Carlos Valderrama, a kolumbiai nemzet „kölyke”

Kolumbia – bár sosem a labdarúgásról volt világhírű – az 1990-es évektől egyre inkább tényezővé vált a nemzetközi színtéren, köszönhetően nagyrészt egy hajviseletéről már messziről megkülönböztethető kiválóságnak. Carlos Valderrama bizonyára akkor is felhívta volna magára a figyelmet, ha kopasz lett volna, mert egy igazi zseni volt a kávétermesztéséről és kokainbirodalmáról híres ország válogatottjában. Az egykori klasszis a közelmúltban ünnepelte 60. születésnapját.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Carlos Alberto Valderrama Palacio 1961. szeptember 2-án született a Kolumbia északi részén, a Karib-tenger partján található Santa Marta városában. A tehetséges játékos a Liceo Celedón csapatában kezdte pályáját, ahol édesapja, „Jaricho” volt az edzője, akkoriban még csatárt játszott és elképesztő mennyiségű gólt szerzett. 1980-ban az Unión Magdalena színeiben mutatkozott be a kolumbiai élvonalban, Eduardo Dávila ismerte fel, hogy egy picivel hátrébb, a csatárok mögött sokkal hasznosabb tud lenni a pályán való kiváló látásmódja és technikai képességei által. Valderrama így aztán nagyon fiatalon kihagyhatatlan alapembere lett csapatának, majd 1984-ben az ország egyik legnagyobb klubjának számító bogotái Millonarios igazolta le. Itt azonban nem találta meg a számításait, kevés játéklehetőséget kapott, mintha csak zsenialitását kevésbé akarták volna megérteni. Nem úgy a Deportivo Calinál, ahová egy év után igazolt át, és Vladimir Popovics irányításával éppen egy ígéretes csapat formálódott, azonban kétszer is csak a bajnoki második helyig jutottak a nagy városi rivális América Cali mögött.

Valderrama viszont három esztendő alatt 143 mérkőzésen 23 gólt szállított klubcsapata mezében és végleg kiemelkedett társai közül.

Valderrama 1985-ben debütált a kolumbiai válogatottban, miközben alulról való feltörekvése, egyszerűsége révén hasonló módon a nép gyermekét látták benne a kolumbiaiak, ahogy például az argentinok Diego Maradona személyében. A szőke hajzuhatagáról elhíresült karmester így korán meg kapta az El Pibe (kölyök) becenevet, melyet a dél-amerikaiak bár nagyon szeretnek használni, óriási jelentősége révén nem dobálgatják csakúgy akárkire.

Noha Valderrama feltűnése időben egybeesik a kolumbiai futball virágzásának idejével, ő nem Pablo Escobar üzletének terméke. Mint ismeretes, az egykori kolumbiai drogbáró hatalmas futballrajongó volt, és kiváló üzletemberként jó befektetésnek tartotta megvásárolni az Atlético Nacionalt. Escobar kedvenc klubjába csábította az ország legjobb játékosait, akik végül az 1980-as, 1990-es években a kolumbiai válogatott gerincét adták. Cselekedetének hatására több üzlettársa is csapatot vásárolt, így született meg a „narkófutball” fogalma.

 


 

A meg nem értett zseni Európában

1987-ben az év dél-amerikai labdarúgójának választották, ennek ellenére hiába igazolta le őt a francia Montpellier, az ott eltöltött három esztendő alatt csak a harmadik edzőjétől kapta meg az állandó játéklehetőséget. Valderramát eleinte a juniorokhoz is száműzték, az 1990-es Francia Kupa-győztes csapatban már több szerephez jutott, de végül csak az 1990–1991-es idényben Michel Mézy irányítása alatt lett állandó kezdő. A klub színeiben összesen 91 mérkőzést játszott, melynek közel a felét az utolsó szezonjában. 1991-ben a több honfitársát foglalkoztatott Real Valladolidhoz költözött Spanyolországba. Annak ellenére, hogy Francisco Maturana személyében kolumbiai edzője lehetett, a csapat kapusa pedig a válogatottból általa is jól ismert „őrült” René Higuita volt, gyenge idényt futottak és utolsó előtti helyezettként kiestek a másodosztályba. Valderrama egyetlen gólt szerzett, a csapnivaló spanyol kaland végeztével pedig jobbnak látta, ha visszatér hazájába.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Hazatérés a csúcsra, zászlóvivő az MLS-ben

1992-ben az Independiente Medellín színeiben játszott, újdonsült csapatánál azonban csak egyetlen esztendőt töltött, a hegyekből a jól megszokott karibi környezetbe vágyott és átigazolt a barranquillai Atlético Juniorba. Akkoriban a csapat még nem számított annyira meghatározó tényezőnek a kolumbiai pontvadászatban, mint napjainkban. Az Atlético Valderrama érkezése előtt mindössze két bajnoki címmel rendelkezett, vele a soraiban nyert újabb kettőt 1993-ban és 1995-ben, azóta pedig további öt alkalommal jutott fel a csúcsra, így mondhatja magát jelenleg kilencszeres bajnoknak. El Pibe a piros-kékek színeiben két év alatt 89 mérkőzésen lépett pályára, mielőtt ismét klubváltásra adta a fejét.

Valderrama visszautasíthatatlan ajánlatot kapott az Egyesült Államokból, akkoriban részben vele kezdték népszerűbbé tenni az MLS-t, és a Tampa Bay Mutiny játékosaként a feltörekvő liga egyik legnagyobb klasszisa volt.

A kolumbiai zsugásnak szánták azt a fontos szerepet, hogy egyéniségével és kiváló képességeivel szórakoztassa, becsalogassa a nézőket, akik az 1990-es évek közepén az amerikai futball, a kosárlabda és az egyéb tradicionális helyi sportok bűvöletében nehezen akarták befogadni a labdarúgást.

Valderrama két idény alatt 43 összecsapáson hét gólt regisztrált a floridaiaknál, menet közben egy rövid időre még visszatért korábbi állomáshelyére a Deportivo Calihoz, majd egészen 2003-ig folytatta az MLS-ben, a lassan egyre populárisabbá váló bajnokság arcként a Miami Fusionben és a Colorado Rapidsban is szerepelt.

Hivatalosan 2004 februárjában búcsúztatták el, amikor a Barranquillában rendezett gálamérkőzésen a dél-amerikai kontinens klasszisainak színe-java pályára lépett, Diego Maradonától kezdve, Enzo Francescoli és Iván Zamorano mellett még José Luis Chilavert is szerepelt a szőke zseni ünnepi meccsén.

 


 

Az ország ikonja

Egy korszak meghatározó játékosa és sokak szerint minden idők legjobb kolumbiai labdarúgója volt. A maga idejében válogatottsági csúcstartó lett 111 nemzeti színekben való fellépéssel (David Ospina kapus a közelmúltban javította meg), miközben három világbajnokságon vett részt csapatkapitányként, az 1990-es, az 1994-es és az 1998-as tornán, valamint öt Copa Américán képviselte hazája válogatottját. Igazán nagy csapatsikernek nem volt részese, mivel Kolumbia 2001-es kontinensbajnoki címe alkalmával már nem szerepelt a nemzeti együttesben.

Ennek ellenére játékstílusával és zseniális megoldásaival elérte, hogy mindenhol az ő nevét mondják elsőnek, ha bárhol a világon szóba kerül kolumbiai labdarúgás.

Visszavonulása után a FIFA egyedüli kolumbiaiként beválasztotta a világ 125 legjobb, még élő futballistája közé. Szülővárosában, egy helyi művész megalkotott egy csaknem hétméteres bronzszobrot, amely őt ábrázolja ikonikus hajkoronájával. Felesége Elvira Redondo, akivel hat gyermeket neveltek fel.

 


Edzőként kevésbé találta meg a számításait, 2007-ben az Atlético Junior másodedzője lett, de összefüggésbe hozták egy vesztegetési botránnyal, így hamar távoznia kellett. Azóta különböző utánpótláscsapatoknál tűnt fel, gyerekkel foglalkozott, valamint időről időre saját YouTube-csatornáján osztja meg gondolatait a világ labdarúgásával, vagy éppen a kolumbiai bajnoksággal és a válogatott szereplésével kapcsolatban.

Ugyan az ő idejében is voltak nagy kaliberű játékosok, mint az említett Higuita vagy mondjuk Faustino Asprilla, és bár időről időre továbbra is adnak tehetséges játékosokat a világfutballnak, nehéz lenne elképzelni, hogy valaha egyszer bárki is az örökébe léphessen Kolumbiában.


 

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango

 

 

Ki nyeri a 2022-es világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB I. kiesőire és bajnokcsapatára az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást