. Ha a presszing fizikai korlátait-különösen a jelenlegi körülmények között-figyelembe vesszük, egyáltlán nem esélytelen, hogy Boszék a labdabirtoklást idegenben is uralni tudják.

 

 

Ráadásul labda nélkül is igen agresszívan letámad a holland mester csapata: egy mérkőzésen átlagban mindössze 7,64 passzt engednek ellenfeleiknek, ami szintén alig marad el a listát vezető Bayern München 7,16-os mutatója mögött. A Mönchengladbach pedig mérkőzésenként átlagosan 51 százalékban birtokolja a labdát és 10,83 passzt tud csinálni a saját térfelén-igaz, azért a nyomás alatti labdakihozatalokhoz sem sarlatán Marco Rose csapata. A Leverkusen hasonlóan 4-2-3-1-ben presszingel, ám a haziaknál jóval agresszívabban: Amiri gyakran besegít a középcsatár Vollandnak, s szükség esetén a két belső középpályás egyike is feljebb lép embert fogni. Kérdéses, menyiben lesz képes ennek ellenállni Neuhaus és a kevésbé kockázatvállaló, gyakran a védővonalba is visszalépő Strobl. A kényszerszünet előtt a Dortmund elleni összecsapáson például nem nagyon ízlett a magas letámadás a fehérmezeseknek, s viszonylag könnyű volt őket a vonalak mellé szorítani.

Összességében igazi presztízscsatának nézünk elébe holnap délután. Egy esetleges győzelemmel mindkét csapat bebiztosíthatja helyét az élmezőnyben, s akár későbbi nemesek helyezésekre is reményt adhat egy jó holnapi eredmény. Ráadásul a taktika szerelmeseinek is komoly ínyecséget jelenthetnek a pályán történtek, így mindenképpen érdemes követni az összecsapást!

Írj hozzászólást