FC Prishtina – 11 pontban a Ferencváros BL-ellenfeléről

A Ferencváros első Bajnokok Ligája-ellenfele a koszovói FC Prishtina, amely az előselejtezős torna megnyerésével vívta ki a jogot, hogy pályára lépjen a sorozat első selejtezős körében. Cikkünkben 11 pontban mutatjuk be az egykor magyar edző által is pallérozott klubot.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

1. Összeolvadás

Az FC Prishtina története során több klubbal is egyesült: 1947-ben a helyőrség katonáiból álló KF Kosova Prishtina és a fiatal munkások alkotta Prishtina KF Bashkimi fuzionált, 1951-ben pedig beolvasztották a megszűnés szélén álló Bratstvo és a Zheleznicari csapatokat is.

 

2. A stadion

A 13 500 fő befogádásra alkalmas Városi Stadiont 1953-ban adták át – azóta is itt rendezi hazai mérkőzéseit a klub (valamint 2002 óta a nemzeti válogatott is). Az arénát 2018. június 9-én nevezték át Fadil Vokrri Stadionra, a szívrohamban elhunyt korábbi koszovói legenda tiszteletére.

 

3. Magyar edző

A vajdasági magyar edző, Pálfi Béla nevéhez köthető a klub aranykorszakának kezdete: vezetésével 1982-ben a csapat megnyerte a másodosztály keleti divízióját, így története során először feljutott a jugoszláv élvonalba.

 

 


(X) Több mint száz fogadási piac a Ferencváros – FC Pristina mérkőzésre! Fogadj végeredményre, gólokra, gólszerzőkre, szögletekre! Nyerj kétszeres pénzt, ha legalább négy gól esik a mérkőzésen!


 

4. Vasas elleni párharc

Az 1983–1984-es szezonban – immár Pálfi nélkül – a jugoszláv bajnokság mellett a Közép-Európai Kupában (KK) is képviseltette magát a pristinai együttes. Itt a Vasassal, az SC Eisenstadttal (Kismarton), illetve a Teplicével került egy csoportba, s végül a második helyen zárt hét ponttal. A Mészöly Kálmán által vezetett Vasast hazai pályán 4-2-re győzték le, míg a Fáy utcában 1-1-re végeztek a felek. 

 

5. Legsikeresebb klub

Az FC Prishtina 11 bajnoki címével a legsikeresebb koszovói klub az 1991 óta működő független bajnokságban, azonban 2013 óta először ünnepelhetett bajnoki aranyérmet az elmúlt idény végén.

 

6. Újonc a BL-ben

Története során először szerepelhet a Bajnokok Ligájában a fővárosi együttes, mivel az UEFA és a FIFA csak 2017 óta ismeri el hivatalosan a koszovói nemzeti bajnokságot.

 

7. Akire érdemes figyelni

A keret kulcsembere a középpálya és támadószekció bármely pontján bevethető Endrit Krasniqi, aki a csapat négy előselejtezős találatából három góllal és egy gólpasszal vette ki a részét. A tízes mezben játszó Krasniqi mindkét lábával veszélyes, legnagyobb erősségei közé tartozik a pontrúgások elvégzése és az átlövések. Az előselejtezős mérkőzéseken balszélsőként kapott lehetőséget, de eredeti posztja szerint támadó középpályás.

 

Endrit Krasniqi főként középső középpályásként szerepelt, de így is hét góllal és kilenc gólpasszal zárta a bajnoki szezont (Fotó: GazetaOlle)

 

8. Gyengült a védelem

Nem került be a meccskeretbe a tavalyi szezon védelmének legstabilabb pontja, Lumbardh Dellova, aki június 30-án lejárt kölcsönszerződése után visszatért a Hajduk Splithez.

 

9. A legrutinosabb játékos

A keret legrutinosabb tagja a 17-szeres albán válogatott Sabien Lilaj, aki 2010-ben – még a KF Tirana színeiben – szerepelt a Zalaegerszeg elleni Európa-liga-selejtezőn, ahol végül hosszabbítás után az albán együttes jutott tovább a második fordulóba. A 32 éves Lilaj a Ferencváros elleni párharcot követően az izraeli másodosztályú Hapoel Ramat Gannál folytatja pályafutását.

 

10. Az eltiltott klubelnök

A Koszovói Labdarúgó-szövetség rágalmazásért és valótlanságok terjesztéséért januárban egy évre eltiltotta Remzi Ejupit, a klub társtulajdonosát és elnökét, miután hevesen bírálta a szövetség pénzügyi működését. 

 

11. A szurkolótábor

A klub szurkolói csoportja a főként albán nacionalista ultrákból álló Plisat, amely 1987 óta áll a csapat mellett. 

 

A Plisat szurkolói nemzetközi szintű hangulatot képesek teremteni a hazai mérkőzéseken:

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást