Elhúzódó botrány a Baroka FC-nél: tetovált angol edző kontra dél-afrikai földesúr

A dél-afrikai Premier Soccer League (PSL) őszi idényének meghatározó sztorija a szaklapok mellett a bulvármédiának is bőven adott témát, két igazi, ellentmondást nem tűrő „alfahím” talált egymásra a csapatnál: a Baroka FC tulaja, de inkább mindenható ura, Khurishi Mphahlele előbb felfüggesztette, majd menesztette az angolt trénert, Dylan Kerrt, aki – bár szinte azonnal kapott új edzői feladatot -, beperli az őt elbocsátó üzletembert.

Ahhoz, hogy a dél-afrikai labdarúgásban hónapokig témát adó konfliktust a maga egészében meg tudjuk érteni, a két főszereplő jellemének ismerete szükséges. Nem esünk nagy túlzásba ugyanis, ha azt állítjuk, hogy Khurishi Mphahlele, PSL-ben szereplő Baroka FC elnöke és tulajdonosa klasszikus feudális földesúrként, korlátlan hatalmú despotaként gondolkozik és viselkedik, aminek alátámasztására a korábbi évekből bőven találunk példákat.

Klubja Dél-Afrika legészakibb tartományában, Limpopóban székel, melynek központja Polokwane városa (korábban Pietersburg), itt játssza meccseit a „Bakgagának” becézett csapat. Mphahlele jó ideje elégedetlen volt azzal, hogy gárdája hotelekben száll meg, és „vendégségben” készül élvonalbeli meccseire, ezért idén saját telkén, a lakott településektől távol elkezdte felépíttetni a Baroka Village-et, futballcsapata faluját, amely a klubházat, edzőközpontot, illetve a teljes személyzet és a játékosok állandó szállását is magában foglalja majd. A két feleséget tartó, a klubját érintő döntéseket mindig egyedül, radikálisan meghozó Mphahlele személyiségét figyelembe véve a projekt nem csak a szakmai munka fejlesztéséről, de jó eséllyel a neki dolgozó emberek totális kontrolljáról is szólhat.

Az épülő Baroka Village bejárata (forrás: www.kickoff.com)

A Baroka FC 2016-ban jutott fel a dél-afrikai élvonalba, ahol azóta is szerepel, a kezdeti időkben a klub meghatározó figurája volt a tréner, Kgoloko Thobejane, a csapatkapitány Olaleng Shaku, és a kapus Oscarine Masuluke volt – az elnök azonban 2018 tavaszán mindhármukat azonnali hatállyal kirúgta, miután egy mérkőzést követően italozáson érték őket.

Mphahlelét az sem zavarta döntésében, hogy Thobejane edzőhöz a munkáltatói mellett rokoni szálak is fűzik. Ezzel kapcsolatban az elnök érdekes ars poeticát fogalmazott meg, miszerint az első számú erénynek a fegyelmet tartja, és lehet valaki bármilyen tehetséges, fegyelmezettség nélkül sosem lehet sikeres.

Ehhez képest eleve rizikós döntésnek tűnt idén januárban a vezetőedzői székbe ültetnie a világlátott, sikeres szakember, ugyanakkor igazi fenegyerek angol trénert, Dylan Kerrt. A Leeds United és a Reading egykori balbekkje már játékoskorában is feltűnést keltett azzal, hogy klubsikereit tetoválások formájában a testén örökíttette meg, az aktuális klubcímert és az évszámot feltűntetve.

Baroka tulajdonos edző tetkók
Kerr tetoválásai szuperközeliben (forrás: www.farpost.co.za)

Vezetőedzőként első sikere a Vietnámi Kupa elhódítása volt 2014-ben, aztán eredményesen dolgozott Tanzániában, majd Kenyában, ahol két bajnoki címet és két szuperkupát zsebelt be a Gor Mahia élén.

Ezután tért vissza Dél-Afrikába, ahol korábban már tevékenykedett segédedzőként, 2018 végén viszont a Black Leopardsnál vezetőedzői pozíciót kapott. Munkájáról tavaly nyáron lemondott, hogy halálos beteg édesanyjával lehessen utolsó hónapjaiban – idén januárban tért vissza a pálya szélére, immár a Baroka trénereként.

Kerr nagy twitter-huszár és nem szokása különösebben árnyalni, elkendőzni gondolatait interjúiban, mérkőzés utáni nyilatkozataiban és más felületeken, éppen ez volt a baj forrása szeptemberben is…

Miután nagy hajrával bent tartotta csapatát az élvonalban, tett egy nyilatkozatot, amelyet Mphahlele elnök úgy értelmezett, hogy Kerr magának vindikálja a sikert, a saját képességeit „fényezi”, holott a futball, mint tudjuk, csapatjáték, és elfogadhatatlan, ha az edző nem a közös munka fontosságát hangsúlyozza.

Azonnali hatállyal felmentette Kerrt a munkavégzés alól, és egy későbbi időpontban megtartandó fegyelmi tárgyalástól tette függővé a továbbiakat, melynek időpontját azonban enyhén szólva nem sietett kihirdetni.

Mphahlele elnök nyilatkozathoz készülődik (forrás: CapricornFM News)

A 2020-2021-es szezon október végén elkezdődött, a Baroka FC az első három fordulóban két győzelmet és egy döntetlent ért el úgy, hogy Kerr parkolópályán maradt, a csapatot pedig segédedzője, Thoka Matsimela irányította. A háttérben a később beigazolódó pletykák szerint Mphahlele felkérte a korábban kiebrudalt rokont, Thobejanét az együttes irányítására, aki azonban visszautasította az ajánlatot. November elejéig kellett várni a nevezetes fegyelmi tárgyalásra, melynek eredménye nem is lehetett más, mint Kerr edző munkaviszonyának megszüntetése…

Az angol azonnal közölte, hogy pert indít Mphahlele ellen a szerinte jogszerűtlen eljárás miatt, csapatát az előléptetett segédedző, Matsimela vette át, de ő maga sem maradt munka nélkül: a belga szakvezetőjével, Patrick Aussemsszel csúnyán mellé nyúlt korábbi klubja, a Black Leopards kereste meg, ő pedig örömmel vállalta ismét a Leopárdok irányítását.

A következő, azaz negyedik fordulóban a Baroka az immár véglegesített egykori segédedzővel elszenvedte idénybeli első vereségét, a Black Leopards viszont három zakó után Kerrel a kispadon győzni tudott.

Mostantól a tárgyalótermi csetepaté mellett a pályán, illetve a táblázaton is különverseny indul meg a Mphahlele-féle „Bakgaga” és Kerr „leopárdjai” közt, melynek csúcspontja minden bizonnyal a február 20-án esedékes egymás elleni összecsapás lesz.

Baroka tulajdonos edző kerr
Dylan Kerr magyaráz futballistáinak a pálya széléről Kenyában (forrás: AfricanFootball.com)

Nagy kérdés, mit gondoljunk az eltérő világoknak, felfogásoknak erről a szimbolikus, a dél-afrikai sajtónak hosszú hónapokig szaftos témát adó konfliktusáról? Hány olyan klubtulajt láttunk már, aki bújtatottan, vagy nyíltan kimondva érzékeltette, hogy akié a pénz, a hatalom, a föld, az viszi a boltot? És hány olyan extravagáns trénert, aki kompromisszumok nélküli szakmai munkára törekszik, és nem átall akár fejjel menni a falnak, ha úgy alakul? Ha az egyének szintjén keresünk fogódzót, könnyen eljuthatunk mondjuk a mérgező férfiasság, a toxikus maszkulinitás fogalmához, míg, ha társadalmi jelenségként értelmezzük, a politikai ideológiák, a konfliktusok békés, vagy éppen agresszív kezelése kerülhet elő. Annyi bizonyos, hogy az ilyen és ehhez hasonló botrányok nem használnak sem a labdarúgás egészének, sem az érintett szereplőknek. Mennyivel felemelőbb lett volna a balhé boncolgatása helyett a Baroka FC tehetséges középcsatáráról, Evidence Makgopáról (20) regélni, aki 2020-as debütáló évében 17 találkozóján már nyolc gólnál jár!

Írj hozzászólást