Beharangozó: sevillai derbivel tér vissza a La Liga

A spanyol bajnokság 93 napos kényszerpihenő után tér vissza, így a Bundesliga után a La Liga lesz a második topliga, amelyik újraindul. A 28. fordulóban a Sevilla tovább harcol, hogy megtartsa harmadik helyét, az üldözők ugyanis közel vannak: a Real Sociedad és a Getafe is csak egy ponttal kevesebbet gyűjtött, de az idén gyengélkedő Atletico Madrid is csupán két ponttal van lemaradva. Eközben az ellenfél, a Real Betis a középmezőnyben tanyázik, és ugyan a nemzetközi kupaindulásokat jelentő helyektől messze van, de nem dőlhet hátra, mert könnyedén hátra eshet a tabellán. Beharangozó.

Végre indul a La Liga! Regisztrálj most az Unibeten, és fogadj a mérkőzésekre!

Julen Lopetegui tavaly nyáron érkezett a sevillai kispadra, közel egy éves kihagyást követően, miután a Real Madridtól nagyon korán búcsúznia kellett. A Sevillánál 4-3-3-as formációt vezetett be, ami nagy mértékben épít az erős széljátékra, illetve a gyors támadásépítésre. Az alapformáció azonban flexibilitással társul, így ennek révén könnyedén alakítható 3-4-3-as szerkezetre, és a 4-1-4-1 is előfordulhat. Mindazonáltal a 3-4-3-as struktúra alapvetően is gyakran tetten érhető a Sevilla mérkőzésein. Példának okáért, a legutolsó mérkőzésükön, még március elején az Atletico Madrid ellen pont az előre megjelölt 4-1-4-1-es felállás volt inkább egy 3-4-3-as formáció.

Azzal, hogy Gudelj visszalépett a két belső védő, Kounde és Carlos közé, lehetővé tette, hogy az eredetileg szélsőhátvédként szereplő, Reguilon és Navas szárnyvédőként játszanak, azaz magasabban és támadóbb szellemben futballozzanak. Mindezzel pedig Ocampos és Suso nyert, akik így beljebb helyezkedtek, mintha három támadóval állt volna fel a Sevilla. Nem véletlen, hogy az Atletico teljes hátvédsorát lefoglalja a Sevilla támadó hármasa. Jongra a két belső védőnek kell figyelnie, míg Ocamposra és Susóra pedig a matracosok szélső hátvédei felügyelnek.

Ocampos olyannyira nyertese ennek a szerkezetnek, hogy jelenleg vezeti a házi góllövőlistát a maga 10 találatával. De a két szárnyvédő is élvezi a szerepét, hiszen rendre ott vannak a Sevilla legjobban teljesítői között, és 4-4 gólpasszal is hozzájárultak a csapat sikereihez. Érdemes megfigyelni, hogy a szerkezetet tekintve csak ők ketten adnak szélességet a csapatnak, ezért a széljátékban szignifikáns szerepük van. Nem beszélve arról, hogy védekezésben is kulcsszerep hárulhat rájuk. Éppen úgy, ahogy a Banega-Jordan középpályás kettősre, mivel nekik fontos, hogy labdavesztést követően gyorsan nyomás alá helyezzék az ellenfelet, ezzel is megakadályozva a kontratámadás lehetőségét.

Lopetegui gárdája a védekezés fázisában 5-3-2-es formációt vesz fel. Ez többek között a 3-0-ra megnyert Getafe elleni mérkőzésen volt megfigyelhető.

Itt Navas és Reguilon visszazárnak egészen a védővonalba, hogy létrehozzák az 5 fős láncot. Eközben a középpályára Suso zár vissza, hogy Jordannal és Fernandóval alkossa a második vonalat, míg Ocampos és Jong marad legmagasabban. A Sevilla védekezése egészen jól teljesít, mert mindössze 29 gólt engedtek az ellenfeleknek, azaz 1,07 gól/meccs átlagot produkálnak. Ezzel szemben a góltermelésük már 39 gólnál jár 27 mérkőzés alatt, ami 1,44 gól/meccs átlagot jelent. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az 5-3-2-es védekezés időnként inkább 5-4-1-re módosult. Ismét az Atletico elleni találkozót megfigyelve láthatjuk, hogy Lopetegui plusz egy embert kért a középpályás vonalba a védekezés során.

 

Stílusukat tekintve, a gyors támadások mellett jellemző, hogy vertikálisan játszanak, nagyon direkten. Labdakihozatalba figyelhető meg igazán a vertikális játékuk. Addig passzolgatnak, míg meg nem találják a megfelelő helyet és pillanatot, hogy néhány passzból átjátsszák az ellenfél vonalait.

Az Alaves ellen például, három passzból eljutnak az ellenfél támadóharmadába. Hátulról építkezve, a védő felpasszolja szélre Navasnak, aki egyből passzol tovább az ellenfél középpályája mögé. Onnan pedig már egyből a beinduló támadónak megy a labda az Alaves védelme mögé. Sűrűn előfordul az is, hogy invitálják az ellenfelet, hogy támadjon le, hogy ezáltal területet nyissanak és gyors passzokkal bejátsszák azt.

Itt is a függőleges passzal ingerelik az ellenfelet, hogy szűkítsék a területet és letámadjanak, majd gyors visszapasszal elkerülik az ellenfél tömörülését és a szabad területek felé fordulnak.

A direktív játékuk labdaszerzést követően jellemző, amikor a cél, hogy gyorsan felfejlődjenek támadásba és az ellenfél kapuja előtt legyenek. Általában a középpályásaik indítják el az akciót és lehetőleg mellőzik az oldalirányú passzokat. Alábbi példán csak függőleges passzokkal sikerült kontratámadást vezetnie a Sevillának. A statisztika is ezt támasztja alá. Miközben rövid passzokban csak 37,8%-os sikerességet mutatnak, addig közép és hosszú passzmutatójuk 88,5% és 71%-os pontosságot jelez.

Ellenben stílusukból adódóan, ritkán vagy egyáltalán nem alakul ki statikusabb labdajáratás, illetve pozíciós játék. Tehát a Betis ellen sem várható tőlük, hogy hosszasan a Betis térfelén adogatnák a labdát, esélyes inkább, hogy „adok-kapok” mérkőzésre fog sor kerülni. Ha pedig már a Betis elleni összecsapásnál tartunk, a legutolsó mérkőzésükön, tavaly novemberben, a Sevilla nyert 2-1-re a Betis otthonában, míg az utolsó sevillai találkozójukon is a hazaiak jöttek ki nyertesen, méghozzá egy gólgazdag 3-2-es meccsen. Könnyen lehet, hogy ismét egy hasonlóan gólokkal teli mérkőzést láthatunk.

A korábbi meccsekből leszűrhető formát viszont akár el is lehet felejteni, hiszen lutri, hogy a hosszú szünet után ki hogyan és milyen állapotban tér vissza. Ellenben a kezdőcsapatokat tekintve mindkét oldalon a lehető legjobb összeállítás várható. A Sevilla oldalán csakis Gudelj hiányzik sárgákból összejött eltiltás miatt, míg a Betis Juanmit nélkülözi sérülése miatt. Az viszont érdekesebb lesz, hogy a Betis óvatosabb 4-1-4-1-es felállást választ, avagy felvállalja a 4-3-3-t. Ma este kiderül, hiszen újra spanyol foci kerül az étlapra!

Kattints és fogadj a sevillai derbire! 

Írj hozzászólást