Beharangozó: mit hozhat a Ruhr-vidéki derbi?

GELSENKIRCHEN, GERMANY - OCTOBER 26: Suat Serdar of FC Schalke 04 and Achraf Hakimi of Borussia Dortmund battle for the ball during the Bundesliga match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund at Veltins-Arena on October 26, 2019 in Gelsenkirchen, Germany. (Photo by TF-Images/Getty Images)

Eljött a várva várt nap: két hónap szünet után ismét topfutballt láthatunk a tévéképernyőn! A Bundesliga 26. fordulója kerül megrendezésre a hétvégén, a legérdekesebb mérkőzésnek pedig a Ruhr-vidéki derbi, azaz a Borussia Dortmund és a Schalke 04 összecsapása ígérkezik. Ennek a beharangozója következik a Büntetőben!

Ki nyeri a Ruhr-vidéki derbit?Fogadj rá most!

A csapatok múltbeli formájáról ebben a helyzetben nyilván kevéssé érdemes beszélni, talán elég annyit mondani: a gelsenkircheni királykékeknek talán jól jött a kényszerszünet, és véget vethetnek hétmeccses nyeretlenségi sorozatuknak…ha erre a mérkőzésre az eredeti időpontban sor került volna, valószínűleg a dortmundiak lettek volna esélyesebbek .Most azonban Lucien Favre dolgát sérülések sora nehezíti, a svájci trénernek ifijátékosokat is fel kellett hívnia az első csapatba, hogy egyáltalán edzést tudjon tartani… a középpálya két motorja, Axel Witsel és Emre Can egyaránt hiányzik izomsérülés miatt, de Marco Reus és Zagadou sem épült még fel sérüléséből. Bürki előtt a három belső védő így Piszczek, Hummels és Akanji lehet, a foghíjas középpályára a sérülésből felépülő Delaney mellé Brandt vonulhat vissza, a két szélen a megszokott módon a marokkói Achraf Hakimi és a portugál Raphael Guerreiro szaladgálhat fel-alá. A támadósorban pedig Reus hiányában Sancho lehet a vezér,  bár vannak olyan hírek, miszerint az angol sztár vádlisérülése miatt nem kezd, ez Gio Reyna malmára hajthatja a vizet. Persze a gólokat ipari mennyiségben termelő norvég csodagyerekre, Erling Haaland és a belga Thorgan Hazardra is érdemes lesz figyelni.

A Schalke csapatánál Omar Mascarell izomsérülés miatt várhatóan a teljes hátralévő szezont kihagyja, Ozan Kabak pedig a hátát fájlalja, ugyanakkor Salif Sané és Benjamin Stambouli már lehet, hogy vissza tud térni sérüléséből. David Wagner az utóbbi időben a 4-4-2.es rombuszalakzat mellett a 3-4-3-mal is próbálkozott, de ezúttal-talán a Dortmund sebessége miatt is- a négy védős felállás tűnik valószínűbbnek.

A kapuban várhatóan a Bayernbe tartó és hatalmasakat hibázó Nübel helyett Markus Schubert kezd, négy védő esetén Mascarell hiányában a Kenny-Todibo-Nastasic-Oczipka védőnégyes kezdhet, a középpályán McKennie helye biztosnak tűnik, mellette pedig Schöpf, Serdar vagy Harit is kezdhet. Ha Wagner klasszikus 4-4-2-re szavaz, akkor jobbszélsőként a korábbi Wolfsburg-játékos, Daniel Caligiuri is szerepet kaphat. Elöl pedig Burgstaller mellett Benito Raman vagy Michael Gregoritsch, esetleg Rabbi Matondo kezdhet csatárban.

Taktikai kérdések

Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy ki birtokolhatja vajon többet a labdát, bár vélhetőleg ez nem a magát inkább a labda elleni játékkal definiáló Wagner együttes lesz. Ugyanakkor bár a szezon elején Lucien Favre csapata nem annyira a magas letámadásról, mintsem a középső harmadban történő agresszív labdaszerzésekről volt híres, mióta 3-4-3-at játsznanak, egyre több nyomást tudnak (és akarnak) gyakorolni az ellenfél védőharmadában. Ráadásul a nem túl jól építkező Schalke hajlamos szétszakadni a labdabirtoklás során, ez akár Lucien Favre-ék kezére is játszhat. Bár meccsenkénti 9,29-es PPDA-mutatójával a Schalke az idei szezon negyedik legagresszívabban védekező csapata Németországban és ezzel főleg a szezon elején még a Lipcsét is meglepték, bizonyos meccseken némileg mélyebben védekezett David Wagner csapata. Persze a dortmundiak nyomás alatti labdakihozatala nem a legmagabiztosabb, így a gelsenkirchenieknek akár előnyük is származhat a magas letámadásból. Ha azonban mélyebben kezd a Schalke, akkor a sárga-feketék simán dominálhatják a mérkőzést, hiszen 3-4-3-as felállásában a Dortmund tavasszal gyakran szemre is tetszetősen futballozott.

Összességében taktikailag is érdekes mérkőzésnek nézünk elébe, bár nézők nélkül, viszonylag speciális körülmények között kérdéses, mennyire pontosan tudják a csapatok megvalósítani elképzeléseiket. Egyéb érdekességek is lesznek, például az öt cserelehetőség, ami viszont nagyobb mozgásteret biztosít az edzőknek, Wagner például meccs közben akár be is hozhat egy harmadik védőt, ha szükséges…

Írj hozzászólást