Elemzés: a Leverkusen nyerte a taktikai csatát a Gladbach ellen

MOENCHENGLADBACH, GERMANY - MAY 23: Moussa Diaby of Bayer 04 Leverkusen shoots as Nico Elvedi attempts to block during the Bundesliga match between Borussia Moenchengladbach and Bayer 04 Leverkusen at Borussia-Park on May 23, 2020 in Moenchengladbach, Germany. (Photo by Ina Fassbender/Pool via Getty Images)

Nagyon izgalmas és taktikailag igen sokszínű mérkőzésre volt kilátás a szombati Mönchengladbach-Leverkusen mérkőzésen, ráadásul komoly tétet adott a párharcnak, hogy mindkét csapat a dobogóért küzd. Végül is a Leverkusen kerekedett felül a 2. félidőre feljavuló Mönchengladbach ellen, ezzel a Leipzig vasárnapi mérkőzéséig fel is léptek a dobogóra. Taktikai elemzésünkben megnézzük, hogyan meccselt egymással Peter Bosz és Marco Rose a kispadokon, illetve Kai Havertzék Marcus Thuramék ellen a pályán!

A kezdőcsapatok.

A Leverkusen és a Gladbach is pályára lépnek hétközben, fogadj a meccseikre!

Mindkét csapat győzelemmel hangolt az összecsapásra. A Gladbach a rettenetes formában lévő Frankfurt ellen, míg a Leverkusen a kiesés ellen küzdő Werder ellen idegenben húzta be a 3 pontot. A hazaiak mestere ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint az előző héten, viszont a vendégeknél Bosz nem csak játékosokat, de formációt is váltott. Átállt a tavasz nagy részében alkalmazott 3 védős rendszerre. Az ígéretesen bemutatkozó, alig 17 éves Wirtz helyett a tapasztaltabb Bellarabit, míg Amiri helyett a védelem harmadik tagjaként Dragovicot rakta be a kezdőbe a holland mester. Tapsobát pedig átvezényelte a védelem jobb oldalára, hogy Thuram ellen biztosítsa a védekezésben nem túl stabil Weisert.

Első félidő: kiegyensúlyozatlan Gladbach, hatékony Leverkusen

Elég intenzíven kezdődött a mérkőzés: mindkét csapat elég magasan támadt le. Az ebből adódó problémák pedig elég korán jelentkeztek a Gladbach hátsó sorában, hiszen a két szélső hátvéd Bensebaini és Lainer is igen magasan támadtak le a mögöttük nyíló üres területet pedig a Ginter-Elvedi páros nem nagyon tudta lezárni. A 4. percben Diabynak már volt egy veszélyes megindulása a letámadáshoz fellépő Lainer mögött, amit még Ginter meg tudott állítani, de pár perccel később a vendégek már nem kegyelmeztek és Havertz révén megszerezték a vezetést.

Az egész akció egy könnyelmű Neuhaus labdavesztéssel indult, akinek a Strobl felé irányuló passzát Demirbay fülelte le. Látható, hogy a Gladbachi védelem egyáltalán nincs rendeződve, Bensebaini jelentős késéssel lohol csak vissza Bellarabi mögött. Demirbay pedig indítja is az üres területbe beinduló marokkóit. Ő pedig végül a szétnyíló hazai védelemben lévő résbe beinduló Havertznek passzolt, aki nagyon higgadtan emelte át Sommert.

 

A vezetés megszerzése után a Leverkusen nem nagyon szorgalmazta már a magas letámadást. Ezzel együtt viszont a Gladbachnak is visszább kellett vennie a letámadásából, hogy a „gyógyszergyáriak” szélvészgyors kontráit megakadályozzák. Így pedig a vendégek könnyedén kontrolálhatták a mérkőzést nyugodt labdajáratásaikkal. Ezzel együtt pedig labda ellen is nagyon stabil képet mutattak. A bal szélen szereplő Thuramot remekül vette ki a játékból Weiser és Tapsoba. Itt fizetődött ki leginkább, hogy Peter Bosz ezúttal a 3 védős szisztéma mellett döntött, ezzel nagyobb biztosítást adva csapatának hátul. A szélen így izolált Thuram pedig az 1. félidőben feltűnően szenvedett és nem nagyon tudta kamatoztatni robbanékonyságát a stabil Leverkuseni védelem ellen. Középen pedig Pleát nagyon jól semlegesítette a Bender-Dragovic páros. Ezt jelzi, hogy a Plea mindössze 7 passzt hajtott végre az 1. félidőben. Emellett pedig a mérkőzés elején a sérült Embolo helyett pályára lépő Stindl visszalépései se nagyon használtak.

Bensebaini próbálja indítani Thuramot azonban a stabil Leverkuseni védelem ezt a támadást is hatástalanította. Weiser nyugodtan kiléphet Bensebainire, mivel Tapsoba biztosít mögötte és remekül tartja kontrol alatt a beindulni próbáló Thuramot. Eközben középen Plea is kontrol alatt van tartva.

A csikóknak komoly problémája volt még a kompaktsággal, sokszor szakadt szét a csapatszerkezetük, így a vendégek továbbra is tudtak veszélyes kontrákat vezetni. A hazaiak középpályája sokszor megszűnt létezni. Strobl és Neuhaus sokszor hatalmas területeket volt kénytelen befutni, a középpályán megnyíló üres területbe pedig sokszor Demirbay tudott belépni.

Miután Strobl elől elveszítette a labdát Demirbay rögtön felismerte a középpályán tátongó hatalmas rést és elindította a kontratámadást. Látható, hogy Strobl és Neuhaus eléggé le vannak maradva. Ugyan a támadás végül lelassult, de Bellarabi így is egy veszélyes lövéssel tudta befejezni a támadást, amit Sommernek kellett hárítania.

Második félidő: feljavuló Gladbach

Egy igen csak gyenge 45 perc után számítani lehetett rá, hogy Rose se marad tétlen, és változtatni fog a szünetben. Nem is kellett benne csalódni, Strobl hátrahúzásával a német mester is 3 védős rendszerre állt át, ahol Bensebaini és Lainer volt a két szárnyvédő. Ezzel Thuram középre lett tolva, ahol Plea és Stindl által közrefogva sokkal inkább tudta érvényesíteni képességeit.

A változtatások kétségkívül beváltak, mivel rögtön sokkal lendületesebb játékra tudott kapcsolni a Gladbach és a 2. félidő elején megint visszatért a kemény letámadás, amivel sikerült megzavarni a Leverkuseni labdajáratásokat és támadásépítéseket. Ez jól jelzi, hogy a vendégek passzpontossága 87%-ról 75%-ra esett vissza a 2. félidőben, illetve a labdabirtoklási arányuk is 60%-ról 48%-ra zuhant, amivel a mérkőzés feletti kontroljuk is alapjaiban rendült meg. Ez köszönhető volt annak, hogy a szerkezetváltással Rose tulajdonképpen letükrözte a Leverkuseniek szerkezetét, így letámadni is sokkal direktebben, emberorientáltan tudtak a hazaiak.

Ennél a Leverkuseni építkezésnél is látszik, hogy a hazaiak jóval hatékonyabban tudnak letámadni, mivel mindenkire jut ember. Ennél a szituációnál végül is Lainer olyan szinten nyomás alá tudta helyezni a labdát birtokló Sinkgravent, hogy a holland végül is nem is tudott tovább építkezni. Lainer végül leszerelte és a Leverkusen bedobással jöhetett.

A „csikók” labdával is jóval hatékonyabbá váltak. Az elől a centrumban lévő trió hatékonyan tudta megtartani a fellőtt labdákat, ráadásul létszámegyenlőségbe kerültek a leverkuseni belső védőkkel szemben. Ez főleg akkor vált veszélyessé, amikor nem éppen a gyors sprintjeiről híres Dragovic kényszerült futóversenyre Thurammal. A Gladbach egyenlítő találata is egy ilyen szituáció után következett.

Sommer felívelése után Thuram mellel vette le a labdát és továbbította azt a visszalépő Stindlnek. A német a szintén visszalépő Pleának passzolt. Már itt látható, hogy Dragovicot megzavarja Stindl visszalépése és kilép a védelmi vonalból. Ez pedig már pont elég Thuramnak ahhoz, hogy a kilépő védő mögötti területbe beinduljon.
Plea végül indította is Thuramot, akivel Dragovic elég reménytelenül vette fel a futóversenyt. Eközben Bender is le van kötve a mélységből sprintelő Stindl által, aminek következtében Thuramnak egyenes útja van Hradecky kapujáig és végül egy fantasztikus befejezéssel egyenlített.

Rögtön a gól után megint sikerült indítani Thuramot, aki ismét Dragovic ellen került versenyfutásba. A védő hiába próbálta minden eszközzel megállítani a szélvészgyors támadót végül Hradeckynek kellett hárítania, hogy ne kerüljön nagyon gyorsan előnybe a Mönchengladbach. Ugyan támadásban kétségtelenül sokkal hatékonyabbá váltak a hazaiak hátul továbbra se sikerült betömködni a lyukakat. Továbbra is problémát okoztak a Bensebaini és Lainer mögötti területek ahová Diaby, Bellarabi majd később az utóbbi helyére beálló Bailey továbbra is be tudtak indulni. A hazaiak pedig rögtön meg is fizették ennek az árát a kezdeti rohamok után.

Egy Gladbach-labdavesztés után a visszalépő Havertzhez került a labda, aki indította a jobb szélen beinduló Bellarabit. Itt is látszik, hogy Bensebaini és Lainer mennyire fent helyezkednek. Bellarabi végül a büntetőterületig sprintelt, ahol a lövése után a visszarohanó Elvedi buktatta. Végül pedig a hosszas videóbírózás után megítélt büntetőt Havertz épphogy csak értékesítette a majdnem védő Sommerrel szemben.

Az igen csak izgalmasra sikerült 15 perc után Bosz is érzékelte a problémákat és Tapsobát állította rá Thuramra, aki már jóval hatékonyabban tudta felvenni a versenyt a támadóval, mint Dragovic. Ezzel nagyjából sikerült is stabilizálni a védekezést, bár azért veszélyes kísérletei továbbra is voltak a hazaiaknak. Viszont a remekül védő Hradeckynek köszönhetően sikerült tartani az előnyt a vendégeknek és végül Bender vállal szerzett találatával a 81. percben el is dőlt a 3 pont sorsa.

Összegzés

A Leverkusen rendkívül fontos mérkőzést nyert meg így folytatva tavaszi remeklésüket. Ezzel pedig a Leipzig mérkőzéséig fel is léptek a dobogóra. Bosz és Rose egyáltalán nem okoztak csalódást, taktikailag egy nagyon változatos mérkőzés kerekedett a rangadóból, amit végül is megérdemelten húzott be a Leverkusen, mivel egy kiegyensúlyozottabb csapat képét mutatták, annak ellenére, hogy a 2. félidőre azért a hazaiak okoztak nehéz pillanatokat. A hazaiak vesztét nagyrészt a nem igazán megoldott szélső védekezés okozta. Ugyan fontos mérkőzést veszítettek el a „csikók” azonban végérvényesen így sincsenek leszakadva az élbolytól, de kétségtelenül nehéz dolguk lesz odaérni legalább a 4. helyre.

Lázók Gergely

Írj hozzászólást